«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Εκτελεστική Επιτροπή: Μεγάλο ενδιαφέρον από νέους αγρότες στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Με προτάσεις στον Υπουργό για τον πρωτογενή τομέα
Αυξημένο είναι το ενδιαφέρον των νέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020. Ειδικότερα έχουν υποβληθεί προς αξιολόγηση 1.820 φάκελοι υποψηφιότητας (Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 750, Π.Ε. Αχαΐας 430 και Π.Ε. Ηλείας 640).
Το θέμα αυτό απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΔΕ, κατά την οποία έγιναν μια σειρά από προτάσεις σε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και...
θα τεθούν από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όσον αφορά το θέμα των νέων αγροτών έχει δοθεί προυπολογισμός για την Περιφέρειά μας 24.700.000 ευρώ, όμως θα πρέπει να υπάρξει μία αύξηση της πίστωσης, αφού τα χρήματα αυτά επαρκούν μόλις για 1.200 Νέους Γεωργούς και χρειάζονται κι άλλα χρήματα ώστε να καλυφθεί το σύνολο των προτάσεων που έχουν υποβληθεί και θα αξιολογηθούν θετικά προς ένταξη.
Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αγρότες για το θέμα του εξηλεκτρισμού αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, ένα θέμα για το οποίο θα πρέπει να υπάρξει άμεσα κάποιο σχετικό πρόγραμμα.
Σημαντικό θέμα που αφορά τη Δυτική Ελλάδα είναι η Δακοκτονία, για την οποία ζητείται η αύξηση των πιστώσεων, αφού μετά τις πυρκαγιές οι εκτάσεις με ελιές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.
Επίσης, τέθηκε στο επίκεντρο η επίσπευση της έκδοσης της προβλεπόμενης Απόφασης των Υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που θα καθορίζει και θα εξειδικεύει τις αρμοδιότητες που αναλαμβάνουν οι Περιφέρειες με τον ν. 4456/2017 (αρθ. 46) για ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ και Περιφερειακά Γνωμοδοτικά Συμβούλια Εγγειοβελτιωτικών έργων, ενώ ζητείται και η εκχώρηση ανθρωπίνων και οικονομικών πόρων, καθόσον εκχωρήθηκαν αιφνιδίως και οι αρμοδιότητες για τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ.
«Ο πρωτογενής τομέας είναι ένας τομέας που έχει αποδείξει ότι μπορεί να αποτελέσει τη λύση για την ανάκαμψη και ανάπτυξη όχι μόνο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της χώρας. Στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους αγρότες, ιδίως τους νέους ανθρώπους που στρέφονται στην παραγωγή και για αυτό ζητάμε περισσότερους πόρους, ώστε να στηρίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΔΕ συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Π.Ε. Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος, καθώς επίσης και οι Κώστας Καρπέτας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Δημήτρης Δριβίλας, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης, Παναγιώτης Μπράμος, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Νίκος Μπαλαμπάνης, Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Μητρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Λύτρας, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας Τρύφων Φωτόπουλος, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, εκ μέρους της ΕΥΔ/ΕΠ οι Άλκηστις Σταθοπούλου, Θανάσης Πετρόπουλος, Γιάννα Φαναριώτου, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Βασίλης Μιχαλόπουλος.

***

#MyEUMyRights: Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Φωτογραφίας «H Ευρώπη μου, τα δικαιώματά μου»

Διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «H Ευρώπη μου, τα δικαιώματά μου» διοργανώνει η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Group) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), στην οποία ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, έχει τη θέση του Αντιπροέδρου.
Τα πρόσφατα γεγονότα κατέδειξαν ότι τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, ούτε καν τα πιο θεμελιώδη δικαιώματά μας. Φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, βίας και καταστρατήγησης των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών σε χώρες τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο ζωτικές ευρωπαϊκές αξίες.
Ποια είναι τα θεμελιώδη δικαιώματά μας; Αξίζει τον κόπο να αγωνιζόμαστε για αυτά; Πρέπει να απεμπολήσουμε ορισμένα δικαιώματα για να διατηρήσουμε κάποια άλλα; Υπάρχουν δικαιώματα που ισχύουν μόνο για λίγους επίλεκτους και όχι για όλους;
Αγωνιστείτε λοιπόν για τα δικαιώματά σας, πάρτε τη φωτογραφική σας μηχανή και αρχίστε να βγάζετε φωτογραφίες!
Ο ευρωπαϊκός διαγωνισμός φωτογραφίας «Η Ευρώπη μου, τα δικαιώματά μου» προσκαλεί ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους να αποτυπώσουν σε μια φωτογραφία την ερμηνεία τους για αυτό το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα.
Για να αντλήσουν ιδέες οι συμμετέχοντες, δημιουργήθηκε ένα «σύννεφο έμπνευσης» στον ιστότοπο του διαγωνισμού (http://pescor.eu/myeumyrights).
Επίσης, οι νικητήριες φωτογραφίες από τους διαγωνισμούς των προηγουμένων ετών είναι διαθέσιμες στον λογαριασμό της Ομάδας PES της ΕτΠ στο Flickr (https://www.flickr.com/photos/pesgroupcor/sets/72157680608925725).
Οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες θα επιλεχθούν από κριτική επιτροπή, απαρτιζόμενη από μέλη της Ομάδας PES της ΕτΠ και από επαγγελματίες του χώρου της φωτογραφίας.
Επιπλέον, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν τέταρτο νικητή τον Σεπτέμβριο του 2017, με διαδικτυακή ψηφοφορία μέσω της σελίδας της Ομάδας PES της ΕτΠ στο Facebook.
Αξιοποιήστε την ευκαιρία για να κερδίσετε φωτογραφικό εξοπλισμό της επιλογής σας, μέγιστης αξίας 2.000 ευρώ, καθώς και ένα τριήμερο πολιτιστικό ταξίδι στις Βρυξέλλες για δύο άτομα.
Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου 2017, είναι ανοικτός σε όλους τους διαμένοντες στην ΕΕ, ηλικίας 18 ετών και άνω.
Οι νικητές θα προσκληθούν να συμμετάσχουν σε τελετή βράβευσης που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες το τέταρτο τρίμηνο του 2017, κατά την οποία θα ανακοινωθούν τα ονόματά τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον διαγωνισμό (όρους συμμετοχής, βραβεία, υλικό έμπνευσης, υλικό προώθησης, κλπ.) επισκεφθείτε τον ιστότοπο του διαγωνισμού (http://pescor.eu/myeumyrights).

Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) είναι μία από τις πέντε πολιτικές ομάδες της ΕτΠ, του νεώτερου θεσμικού οργάνου της ΕΕ, το οποίο συστάθηκε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ ως συνέλευση των εκπροσώπων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών της ΕΕ.
Η Ομάδα PES της ΕτΠ απαρτίζεται από εκπροσώπους των Σοσιαλδημοκρατών, των Σοσιαλιστών, των Εργατικών και των Προοδευτικών από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΕΕ.
Σημερινή Πρόεδρος της Ομάδας PES της ΕτΠ είναι η Περιφερειάρχης Ούμπριας Ιταλίας, Catiuscia Marini, ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας, έχει τη θέση Αντιπροέδρου.

***

Συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό - Περιφερειακό Παράρτημα Πάτρας

Η στενή συνεργασία σε θέματα εθελοντισμού που έχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΣ – Περιφερειακό Παράρτημα Πάτρας.
Στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας, έγινε αναλυτική ενημέρωση των δράσεων που υλοποιούνται ή έχουν ήδη προγραμματιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με ιδιαίτερη αναφορά στη διαρκή συνεργασία που έχουν οι δύο φορείς, ιδίως τα τελευταία χρόνια με την εθελοντική αιμοδοσία, τα σεμινάρια πρώτων βοηθειών και άλλες δράσεις και εκδηλώσεις.
«Το έργο που επιτελεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι τεράστιο και θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτό. Η δράση σας καθίσταται επίκαιρη και αναγκαία» τόνισε ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας και συνέχισε: «Η σημασία της εθελοντικής προσφοράς είναι τεράστια, ειδικά στις ημέρες αυτές που η δυστυχία και η φτώχεια χτυπάνε την πόρτα όλο και πιο πολλών συνανθρώπων μας».
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Πάτρας του ΕΕΣ, η γραμματέας Νικολίτσα Οικονόμου, ο ταμίας Βασίλης Βλασταράς και τα μέλη Αμαλία Κωνσταντακοπούλου, Μερσίνα Καπογιαννάτου, Ελπινίκη Τσάκωνα, ενώ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έλαβαν μέρος ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος και η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου.