«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «Η ΕΝΩΣΗ»

Έδρα: Εργατικό Κέντρο Αγρινίου -(Ελευθερίου Βενιζέλου 13) έναντι Πάρκου
Τηλ: 26410-22325-KIN 6983795028 & 6937906749 – E-mail:
somidip-enosi@hotmail.gr

ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 2015

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

To σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Αγρινίου, παίρνει την πρωτοβουλία συζήτησης και συσπείρωσης του κλάδου σε μια πρόταση για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αποκατάστασης των απωλειών που είχαμε στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και τις δυνατότητες που υπάρχουν.
 Η κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, προσπάθησε με τις συνεχείς αναφορές της για υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια, να κρύψει τα διαπιστευτήρια της στην Ε.Ε. και το μεγάλο κεφάλαιο, το συμβιβασμό με τη φτώχεια και τα ψίχουλα που υπόσχεται στους εργαζόμενους που έχασαν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων τους.
Εμείς οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να γίνουμε ούτε θεατές ούτε χειροκροτητές των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται μεταξύ των αφεντικών, να μην εγκλωβιστούμε στα σχέδια του κεφαλαίου για νέα μνημόνια και διαπραγματεύσεις....

Οι ανάγκες μας δεν μπορούν να μπαίνουν κάθε φορά στο κρεβάτι του Προκρούστη της εκάστοτε συγκυρίας και των κυβερνητικών εναλλαγών.  Είναι πάγιες, μόνιμες και συνεχώς εξελισσόμενες με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνικής, του πολιτισμού και του πλούτου που παράγεται από τη δική μας δουλειά.  Οι βασικές μας αυτές ανάγκες δεν χωράνε στους κανόνες και τις συμφωνίες της Ε.Ε., σε παλιά και νέα μνημόνια. 
 Ο αντίπαλος μας είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι στο εμπόριο και απέναντι σε αυτούς πρέπει να ανοίξουμε σχεδιασμένο πόλεμο γιατί η εργοδοσία έχει την κυβέρνηση της και εμείς οι εργαζόμενοι το πρόγραμμα μας και τις διεκδικήσεις μας.

ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΜΑΣ, ΤΕΡΜΑ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ, ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ.

Κάλυψη των απωλειών δεν είναι μόνο ο μισθός, είναι και δικαιώματα που καταργήθηκαν π.χ. αποζημιώσεις, επιδόματα, ασφαλιστικά δικαιώματα, για τις απολύσεις κά.
Καταθέτουμε λοιπόν στους εργαζόμενους στον κλάδο πρόταση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2015, μια πρόταση που μπορεί να γίνει αφετηρία συσπείρωσης, οργάνωσης , αντίστασης των εργαζομένων του κλάδου στην επίθεση των εργοδοτών, μια πρόταση συντονισμού και ενίσχυσης όσων δυνάμεων στον κλάδο απορρίπτουν και γυρίζουν την πλάτη στους συνδικαλιστές της εργοδοσίας που ταυτόχρονα είναι και πρωτοκλασάτα στελέχη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

·        ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΙΣΘΟΣ
Η πρόταση μας για τον κατώτερο μισθό είναι επαναφορά του μισθού μας στα επίπεδα του 2011 δηλ. 920 ευρώ  κατώτερο μισθό, για τους έγγαμους 1012 ευρώ, και αυτό να αφορά και να είναι υποχρεωτικά εκτελεστέο για όλους τους εμποροϋπάλληλους  στις εμπορικές επιχειρήσεις όλης της χώρας και είναι ρεαλιστικό γιατί η απόλυτη πλειοψηφία των μεγάλων επιχειρήσεων στο εμπόριο είχαν και εξακολουθούν να έχουν μεγάλα κέρδη παρά την κρίση.
·        Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο με νόμο, δηλ. νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.
·        Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων και του αίσχους των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων, Κατάργηση όλων των νόμων και διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο και τις εργασιακές σχέσεις.
·        Μετατροπή όλων των συμβάσεων προσωρινής απασχόλησης σε συμβάσεις αορίστου χρόνου. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με ωράριο εργασίας 40ωρο-8ωρο-5θήμερο. Κατοχύρωση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.


·        Κανένα πρόγραμμα ανεργίας, πρακτική άσκηση ή πρόγραμμα μαθητείας χωρίς συντάξιμα ένσημα.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

·        Επαναφορά στη λίστα των ΒΑΕ (Βαρέα και Ανθυγιεινά) , στους αποθηκάριους σε αποθήκες Σ.Μ, ταμίες στα Σ.Μ. , εργαζόμενους στα ψυγεία κοπής και αποθήκευσης νωπών προϊόντων.
·        Να απαγορεύεται ρητά οι γυναίκες σε Σ.Μ. και αποθήκες να εκτίθενται σε ψυγεία αποθήκευσης νωπών προϊόντων, διότι οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών.
·        Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς μέσα από κρατικό σώμα  γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.   
·        Οι μητέρες εργαζόμενες να δικαιούνται για διάστημα 30 μηνών από τη λήξη αδείας τοκετού, είτε να προσέρχονται αργότερα, είτε να αποχωρούν νωρίτερα κατά 1 ώρα την ημέρα. Άδεια φροντίδας του παιδιού που να θεωρείται και να αμείβεται ως χρόνος εργασίας και δεν πρέπει να προκαλεί δυσμενέστερες συνθήκες στην απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ

·        Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλη την περίοδο της ανεργίας, επίδομα ανεργίας 600 ευρώ.
·        Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων, να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες.
·        Όσο διαρκεί η ανεργία, οι άνεργοι και τα μέλη της οικογένειας τους να έχουν πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΕΙΔΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

·        Άδεια κυήσεως, τοκετού, γαλουχίας και φροντίδας των νεογέννητων, 2 μήνες πριν και 6 μήνες μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον ένα χρόνο γονική άδεια  για κάθε παιδί με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστική κάλυψη.
·        Μειωμένα ωράρια μέχρι τα παιδιά να πάνε στην πρώτη τάξη του δημοτικού σχολείου. Να αυξηθούν οι γονικές άδειες σε περιπτώσεις ασθένειας του παιδιού και για την εκπαιδευτική παρακολούθηση του.
·        Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς των γυναικών στη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και τις υπηρεσίες. Πιο ειδικά, απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
·        Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση απόλυσης της εγκύου.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
·        Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα υγείας-πρόνοιας, προληπτικής και επάγουσας ιατρικής για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος.
·        Να καταργηθεί κάθε πληρωμή για την υγεία.  Να καταργηθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στην είσοδο των νοσοκομείων, το 1 ευρώ στην συνταγογράφηση.
Το ασφαλιστικό δεν είναι μόνο οι συντάξεις.  Να επιστρέψουν πίσω τα αποθεματικά από τα κουρέματα, από τα χρωστούμενα και τις φοροαπαλλαγές που έχει το μεγάλο κεφάλαιο.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
 τα παραπάνω είναι ορισμένα από τα κυριότερα κομμάτια της συνολικής και επεξεργασμένης πρότασης για κλαδική Συλλογική Σύμβαση που έχει κατατεθεί στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Το καταθέτουμε και στους εργαζόμενους, να ανοίξουμε συζήτηση γιατί είναι πρόταση ανοιχτή για συμπλήρωση και βελτίωση και από τους εργαζόμενους και από επιχειρησιακά σωματεία, όπου υπάρχουν.

Μπαίνουμε μπροστά και αντιπαλεύουμε την στάση αναμονής και ανάθεσης, σημαίνουμε συναγερμό για να αντιπαλέψουμε μαχητικά τις μειωμένες απαιτήσεις, να καταρρίψουμε τη λογική ότι η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική θα αποκαλυφθεί μόνη της και να δυναμώσουμε τη διαπάλη με τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό.
Οι εργαζόμενοι δε χρωστούν καμμία ανοχή και αναμονή σε καμμία κυβέρνηση σε κανέναν εργοδότη.


Αγρίνιο 2/3/2015

ΤΟ Δ.Σ.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ «Η ΕΝΩΣΗ»

Έδρα: Εργατικό Κέντρο Αγρινίου -(Ελευθερίου Βενιζέλου 13) έναντι Πάρκου
Τηλ: 26410-22325-KIN 6983795028 & 6937906749 - Email:
somidip-enosi@hotmail.gr

ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ 2015
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι απαίτηση των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών εταιρειών και των μονοπωλίων, εντάσσεται στις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΑΣΑ που είναι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων και της αγοράς, συνδέεται με την οδηγία της Ε.Ε. (Έκθεση Σέρκας) για την εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας  αποτελεί κομμάτι ενός πάζλ  αντιλαϊκών ρυθμίσεων, θεσμικών και άλλων με στόχο τη μείωση του μισθού εργασίας των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, την πιο γρήγορη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του μεγάλου κεφαλαίου στο εμπόριο και την εξαφάνιση των μικρών, στο όνομα της βελτίωσης της  «ανταγωνιστικότητας», δηλαδή στο όνομα του αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για την εξασφάλιση του μεγαλύτερου δυνατού κέρδους και μεριδίου της αγοράς.
Η γιγάντωση των πολυεθνικών και ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων  οδηγεί παντού σε χειροτέρευση της θέσης των εργαζομένων και δεν επιτρέπεται να έχουμε την αυταπάτη της αναμονής της καλυτέρευσης της ζωής μας αφού η ανάπτυξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εξασφαλίζεται με την ένταση της δικής μας εκμετάλλευσης.
Η κατάργηση της Κυριακής αργίας δεν οδηγεί σε ¨τόνωση της  αγοράς¨ , δεν αυξάνει το εισόδημα εκατοντάδων απλήρωτων εμποροϋπαλλήλων, δεν ¨εξυπηρετεί τους καταναλωτές¨ που είμαστε εμείς οι υποαπασχολούμενοι, οι άνεργοι, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, που έχουμε υποστεί τη φοροληστεία, τα χαράτσια, τη δραματική μείωση του εισοδήματος μας, και δεν  δημιουργεί θέσεις εργασίας αφού χιλιάδες είναι οι άνεργοι στον κλάδο μας, όπως χιλιάδες και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιοι, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ, voucher.
Ο κλάδος του εμπορίου είναι ο δεύτερος κλάδος μετά τις κατασκευές, σε απώλειες θέσεων εργασίας.
Η ευελιξία στο ωράριο εργασίας των εργαζομένων που συνδυάζεται με το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας του εμπορίου βάζει στο στόχαστρο πρώτα και κύρια την μητρότητα της γυναίκας εμπορουπαλλήλισσας, τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, το αναφαίρετο δικαίωμα του για προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή, εξαντλεί σωματικά και ψυχικά τον εργαζόμενο.

To σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων Αγρινίου πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα στη πάλη για τη Νομοθετική Κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, με Γενικές Συνελεύσεις, ενημέρωση των συναδέλφων με ανακοινώσεις, με κάλεσμα προς τους συναδέλφους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να συμμετέχουν συλλογικά σε όλες τις μορφές δράσης του σωματείου, να ανέβει η πάλη και η διεκδίκηση των εργαζομένων μέσα στους χώρους εργασίας.

Το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων θεωρεί ότι η πάλη των εργαζομένων με αίτημα Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο είναι αναπόσπαστα δεμένη με την κατάργηση του ωρομίσθιου και της μερικής απασχόλησης και τη μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, σταθερή και μόνιμη δουλειά για  όλους τους εργαζόμενους, ωράριο εργασίας για τους εργαζόμενους 40ωρο-8ωρο-5θήμερο. Έχει καταθέσει σχέδιο Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων με βασικό αίτημα τη Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας.

Συναδέλφισσες- συνάδελφοι
Η ¨αριστερή¨ όπως αυτοπροσδιορίζεται κυβέρνηση κάνει ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι όχι μόνο δεν θα υλοποιήσει την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας, αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των σωματείων, αλλά αφήνει ανοικτό το δρόμο και για τις 52 Κυριακές, για τις λεγόμενες τουριστικές περιοχές, όταν τουριστική περιοχή έχει χαρακτηριστεί όλη η Ελλάδα.

Η κυβέρνηση λοιπόν δεν προβάλλει καμία αντίσταση στις απαιτήσεις της μεγαλοεργοδοσίας, παζαρεύει με τους μεγαλεμπόρους για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα αυτών και όχι για τους εμποροϋπαλλήλους που υφίστανται την εκμετάλλευση μέσα στα εμπορομάγαζα.

Από τα συνθήματα και τις κούφιες φράσεις της για κατάργηση της λειτουργίας των καταστημάτων τις πρώτες μέρες ανάληψης της κυβέρνησης, τώρα όχι μόνο τα μαζεύει, όχι μόνο δεν καταργεί το νόμο που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο οι οποίες στην πορεία έγιναν 8 (28 Δεκέμβρη 2014) , αλλά ανοίγει συζήτηση να παραμένουν ανοικτά τα καταστήματα ίσως και για τις υπόλοιπες Κυριακές το χρόνο.

ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ  ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΚΗΡΥΞΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ 2015 .

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ.
ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΝΟΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους μας  να δώσουν μαχητική απάντηση στον εμπαιγμό εργοδοσίας και κυβέρνησης,  να μην ενδώσουμε στην παρελκυστική μεθόδευση των παζαριών πάνω στην πλάτη μας για 7 ή 5 ή κάποιες Κυριακές το χρόνο, να συζητήσουμε στους χώρους εργασίας, να αποφασίσουμε σπάζοντας τις αυταπάτες και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ  ΜΑΣ
                                                                   


Αγρίνιο 19/3/2015
ΤΟ Δ.Σ.
ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΑΠΡΙΛΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ TΩΝ  ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ :  ΑΘΗΝΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ :           ΑΘΗΝΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ :  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ,  ΧΑΝΙΩΝ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΑΧΑΪΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΛΑΜΙΑΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ :    LIDL Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ΕΛΛΑΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

…………………………………………………………………………

            Το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές το χρόνο ήταν και παραμένει  αξίωση των μεγαλοεργοδοτών και πολυεθνικών στον κλάδο του εμπορίου.
Η αρχή για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) νομοθέτησε το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο που αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα στο στόχο της πλήρης απελευθέρωσης των κανόνων λειτουργίας της αγοράς στο όνομα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και τόνωσης του εμπορίου και του τουρισμού στην πόλη.
Η σημερινή «αντιμνημονιακή» κυβέρνηση πατάει πάνω στον νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και συνεχίζει το άνοιγμα των καταστημάτων για 7 Κυριακές το χρόνο, δεν θέλει να νομοθετήσει την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο γιατί είναι δεσμευμένη απέναντι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους στο κλάδο του εμπορίου.
            Για  τους εργαζόμενους στο εμπόριο, τους ανέργους και μικρούς εμπόρους είναι καθαρό ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές δεν «τόνωσε την αγορά», δεν δημιούργησε νέες θέσεις εργασίας, καλλίτερους μισθούς, δεν σταμάτησε την εντατικοποίηση που υπάρχει, το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί.
Η κατάσταση των εργαζομένων είναι τραγική, από τις μειώσεις μισθών που ξεπερνά το 30%, την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων, τη γιγάντωση της ανεργίας, την ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
            Η λειτουργία των καταστημάτων και τις Κυριακές προστέθηκε στα σμπαραλιασμένα ωράρια, τις ατομικές συμβάσεις, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους πετσοκομμένους μισθούς των 300-400 ευρώ, την απληρωσιά, την ανεργία και την εντατικοποίηση που είναι κυρίαρχα στον κλάδο του εμπορίου.
Δεν είναι η Κυριακή αργία η αιτία που χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι είναι απλήρωτοι, «απασχολήσιμοι», είτε άνεργοι και οι αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι που χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου.
Οι πολυεθνικές στο κλάδο του εμπορίου, έχουν ξεκληρίσει χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρών ΕΒΕ, οι οποίοι δεν αντέξαν την αύξηση του λειτουργικού κόστους, την αύξηση των ωρών εργασίας τους και τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες έχουν τα οικονομικά περιθώρια να πιέζουν και να σφίγγουν τη θηλιά του ανταγωνισμού γύρω από το λαιμό εκείνων που εξακολουθούν να αντέχουν.

Επιβεβαιώθηκε ότι μόνοι ωφελημένοι από την κατάργηση της Κυριακής αργίας είναι τα πολυκαταστήματα, που ανοίγουν και λειτουργούν, πατώντας πάνω στην αρχή του λεγόμενου ελεύθερου ανταγωνισμού που η Ε.Ε. κατοχυρώνει υπερασπίζεται, και υλοποιεί με ταχύτατους ρυθμούς η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ο αφανισμός των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών καταστημάτων.
  
Τα σωματεία που παίρνουμε την πρωτοβουλία κήρυξης απεργίας στις 5 Απρίλη είμαστε αυτοί που τα προηγούμενα χρόνια κάθε φορά που οι εργοδότες άνοιγαν τα καταστήματα τις Κυριακές αντιδρούσαμε, απεργούσαμε, καταγγέλλαμε την πλειοψηφία της ομοσπονδίας για τον εκφυλιστικό, τον υπονομευτικό τρόπο που έπαιρνε τις αποφάσεις και οργάνωνε τις απεργίες.
Συνεχίζουμε να είμαστε στο δρόμο, συνεχίζουμε την δουλειά με συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις σε χώρους δουλειάς για να παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα της Κυριακές για όλο τον χρόνο.   
Καλούμε :

Όλα τα σωματεία-συνδικάτα κλαδικά και επιχειρησιακά σε όλη την Ελλάδα να πάρουν αποφάσεις για απεργία στις 5 Απρίλη, να οργανώσουν περιοδείες, εξορμήσεις, να συζητήσουν με τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, δεν μπορεί να περιμένουν «σωτήρες» γιατί δεν υπάρχουν. Να πάρουν οι εργαζόμενοι στα δικά τους χέρια την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, να επιβάλουν τη με νόμο κατοχύρωση της από την κυβέρνηση.

Τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς εμπόρους, να δώσουμε από κοινού την μάχη απέναντι στον κοινό αντίπαλο ,τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, γιατί δεν μπορεί αυτοί που κλέβουν τον πλούτο που παράγουμε να καθορίζουν και την ζωή μας.

Τους εργαζόμενους να κάνουν στη «μπάντα» πλειοψηφίες όπως αυτή στην ΟΙΥΕ ( ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΜΕΤΑ) που αντί να δει την πραγματικότητα, να παρέμβει για την λύση των οξυμένων προβλημάτων που υπάρχουν στο κλάδο χαιρετίζει την νέα κυβέρνηση και τις ελάχιστες εξαγγελίες της για την διαχείριση της ακραίας φτώχειας.    Παροτρύνει τους εργαζόμενους να ξεχάσουν όσα έχασαν στους μισθούς, τα επιδόματα, και όλα τα άλλα που φόρτωσαν στις πλάτες μας οι κυβερνήσεις και που οι ίδιοι έχουν συμφωνήσει,  αναπαράγουν τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες, για την κυριακάτικη αργία ότι η 7 Κυριακές είναι νόμιμες περνώντας με αυτό το τρόπο στους εργαζομένους ότι καλλίτερα να δουλεύουν 7 Κυριακές παρά 52 το χρόνο.

Τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα συνδικάτα τους για να δυναμώσει η οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, να συγκεντρώσουμε περισσότερες δυνάμεις  και πιο αποφασιστικά να διεκδικήσουμε :

* Κατάργηση του νόμου για την λειτουργία των καταστημάτων  8 Κυριακές το χρόνο.
* Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλες τις Κυριακές του χρόνου,
για όλα τα καταστήματα με νόμο από την κυβέρνηση.
* Για τους εργαζόμενους στο εμπόριο  8ωρο 5ημερο 40ωρο με μόνιμη και  σταθερή εργασία.
* Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.
* Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων  ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου.
* Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο βασικό μισθό 920 ευρώ.



Τα Διοικητικά συμβούλια από τα παρακάτω σωματεία:

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ :  ΑΘΗΝΑΣ, ΠΕΙΡΑΙΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ :           ΑΘΗΝΑΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΧΑΛΚΙΔΑΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΙΔ.ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ & ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ :  ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ,  ΧΑΝΙΩΝ, ΛΑΡΙΣΑΣ, ΑΓΡΙΝΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΑΧΑΪΑΣ, ΞΑΝΘΗΣ, ΛΑΜΙΑΣ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ :    LIDL Ν.ΑΤΤΙΚΗΣ, ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ ΕΛΛΑΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ