«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Γιά τις Καταστροφές στον οικισμό Μπούκα του Δήμου Αμφιλοχίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 2η
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Θέμα: Καταστροφές στον οικισμό Μπούκα του Δήμου Αμφιλοχίας.

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί οι κάτοικοι του οικισμού Μπούκας του Δήμου Αμφιλοχίας από τις τελευταίες πλημμύρες που έχουν πλήξει την περιοχή. Έχουν πλημμυρίσει αρκετές κατοικίες, καταστράφηκαν μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις και αγροτικές καλλιέργειες καθώς και οικοσυσκευές, αντικείμενα και αγροτικά εργαλεία.
Αυτές οι καταστροφές έφεραν στην επιφάνεια, για μια ακόμη φορά, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, δεκαετίες τώρα, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν έχουν προβεί σε κανένα μέτρο αντιπλημμυρικής προστασίας, θωράκισης της περιοχής και έχουν αφήσει τους κατοίκους στο έλεος των καιρικών φαινομένων.
Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για την αντιπλημμυρική προστασία. Προτείνει σχεδιασμό με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων πόλεων, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, κ.λπ. Συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών, των χειμάρρων από τις πηγές, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης τους. Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους. Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους. Δημιουργία κρατικού φορέα, που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων και μέτρων.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
• Ποια μέτρα θα πάρουν για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών του.
• Θα δοθεί άμεσα αποζημίωση στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.

Κοινοβουλευτική Ομάδα Κ.Κ.Ε.
Ο βουλευτής
Νίκος Μωραΐτης