«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Αγρινίου με αφορμή την έναρξη του Προγράμματος “I.C.E. Innovation, Culture and Creativity for a new Economy”

Συνέντευξη τύπου στο Δημαρχείο Αγρινίου πραγματοποίησε σήμερα (19/3/2015) ο Δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος Γιώργος Παπαναστασίου, παρουσία του προϊσταμένου  της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρου Καμπέρου του  κ. Γιώργου Ρουβά, μελετητή (ΤΟΠΟΣ ΑΕ) του Αντιδημάρχου Μεσολογγίου Σπύρου Διαμαντόπουλου και  , υπηρεσιακών στελεχών της ΠΕΔ,.Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή  την έναρξη του Προγράμματος “I.C.E. Innovation, Culture and Creativity for a new Economy”- Καινοτομία, Πολιτισμός και Δημιουργικότητα για μία νέα Οικονομία, το οποίο...
έχει ενταχθεί στον Άξονα Προτεραιότητας 1 (Ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας) - Μέτρο 1.1. (Ενίσχυση της αλληλεπίδρασης μεταξύ φορέων καινοτομίας/έρευνας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημόσιων αρχών, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013, με κωδικό έργου I5.11.02 και συντονιστή εταίρο της Περιφέρεια της Απουλίας.

Κυρίαρχος στόχος της ΠΕΔ ΔΕ είναι, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος I.C.E., η εκπόνηση περιφερειακής τουριστικής πολιτικής στη Δυτική Ελλάδα, μέσα από τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων (ενδεικτικά 4ήμερα απόδρασης για όλο το χρόνο) βασισμένα σε ένα ή περισσότερα θεματικά ενδιαφέροντα, ακολουθώντας μια συνδυαστική προσέγγιση και αξιοποιώντας την υπάρχουσα εμπειρία των φορέων της περιοχής μας. Επιμέρους στόχοι του προγράμματος είναι :

1.   Η έρευνα και καταγραφή των στοιχείων, χαρακτηριστικών υπηρεσιών και δραστηριοτήτων ιδιαίτερης πολιτιστικής, περιβαλλοντικής, δημιουργικής, θρησκευτικής και πολλών άλλων θεματικών πεδίων σημασίας σε Ελλάδα και Ιταλία, που τα καθιστούν μοναδικά καθώς και ικανά να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών και στην προσέλκυση τουριστών και κοινού.

2.   Ανάπτυξη στρατηγικής ανάλυσης και λήψη μέτρων και δράσεων παρέμβασης για την ενίσχυση και βελτίωση των υπηρεσιών, δραστηριοτήτων και αγαθών που προσφέρονται στις περιοχές μελέτης για τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων και προορισμών.

3.   Αναζήτηση και προώθηση καινοτόμων ιδεών ανάδειξης και αξιοποίησης αγαθών, δραστηριοτήτων, υποδομών και υπηρεσιών που παρέχονται για την βελτίωση της ελκυστικότητας του τουριστικού προϊόντος των περιοχών παρέμβασης.

4.   Την προώθηση των συνεργιών μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα για την εξεύρεση βιώσιμων τρόπων και μηχανισμών στήριξης και χρηματοδότησης των πολιτιστικών και δημιουργικών βιομηχανιών με στόχο την ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο του προγράμματος “I.C.E. Innovation, Culture and Creativity for a new Economy, και συγκεκριμένα στο πακέτο Εργασίας 3, Δράση 3.1. γίνεται καταγραφή κάθε σχετικού με τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και το Περιβάλλον στοιχείου στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας.



Ακολουθεί η τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΕΔ, Γιώργου Παπαναστασίου :

Κυρίες και Κύριοι



Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας διανύει μια από τις δυσκολότερες κοινωνικά και οικονομικά συγκυρίες των τελευταίων δεκαετιών. Σε αυτόν τον αγώνα ο θεσμός μας καλείται να δώσει το παρόν του, στρατευμένος στην πρώτη γραμμή για τη διεκδίκηση νέων πόρων, για την παρέμβασή του στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και υποστήριξης του εισοδήματος του κάθε συμπατριώτη μας. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που καλούμαστε να αναμετρηθούμε υπερβαίνοντας τον παραδοσιακό μας ρόλο.

Στην  αναζήτηση   νέων   χρηματοδοτικών εργαλείων  και ευκαιριών από τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε πόρους  και εφαρμοσμένες πολιτικές, αξιοποιήσαμε τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013. Ένα από αυτά είναι και το Πρόγραμμα  “I.C.E. Innovation, Culture and Creativity for a new Economy”- Καινοτομία, Πολιτισμός και Δημιουργικότητα για μία νέα Οικονομία, στο οποίο έχει ενταχθεί και υλοποιεί η Περιφερειακή Ένωση Δήμων  Δυτικής Ελλάδος.

Κυρίαρχος στόχος της ΠΕΔ ΔΕ είναι η εκπόνηση περιφερειακής τουριστικής πολιτικής στη Δυτική Ελλάδα, μέσα από τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων (ενδεικτικά 4ήμερα απόδρασης για όλο το χρόνο).

Σαν περιοχή παρέμβασης, όσον αφορά την χωροταξική ανάπτυξη των επί μέρους δράσεων του προγράμματος, ορίζεται το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, πράγμα το οποίο μας προσδίδει ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα όσο αφορά την συνοχή και την αποτελεσματικότητα των παραδοτέων του. 

Το εταιρικό του σχήμα απαρτίζεται από φορείς  διαμόρφωσης και άσκησης  Περιφερειακών και τοπικών πολιτικών  , από φορείς πολιτισμού και τεχνών,  εκπαίδευσης και έρευνας, επιτρέποντας  έτσι την πολυτομεακή προσέγγιση του θέματος της  τοπικής ανάπτυξης.

Ειδικότερα οι φορείς που συμμετέχουν στο έργο είναι οι εξής :

Από την Ιταλία :

Η Περιφέρεια της Απουλίας που είναι και ο Συντονιστής του έργου.

Η Κοινοπραξία δημοσίων θεάτρων Απουλίας.

Το ίδρυμα κινηματογράφου της Απουλίας

Από την Ελλάδα :

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων  Δυτικής Ελλάδας.

Το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Ηπείρου - Επιτροπή Ερευνών

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κέρκυρας



Αρχικός στόχος του έργου I.C.E είναι η καταγραφή και η  αξιολόγηση όλων  των  δημιουργικών, περιβαλλοντικών, αθλητικών και κάθε τύπου πολιτισμικών χαρακτηριστικών και δραστηριοτήτων  που αναπτύσσονται στις  περιοχές  παρέμβασης σε Ελλάδα και Ιταλία.

Στην συνέχεια και σε ότι έχει να κάνει με τις περιοχές μας  προτείνεται η αξιοποίηση  τους μέσα από ολοκληρωμένες και στρατηγικά επιλεγμένες προσεγγίσεις και ενέργειες, ώστε να αποτελέσουν το κινητήριο μοχλό μιας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης μέσα από την  προσέλκυση τουριστών επαναπροσδιορίζοντας έτσι την θέση τους  στον διεθνή τουριστικό χάρτη και προσθέτοντας μοναδική αξία στο τουριστικό και πολιτιστικό τους προϊόν.

Με άλλα λόγια μέσα από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου και σε συνεργασία με τους Έλληνες και Ιταλούς εταίρους μας έχουμε  μια μοναδική ευκαιρία προκειμένου να εκπονήσουμε αλλά και να εφαρμόσουμε στην συνέχεια μια βιώσιμη και αειφόρο τουριστική πολιτική.

Σαν εργαλείο αυτής της πολιτικής προτείνεται η δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών πακέτων βασισμένων στα επιμέρους τοπικά και θεματικά ενδιαφέροντα και αξιοποιώντας παράλληλα την υπάρχουσα εμπειρία  όλων των φορέων της περιοχής μας.

Καθίσταται  λοιπόν σαφές ότι η συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων τόσο σε τοπικό, όσο και σε διακρατικό επίπεδο  σε  ότι έχει να κάνει με την εξέλιξη του προγράμματος, αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα για την επιτυχία και την αποτελεσματικότητα του.

Σε ότι έχει να κάνει με τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, μιας και αποτελεί πιλοτική εφαρμογή εκ μέρους των επιμέρους δράσεων που υλοποιεί η ΠΕΔ στα πλαίσια του προγράμματος,  καθίσταται σαφές ότι είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί το σύνολο των  συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει στον τομέα του τουρισμού.

Είναι γνωστό άλλωστε σε όλους ότι η Αιτωλοακαρνανία αν και διαθέτει μοναδικές  για την φυσική τους ομορφιά και την πολιτισμική τους κληρονομιά περιοχές, υστερεί όσο αφορά προσέλκυση και την διαμονή τουριστών σε αυτές .

Αν εξαιρέσει κανείς τις περιοχές  της Παλαίρου, και της ορεινής Ναυπακτίας με δυσκολία μπορούμε να βρούμε κάποιο άλλο οργανωμένο τουριστικό προορισμό στην Αιτωλοακαρνανία.

Περιοχές όπως αυτές του Μεσολογγίου και Αιτωλικού της λιμναίας και ορεινής Τριχωνίδας , του Θέρμου, του Βάλτου και της Αμφιλοχίας ,των Δυτικών ακτών του Νομού καθώς και οι περιοχές της Ναυπάκτου –Αντιρρίου, απουσιάζουν εντελώς από τον τουριστικό χάρτη της χώρας με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Δυστυχώς η απουσία όλα τα προηγούμενα χρόνια συνεκτικών και εφαρμοσμένων πολιτικών όσο αφορά την οργάνωση  και την ανάδειξη ανταγωνιστικών  προορισμών στο Νομό μας  που να αναφέρονται στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού  μας έχει φέρει σε αυτή την κατάσταση.

Είναι καιρός πια με αφορμή και την υλοποίηση του προαναφερόμενου   προγράμματος να θέσουμε τις βάσεις  για μια οργανωμένη τουριστική αξιοποίηση όλων των περιοχών του Νομού μας με βάση την δυναμική τους και την ιδιαιτερότητα τους.

Σε αυτή τη προσπάθεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους   επιμέρους τοπικούς φορείς, καλείται να διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο όχι μόνο για τις ανάγκες του προγράμματος αλλά κυρίως για την δημιουργία και την εμπέδωση ενός νέου τουριστικού επιχειρηματικού κλίματος  στον  Νομό μας.

Για τον λόγο αυτό και μέσα από την εξέλιξη της σημερινής  διαδικασίας  ευελπιστώ στην ενεργοποίηση όλων των φορέων του Νομού μας προκειμένου η προσθετικότητα του προγράμματος  μας να αποτελέσει ένα βήμα ανάπτυξης και προόδου του τόπου μας.