«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010

Διαβάστε στη Ναυπακτία press

ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ για το νέο Δήμο
Δύο τα επικρατέστρερα σενάρια για τη Ναυπακτία
Από την περασμένη Κυριακή που η κυβέρ- νηση έδωσε στη δημοσιότητα το σχέδιο “Καλλικράτης”, άρχισαν τα... μαγειρέματα και στη Ναυπακτία. Αν και θεωρείται δεδομένο ότι η Ναύπακτος θα αποτελέσει κέντρο νέου Δήμου, το φλέγον ζήτημα είναι τα όρια που αυτός θα έχει. Θα ακολουθήσουμε δηλαδή το πρώτο σενάριο, που προέβλεπε η μελέτη του ΙΤΑ, και το οποίο μιλούσε για δύο Δήμους, έναν ορεινό (Αποδοτίας, Πλατάνου και Πυλήνης) και έναν πεδινό (Αντιρρίου, Ναυπάκτου και Χάλκειας); Ή θα πάμε στο δεύτερο σενάριο που “έβλεπε” και τους έξι Δήμους μαζί; Καθώς η ίδια η κυβέρνηση έχει δώσει μόνο τις γενικές κατευθύνσεις ως προς τις επερχόμενες συνενώσεις, οι τοπικοί μας άρχοντες βάζουν εκτός από τα καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια και πολιτικά κριτήρια, που σε μερικές περιπτώσεις έχουν να κάνουν και με την δική τους πολιτική επιβίωση-ανάδειξη. Η συζήτηση έχει αρχίσει να φουντώνει, κυρίως στο παρασκήνιο, και μέχρι να οριστικοποιηθεί η κατάσταση θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μιλούν (και γράφουν) σήμερα στη “Ν” οι: Ζέφη Δημαδάμα, Θανάσης Παπαθανάσης, Γιώργος Κολοβός, Νίκος Σταμπουλόπουλος, Τάσος Παγώνης, Γιάννης Μπουλές, Ανδρέας Δρόσος, Γιάννης Νταουσάνης, Κώστας Κονίδας και Κώστας Καρακώστας

Τολμηρό αλλά... θολό το σχέδιο “Καλλικράτης”
Με ένα κείμενο γενικών κατευθύνσεων, που ελάχιστα καινούργια στοιχεία φέρνει στο φως σε σχέση με όσα ήδη γνωρίζαμε η κυβέρνηση άνοιξε και επίσημα το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το σχέδιο τελικά ονομάστηκε “Καλλικράτης” και όχι “Καποδίστριας ΙΙ”, αλλά το όνομα μικρή σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία είναι οι γενικές κατευθύνσεις του σχεδίου, στις οποίες δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κανείς, να γίνουν πιο ειδικές, πιο συγκεκριμένες αν θέλετε, ώστε να υπάρξει έδαφος για πραγματικό και ου- σιαστικό διάλογο στις τοπικές κοινωνίες.

Θέλουν ορεινό Δήμο στην Αποδοτία
Την βούλησή του να εφαρμοστεί το πρώτο απ’ τα δύο σενάρια που προέβλεπε η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ), αυτό της ίδρυσης Ορεινού Δήμου Ναυπακτίας, με διερεύνηση της προσάρτησης του Δήμου Βαρδουσίων, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αποδοτίας κατά την συνεδρίασή του την περασμένη Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στην Άνω Χώρα.

Συνέντευξη του Κώστα Σκαλιώτη:Έχουμε λεφτά μόνο για... μπαλώματα.
Οπρόεδρος της Επιτροπής του Παπαχαραλαμπείου Σταδίου Κώστας Σκαλιώτης απαντά για τα όσα κατέγραψε το ρεπορτάζ της “N” στο προηγούμενο τεύχος. Υποστηρίζει ότι τα χρήματα που διαχειρίζεται η Επιτροπή δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για έργα, ρίχνοντας τις ευθύνες στην πολιτική ηγεσία, ενώ παράλληλα εκφράζει και τα παράπονά του για τους συλλόγους που φιλοξενούνται στο γήπεδο, ζητώντας την ουσιαστική συνδρομή τους για την επίλυση των προβλημάτων.

Χωρίς αλλαγές οι αντιδημαρχίες
Οι τέσσερις του προηγούμενου έτους, Ν. Κούμπιος,Ν. Κατσαντώνης, Δ. Παπαναστασόπουλος και Δ. Βασιλόπουλος με απόφαση του δημάρχου παραμένουν στις θέσεις τους, σηκώνοντας το βάρος της τελευταίας χρονιάς της παρούσας δημοτικής αρχής. Θα το αντέξουν;

Διαμάχη για τις πιστώσεις στα σχολεία
Η μη ενημέρωση του διευθυντή του 2ου Δημοτικού Θ. Παναγιωτόπουλου για την κατανομή των πιστώσεων στα σχολεία, από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, τον οδήγησε στο να στείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς τον πρόεδρό της Β. Πατσαούρα. Για λάθος συντονισμό κάνει λόγο ο τελευταίος.

Μπαζώνουν τον υγροβιότοπο στη Χιλιαδού
Καταπάτηση δημόσιας έκτασης, εκτέλεση εργασιών σε προστατευόμενη παραλιακή υγροτοπική ζώνη, παράνομη διάθεση υλικών, αλλά και ύποπτες πολεοδομικές αδειοδοτήσεις στη Χιλιαδού καταγγέλλει ο Σύλλογος Κτηματιών Αναδασμωτέας Γης Πεδιάδας Μόρνου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας.

Οχτασέλιδο ένθετο Αθλητικών: Αστέρας. Άντε πιάστε τον!