«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

Λύστε τον κόμπο, αλλιώς θα σπάσει η ο κόμπος η το χτένι!!!

Το είδαμε κι αυτό, που δεν το φανταζόμασταν!
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, να παρεμβαίνει για ν’ ανοίξουν οι απεργοί αγρότες τα σύνορα!
Εδώ μπαίνουν τεράστια ερωτήματα:

Υπάρχουν η δεν υπάρχουν ικανά επικοινωνιακά στελέχη στη χώρα μας, να προσεγγίσουν με ειλικρίνεια και σοβαρές προθέσεις τους αγρότες;

Υπάρχουν η δεν υπάρχουν διαθέσεις κατανόησης, των απ’ όλους αποδεκτών, αγροτικών προβλημάτων;

Υπάρχουν η δεν υπάρχουν λύσεις για το αγροτικό ζήτημα;

Υπάρχει η δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων κρίσεων, αλλά γιατί να φτάνουμε στο σημείο να δημιουργούνται κρίσεις;

Πάντως είναι αφορμή οι αγροτικές κινητοποιήσεις, να αναδειχθούν τα αιώνια προβλήματα της αγροτιάς.
Να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος, πόσο έχει η τιμή κάθε προϊόντος, στο χωράφι και να τη συγκρίνει μ’ αυτή που διαπιστώνει στο ράφι!
Ένα κιλό βρώσιμης ελιάς την πουλάει ο παραγωγός 0,50 ευρώ και στην κατανάλωση φτάνει 3,50 με 4 ευρώ, ίσως και παραπάνω!
Πριν μια εικοσαετία, ένα κιλό χονδρές βρώσιμες ελιές είχε 240 δρχ. κι ένας καφές 20 δρχ. σήμερα ένα κιλό απ’ τις ίδιες ελιές έχει 1 (ένα) ευρώ και δεν έχει κι ένας καφές στο καφενείο του χωριού ίδιο. Τότε ο αγρότης μ’ ένα κιλό ελιές έπινε 12 καφέδες, σήμερα πίνει έναν και δεν πίνει!
Εύκολο είναι να διαπιστώσει κανείς, πόσο εξασθένησε η αγοραστική ικανότητα του αγρότη.
Να μάθει ότι πρέπει να υπάρχουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα, γιατί τα καρτέλ, τα τράστ, οι συμμορίες των μεγαλέμπορων η όπως αλλιώς θέλετε πέστε τις, διαμορφώνουν κατά το δοκούν και ανεξέλεγκτα τις τιμές (όχι που απολαμβάνει, λάθος λέξη, που αποδέχεται αναγκαστικά ο παραγωγός).
Να μάθει πως εισάγονται τεράστιες ποσότητες, ξένων προϊόντων, σε μια που έχει όλα τα εχέγγυα, αγροτική περιοχή, να παράγει απαράμιλλα σε ποιότητα και σε ικανή ποσότητα προϊόντα.

Να μάθει ο υπόλοιπος κόσμος, ότι οι επιδοτήσεις που δίνονται στους Έλληνες αγρότες, δίνονται με στρεβλό από παλιά τρόπο και με αλχημείες και ότι οι πραγματικοί αγρότες (όσοι παρέμειναν), τις εισπράττουν με αδικαιολόγητους περιορισμούς και παράνομες παρακρατήσεις.

Να μάθουν ότι το κόστος παραγωγής, σε σχέση πάντα με τις τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων, είναι τεράστιο. Πώς να καλλιεργήσει ο αγρότης που το πετρέλαιο το πληρώνει όσο και ο μεγαλοβιομήχανος. Τον αγρότη δεν τον συμφέρει να βάλει καύσιμα στο αγροτικό του μηχάνημα, να πάει στο χωράφι του να το δει, πόσο μάλλον να το καλλιεργήσει!

Να μάθει ο κόσμος πως οι αποζημιώσεις απ’ τον ΕΛΓΑ είναι υποτυπώδεις, δίνονται αν και όταν δίνονται με ποσοστά ζημιάς, κατόπιν από δήθεν ελέγχους.

Να μάθει όλος ο κόσμος, πως τα αγροτικά νοικοκυριά είναι διπλοχρεωμένα και τριπλοδεσμευμένα, πως οι πολιτικές πρακτικές, όλων των κυβερνήσεων διόγκωσαν με την αδιαφορία τους το πρόβλημα, γιατί αν δεν είναι έτσι, δεν θα ήταν σήμερα οι αγρότες στους δρόμους. Τα πανωτόκια και οι πλειστηριασμοί απ’ τις τράπεζες, πάνε σύννεφο μ’ ότι αυτό συνεπάγεται.

Το είδαμε κι αυτό, που δεν το φανταζόμασταν
Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, να παρεμβαίνει για ν’ ανοίξουν τα σύνορα!
Εδώ μπαίνουν τεράστια ερωτήματα, προβληματισμοί, συμβολισμοί και αναμφίβολα εξάγονται άπειρα συμπεράσματα.
Όλοι περίμεναν την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας να επιληφθεί του θέματος και εν ανάγκη τον Έλληνα πρωθυπουργό!
Οι Έλληνες (τι είναι πάλι και τούτο, να πρέπει να διασαφηνίζουμε και την εθνικότητα καθενός) υπουργοί, όταν είναι στην εξουσία κάθονται στην καρέκλα του γραφείου τους κι όταν βρεθούν στην αντιπολίτευση, στο «φτερό» του τρακτέρ!
Κι ένα δίλημμα: Για να μην υπάρχουν προϋποθέσεις συνεννόησης μεταξύ των Αγροτών και του έλληνα Πρωθυπουργού. Ή ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν ξέρει «Ελληνικά» ή οι Αγρότες!
Πάντως δεν θέλουμε να πιστεύουμε, πως δεν υπάρχει πολιτική βούληση, να καταπιαστούν σοβαρά με το Αγροτικό ζήτημα. Δε θέλουμε να πιστεύουμε, στο ξεκλήρισμα των αγροτών που προσπαθεί να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δε θέλουμε να πιστεύουμε, ότι δε θα δοθούν μόνιμες λύσεις, γιατί τώρα ο κόμπος έφτασε πραγματικά στο χτένι!
Λύστε τον κόμπο, αλλιώς θα σπάσει η ο κόμπος η το χτένι!!!

Δημήτρης Ντόκας