«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Διήμερο συνέδριο για την αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων


Διήμερο συνέδριο με θέμα «Θεραπευτική συμμαχία για την αντιμετώπιση των ρευματικών νοσημάτων στους ενήλικες και στα παιδιά» διοργανώνει την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα «ΡΕΥΜΑΖΗΝ» και τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Πάτρας.
 Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρες 18.00-21.00 και στις 29 Απριλίου, ημέρα Σάββατο και ώρες 09.00-14.00 στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. 

*Επισυνάπτεται αναλυτικά το Πρόγραμμα και των δύο ημερών
*Το διάλειμμα καφέ θα το αναλάβει η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση Αποκατάστασης και Ένταξης Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού «ΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ – ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.».


***

Συμπληρωματική σύμβαση ύψους 20.000 ευρώ για την καταπολέμηση των κουνουπιών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Συμπληρωματική σύμβαση συνολικού προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, σχετικά με το έργο καταπολέμησης κουνουπιών, εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την εκτέλεση των εργασιών καταπολέμησης κουνουπιών περιορισμένης κλίμακας (προνυμφοκτονία), με στόχο την παρακολούθηση και τον περιορισμό των κουνουπιών στα υγροτοπικά συστήματα των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας- Κυλλήνης και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας παραστεί ανάγκη.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Μπράμος «μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του έργου καταπολέμησης των κωνωποειδών, ο οποίος ευρίσκεται σε εξέλιξη, θεωρείται αναγκαία και επείγουσα η μερική παρέμβαση από μέρους της Περιφέρειας για την άμεση αποφυγή του κινδύνου εμφάνισης  της ελονοσίας, ιδίως για τις προαναφερόμενες περιοχές».
Και συμπλήρωσε: «Είναι προφανές ότι το ως άνω περιορισμένο αυτό έργο δεν έρχεται να καλύψει ή να αντικαταστήσει το συνολικό έργο καταπολέμησης κουνουπιών, όπως αυτό ορίζεται στην διακήρυξη του διαγωνισμού για την «Ολοκληρωμένη Διαχείριση και Καταπολέμηση Πληθυσμού Κωνωπωειδών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ετών 2017-2018», προϋπολογισμού έως του ποσού του 1.300.000 ευρώ. Έρχεται να καλύψει το κενό χρονικό διάστημα μέχρι την υπογραφή της σχετικής σύμβασης, αποσκοπώντας να περιορίσει κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις της μη έγκαιρης έναρξης του έργου, και να περιορίσει στο βαθμό, που είναι δυνατόν και τηρουμένων των αναλογιών ως προς τους διατιθέμενους πόρους, τα κουνούπια που ευθύνονται για την μετάδοση της ελονοσίας».
Ουσιαστικά αυτή η σύμβαση έρχεται συμπληρωματικά, καθώς ο διαγωνισμός επαναπροκηρύχθηκε μετά την μη ευδοκίμηση της πρώτης διαδικασίας και θα πρέπει να υπάρχει μία ενδιάμεση κατάσταση ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού εγκυμονούνται κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία.
Κατά την θερινή περίοδο του 2016 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καταγράφηκαν δύο ενδημικά κρούσματα ελονοσίας, καθώς και τέσσερα που χαρακτηρίστηκαν ως εισαγόμενα. Τα κρούσματα εμφανίστηκαν στους δήμους Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης, και η έναρξη των συμπτωμάτων της ασθένειας για τα περιστατικά εγχώριας μετάδοσης τοποθετείται χρονικά για το πρώτο κρούσμα -στην Δημοτική Ενότητα Λαρισσού- στα τέλη Ιουνίου και για το δεύτερο -στην Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας- στα τέλη Ιουλίου.
Βάσει των απαιτούμενων χρόνων επώασης, υπολογίζεται ότι τα ανωφελή κουνούπια τα οποία μετέδωσαν την νόσο διήνυσαν το στάδιο της προνύμφης, της περιόδου δηλαδή κατά την οποία καταπολεμώνται, εντός του Μάιου ή ίσως και Απριλίου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ στην ετήσια έκθεση του στις 25/11/2016 χαρακτήρισε για πρώτη φορά περιοχές των Δήμων Δυτικής Αχαΐας και Ανδραβίδας-Κυλλήνης ως υψηλού κινδύνου όσον αφορά την ελονοσία.
«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι οι δύο Δήμοι αποτελούν τουριστικό προορισμό και σε αυτούς εδρεύουν μερικές από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ανάγοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κρουσμάτων ελονοσίας, πέρα από ζήτημα Δημόσιας Υγείας, σε παράγοντα ζημιογόνο για την οικονομία» κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών.
Το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει:
              Εντοπισμό των κύριων θέσεων αναπαραγωγής ανωφελών, με αξιοποίηση –επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφησης στην  περιοχή της ΛΘ Κοτυχίου, Λ. Προκόπου, ΕΛ Λάμιας και ΛΘ Αράξου.
              Τακτική – περιοδική παρακολούθηση των ως άνω κρίσιμων θέσεων μέσω δειγματοληψιών για τον εντοπισμό προνυμφών ανωφελών κουνουπιών.
              Διενέργεια ψεκαστικών παρεμβάσεων για την καταπολέμηση των προνυμφών ανωφελών κουνουπιών.
              Διενέργεια εντομολογικής παρακολούθησης ακμαίων κουνουπιών και παρακολούθησης διακύμανσης ανωφελών ανά είδος.

***

Συνεργασία, αποτελεσματική δουλειά και πλήρη διαφάνεια στις Τεχνικές Υπηρεσίες – Ιεράρχηση προτεραιοτήτων και έργων ζήτησε ο Περιφερειάρχης

«Με στενή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, με κανόνες, πλήρη διαφάνεια και αποτελεσματική δουλειά, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε καθυστερήσεις και μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο θα ολοκληρώσουμε και θα παραδώσουμε στους πολίτες μας και στην κοινωνία σημαντικά έργα».
Αυτό ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από τους προϊσταμένους των Διευθύνσεων Τεχνικών Έργων της έδρας και των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα.
Στο επίκεντρο τέθηκαν οι προτεραιότητες που έχει θέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά τα έργα που υλοποιούνται στις τρεις Π.Ε. και στην έδρα, ώστε να προχωρήσουν άμεσα δίχως καθυστερήσεις και δίχως να σπαταλείται ασκόπως ούτε ένα ευρώ από το δημόσιο χρήμα.
Πρόκειται για τα έργα που έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», τις συντηρήσεις του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου σε ολόκληρη την Περιφέρεια και επιπλέον, τα γραφειοκρατικά και διοικητικά ζητήματα, τα οποία δημιουργούν καθυστερήσεις. Επίσης υπήρξε ενημέρωση για τους ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ και την μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που αποφασίστηκε με νόμο από το κράτος.
«Προχωράμε γρήγορα τα ώριμα έργα, ώστε να τα ολοκληρώνουμε εγκαίρως και παραδίδοντάς τα να βελτιώνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή των συμπολιτών μας» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας αναφερόμενος αναλυτικά στα έργα προτεραιότητες της Περιφέρειας που είναι τα εξής:
·         Ε.Ο. Πατρών – Τριπόλεως (πρώην 111)
·         Κόμβος Κ7 - διάνοιξη και κατασκευή νέας συνδετήριας οδού από την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών (Ε.Π.Π.) έως την Ε.Ο. Πατρών –Τριπόλεως (Ε.Ο. 33) στην περιοχή Λαμπραίικα,
·         Συντήρηση Ηλεκτροφωτισμού
·         Αποκατάσταση βλαβών φωτεινής σηματοδότησης
·         Βελτίωση οδού Κουβαράς – Φυτείες – Αστακός και Φυτείες – Κατούνα
·         Κατασκευή Λυκείου Θέρμου
·         Βελτίωση Ε.Ο. Κρέστενα έως Ανδρίτσαινα Ν. Ηλείας στο Τμήμα Έξοδος Κρεστένων – Μπαρακίτικα
·         Βελτίωση λιμένων Κυλλήνης και Κατακόλου
·         Κατασκευή οδού Λαστέϊκα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο.
Κλείνοντας ο Περιφερειάρχης ζήτησε από όλους να «τρέξουν» τις όποιες εκκρεμότητες, τονίζοντας πως μέσω της στενής συνεργασίας όλων, θα έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στο μικρότερο δυνατό χρόνο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Λυκούργος Σταματελάτος, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Βασίλης Λοτσάρης, η προϊσταμένη της Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Ελένη Σπυράκη, ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας Αριστοτέλης Κορκός, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηλείας Μιχάλης Καλογερόπουλος, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Ειρήνη Καραθανάση, ο προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτης Φλωράτος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος Π.Ε. Αχαΐας Παναγιώτης Γουναρόπουλος και από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αχαΐας ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος.

***

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Εγκρίθηκε ποσό πάνω από 900 χιλιάδες ευρώ για τη δακοκτονία

Το συνολικό ποσό των 912.912 ευρώ ενέκρινε για το Πρόγραμμα Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2017, κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή της, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Παναγιώτη Μπράμο.
Πρόκειται για την έγκριση των εισηγήσεων που είχαν γίνει από τους τρεις χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίες εγκρίθηκαν και άμεσα θα προχωρήσουν οι υπηρεσίες στη διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη των αναδόχων που θα εκτελέσουν τη δακοκτονία.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής έργα:
              «Δολωματικό ψεκασμό από εδάφους ελαιοδέντρων στο πλαίσιο του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς, έτους 2017, στην Περιφερειακή Ενότητα ΑΧΑΪΑΣ» με προϋπολογισμό 140.000 ευρώ.
              «Παροχή υπηρεσιών για τον έλεγχο των δακοπληθυσμών με τη μέθοδο της παγιδοθεσίας με παγίδες τύπου McPhail στους ελαιώνες στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2017 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας» με προϋπολογισμό 87.717,60 ευρώ.
              «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς  έτους 2017 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας», με προϋπολογισμό 384.811,68 ευρώ
              «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς  έτους 2017 στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας», με προϋπολογισμό 300.382,56 ευρώ.
«Πρέπει να προστατεύσουμε έναν από τους κυριότερους πυλώνες της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας μας, την ελαιοκαλλιέργεια. Δε σταματάμε να διεκδικούμε ακόμη περισσότερα χρήματα για να παράσχουμε ολοκληρωμένη φυτοπροστασία σε περισσότερες περιοχές, σε μία εποχή που στηριζόμαστε οικονομικά στον πρωτογενή τομέα και πιστεύουμε πως θα συμβάλλει στην ενίσχυση της περιφερειακής και κατ’ επέκταση εθνικής οικονομίας» υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Π. Μπράμος.