«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Επιτέλους! Συνεδρίασε το Δ.Σ. του Περιφερειακού Συλλόγου Εκπ/κών ΟΑΕΔ Ν/Δ Ελλάδας στην Πάτρα. Μια από τα ίδια!


-Αντί ίχνους αυτοκριτικής των μελών του Δ.Σ. για τη πλήρη αδράνειά τους και το «κλείσιμο» του Συλλόγου, χωρίς κάποια επεξεργασία της κίνησης και τους λόγους που οδήγησαν τον συνάδελφο να ζητήσει την διαγραφή του, αυτοί (με 6-1) έκαναν δεκτή την αίτησή του άρον - άρον ίσως για να «απαλλαγούν» από το βάρος ενός από τα.....

ιστορικά μέλη του Συλλόγου μας!
- Η «ΑΤΑΞΙΑ» είναι περήφανη για τον συνάδελφο μας Θύμιο Παπαγεργακόπουλο της ΕΠΑΣ Αργολίδας και χαιρετίζουμε την πολιτική-συνδικαλιστική σημειολογία της κίνησής του.
- Ανοίγει έτσι ο δρόμος της απόδρασης από τα συντεχνιακά και εργοδοτικά συνδικάτα των συναδέλφων.
- Εμπρός στον κοινό αγωνιστικό τόπο μονίμων και ωρομισθίων για τους αγώνες που έρχονται και είναι ανάγκη να γίνουν.
Επιτέλους ύστερα από τέσσερις μήνες ανυπαρξίας το Προεδρείο δέησε να συγκαλέσει σε συνεδρίαση το Δ.Σ του Συλλόγου μας, παρά τις δικές μας αιτήσεις για συνεδρίαση. Από τον Νοέμβριο μήνα είχαμε να συνεδριάσουμε ενώ οι ωρομίσθιοι "ψήνονταν" στα αναμμένα κάρβουνα των μνημονικών περικοπών. Εκτός  του φτωχού μισθού τους πήραν μόνο ένα μέρος του και μάλιστα καθυστερημένα μετά από τρεις μήνες και η γραφειοκρατία των ηγεσιών των δύο κυβερνητικών παρατάξων ούτε που άκουσαν τίποτε ούτε είδαν τίποτε…..
Εδώ κυβερνήσεις και διοικητές αλλάξανε και οι συνάδελφοι (του Προεδρείου) έφεραν μια ημερήσια διάταξη για ζητήματα ναι μεν σοβαρά αλλά θα έπρεπε όλα αυτά να τα είχαμε αποφασίσει και διεκδικήσει την προηγούμενη χρονιά, που ενώ εμείς φωνάζαμε δεν μας άκουγε ούτε η ΠΑΣΚ αλλά ούτε και η τότε κυβερνητική ΔΑΚΕ. Βλέπεις είχαν άλλες προτεραιότητες οι συνάδελφοι…
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης το Δ.Σ. (26-3-2015)
1.    Αίτηση διαγραφής μέλους του Συλλόγου μας
2.    Επαναπρόσληψη των συναδέλφων που τελούν σε διαθεσιμότητα
3.    Επαναλειτουργία των ΕΠΑΣ και έγκριση ειδικοτήτων για το σχ. Έτος 2015-2016
4.    Προκήρυξη για ωρομισθίων για το σχ. Έτος 2015-2016
5.    Εισφορές Συλλόγου προς ΟΕΛ
6.    Εκπαιδευτικά θέματα
7.    Πρόσληψη διοικητικού προσωπικού στα σχολεία
8.    Λειτουργία κυλικείων στα σχολεία
Η δική μας κριτική
Όσον αφορά για την ημερήσια διάταξη φανερώνει για μια ακόμη φορά μια προχειρότητα του Δ.Σ. και χωρίς στρατηγική και φυσικά πέρα και έξω από κάθε μορφή διεκδίκησης των θεμάτων αυτών. Διακρίνουμε έναν λαϊκισμό και υποκρισία.
Η σκόπιμη αδράνειά τους δικαιώνει τον συνάδελφο Παπαγεωργακόπουλο της ΕΠΑΣ Άργους που ζήτησε την αυτοδιαγραφή του από τον Σύλλογο.
Τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. (6) του Συλλόγου, που έχουν την ευθύνη της διάλυσης ουσιαστικά του Συλλόγου αντί αυτοκριτικής ψήφισαν με μένος την διαγραφή του την οποία επιζητούσε ο ίδιος για καθαρά πολιτικούς και συνδικαλιστικούς λόγους.

Η ΑΤΑΞΙΑ έχοντας υπόψη το πνεύμα της κίνησης αυτής του ιστορικού μέλους του Συλλόγου και ιδρυτικό μέλος της κίνησή μας, θα περίμενε από όλους αυτούς - που με την πολιτική τους και την πρακτική τους έχουν οδηγήσει τους περισσότερους συναδέλφους σε αποστράτευση από το Σύλλογο - να κάνουν την αυτοκριτική τους και εάν πράγματι κατανόησαν την ενέργεια του συναδέλφου μας, όφειλαν να τον καλέσουν να καταθέσει τους λόγους της ενέργειας του αυτής που είναι καθαρά πολιτική.
Αυτό δείχνει ότι δεν τους αφορά η ενότητα του Συλλόγου και η παρουσία ορισμένων, που μάλλον τους χαλάει τη «σούπα».
Ο εκπρόσωπος μας στο Δ.Σ. εκδήλωσε την διαφωνία του για όλα αυτά, που σας ενημερώνουμε, ενώ για το θέμα του συναδέλφου μας για λόγους αρχής δήλωσε ΠΑΡΟΝ. Στη συνέχεια για όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης καταθέσαμε για μια ακόμη φορά ολοκληρωμένη ΔΗΛΩΣΗ-ΠΡΟΤΑΣΗ και η παρουσία μας πλέον στο Δ.Σ ήταν τυπική, για τον λόγο ότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτήν την παραλυσία  του κλάδου που «μαγειρεύουν» εδώ και χρόνια οι «αχθοφόροι» της παλιάς εποχής…..


Η ΔΗΛΩΣΗ 
 «ΑΤΑΞΙΑ» Ενιαίο Εκπαιδευτικό Δίκτυο


                    http://educ-oaed.blogspot.gr
 ΔΗΛΩΣΗ
(Μέλους Δ.Σ. Περ. Σ.Ε.Λ. – Νοτιοδυτικής  Ελλάδας ΟΑΕΔ)
Το εκπαιδευτικό δίκτυο  «ΑΤΑΞΙΑ» από την πρώτη στιγμή που δραστηριοποιείται κυρίως στον Περιφερειακό Σύλλογο Εκπ/κών Λειτουργών Νοτιοδυτικής Ελλάδας του ΟΑΕΔ, πρόταξε την αναγκαιότητα δημοκρατικής και συλλογικής λειτουργίας του Δ.Σ. προς όφελος των συναδέλφων, που μας έχουν εκλέξει για να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τα εργασιακά, εκπαιδευτικά και δημοκρατικά τους δικαιώματα.
Όλο αυτό το διάστημα που αποτελούμε το νέο Δ.Σ. παρά τις προσπάθειές μας να αλλάξει σελίδα ο Σύλλογός μας και να αποκτήσει κινηματική λογική για δράση, έπεσαν στο κενό, από την άρνηση των δύο κυβερνητικών παρατάξεων που δεν θέλουν, ούτε και μπορούν να κάνουν τη ρήξη με τις παγιωμένες αντιλήψεις, που υποτάσσουν τα πάντα στο προσωπικό συμφέρον και τον κυβερνητικό παραγοντισμό και προπαντός να μην τα χαλάσουμε με την εκάστοτε διοίκηση. Ο Σύλλογός μας βρίσκεται σε πλήρη αδράνεια αφού δεν έχει καν πρόγραμμα δράσης αλλά ούτε και θέλουν να υπάρξει, παρά τη δική μας ολοκληρωμένη πρόταση, που κατατέθηκε έγκυρα στο Δ.Σ. τις 11-9-2014 και την οποία χωρίς να την απορρίπτουν, ποτέ δεν έφεραν στο Δ.Σ. να ψηφιστεί. Αρνήθηκαν ακόμα και να στείλουμε υπόμνημα (το οποίο μάλιστα αναλάβαμε να το συντάξουμε και το παραδώσαμε στον Πρόεδρο) στη διοίκηση με τα άμεσα προβλήματα της περιόδου (Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2014), όπως κατάργηση ειδικοτήτων, για την καθυστέρηση προκήρυξης πρόσληψης ωρομισθίων, για την εγκατάλειψη από την διοίκηση των ΕΠΑΣ και την διαφωνία μας για τις ΣΕΚ, καθώς και για τα λειτουργικά, φοίτηση, μαθητικές εστίες, οικονομικά προβλήματα των σχολικών μονάδων κ.α.
Θυμίζουμε μερικά γεγονότα για του λόγου το αληθές:
1. Στο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κών Λειτουργών Νοτιοδυτικής Ελλάδας στις 11-9-2014 καταθέσαμε ως «ΑΤΑΞΙΑ» γραπτό πολυσέλιδο Πρόγραμμα Δράσης για τη νέα συνδικαλιστική θητεία του Δ.Σ. μεταξύ των άλλων εκφράσαμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι δεν είχε βγει ακόμα η προκήρυξη για την πρόσληψη ωρομισθίων και τις μαζικές καταργήσεις ειδικοτήτων στις ΕΠΑΣ
2.    Παράλληλα  προτείναμε το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου να στοχεύει αταλάντευτα  στην διεκδίκηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών στις σχολές ΟΑΕΔ, από ενιαίο πίνακα με κριτήριο την χρονολογία κτήσης του πτυχίου και τη συνολική εκπαιδευτική προϋπηρεσία με «αυξημένη» πριμοδότηση αυτή του ΟΑΕΔ. Και για τα δύο θέματα ο Σύλλογός μας όχι μόνο δεν έκανε τίποτε αλλά δεν έχει ψηφίσει πρόγραμμα δράσης ενώ σήμερα ουσιαστικά δεν λειτουργεί με ευθύνη της Συσπείρωσης (ΠΑΣΚ) και ΔΑΚΕ! δείτε εδώ ολόκληρη τη πρόταση: http://educ-oaed.blogspot.gr/2014/09/blog-post_11.html#more
Η απουσία του Συλλόγου από τον αγώνα και τις αγωνίες των ωρομισθίων συναδέλφων
1.   Το Δ.Σ. του Συλλόγου καθώς και της ΟΕΛ-ΟΑΕΔ έλαμψαν δια της απουσίας τους από τον αγώνα των ωρομισθίων καθηγητών που δοκιμάζονται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές, από την αδιοριστία και τις περικοπές στους πενιχρούς μισθούς τους τηρώντας (ένοχη) σιγή ιχθύος.  
2.   Για την καθυστέρηση αρχικά των έγκυρων προσλήψεων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών στα σχολεία μας, όπως είχαμε επισημάνει  την ευθύνη καίρια φέρουν οι διοίκηση του ΟΑΕΔ και τα «στελέχη» της διεύθυνσης εκπ/σης, που υπηρετούν τις περικοπές των δημοσίων πόρων ελέω μνημονίων. Όπως επίσης και για το γεγονός ότι οι κενές μόνιμες θέσεις καθηγητών είναι τεράστιες, χωρίς όμως να γίνονται διορισμοί όλα αυτά τα χρόνια. Ταυτόχρονα τους υπόσχονται φρούδες ελπίδες, με στόχο την χειραγώγησή τους.
3.   Δυστυχώς όλο αυτό το διάστημα στο ίδιο έργο θεατές βρέθηκαν η ΔΑΚΕ και η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Δ.Σ. της ΟΕΛ, καθώς και ο περιφερειακός Σύλλογος Νοτιοδυτικής Ελλάδας, που δεν τόλμησαν ούτε μια διαμαρτυρία αλλά και έκφραση αλληλεγγύης υπέρ των συναδέλφων να βγάλουν.
4.   Στη Γεν. Συνέλευση (Κυριακή 8-2-2015) του Συλλόγου ωρομισθίων Αναπληρωτών Αττικής και Νήσων, που έγινε στην ΕΠΑΣ Μοσχάτου, όπου παραβρεθήκα ως μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Συλλόγου Ν.Δ. Ελλάδας δεν είδαμε κανέναν συνδικαλιστή-παράγοντα, από αυτούς που διαφεντεύουν όλα αυτά τα χρόνια την εκπαίδευση του ΟΑΕΔ!
Όλα αυτά τα παραλυτικά φαινόμενα στα συνδικαλιστικά όργανα του χώρου μας τα ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΑΜΕ, χωρίς να ευαισθητοποιηθεί κανένας.  
Για πολλοστή φορά φανερώνουν το πως αντιλαμβάνονται το ρόλο τους στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπου οι πρακτικές αυτές υποβιβάζουν το ρόλο του συνδικαλιστή και του σωματείου.
Η οργανωτική-συνδικαλιστική πρότασή μας
Η «ΑΤΑΞΙΑ» ως εκπαιδευτικό δίκτυο, μπροστά σε αυτό το αρνητικό περιβάλλον που έχουν διαμορφώσει οι δύο μονομάχοι στον συνδικαλισμό της εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ σε βάρος των δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών θα πάρει την πρωτοβουλία με όσες δυνάμεις διαθέτει να υπερβεί οργανωτικά και πολιτικοσυνδικαλιστικά, αυτή την περιορισμένη σε ισχύ συντεχνία.
Οι καιροί απαιτούν κινηματικά σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων αποφασισμένους για «ΡΗΞΗ» και ανατροπές, κάτι που σήμερα λείπουν από το λεξιλόγιο αυτών που θέλουν να λέγονται εκπρόσωποι των εργαζομένων καθηγητών στον ΟΑΕΔ. Μας «γάγγραιναν» από την υγρασίας τους. Το συνδικάτο μας δεν έχει κανένα κύρος στην εκπαιδευτική και συνδικαλιστική κοινότητα της χώρας μας.

Συνάδελφοι καιρός είναι να πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και να ξεπεράσουμε αυτή την συνδικαλιστικά αφερέγγυα «παρέα» που αυτοαναγορεύονται και ως εκπρόσωποί μας και να στήσουμε νέες γέφυρες συνάντησης ωρομισθίων και μονίμων εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ πάνω στα πραγματικά μας προβλήματα σε κοινό τόπο με αξιοπρέπεια, διαφάνεια, αξιοκρατία, και αγωνιστική διάθεση.

Σύμφωνα με τα ποιο πάνω και έχοντας επίγνωση της κρισιμότητας της περιόδου για τον κλάδο μας και μην παρέχοντας νομιμοποίηση και ανοχή σε όλους αυτούς που ευθύνονται για τη διάλυση των σχολείων μας και την παράλυση του συλλόγου, αρνούμαστε να συμμετέχουμε πλέον σε ένα «στημένο» παιχνίδι και να εμπαίζουμε και εμείς τους συναδέλφους, που μας έχουν εκλέξει, ΑΠΟΧΩΡΟΥΜΕ από τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε προσεχή ολομέλεια του εκπαιδευτικού Δικτύου μας θα εκτιμήσουμε την γενικότερη στάση μας και τους τρόπους αντίδρασης απέναντι σε όλα αυτά τα εκφυλιστικά-διαλυτικά φαινόμενα του Συλλόγου και της ΟΕΛ-ΟΑΕΔ.
     
Πάτρα 26-3-2015
Παναγιώτης Πανογεώργος
Μέλος Δ.Σ. Περ. Συλλόγου Ν.Δ. Ελλάδας Εκπ/κών Λειτουργών ΟΑΕΔ- με την «ΑΤΑΞΙΑ» Ενιαίο Εκπαιδευτικό Δίκτυο