«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Ενωτική κίνηση των δήμων Θεστιέων, Παραβόλας και Παναιτωλικού!

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 5 Γενάρη στις 6,30μ.μ. σύσκεψη, των εκπροσώπων των δήμων Θεστιέων, Παραβόλας και Παναιτωλικού, στο Ξενοδοχείο Θέστιος, στο Βλοχό του δήμου Θεστιέων Αιτωλοακαρνανίας. Θέμα ουσιαστικά της σύσκεψης, οι δυνατότητες και οι προϋποθέσεις για την δημιουργία νέου διευρυμένου δήμου. Στη συγκέντρωση αυτή παραβρέθηκαν οι δήμαρχοι Θεστιέων κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης, Παραβόλας κ. Βασίλης Καπέρδας και Παναιτωλικού κ. Δημήτρης Γιαννοκώστας, ακόμα δημοτικοί σύμβουλοι προερχόμενοι από τους παραπάνω δήμους, (εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι παρατηρήθηκαν αισθητές απουσίες και από τρία δημοτικά συμβούλια) και… λίγοι δημότες.
Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος Θεστιέων Δ. Τραπεζιώτης ανακοινώνοντας ότι: Στον ίδιο χώρο θα διεξαχθεί το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Τ.Ε.Δ.Κ. του νομού Αιτωλοακαρνανίας 16 Γενάρη με θέμα την Διοικητική Μεταρρύθμιση. Ανακοίνωσε ακόμη ότι στις 18-19 και 20 Γενάρη στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί το συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. με το ίδιο θέμα.
«Ενόψει αυτής της διοικητικής μεταρρύθμισης και αυτών των συνεδρίων κρίθηκε σκόπιμο, ότι θα είναι χρήσιμο και ωφέλιμο», δήλωσε ο κ. Δ. Τραπεζιώτης, «ν’ ανοίξει μια συζήτηση μακριά και πέρα από διαβούλια και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, για να μπορέσουμε από κοινού αφού ανακοινώσουμε τις θέσεις μας, να εξετάσουμε τη δυνατότητα δημιουργίας μιας νέας Αυτοδιοικητικής Ενότητας. Εδώ στη βόρεια πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας! προκειμένου να μη βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων…»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες, που αντιμετωπίζουν σήμερα οι δήμοι και στις ακόμα μεγαλύτερες που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι συνενωμένοι δήμοι.
Εκτός των άλλων είπε:
«Δεν μπορεί η διοικητική μεταρρύθμιση να γίνει ερήμην των τοπικών κοινωνιών και με συνοπτικές διαδικασίες.
Υπάρχουν χρονικοί περιορισμοί για ενημέρωση.
Πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα που θα στηρίζει την μεταρρύθμιση και η τοπική αυτοδιοίκηση να στηριχθεί οικονομικά».
Αναφέρθηκε ακόμα, στα χρέη της κεντρικής εξουσίας προς τους δήμους.
Για να τονίσει, «πως αξίζει να γίνει ένας νέος δήμος, στη βόρεια πλευρά της Τριχωνίδας»!
Ο κ. Βασίλης Καπέρδας (δήμαρχος Παραβόλας) πήρε μετά το λόγο, ζητώντας περισσότερες διευκρινήσεις απ’ τον κύριο Τραπεζιώτη, αν επιθυμεί να γίνει η συνένωση, για το όνομα και την έδρα του δήμου.
Ο κ. Τραπεζιώτης τόνισε ξεκάθαρα ότι: « Είμαι υπέρ της συνένωσης, αλλά το θέμα της έδρας να μείνει στην άκρη προς το παρόν»
«Ότι είναι να πούμε, να το πούμε σήμερα»! τόνισε ο κ. Βασίλης Καπέρδας, «ο χρόνος πιέζει».
«Έχω έρθει από μια άτυπη σύσκεψη του δήμου Παραβόλας, που παρατηρήθηκαν δύο τάσεις». Συνέχισε, αναφερόμενος σ’ αυτές: «Η μία είναι συνένωση με τον ισχυρό δήμο Αγρινίου και η άλλη τάση, να γίνει ένας δήμος ενιαίος, στη βόρεια πλευρά της Τριχωνίδας». Τάχθηκε υπέρ της δεύτερης θέσης «…με βάση την αμοιβαία εκτίμηση και συνεργασία».
Παρουσίασε συνοπτικά τα πλεονεκτήματα του δήμου Παραβόλας. Τονίζοντας ότι υπάρχει δημαρχείο (το νέο Δημοτικό κατάστημα) 2.500 τ.μ. φανερώνοντας την επιθυμία του, η έδρα του νέου Δήμου να είναι στην Παραβόλα. Σχετικά με το όνομα είπε πως «Δέχομαι το όνομα Δήμος Θεστιέων, ακόμα-ακόμα και Δήμος Τριχωνίδας».Ο δήμαρχος Παναιτωλικού κ. Δημήτρης Γιαννοκώστας, αφού αναφέρθηκε κι αυτός με τη σειρά του, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση είπε: «Θεωρώ πιο χρήσιμο να μπούμε στην ουσία του Καποδίστρια. Πριν χρόνια, συνέχισε είχαμε πάλι τα ίδια προβλήματα που έχουμε και τώρα. Μας συμφέρει να κάνουμε τον νέο δήμο, δεν παίζει κανένα ρόλο η έδρα»! και τάχθηκε υπέρ του νέου σχήματος.
Ακόμα κατέθεσε και τη σκέψη ότι μέσα στο νέο δήμο, «Στο ίδιο σχήμα να μπει και ο δήμος Παρακαμπυλίων»!
Παραδέχθηκε τέλος, μια παλιότερη άτυχη θέση του λέγοντας: «Αισθάνομαι ότι έκανα λάθος και το παραδέχομαι, παλιότερα στο Συμβούλιο Περιοχής, που υποστήριξα την ένταξη του Αγρινίου στην Τριχωνίδα (Αναπτυξιακή), πιστεύοντας ότι θα δοθεί προώθηση στην Τριχωνίδα».
Ο κ. Κώστας Κατσαρής (δημοτικός σύμβουλος Δ. Θεστιέων), αναφέρθηκε επιγραμματικά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, λόγω της έλλειψης πόρων και υποδομών. «Καταλήξαμε να είμαστε επαίτες στην κάθε κυβέρνηση».
Η πρότασή μου είναι, είπε κλείνοντας «Να παραμείνει ο Δήμος Θεστιέων όπως είναι σήμερα. Δε θα προχωρήσει ο δεύτερος Καποδίστριας αφού δεν υπάρχουν χρήματα…αφού δεν υπάρχουν πόροι»!
Ο κ. Γιάννης Παπαγεωργίου (δημοτικός σύμβουλος δήμου Παραβόλας), άρχισε με την επισήμανση: «Αργήσαμε είμαστε στο και πέντε και όχι στο παρά πέντε»!
Αναφέρθηκε στις δυσκολίες απ’ τις προηγούμενες συνενώσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μήπως ο Καποδίστριας ένα, έλυσε τα προβλήματα; Οι δήμοι είναι χρεωμένοι»!
Ακόμα είπε: «Ο μητροπολιτικός δήμος Αγρινίου κοιτάζει πώς να μας καταβροχθίσει»!
Για να κλείσει με τη θέση: «Πρέπει να συσταθεί νέος Δήμος, Δήμος Θεστιέων με έδρα στην Παραβόλα»!
Ο κ. Κώστας Καζάκος (πρόεδρος δημοτικού διαμερίσματος Παναιτωλίου του Δήμου Θεστιέων) είπε: «Πρέπει να κάνουμε γενικές συνελεύσεις και να ακούσουμε τις τοπικές κοινωνίες (μπορούμε να διαφωτίσουμε τις κοινωνίες). Εγώ προτιμώ ο νέος δήμος να έχει έδρα στο δήμο Θεστιέων».
Ο κ. Μαρίνος Ψειμάδας (δημοτικός σύμβουλος δήμου Θεστιέων), αναφέρθηκε στην έλλειψη πόρων στου δήμους. Σχετικά με τις παρεχόμενες υπηρεσίες είπε: «Οι υπηρεσίες που παρέχονται (στους δημότες), από τους μικρούς δήμους, είναι καλύτερες απ’ αυτές που παρέχονται από τους μεγάλους δήμους».
Σχετικά με την εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών τόνισε: «Δεν μπορεί να βγει δημοτικός σύμβουλος, στους μεγάλους δήμους, χωρίς κομματική υποστήριξη»!
Θα προσεγγίσω το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία! είπε ο κ. Γιώργος Λάμπρου (δημοτικός σύμβουλος δήμου Θεστιέων), για να συνεχίσει με μια σειρά ερωτημάτων:
«Τι είναι ο Καποδίστριας δύο;
Γιατί γίνεται;
Ποιες είναι οι επιπτώσεις στο λαό;
Πρέπει να δοθεί η απάντηση, αν συμφέρει τους πολίτες αυτή η διαδικασία η οποία ξεκίνησε!
Διαφορετικά έχω τη γνώμη, τα περί ενώσεων, περί εδρών που συζητιόνται εδώ πέρα, είναι άνευ αντικειμένου και μεγαλώνουν την καχυποψία των πολιτών, απέναντι στους τοπικούς άρχοντες.
Ακούστηκε εδώ μέσα, από τους δημάρχους και από άλλους ομιλητές, ότι δεν έχουμε τίποτα συγκεκριμένο απ’ την κυβέρνηση άρα δεν μπορούμε να ’χουμε ολοκληρωμένη τοποθέτηση πάνω σ’ αυτό το θέμα. Εγώ νομίζω ότι μπορούμε να χουμε ασφαλή τοποθέτηση!
Ξέρουμε τις θέσεις των κομμάτων εξουσίας, όπως αυτές αποτυπώνονται στα προγράμματά τους.
Ξέρουμε τις επιδιώξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έχουμε την εμπειρία του Καποδίστρια ένα.
Και τέλος μια σειρά από δημοσιεύματα, που μας δίνουν την δυνατότητα, να έχουμε μια ασφαλή τοποθέτηση πάνω στο θέμα.
Βασικός στόχος του Καποδίστρια δύο, είναι η μείωση των κρατικών δαπανών και άρα των ελλειμμάτων»!
Για τις αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται πλέον, στην τοπική αυτοδιοίκηση, κλείνοντας είπε:
«Το βασικό κόστος των νέων αρμοδιοτήτων… το μάρμαρο, θα το πληρώσουν οι δημότες»!
Το λόγο στη συνέχεια πήραν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, που οι περισσότεροι τοποθετήθηκαν υπέρ της ιδέας ίδρυσης «νέου περιφερειακού δήμου»! με τη συνένωση των δήμων Θεστιέων, Παραβόλας και Παναιτωλικού!
Στο τέλος οξύνθηκαν τα πράγματα, από την τοποθέτηση του κ. Σπύρου Τσίγκα (δημοτικός σύμβουλος δήμου Θεστιέων), που είπε:
«Η θέση η δική μου, είναι αυτή ακριβώς που ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο (του δήμου Θεστιέων).
Στο δημοτικό συμβούλιο, ελέχθη το εξής: Ότι συμφωνήσαμε άπαντες να μείνει δήμος Θεστιέων με έδρα το Καινούργιο! και εδώ όλοι οι οποίοι πήραν το λόγο, δεν ήτο κανείς ξεκάθαρος, ήτο ήξεις αφήξεις, συμφωνούμε μεν αλλά τα υπόλοιπα θα τα βρούμε στην πορεία. Δεν ξεκαθάρισαν τα πράγματα, ως προς την έδρα, εμείς μιλήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ότι έδρα θα είναι το Καινούργιο! με αυτήν την απόφαση οδηγούμαστε σε συζήτηση».
Την άποψη αυτή, αντέκρουσαν τόσο ο δήμαρχος Θεστιέων κ. Δημήτρης Τραπεζιώτης, όσο και ο κ. Γιάννης Παπανίκος.
Οι διαβουλεύσεις για την «Διοικητική Μεταρρύθμιση» άρχισαν!
Προβλέπεται να κατατεθούν ισχυρές θέσεις… και αντιθέσεις!
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, μέχρι την ψήφιση του Καποδίστρια 2!!! Και ακόμα περισσότερο μέχρι τις 14 Νοέμβρη, που θα γίνουν οι δημοτικές εκλογές!

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Ντόκας