«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 20 Μάρτη 2015

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού – Συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα η Διαπαραταξιακή Επιτροπή

Αύριο εορτάζεται, όπως κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (κατά του Ρατσισμού), η οποία καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη συστήσει από την περασμένη θητεία της, Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία και έχει εγκρίνει ομόφωνα Σχέδιο Δράσης κατά του ρατσισμού, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και...
τον Κώδικα Καλών Πρακτικών και Δεοντολογίας.
Έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Επιτροπής, Αναστασίας Τογιοπούλου, η Διαπαραταξιακή Επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 και ώρα 13.00 στο γραφείο της Προέδρου.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ως στόχο να αναδείξει τους κινδύνους που ενσωματώνουν ο ρατσισμός, ο νεοφασισμός και η ξενοφοβία μέσω της καλλιέργειας και της προβολής ενός αντιρατσιστικού ήθους ως κύριας παραμέτρου της γενικότερης πολιτικής της Περιφέρειας, αλλά και ως βασικής αρχής των ειδικότερων τομέων αρμοδιότητάς της, της διαρκούς επανεξέτασης του ήθους που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών της, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο αντιρατσισμός.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας δήλωσε σχετικά:
«Το φαινόμενο του ρατσισμού, δυστυχώς, εντείνεται ακόμη περισσότερο στις μέρες μας, αναδεικνύοντας έτσι το αίτημα για ισότιμες σχέσεις των ανθρώπων, απαλλαγμένες από διακρίσεις και αδικίες.
Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και καταλήγει και πάλι σε εμάς. Για αυτό το λόγο πρέπει τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται. Όλοι μαζί θα πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα και να μην σιωπήσουμε ούτε στιγμή.
Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε γρήγορα, ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή του και κατά συνέπεια στην εξάλειψή του.
Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο να ζει ελεύθερος σε μια κοινωνία που δεν θα υφίσταται τις διακρίσεις και το ρατσισμό.
Όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας για να ακουστεί όσο πιο δυνατή γίνεται προκειμένου να σταματήσουν πλέον να υπάρχουν θύματα ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας».
Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου σημειώνει:
«Λίγες μέρες μετά το θάνατο ενός νέου ανθρώπου, που αντιμετώπιζε ψυχολογική και σωματική βία από τον κοινωνικό του περίγυρο και την αποκάλυψη των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας οικονομικών μεταναστών στην περιοχή μας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού μας φέρνει αντιμέτωπους με τη ευθύνη όλων μας για δράση, προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα από την Ελληνική κοινωνία.
Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά άσκησης βίας και εκμετάλλευσης κατά αλλοδαπών, γυναικών, οπαδών ομάδων, ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, θρησκεία, καταγωγή, σεξουαλική προτίμηση.
Ατόμων που περιθωριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο γιατί πορεύονται στη ζωή τους διαφορετικά από την πλειοψηφία ή από αυτούς που ασκούν τη βία.
Το αυγό του φιδιού του ρατσισμού έχει σπάσει, το φίδι έχει βγει από το αυγό του, έχει μεγαλώσει, έχει μπει στα σπίτια μας και τρώει και τα δικά μας τα παιδιά.
Το αύριο είναι αργά, γι’ αυτό σήμερα όλοι ας μπούμε στην αντιρατσιστική μάχη, για να εξυγιανθούν οι κοινωνίες των ανθρώπων».
***
 Η οδική ασφάλεια προτεραιότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας


«H οδική ασφάλεια αφορά όλους τους πολίτες και όλοι πρέπει να συμβάλουν για να γίνουν οι δρόμοι ασφαλέστεροι».
Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια και το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς», σήμερα το πρωί στο Μεγάλο Αμφιθέατρο του ΤΕΙ στην Πάτρα.
Πλήθος φοιτητών παρακολούθησαν την εκδήλωση, θέμα της οποίας ήταν η «Ευαισθητοποίηση και Εκπαίδευση Πολιτών – Φοιτητών για την οδική ασφάλεια», ενώ οι περισσότεροι συμμετείχαν και στην πρακτική εκπαίδευση με προσομοιωτές.


 «Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 1,3 εκατομμύρια τροχαία ατυχήματα ετησίως, προκαλούν 43.000 θανάτους και 1,7 εκατομμύρια τραυματισμούς. Κατά μέσο όρο, κάθε μέρα στη χώρα μας, πέντε άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα και δεκάδες άλλοι τραυματίζονται σοβαρά. Πρόκειται για κατ' εξακολούθηση ανθρώπινες τραγωδίες. Η κατάσταση αυτή προκαλεί ένα αβάσταχτο κόστος. Αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε, δεν πρέπει να την ανεχτούμε άλλο. Δεν την αντέχουμε» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει κάνει τα δικά της βήματα. Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έχει συγκροτηθεί το Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, στην πρώτη μας θητεία με Πρόεδρο τον Ευγένιο Μπαλκάμο και τώρα το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει επιλέξει ως Πρόεδρο τον Δημήτρη Δριβίλα».


Και κατέληξε: «Σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, τους φοιτητές, τους αρμόδιους φορείς, σε θέματα ενημέρωσης και προάσπισης της οδικής ασφάλειας. Στόχος μας να ενισχύσουμε την Παιδεία σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, οδικής ασφάλειας και μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων».


 Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Αντώνης Χαροκόπος κατά την ομιλία του ενημέρωσε για την κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας λέγοντας πως «στόχος της συγκεκριμένης ημερίδας είναι να ενημερωθούν οι συμπολίτες μας για την επικινδυνότητα των δρόμων, να εκπαιδευτούν ώστε να είναι καλύτεροι και πιο προσεκτικοί οδηγοί, να μπορούν να αντιδράσουν και να έχουν καλύτερα αντανακλαστικά σε περίπτωση ατυχήματος και γενικότερα να μάθουν για την οδική ασφάλεια».

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για την προάσπιση, την προαγωγή και τη διαφύλαξη της υγείας, υλοποιεί και έχει προγραμματίσει ήδη και για το 2015, δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα για τους πολίτες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, μεταξύ άλλων και για την οδική ασφάλεια των πολιτών» σημείωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Δημήτρης Δριβίλας, ο οποίος και συντόνισε την ημερίδα.
Στην ημερίδα συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκτός των κ. Κατσιφάρα, Χαροκόπου και Δριβίλα, εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών, ο Διοικητής της Τροχαίας Πατρών Γιώργος Μιχαλόπουλος, η πρόεδρος του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, ο πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σωκράτης Καπλάνης, ο Αντιδήμαρχος Πατρέων Παύλος Στάμος, καθηγητές του ΤΕΙ, καθώς και στελέχη του Ι.Ο.ΑΣ.
***