«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Χωρίς χρήματα η όποια συνένωση θα είναι καταδικασμένη εν τη γενέση της!!!

Γράφει ο Βασίλης Μούτσιος*

Το 2010 δεν ανέτειλε με τους καλύτερους οιωνούς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα χρήματα που θα πάρουν φέτος οι Ο.Τ.Α. θα είναι λιγότερα απ’ αυτά του 2009! Η δεύτερη δόση απ’ τα παρακρατηθέντα δε γνωρίζουμε αν θα καταβληθεί. Μέσα σ’ αυτό το κλίμα συζητάμε για τον Καποδίστρια ΙΙ, χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα ισχύσει και το κυριότερο, ποια θα είναι η οικονομική ενίσχυση στους δήμους. Ότι γνωρίζουμε τώρα είναι από δήθεν διαρροές, οι οποίες σκοπό έχουν να μετρούν τις αντιδράσεις.
Χωρίς χρήματα η όποια συνένωση θα είναι καταδικασμένη εν τη γενέση της!!!
Στο συνέδριο της Τ.Ε.Δ.Κ. για τον Καποδίστρια ΙΙ (Ξενώνας Ζέλιου 2008), το προεδρείο της Τ.Ε.Δ.Κ. ξεκαθάρισε ότι δε συζητά και δεν είναι αναγκαία η μείωση των δήμων στην Αιτωλ/νία και στη συνέχεια, τα δημοτικά συμβούλια τα οποία έγιναν, κινήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση.
Όταν το θέμα ήρθε στο δικό μας δημοτικό συμβούλιο (Δήμου Θεστιέων) τόνισα ότι:
«Μόνοι μας δεν μπορούμε να μείνουμε και καλό είναι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα- απ’ τη στιγμή που έχει αποφασιστεί απ’ την πολιτεία η συνένωση των δήμων-θα πρέπει, μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, να μιλήσουμε με του όμορους δήμους Παραβόλας και Παναιτωλικού. Να δούμε αν υπάρχει η διάθεση για τη δημιουργία ενός δήμου στην περιοχή μας».
Χαίρομαι που, έστω και καθυστερημένα, γίνεται αυτή η κίνηση. Αυτή τη θέση στηρίζω και τώρα.
Η περιοχή μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα (Λίμνη Τριχωνίδα, ορεινός όγκος, ορίζοντας, γειτνίαση με μεγάλο αστικό κέντρο). Η οικονομία και ο πληθυσμός της, έχει κοινά χαρακτηριστικά αγροτική οικονομία, κτηνοτροφία, προοπτική τουριστικής ανάπτυξης. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου!
Το Αγρίνιο, όπως σχεδιάζεται, δε θα είναι Δήμος με επίκεντρο τον πολίτη. Ο λαός λέει «τα παράπονα στο δήμαρχο». Σ’ ένα τέτοιο σχήμα η σχέση αυτή χάνεται!
Σκοπός πρέπει να είναι, η δημιουργία ισχυρού Δήμου, πέραν του Αγρινίου, γιατί έτσι τροφοδοτείται και η οικονομία της περιοχής μας και κατ’ επέκτασην και του Αγρινίου, πάντα με την προϋπόθεση, ότι θα υπάρχει σημαντική οικονομική ενίσχυση της πολιτείας προς τους Δήμους, αλλιώς είναι περιττό να γίνει οτιδήποτε!
Θα με ενδιέφερε στο συνέδριο της Τ.Ε.Δ.Κ. στις 16/1, να ακούσω ξεκάθαρα τις θέσεις της Τ.Ε.Δ.Κ. και αν υπάρχει αλλαγή στάσης, απ’ το προηγούμενο συνέδριο που έγινε για το θέμα αυτό!
* Ο Βασίλης Μούτσιος είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θεστιέων Αιτωλοακαρνανίας.