«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 8 Απριλίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


Νέο σποτ της Ελληνικής Αστυνομίας για τους κινδύνους από τη χρήση βεγγαλικών, κροτίδων και πυροτεχνημάτων, ενόψει Πάσχα

***
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΩΔΙΚΑ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΕΝΓΚΕΝ

 Από σήμερα, 7 Απριλίου 2017, τίθεται σε εφαρμογή η τροποποίηση (2017/458) του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν (2016/399).

Συγκεκριμένα τα κράτη – μέλη Σένγκεν υποχρεώνονται να διεξάγουν συστηματικούς ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια) τόσο κατά την είσοδο, όσο και κατά την έξοδο, και στους πολίτες της Ε.Ε.
***

Παράταση του Προγράμματος Αναστολής Θεωρήσεων για Ελληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ

Παρατείνεται για ένα ακόμα έτος η συμμετοχή της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Αναστολής Θεωρήσεων των ΗΠΑ (US Visa Waiver Program -VWP).

Η παράταση που αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Μαρτίου 2018 αναγγέλθηκε σε επιστολή του Υπουργείου Εσωτερικών των ΗΠΑ (US Department of Homeland Security) προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα.


***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπού  για καταδικαστική απόφαση
Συνελήφθη, προχθές το απόγευμα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, 37χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, σύμφωνα με την  οποία του είχε επιβληθεί  ποινή φυλάκισης τριών ετών, για υπόθεση ναρκωτικών.

 Σύλληψη ημεδαπού  για καταδικαστική απόφαση
Συνελήφθη, προχθές τα ξημερώματα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, 63χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, σύμφωνα με την  οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δεκαοκτώ μηνών, για υπόθεση ναρκωτικών.

 Σύλληψη ημεδαπού  που αναζητούνταν με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Συνελήφθη, προχθές το μεσημέρι, στο Αίγιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Αιγίου, 53χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης των Γαλλικών Αρχών,  για τα αδικήματα της λαθρεμπορίας καπνικών προϊόντων και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Σύλληψη ημεδαπής  για καταδικαστική απόφαση
Συνελήφθη, προχθές το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, 43χρονη ημεδαπή, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που της διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος της εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου, σύμφωνα με την οποία της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών, για κλοπή.

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος δύο αγνώστων δραστών για ληστεία κατά συναυτουργία
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία κατά συναυτουργία σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι προχθές το απόγευμα έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους μετέβησαν σε  πρακτορείο ΟΠΑΠ, στην Πάτρα, όπου απείλησαν με όπλο 61χρονο ημεδαπό, προσωρινά υπεύθυνο του πρακτορείου και του αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (380) ευρώ. Οι δράστες διέφυγαν με μοτοσικλέτα.

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος άγνωστου δράστη για πλαστογραφία και  απάτη
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης ασφάλειας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και απάτη σε βάρος άγνωστου δράστη, ο οποίος  την 29/11/2016 εξέδωσε σε εταιρεία κινητής τηλεφωνίας πακέτο σύνδεσης τριών τηλεφωνικών αριθμών, με τα δηλωτικά στοιχεία 59χρονου ημεδαπού, αφήνοντας ανεξόφλητους λογαριασμούς, χρεώνοντας τον παθόντα με το χρηματικό ποσό των  (1420) ευρώ.

Σύλληψη ημεδαπής γυναίκας που αναζητούνταν με ένταλμα σύλληψης
Συνελήφθη, χθες το πρωί στην Κάτω Αχαΐα,  από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Αχαΐας, μια 56χρονη ημεδαπή, διότι σε γενόμενο αστυνομικό έλεγχο που της διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι σε βάρος της εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του Ανακριτή Αθηνών, με το οποίο διατάχθηκε η σύλληψη της για το αδίκημα της απάτης κατ’ εξακολούθηση.

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Πατρών, ένας 41χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα ηρωίνης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπής για παράβαση της νομοθεσίας περί βεγγαλικών –πυροτεχνημάτων και παιδικών αθυρμάτων
Συνελήφθη, χθες το πρωί στον Πύργο, από αστυνομικούς, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου μια 48χρονη ημεδαπή, διότι σε αιφνιδιαστικό έλεγχο που διενεργήθηκε σε περίπτερο ιδιοκτησίας του συζύγου της,  βρεθήκαν και κατασχέθηκαν (2.500) παιδικά αθύρματα.

Σύλληψη  αλλοδαπού για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων
Συνελήφθη, χθες τα ξημερώματα, στη Νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, στη διασταύρωση Νέας Μανωλάδας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Βάρδας, ένας 40χρονος υπήκοος Πολωνίας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν ένα αεροβόλο πιστόλι, (230) μεταλλικά σφαιρίδια και ένα ξύλινο ρόπαλο.


Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος αγνώστων δραστών για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής κατά συναυτουργία   
Από τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Λεχαινών σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία σε βάρος αγνώστων δραστών, οι οποίοι προχθές τα ξημερώματα στο Κάστρο Ηλείας, με την χρήση οξυγονοκόλλησης, παραβίασαν αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), και αφαίρεσαν τρείς θήκες (κασετίνες), που περιείχαν το χρηματικό ποσό των (42.000) ευρώ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

Σύλληψη  ημεδαπού για κλοπή μεταφορικού έργου
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στη Νέα Εθνική οδό Αντιρρίου Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Αγρινίου, ένας 42χρονος ημεδαπός, διότι οδηγούσε δημοσίας χρήσης επιβατηγό όχημα  (ΤΑΞΙ), με έδρα την Αιτωλοακαρνανία και μετέφερε από το Νομό Αττικής στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, τέσσερις επιβάτες, άγνωστους μεταξύ τους, υποκλέπτοντας το μεταφορικό έργο που έχει ανατεθεί στις υπεραστικές συγκοινωνίες, ενώ πραγματοποιούσε και πολλαπλή μίσθωση.

Σύλληψη ημεδαπού  για καταδικαστική απόφαση
Συνελήφθη, χθες το πρωί, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου, 26χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αγρινίου, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών για κλοπή και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Σύλληψη τεσσάρων ημεδαπών και ενός αλλοδαπού  για παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
Στο πλαίσιο στοχευμένων τροχονομικών ελέγχων, συνελήφθησαν, προχθες το πρωί, στην Κατούνα και στην Πάλαιρο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κατούνας, του Αστυνομικού Τμήματος Βόνιτσας και της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, τέσσερις ημεδαποί άνδρες, ηλικίας  16, 58, 31, 37 ετών και ένας 37χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που τους διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσαν οχήματα, χωρίς να κατέχουν άδεια ικανότητας οδήγησης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σύλληψη αλλοδαπού για  διακεκριμένη κλοπή
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στη Ναύπακτο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος και του Τμήματος Τροχαίας Ναυπάκτου, ένας 22χρονος άνδρας υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος την ίδια ημέρα τα ξημερώματα, ενεργώντας από κοινού με δύο συνεργούς του, που αναζητούνται ,είχαν διαρρήξει περίπτερο, από το οποίο είχαν αφαίρεσει διάφορα προϊόντα συνολικής αξίας (30) ευρώ και είχαν προκαλέσει φθορές αξίας (1.000) ευρώ.

Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση 
 Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στο Αιτωλικό, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, 49χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Μεσολογγίου, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης επτά μηνών, για απλή σωματική βλάβη.

***
Εβδομαδιαίο Δρομολόγιο Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Αιτωλίας


Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, πληροφορεί τους πολίτες ότι η Κινητή Αστυνομική Μονάδα, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, την ερχόμενη εβδομάδα (10-4-2017 έως 16-4-2017), θα βρίσκεται στις εξής περιοχές:

  • Τη Μεγάλη Δευτέρα 10-4-2017  και κατά τις ώρες 17:00 έως 24:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αγγελόκαστρο - Σταμνά – Άγιος Ηλίας - Γούρια – Πεντάλοφος – Λεσίνι – Μάστρο – Κατοχή – Χρυσοβέργι
  • Τη Μεγάλη Τρίτη 11-4-2017 και κατά τις ώρες 16:00 έως 24:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, ακολουθώντας το δρομολόγιο Ελευθέριανη – Χόμορη – Πλάτανος – Ποκίστα – Σίμος – Δορβιτσά – Στράνωμα - Φαμηλα.
  • Τη Μεγάλη Τετάρτη 12-4-2017 και κατά τις ώρες 09:00 -15:00 στην περιοχή του  Αστυνομικού Τμήματος Γαβαλούς, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Άνω Μακρυνού - Μεσάριστα – Άγιος Ανδρέας - Άνω Κεράσοβο  -  Κλεισορρεύματα – Λυσιμάχεια - Φραγκουλεϊκα.
  • Τη Μεγάλη Πέμπτη 13-4-2017 και κατά τις ώρες 16:00 έως 22:00  στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Αγγελόκαστρο - Σταμνά – Άγιος Ηλίας - Γούρια – Πεντάλοφος – Λεσίνι – Μάστρο – Κατοχή – Χρυσοβέργι
  • Το Μέγα Σάββατο 15-4-2017 και κατά τις ώρες 08:00 έως 15:00 στην περιοχή του Αστυνομικού Τμήματος Αστακού, ακολουθώντας το δρομολόγιο, Παλαιομάνινα – Στρογγυλοβούνι – Αγράμπελα Πρόδρομος - Χρυσοβίτσα – Μαχαιράς  - Μπαμπίνη – Σκουρτού.

  • ***
    Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής  Ελλάδας


    Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας δημοσιεύει συνολικά στοιχεία που αφορούν στα θέματα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης που συνέβησαν, κατά τη διάρκεια του μήνα Μάρτιο του έτους 2017, στην εδαφική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Η δημοσίευση των μηνιαίων στοιχείων συνοδεύεται με στατιστικά – αριθμητικά στοιχεία του αντίστοιχου περσινού μήνα.
    Α. Τροχαία ατυχήματα
    Στη εδαφική αρμοδιότητα της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας  σημειώθηκαν  35 τροχαία ατυχήματα έναντι  37  που είχαν συμβεί τον Μάρτιο του 2016. Ειδικότερα σημειώθηκαν :
    • 3 θανατηφόρα ατυχήματα έναντι 2 τον Μάρτιο του 2016.
    • 3 τροχαία ατυχήματα με σοβαρό τραυματισμό ατόμων έναντι 4 τον Μάρτιο του 2016.
    • 29 τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμων έναντι 31 τον Μάρτιο του 2016.

    Από τα τροχαία δυστυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών καταγράφηκαν συνολικά 49 παθόντες έναντι 45 τον Μάρτιο του 2016:
    Ειδικότερα καταγράφηκαν :
    •  3 νεκροί έναντι  2  τον Μάρτιο του 2016.
    •  3  σοβαρά τραυματίες έναντι 4  τον Μάρτιο του 2016.
    • 43 ελαφρά τραυματίες έναντι  39 τον Μάρτιο του 2016.
    Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων - δυστυχημάτων όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν :
    • Υπερβολική ταχύτητα
    • Κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
    • Οδήγηση υπό την επήρεια μέθης
    • Παραβίαση προτεραιότητας
    • Μη τήρηση απόστασης ασφαλείας
    Β. Δράσεις τροχονομικής αστυνόμευσης
    Οι Υπηρεσίες Τροχαίας της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, εφαρμόζοντας συγκεκριμένο σχεδιασμό, που προβλέπει αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας και τροχονομικής αστυνόμευσης για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή των ατυχημάτων σε όλο το οδικό της δίκτυο.
    Ενδεικτικά το μήνα Μάρτιο του έτους 2017 συγκροτήθηκαν από τις Υπηρεσίες Τροχαίας 250 συνεργεία αλκοολομέτρησης, ενεργήθηκαν 5.334 έλεγχοι διερεύνησης μέθης και διαπιστώθηκαν  224  παραβάσεις.
    Επιπλέον, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν εκτός των άλλων και 4.148 επικίνδυνες παραβάσεις.
    Ειδικότερα βεβαιώθηκαν :
    ·        2127
    για υπερβολική ταχύτητα
    ·        531
    για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση
    ·        433
    για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση
    ·        99
    για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
    ·        372
    για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση
    ·        73
    για την παραβίαση προτεραιότητας
    ·        55
    για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
    ·        149
    για αντικανονικό προσπέρασμα
    ·        15
    για μη χρήση παιδικών καθισμάτων
    ·        106
    για Κ.Τ.Ε.Ο.
    ·        139
    για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά
    ·        49
    για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση



    Γ. Συμβουλές Οδικής Ασφάλειας
    Η Ελληνική Αστυνομία ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα ασφαλούς οδήγησης και οδικής ασφάλειας, με σκοπό να συμβάλλει στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων υπενθυμίζει σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτύου ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.
    Στο πλαίσιο αυτό οι οδηγοί οφείλουν να εφαρμόζουν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να οδηγούν με σύνεση και προσοχή, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδοστρώματος ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις και τις συμβουλές του προσωπικού της Τροχαίας.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οδηγώ με ασφάλεια σημαίνει :
    • Μαθαίνω και εφαρμόζω τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
    • Έχω διαρκώς τεταμένη την προσοχή μου στην οδήγηση και στον έλεγχο του οχήματος.
    • Όταν οδηγώ δεν έχω καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά.
    • Δεν παραβιάζω τα όρια ταχύτητας.
    • Φορώ πάντα ζώνη ασφαλείας.
    • Τοποθετώ τα παιδιά σε παιδικό κάθισμα, στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και τους φορώ ζώνη ασφαλείας.
    • Σε περίπτωση που οδηγώ ή είμαι συνεπιβάτης σε μοτοσικλέτα φορώ πάντα κράνος.
    • Δεν κάνω αντικανονικά προσπεράσματα.
    • Δεν παραβιάζω τον κόκκινο σηματοδότη.
    • Σταματώ στο STOP και δίνω προτεραιότητα.
    • Δεν μιλώ στο κινητό όταν οδηγώ.
    • Δίνω προτεραιότητα στους πεζούς.
    • Σέβομαι τα σήματα και τις υποδείξεις των τροχονόμων.