«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 4 Απρίλη 2017

Χιλιάδες επισκέπτες γνώρισαν τον «πλούτο» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς

Χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο και την ποιότητα των διαφορετικών ποιοτικών κατηγοριών επιτραπέζιων ελιών και του ελαιολάδου από τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και να ενημερωθούν για τις δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση και την προβολή προϊόντων του Αγροδιατροφικού τομέα...

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς που πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα (31 Μαρτίου - 2 Απριλίου), σε κοινό εκθεσιακό χώρο - ομαδικό περίπτερο μαζί με παραγωγούς  προϊόντων ελαιολάδου και ελιάς της Περιφέρειάς μας.
«Στηρίζουμε κάθε οργανωμένη προσπάθεια που έχει ως στόχο την εξωστρέφεια των παραγόμενων προϊόντων της Περιφέρειάς μας. Σκοπός μας είναι η προβολή και προώθηση των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Ο πρωτογενής τομέας είναι σημαντικός για εμάς και αποτελεί το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της περιοχής μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος επισκέφθηκε την έκθεση και συνομίλησε με τους εκθέτες – παραγωγούς.
Στο περίπτερο της Περιφέρειάς μας ξεναγήθηκε εκτός άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, πλήθος στελεχών και φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων  της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και παραγωγοί, επαγγελματίες και καταναλωτές από όλη τη χώρα.
Τις εντυπώσεις έκλεψε η Λέσχη Αρχιμαγείρων Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας η οποία συμμετείχε στο περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και μάλιστα ο πρόεδρος της λέσχης Θωμάς Λαζανάς με ομάδα έμπειρων σεφ με καταγωγή από την Περιφέρεια μας εγκατέστησαν μαγειρικό εξοπλισμό, ετοίμασαν διάφορα εδέσματα και κέρασαν τους επισκέπτες με προϊόντα-τρόφιμα που είχαν εξασφαλίσει από παραγωγούς της περιφέρειας μας. Στις δράσεις της Λέσχης Αρχιμαγείρων συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.
Το «παρών» στην έκθεση έδωσαν επίσης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος.
«Το βασικότερο προϊόν μας είναι το ελαιόλαδο, καθώς είναι αναγνωρισμένο διεθνώς για την ποιότητα και την υψηλή διατροφική του αξία» σημείωσε η κυρία Σταρακά, ενώ ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως «σκοπός είναι η ενίσχυση των εξαγωγών στην Περιφέρεια, ώστε το τοπικό ποιοτικό προϊόν να φύγει από τη στενή έννοια της τοπικής αγοράς και να κερδίσει μια θέση στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αγορά».
Στο 7ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς αναδείχτηκε η μοναδική γαστρονομική και διατροφική αξία του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς,  η κυρίαρχη θέση τους στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής και οι εξαγωγικές προοπτικές τους στην παγκόσμια αγορά. Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση φιλοξένησε με μεγάλη επιτυχία  μία σειρά στοχευόμενων σεμιναρίων για κάθε επαγγελματία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή, τη μεταποίηση και το λιανεμπόριο Ελιάς και Ελαιολάδου.
Την οργάνωση του περιπτέρου της Περιφέρειας επιμελήθηκε το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλου και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΔΕ.

***
 Αυτοψία στα έργα συντήρησης του εθνικού οδικού δικτύου στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων


Δύο έργα ύψους πάνω από 3,2 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στο δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το χρονικό διάστημα.
Πρόκειται για τα έργα «Εργασίες Συντήρησης – Σήμανσης & Ασφάλισης Εθνικού οδικού δικτύου Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας», περιόδου 2014-2016, το οποίο είναι προϋπολογισμού 540.000 ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, και «Συντήρηση Εθνικού οδικού δικτύου αρμοδιότητας Π.Δ.Ε., περιόδου 2014-2016», το οποίο είναι προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, επισκέφθηκε μαζί με κλιμάκιο από την Περιφέρεια, τις εργασίες του εθνικού οδικού Δικτύου στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Το κλιμάκιο αποτελείτο από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Δ.Ε. Βασίλη Λοτσάρη, την προϊσταμένη του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Ευαγγελία Μπίνα και τον επιβλέποντα μηχανικό Αθ. Μαστραντωνάκη.
Όπως τονίστηκε, για τη βελτίωση της άσχημης κατάστασης του οδοστρώματος και τον περιορισμό της επικινδυνότητας τόσο για τους διερχόμενους οδηγούς και οχήματα, όσο και για τους περιοίκους, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικές εργασίες στο Εθνικό Οδικό δίκτυο της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας. Στο πλαίσιο αυτών των εργασιών έχουν πραγματοποιηθεί εκτεταμένες διαγραμμίσεις στο Εθνικό Οδικό δίκτυο Αγρινίου – Θέρμου, στον Κόμβο Μακρυνείας, καθώς και στον κόμβο Αγρινίου – Καρπενησίου.
Στο αμέσως επόμενο διάστημα, πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργασίες τμηματικής διαγράμμισης σε καίρια σημεία του Εθνικού Οδικού δικτύου, να τοποθετηθούν στηθαία σε σημεία μείζονος επικινδυνότητας για την ασφαλέστερη διέλευση και να τοποθετηθούν Πινακίδες Σήμανσης σε ολόκληρο το Εθνικό Οδικό Δίκτυο της Π.Ε.
Όσον αφορά το έργο της Συντήρησης έχουν γίνει σημαντικές εργασίες που αφορούν στον καθαρισμό τάφρων επί του Εθνικού Οδικού Δικτύου Αγρινίου – Καρπενησίου, στις εργασίες πρασίνου επί του Εθνικού Οδικού Δικτύου Αμφιλοχίας – Βόνιτσας και στην επούλωση λάκκων σε όλο το Εθνικό Οδικό Δίκτυο. Στο άμεσο χρονικό διάστημα πρόκειται να πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού Τάφρων, εργασίες πρασίνου, ασφαλτοστρώσεις, κατασκευή τεχνικών - τοίχων  αντιστήριξης, τοποθέτηση στηθαίων, ενώ η επούλωση λάκκων θα είναι συνεχής.
Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λύτρας εξέφρασε την ικανοποίησή του από την πορεία των εργασιών και τη βούληση του ίδιου του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα για την συνέχιση των έργων και την περάτωσή τους, ώστε η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας να έχει ένα πιο σύγχρονο, ποιοτικό και ασφαλές οδικό δίκτυο, που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της περιοχής και στην ευρύτερη ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.