«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Επικινδυνότητα Εθνικού Οδικού Δικτύου Αντιρρίου-Ιωαννίνων

ΕΡΩΤΗΣΗ του Κ.Κ. Ελλάδας
Προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Επικινδυνότητα Εθνικού Οδικού Δικτύου Αντιρρίου-Ιωαννίνων

Το εθνικό οδικό δίκτυο που συνδέει το Αντίρριο με τα Ιωάννινα γίνεται καθημερινά όλο και πιο επικίνδυνο για τη ζωή των ταξιδιωτών.
Πρόκειται για οδικό δίκτυο χαραγμένο εδώ και δεκαετίες. Για ένα δρόμο με μεγάλη κίνηση, που συνδέει πολλούς νομούς της Δυτικής Ελλάδας. Με την κυκλοφορία συνεχώς να αυξάνεται καθώς πολλοί ταξιδιώτες πάνε από Αχαΐα στη Θεσσαλονίκη μέσω Εγνατίας οδού, και δυστυχώς είναι δρόμος με μεγάλη επικινδυνότητα. Τα θανατηφόρα τροχαία δυστυχήματα και οι τραυματισμοί είναι πάρα πολλοί και καθόλου τυχαίοι.
Δίκτυο με πολλές στροφές, με μια μόνο λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση στο μεγαλύτερο κομμάτι του, χωρίς διαχωριστικές νησίδες και έλλειψη φωτισμού σε πολύ επικίνδυνα σημεία. Πολλές είναι και οι υλικές ζημιές που προκαλούνται στα διερχόμενα μηχανοκίνητα και οφείλονται στις φθορές του οδοστρώματος λόγω της παλαιότητάς του. Επιβαρύνονται τα λάστιχα, συχνά προκαλείται θραύση κρυστάλλων από τον εκσφενδονισμό πετρών. Σε πολλά σημεία έχει φθαρεί το πάνω επίστρωμα της ασφάλτου και έχει φανεί το παλιό και αυτό γιατί παραμένει ασυντήρητο για πολλά χρόνια.
Δεν μπορούν οι ταξιδιώτες να ανεχτούν άλλο αυτή τη στάση της πολιτείας που είναι στάση παραίτησης από τη συντήρηση του δικτύου. Χρειάζονται άμεσα μέτρα συντήρησης και δεν μπορούμε να περιμένουμε την ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού.
Το ΚΚΕ διεκδικεί κεντρικό συγκοινωνιακό σχεδιασμό που να ανταποκρίνεται στην ασφάλεια και διευκόλυνση του λαού, με σύγχρονα έργα, δημόσια και δωρεάν για όλους. Η ποιότητα του οδοστρώματος είναι κακή και σε πολλά σημεία έχει χρόνια να ανανεωθεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός
• Σε ποιες άμεσες παρεμβάσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση του εθνικού οδικού δικτύου.
• Τι μέτρα συντήρησης για το εθνικό δίκτυο Αντιρρίου- Ιωαννίνων θα πάρει.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Μπάμπης Χαραλάμπους