«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗ.ΠΑ.Κ. Οδοντιάτρων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της ΔΗ.ΠΑ.Κ. Οδοντιάτρων

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου
Σε κλίμα αντιπαράθεσης πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 18 Μάρτη η ετήσια Γενική Συνέλευση του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αγρινίου.
Η ΔΗ.ΠΑ.Κ. Οδοντιάτρων καταψήφισε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που κατατέθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. καθότι αυτός κινείται σε καθαρά συντεχνιακά πλαίσια, ξεκομμένος από τα συμφέροντα των νέων συναδέλφων και τις πραγματικές ανάγκες της κάθε οικογένειας για την κάλυψη αναγκών όσον αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη αλλά και την υγεία γενικότερα.
Ιδιαίτερα ερωτηματικά δημιουργήθηκαν από τη συμμετοχή του συλλόγου σε πρόγραμμα εκπαίδευσης βοηθών οδοντιάτρων μέσω ΚΕΚ, όχι μόνο για τον τρόπο που λήφθηκε η παραπάνω απόφαση, αλλά και...
όσον αφορά το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και τον αντεργατικό χαρακτήρα  των συγκεκριμένων μορφών απασχόλησης.
Στη Γενική Συνέλευση, παρά τους αρνητικούς συσχετισμούς σε επίπεδο Δ.Σ. που σε πάγια βάση βάζει πλάτη στηρίζοντας τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, υπερψηφίστηκε η πρόταση της ΔΗ.ΠΑ.Κ, όπως αυτή διαμορφώθηκε μέσα από προτάσεις και έχει όπως παρακάτω: 
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΛΗΣ - ΑΝΑΚΤΗΣΗΣ ΑΠΟΛΕΙΩΝ
1)   Προσλήψεις Οδοντιάτρων - Γιατρών - Νοσηλευτών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.     Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
2)   Να μην συγχωνευτεί - καταργηθεί καμιά μονάδα υγείας.
3)   Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή σε φάρμακα - εξετάσεις - θεραπείες.
4)   Πλήρης κάλυψη της οδοντιατρικής περίθαλψης από τον ΕΟΠΥΥ.
5)   Όχι στην εμπορευματοποίηση της υγείας.
6)   Να επιστραφούν τώρα τα αποθεματικά των ταμείων.
7)   Να καταργηθούν τα χαράτσια και οι έμμεσοι φόροι. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα οδοντιατρικά υλικά και  φάρμακα.
8)   Μισθοί και συντάξεις να επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα.
9)   Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%.
Στη λήψη αυτής της απόφασης υπήρξε σημαντική η συμβολή νέων αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων, που βιώνουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της κρίσης στο χώρο της υγείας και όχι μόνο.  Αποτελεί δε παρακαταθήκη, αφού σαν διεκδικητικό πλαίσιο καθορίζει και την παραπέρα στάση και δράση του συλλόγου.
Η ΔΗ.ΠΑ.Κ. επισημαίνει:

Καμιά εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και των μνημονιακών πολιτικών της Ε.Ε. Το διεκδικητικό τους πλαίσιο είναι μακριά από τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των οδοντιάτρων και των λαϊκών στρωμάτων για υψηλού επιπέδου δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες οδοντιατρικής περίθαλψης.
Είναι στο δρόμο του «διαλόγου» με τα υπουργεία και της «διαπραγμάτευσης» χωρίς να αμφισβητούν την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής, της εμπορευματοποίησης των οδοντιατρικών εργασιών και της επιχειρηματικής δράσης. Για αυτό δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια κοινωνικής συμμαχίας.
 Προβάλλουν την αυταπάτη ότι ο οδοντιατρικός κλάδος μπορεί να «γλυτώσει» μόνος του όταν όλοι γύρω του βουλιάζουν. Οι ηγεσίες αυτές είναι μέρος του προβλήματος, για τους εργαζόμενους επιστήμονες και όχι μέρος της διεξόδου.
Η διέξοδος βρίσκεται στον καθημερινό αγώνα σε συμμαχία με τους ασθενείς και το λαό. Η δυναμική αυτής της κοινωνικής συμμαχίας και πάλης μπορεί να συμβάλλει στην απόσπαση κατακτήσεων, στην ανακούφιση από την αντιλαϊκή επίθεση από τη στιγμή που θα συνδέεται με την προοπτική βαθύτερων κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών αλλαγών, για την ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών στην υγεία-πρόνοια και στην οδοντιατρική περίθαλψη. Αλλαγών που θα συνδέονται άρρηκτα με τη διαμόρφωση των αναγκαίων όρων και προϋποθέσεων για να αποτελέσει η Υγεία όχι πεδίο ανταγωνισμών και κερδοφορίας αλλά δικαίωμα που πρέπει να διαφυλάσσεται και να διασφαλίζεται ισότιμα σε όλους, χωρίς περιορισμούς.
                                                                                                               Αγρίνιο 22 Μάρτη 2015
ΔΗ.ΠΑ.Κ. Οδοντιάτρων