Στην ερώτησή της η Βουλευτής ζητά να δοθούν από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις και στους ελαιοπαραγωγούς της Αιτ/νίας που έχασαν μέρος της φετινής παραγωγής από τον πυρηνοτρήτη.
Η ερώτηση αναφέρει τα εξής: «Σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ για την κατά εξαίρεση κάλυψη της επιτραπέζιας ελιάς εξαιτίας προσβολής από πυρηνοτρήτη και δεδομένου ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ο νομός Αιτωλοακαρνανίας σε αυτήν την κάλυψη, σας γνωστοποιώ ότι στο νομό Αιτωλοακαρνανίας και ειδικά μετά την ολική αποδέσμευση καλλιεργειών καπνού και βαμβακιού, η ελιά είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια.
Επίσης, οι παραγωγοί εμπορεύσιμης ελιάς τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο απευθύνθηκαν στον ΕΛΓΑ και δήλωσαν για αποζημίωση λόγω της έντονης πτώσης του καρπού. Κατόπιν επεξεργασίας, ο ΕΛΓΑ Αγρινίου δεν αποζημίωσε τους ελαιοπαραγωγούς με την αιτιολογία ότι η έντονη πτώση οφείλεται σε εντομολογική προσβολή (από τον πυρηνοτρήτη) και επιπλέον τεκμηρίωσε την απόφαση του με γνωμάτευση από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο».
Καταλήγοντας η κα.Γιαννακά ερωτά την αρμόδια Υπουργό,
1.Για ποιόν λόγο ο νομός Αιτωλοακαρνανίας εξαιρείται από την απόφαση του Υπουργείου για αποζημίωση, την ίδια στιγμή που οι όμοροι νομοί καλύπτονται;
2.Πρόκειται να αναθεωρηθεί η εν λόγο απόφαση, έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στην απόφαση του ΕΛΓΑ, για την κατά εξαίρεση κάλυψη της επιτραπέζιας ελιάς εξαιτίας προσβολής από πυρηνοτρήτη, ο νομός Αιτωλοακαρνανίας;
ΣΟΦΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑ