Οι ομιλητές ανέπτυξαν τις θέσεις τους, σύμφωνα με τη σειρά που θα παρουσιάσουμε αποσπάσματα των λόγων τους.
«Ναι ! στη διοικητική μεταρρύθμιση τόνισε με έμφαση.
Μόνο οι βιώσιμοι οργανισμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης μπορεί να είναι στο μέλλον ανταγωνιστικοί.
Μόνο εκεί που πρέπει, να γίνουν συνενώσεις, αφού γίνει αξιολόγηση του Καποδίστρια.
Αν η διοικητική μεταρρύθμιση γίνει ερήμην των κοινωνιών, τότε θα μιλάμε για βίαιη προσάρτηση.
Χρόνια παρακρατούνται θεσμοθετημένοι πόροι.
Η επένδυση στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι επένδυση στο μέλλον της χώρας».
«Η προσπάθεια για την διοικητική μεταρρύθμιση, είναι ώριμο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας
Η διαβούλευση είναι ανοιχτή δεν υπάρχουν προειλημμένες αποφάσεις».
Ο κ. Κουρουμπλής αφού χαρακτήρισε τον «Καλλικράτη» «μεγάλη μεταρρύθμιση», μίλησε για τον περιορισμό της ανισότητας μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.
«Δεν θέλουμε να πάμε στην υπερσυγκέντρωση της αποκέντρωσης».
Για να επαναλάβει και την θέση του πρωθυπουργού: «Πρέπει κάθε υπουργείο να προσδιορίσει τις αρμοδιότητες που θα μεταφέρει, αλλά να μεταφερθούν και οι πόροι».
Δεν παρέλειψε να τονίσει πως «η Αιτωλοακαρνανία ζει με τον εφιάλτη της νέας φτώχειας»!
Για να κλείσει με τη φράση: «Καλούμεθα να προχωρήσουμε με νηφαλιότητα, για να βρούμε τις καλύτερες λύσεις».
Αφού αναφέρθηκε στη 12χρονη δημοτική του θητεία και στην προεδρία της ΤΕΔΚ μίλησε για «την Υπερσυγκέντρωση της Αθήνας».
Λέγοντας ότι: «το 77% των οικονομικών δραστηριοτήτων επιτελούνται στην Αττική και το 23% στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Ακόμη αναφέρθηκε στο ζήτημα των παρακρατηθέντων πόρων, στις εθελούσιες συνενώσεις κάνοντας σύντομη αναφορά σ’ αυτές της Αιτωλ/νίας.
Αφού αναφέρθηκε επίσης, όπως και οι περισσότεροι ομιλητές, στο περιεχόμενο του «Καλλικράτη», μεγάλη έμφαση έδωσε στην έλλειψη σχολικών αιθουσών «λείπουν εκατοντάδες σχολικές αίθουσες στο νομό Αιτωλ/νίας» τόνισε.
Καυτηρίασε την «απαγόρευση» της πολιτείας, να κατασκευάζει η τοπική αυτοδιοίκηση, σχολικές αίθουσες χωρίς την έγκριση του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων(Ο.Σ.Κ.)
«Κακός δαίμονας η υπερσυγκέντρωση και το διαφθαρμένο κράτος»!
Είπε «Ναι στην αποκέντρωση».
Για να κλείσει με τη φράση: «Νομίζω ότι είμαστε προνομιούχοι ζούμε ιστορικές στιγμές».
Αφού τόνισε ότι «Η επαρχία της χώρας οδηγείται σε αποδυνάμωση» συμπλήρωσε,
«Πρέπει να υπάρξουν δεσμεύσεις για την χρηματοδότηση των δήμων».
«όσο το κράτος και η αυτοδιοίκηση είναι κοντά στον πολίτη, τόσο η δημοκρατία θα μεγαλώνει».
Αναφέρθηκε ακόμα στα ευρωπαϊκά κονδύλια, εκτός των άλλων λέγοντας: «Είναι μεγάλη ευκαιρία να δούμε τι έμεινε από το Γ΄ Κ.Π.Σ.» Τόνισε ακόμα ότι: «Άρχισε διάλογος με τους νομάρχες και τους δημάρχους, θα προσπαθήσω να σας δω όλους», είπε απευθυνόμενος στους εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Μπορούμε να βγάλουμε το καλύτερο και θα το βγάλουμε» δήλωσε με αποφασιστικότητα.
«Αδήριτη ανάγκη να υπάρξει συνένωση.
Να παίξουν το ρόλο που έχουν οι δήμοι απέναντι στους πολίτες»
«Είμαστε υπέρ των μεγάλων ομοιογενών αυτοδιοικήσεων» και
«Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, θα πρέπει να αλλάξει»
"Είμαστε υπέρμαχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, από κει και πέρα τα θέμα είναι πως θα γίνει.
Δεν μπορεί να γίνει μεταρρύθμιση, χωρίς να υπάρχουν οι πόροι.
Είναι λάθος η διοικητική μορφή της περιφέρειας, πρέπει να γίνει μια νέα περιφέρεια, με έδρα στην Αιτωλοακαρνανία"!
«Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας! Η Αιτωλ/νία κινδυνεύει»! είπε απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ακόμα κατέθεσε την πρόταση «Τα Τ.Ο.Ε.Β. να πάνε στους δήμους».
«Αν πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μια ραγδαία μεταφορά αρμοδιοτήτων, τότε πρέπει να συνεισφέρουμε σ’ αυτή την προσπάθεια».
Αφού αναφέρθηκε στις νέες αρμοδιότητες των δήμων είπε:
«οι δήμοι διαχειρίζονται λιγότερο από το 3% του Α.Ε.Π.»
«Υπάρχει μεθοδευμένη κίνηση από τα μεγάλα Μέσα Μαζικής επικοινωνίας, από ομάδες δημοσιογράφων και μετακινείται προς τα κάτω, που έχει να κάνει με το να κατηγορούν τους δημάρχους» για να παραδεχτεί πως υπάρχουν και ανίκανοι δήμαρχοι.
Μίλησε ακόμα για: «Ιστορικές στιγμές, γιατί αυτή η διοικητική μεταβολή, θ’ αλλάξει το σκηνικό για τα επόμενα 50 χρόνια».
Αίσθηση προκάλεσε η φράση του προέδρου της Τ.Ε.Δ.Κ. Αιτωλ/νίας «Πρέπει να σπάσουμε τα κόκαλα» των αντιδρώντων στη διοικητική μεταρρύθμιση. Αυτή η άποψη-θέση χρήζει διασαφήνιση απ’ την πλευρά του δημάρχου Αμφιλοχίας. Αλλά όπως και να ’χει, εξάγονται άπειρα συμπεράσματα!
«Η διοικητική μεταρρύθμιση να γίνει σε τρία επίπεδα Εθνικό, Περιφερειακό και Τοπικό»
Τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Τίποτα δεν είναι προσχεδιασμένο.
Ευκαιρία είναι, σαν τοπική αυτοδιοίκηση, να αποδείξουμε ότι μπορούμε να σηκώσουμε τον πήχη και θα μπορέσουμε.
Οι δήμοι ευθύνονται μόνο για το 1% του δημόσιου χρέους.
Όσοι κόπτονται για τους μεγάλους δήμους, η Ευρωπαϊκή εμπειρία των δεδομένων μας διαψεύδει και μας προσγειώνει».
«Θα επιμείνω παραπάνω στα οικονομικά των δήμων» Είπε, όπως και αναφέρθηκε, με εμπεριστατωμένη ανάλυση του θέματος.
«Στα θετικά του προϋπολογισμού του 2010 είναι και η ένταξη των 214 εκατομμυρίων Ευρώ, απ’ τα λεγόμενα παρακρατηθέντα».
Το ότι τάχθηκαν ξεκάθαρα οι περισσότεροι, υπέρ της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αντίθετες απόψεις και θέσεις. Αυτές αναμένεται να εκδηλωθούν σε συνάρτηση με τις όποιες διαφωνίες, που θα προκύψουν με αφορμή το νέο χωροταξικό σχεδιασμό, όποτε και όταν αυτός δημοσιοποιηθεί.
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Ντόκας-Βάσω Μπαρλίκα