«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 2-3-2015

Ενημέρωση για την πορεία της κατασκευής κεντρικών αποχετευτικών αγωγών, παραλιακών οικισμών από Δήμο Ερινεού έως Δήμο Αιγείρας

Ενημέρωση για την πορεία του έργου «Κατασκευή κεντρικών αποχετευτικών αγωγών, παραλιακών οικισμών από Δήμο Ερινεού έως Δήμο Αιγείρας» έγινε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων Γιάννη Λύτρα.
Η πρόοδος του φυσικού αντικειμένου του έργου, το οποίο έχει προϋπολογισμό  37.765.920 ευρώ, βρίσκεται στο 70%.
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε...
να ενταθούν οι ενέργειες για την πλήρη παραχώρηση τμημάτων αιγιαλού και παραλίας με την εκ νέου σύσταση της επιτροπής καθορισμού αιγιαλού για τα τμήματα που δεν παραχωρήθηκαν έως σήμερα.
Παράλληλα, τονίστηκε η άμεση ανάγκη για ενεργοποίηση του υποέργου Αρχαιολογικών Ερευνών - Ανασκαφών από την αρμόδια υπηρεσία, συνεργασία με Ολυμπία Οδό Α.Ε και Έργα Ο.Σ.Ε. για την από κοινού υλοποίηση των εργασιών στα σημεία που τέμνονται τα έργα τους  με το σημαντικό έργο της αποχέτευσης.
Στη συνάντηση εκτός από τον κ. Λύτρα συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αιγιάλειας Αθανάσιος Παναγόπουλος με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, η Μαρία Τζωρτζοπούλου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Μπεσαράτ Φάρες, ο προϊστάμενος Δομών και Περιβάλλοντος Χρήστος Καραγιάννης, οι επιβλέποντες του έργου,  καθώς και ο Σπύρος Φράγκος, εκπρόσωπος του Τεχνικού Συμβούλου του έργου.


Ξεκινά η διαβούλευση με Δήμους και ΦΟΔΣΑ για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας
Η διαδικασία για την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ξεκινά άμεσα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τους Δήμους και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας καθώς και τους αρμόδιους Φορείς για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων (Φο∆ΣΑ).
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα αρχίσουν από αυτή την εβδομάδα κιόλας, με πρώτη την Ηλεία που αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα, οι συναντήσεις με τους Δημάρχους και τους υπευθύνους των ΦοΔΣΑ προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις και να ζητηθούν προτάσεις από τους Δήμους, οι οποίοι είναι υπόχρεοι για τη συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των αστικών και στερεών αποβλήτων.
Συγκεκριμένα η πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Π.Ε. Ηλείας την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες συσκέψεις στις Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας.
«Στο νέο μας σχεδιασμό θα ληφθεί υπόψιν η δημιουργία ενός συνεκτικού, ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού Στρατηγικού Σχεδίου για την υπέρβαση της κρίσης στη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων με βάση την ευρωπαϊκή και εθνική κατεύθυνση για αλλαγή φιλοσοφίας. Θα γίνει ευρύτατος διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με στόχευση στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης με στόχευση το κοινωνικό συμφέρον, τη βέλτιστη οικονομική διαχείριση και τον απαιτούμενο σεβασμό του περιβάλλοντος» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σημειώνοντας πως το υφιστάμενο σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων εξακολουθεί να ισχύει μέχρι την έγκριση του επόμενου.
Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας ζητά από τους Δήμους να μην παραμένουν «θεατές», τονίζοντας πως πρέπει να καταθέσουν τη δική τους βιώσιμη πρόταση με γνώμονα την αυτοτέλεια της διαχείρισης των αποβλήτων τους με περιφερειακή, όμως και συλλογική συνείδηση και συμπλήρωσε πως «η αιρετή Περιφέρεια θα προσπαθήσει να παίξει τον κρίσιμο ρόλο της σύνθεσης όλων αυτών των τοπικών προτάσεων που θα κατατεθούν επίσημα ως προϊόν μελέτης και σοβαρού σχεδιασμού».
«Είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Μπορούμε να αλλάξουμε την περιοχή μας, αρκεί να αναπτύξουμε γόνιμο και διαρκή διάλογο, μακριά από τοπικισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Πρέπει και οφείλουμε να δράσουμε» κατέληξε ο Απόστολος Κατσιφάρας.


Στη συνεδρίαση της Επιτροπής COTER της Επιτροπής των Περιφερειών ο Απ. Κατσιφάρας
Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, για να συμμετάσχει σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμού της ΕΕ» (COTER) της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ).
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής COTER για τη νέα θητεία 2015-2020 και μάλιστα με διευρυμένες αρμοδιότητες, μετά την απόφαση σχετικά με τις νέες αρμοδιότητες των επιτροπών της ΕτΠ κατά την πενταετία 2015-2020, που υιοθετήθηκε κατά τη σύνοδο Ολομέλειας της ΕτΠ στις 11-12 Φεβρουαρίου 2015.
Πιο συγκεκριμένα, οι αρμοδιότητες της Επιτροπής COTER είναι:
·         Οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή
·         Διαρθρωτικά ταμεία
·         Χωροταξία
·         Αστική πολιτική
·         Στέγαση
·         Μεταφορές και διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών
·         Μακροπεριφέρειες
·         Εδαφική συνεργασία
·         Περιφερειακές στατιστικές και δείκτες
·         Ετήσιος προϋπολογισμός της ΕΕ
·         Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο
·         Δημόσια οικονομικά του τοπικού και περιφερειακού επιπέδου
Οι πολιτικές προτεραιότητες της Επιτροπής COTER εστιάζονται σε θεματικά πεδία, τα οποία έχουν υψηλή σημασία για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τις επηρεάζουν άμεσα, όπως:
·         Επενδυτικό σχέδιο και Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων
·         Αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και τα επιχειρησιακά προγράμματα
·         Χρηματοδοτικά μέσα για τη στήριξη της εδαφικής ανάπτυξης
Τέλος, αποστολή της Επιτροπής COTER είναι να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και να προσπαθεί να επηρεάσει τις διοργανικές εξελίξεις σχετικά με τους φακέλους γνωμοδοτήσεων της ΕτΠ που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, έτσι ώστε τα μηνύματα της ΕτΠ να έχουν τον μέγιστο δυνατό πολιτικό αντίκτυπο στο πλαίσιο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται ότι οι γνωμοδοτήσεις της ΕτΠ είναι το βασικό πολιτικό μέσο διαβίβασης της άποψης των ευρωπαϊκών περιφερειών και πόλεων στα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση έγινε προγραμματισμός των εργασιών της Επιτροπής COTER για το 2015, ενώ από τα θέματα που συζητήθηκαν ξεχώρισαν ήταν:
·         η συζήτηση για τη «Βελτίωση της εφαρμογής της Εδαφικής Ατζέντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης», παρουσία της Συμβούλου για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης της Λετονικής Προεδρίας του Συμβουλίου Indra Ciukša,
·         η συζήτηση για τα «Αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τις συμφωνίες εταιρικής σχέσης και τα επιχειρησιακά προγράμματα», παρουσία εκπροσώπων της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής (DG REGIO) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και
·         η συζήτηση για το «Σχέδιο επενδύσεων και Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων» και η παρουσίαση σχετικά με τις «Δραστηριότητες και τα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην προώθηση της εδαφικής ανάπτυξης», παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ΓΔ ECFIN) της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στελεχών της Ευρωπαϊκής Τράπεζα Επενδύσεων.

Συμμετοχή της ΠΔΕ στην «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια»
Μαζί με τον Περιφερειάρχη, στις Βρυξέλλες, βρίσκεται και ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Σπύρος Παπασπύρου, ο οποίος εκπροσώπησε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια» (EEΠ), ένα πρόγραμμα της ΕτΠ, σκοπός του οποίου είναι η ανάδειξη και επιβράβευση των περιφερειών της ΕΕ που εφαρμόζουν εξαιρετικές και ρηξικέλευθες πολιτικές στον τομέα της επιχειρηματικότητας, ανεξαρτήτως του μεγέθους, της οικονομικής τους επιφάνειας και των λοιπών δυνατοτήτων τους.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προσφέρουμε πολλαπλή στήριξη στην υγιή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα, και στις εξαγωγικές δραστηριότητες. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε οι τοπικές επιχειρήσεις μας να αντλούν γνώση και να ενισχύουν την καινοτομικότητά τους, προσφέροντας έτσι στην περιοχή μας εισόδημα και θέσεις εργασίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα φαινόμενα μετανάστευσης εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού» ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας.


Άμεση συνάντηση με τον αναπλ. Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ. Σπίρτζη ζητά ο Απ. Κατσιφάρας για την «Πατρών – Πύργου»
Άμεση συνάντηση των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, ώστε να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την πορεία δημοπράτησης και κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου της Πατρών – Πύργου, ζητά ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Σε επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας επιθυμεί να οριστεί το συντομότερο δυνατό συνάντηση για να πληροφορηθούν άμεσα οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας προσωπικά από τον ίδιο τον αναπλ. Υπουργό το σχέδιο για το έργο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και οδική ασφάλεια της περιοχής, καθώς και για την πρόοδο των διαδικασιών για την κατασκευή των εξίσου σημαντικών οδικών τμημάτων Πύργος – Καλό Νερό και Καλό Νερό – Τσακώνα.
Αναλυτικά η επιστολή του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα έχει ως εξής:
«Κύριε Υπουργέ,
Η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου της Δυτικής Ελλάδας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που πρέπει να εκτελεστούν στον οδικό άξονα αυτής της χώρας.
Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βρεθήκαμε στο πλευρό των εκάστοτε υπουργικών ηγεσιών, πιέζοντας προς την κατεύθυνση άμεσα να ξεκινήσουν οι εργασίες ανακατασκευής αυτού του σημαντικότατου αυτοκινητοδρόμου, ώστε να σταματήσουν πλέον να κινδυνεύουν οι ζωές των συνανθρώπων μας κάθε φορά που βγαίνουν στο δρόμο με τα οχήματά τους.
Το σημαντικό αυτό έργο της κατασκευής του τμήματος Πάτρα – Πύργος είναι μήκους περίπου 75 χλμ., θα περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, δύο λωρίδες έκτακτης ανάγκης, λωρίδες ασφαλείας και κεντρική νησίδα με αμφίπλευρο στηθαίο και είναι συνολικού προϋπολογισμού 443.000.000 ευρώ.
Για αυτό το έργο έχει δοκιμαστεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, οι αδυναμίες του, αλλά κυρίως η υπομονή και αντοχές των πολιτών που αναμένουν χρόνια μια νέα μεγάλη σύγχρονη οδική αρτηρία. Στόχος δικός μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ήταν και είναι να μην χαθεί τίποτα από το φυσικό και τεχνικό αντικείμενο και αυτό θα συνεχίσουμε να παλεύουμε μέχρι να το πετύχουμε στο ακέραιο.
Έχουμε δώσει συνεχείς μάχες μαζί με όλους τους φορείς της Ηλείας, της Αχαΐας και ολόκληρης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να γίνει αντιληπτή και στο κράτος η σπουδαιότητα αυτού του έργου.

Κύριε Υπουργέ,
Ήδη από τα τέλη Ιανουαρίου, οπότε και επρόκειτο να δημοπρατηθεί η κατασκευή του οδικού τμήματος «Πάτρα-Πύργος», αναβλήθηκε και προγραμματίστηκε στα τέλη Μαρτίου, με όποιο κόστος μπορεί να επιφέρει στην τοπική κοινωνία αυτή η καθυστέρηση.
Πληροφορίες, όμως, των τελευταίων ημερών, αναφέρουν πως και πάλι θα αναβληθεί η συγκεκριμένη διαδικασία, δίχως να γίνεται γνωστό ούτε ο λόγος της νέας αναβολής αλλά και ούτε πότε τελικά θα γίνει η δημοπράτηση για να ξεκινήσουν επιτέλους οι εργασίες.

Κύριε Υπουργέ,
Θα επιθυμούσαμε να οριστεί το συντομότερο δυνατό συνάντηση των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μαζί σας ώστε να πληροφορηθούμε αναλυτικά από εσάς προσωπικά το σχέδιο για το έργο που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη και οδική ασφάλεια της περιοχής.
Τέλος, επιθυμούμε να υπάρχει ενημέρωση για την πρόοδο των διαδικασιών για την κατασκευή των εξίσου σημαντικών οδικών τμημάτων Πύργος – Καλό Νερό και Καλό Νερό – Τσακώνα».