«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Συνελήφθησαν δύο ημεδαπές στον Πύργο Ηλείας για ληστεία σε βάρος ηλικιωμένου

Οι δράστιδες ενεργώντας από κοινού με έξι ακόμα συνεργούς τους αφαίρεσαν με την άσκηση σωματικής βίας (750) ευρώ από τον παθόντα

Συνελήφθησαν, χθες (19-4-2017) το απόγευμα, στον Πύργο από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, δύο ημεδαπές γυναίκες ηλικίας 42 και 27 ετών σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για ληστεία κατά συναυτουργία.

Η ίδια κατηγορία βαρύνει ακόμη πέντε γυναίκες και έναν άνδρα, συνεργούς των δύο συλληφθέντων δράστιδων, οι  οποίοι αναζητούνται.

Ειδικότερα..
οι οκτώ δράστες ενεργώντας από κοινού, χθες το μεσημέρι στον Πύργο, πλησίασαν ένα ηλικιωμένο ημεδαπό που κινούνταν πεζή και με την άσκηση σωματικής βίας τον οδήγησαν σε ακατοίκητο οίκημα, όπου ασκώντας του εκ νέου σωματική βία του αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των (750) ευρώ.

Για τη διερεύνηση του περιστατικού κινητοποιήθηκαν άμεσα οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, οι οποίοι εντόπισαν και συνέλαβαν τις δύο δράστιδες.

Οι συλληφθείσες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.


***
Επιστροφή 60 παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία


Με επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και τη συνδρομή προσωπικού του Frontex, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, σήμερα 20 Απριλίου 2017, επιστράφηκαν στην Τουρκία 60 παράτυποι μετανάστες -56 από το Πακιστάν, τρεις από το Μπαγκλαντές και ένας από το Νεπάλ, όλοι άνδρες.

Οι βουλήσεις ασύλου 36 από τους επιστραφέντες είχαν τεθεί στο αρχείο, για 21 υπήρχαν απορριπτικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου σε β΄ βαθμό, ενώ οι λοιποί τρεις είχαν παραιτηθεί από τα σχετικά αιτήματά τους για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Η επιστροφή τους πραγματοποιήθηκε με πλοίο ναυλωμένο από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής -Frontex, το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι της Κω με προορισμό το Γκιουλούκ της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:
•    Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.196 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
•    Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 63 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
•    Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 1074 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.

δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 1033 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.

***
Επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στη Σερβία
                                       
Διήμερη επίσκεψη στο Βελιγράδι πραγματοποίησε στις 18 και 19 Απριλίου 2007 ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
      Στη διάρκεια της επίσκεψης συναντήθηκε και είχε διμερείς συνομιλίες σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών της Δημοκρατίας της Σερβίας Nebojsa Stefanovic. Επίσης, επισκέφθηκε τον πύργο Νεμπόισα, τόπο κράτησης και εκτέλεσης του Ρήγα Φεραίου, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο με τον αδριάντα του Νεομάρτυρα, σε κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου.
        Σε κοινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες στην έδρα της σερβικής κυβέρνησης, οι δύο υπουργοί  διεμήνυσαν ότι τα υπουργεία Εσωτερικών της Ελλάδας και της Σερβίας θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα να εντείνουν τη συνεργασία στους τομείς της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων μορφών εγκλήματος, καθώς και της καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης. Τα αποτελέσματα των σχετικών ενεργειών, προβλέπεται να παρουσιαστούν μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
      Ο κ. Stefanovic ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη θέση αρχών της να μην αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσόβου και για το σεβασμό της στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας. Επεσήμανε ότι με τον κ. Τόσκα συζήτησε επίσης τα περαιτέρω βήματα στην πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ, για την οποία η Σερβία έχει τη σταθερή στήριξη της Ελλάδας. Προσέθεσε ότι θέμα συζήτησης ήταν και η συνεργασία στον τομέα των φυσικών καταστροφών, κάτι που αποτελεί κοινό πρόβλημα και όπου μόνο μια άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση μπορεί να εγγυηθεί τη διάσωση των ανθρώπων. Τόνισε δε ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για αρκετές συγκεκριμένες συμφωνίες» και ότι «στην κοινή συνεδρίαση των δύο κυβερνήσεων φέτος στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί». 
         Ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι στη συνάντηση έγινε λόγος για την κατάσταση στην περιοχή, συζητήθηκαν οι κίνδυνοι και οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες, ενώ έγινε μνεία και στην αναβάθμιση της συνεργασίας στον τομέα των αστυνομικών, πυροσβεστικών υπηρεσιών και άλλων δυνάμεων που διαθέτουν τα υπουργεία  Εσωτερικών. Τόνισε ότι η Σερβία είναι φίλη χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις, ότι και οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από αστάθεια και στο οποίο συνεχώς εμφανίζονται απειλές και κίνδυνοι, ενώ υπογράμμισε ότι «το καθήκον όλων μας είναι να εργαστούμε για τη βελτίωση της κατάστασης προς όφελος των πολιτών μας».


Ακολουθεί απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεων του Αναπληρωτή Υπουργού  Προστασίας του Πολίτη:

“Με μεγάλη χαρά συνάντησα σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Σερβίας και υπουργό Εσωτερικών με τον οποίο συζητήσαμε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συζητήσαμε την κατάσταση στην περιοχή μας, περιγράψαμε τους κινδύνους και τις απειλές και προσπαθήσαμε να βρούμε τόπους κοινής συνεργασίας σε θέματα που αφορούν στην αστυνομία, στην πυροσβεστική και τις άλλες δυνάμεις των υπουργείων Εσωτερικών με τις οποίες μπορούν να υπάρξουν κοινές συνεργασίες.

Η Σερβία είναι μια φίλη χώρα με την οποία υπάρχουν παραδοσιακοί δεσμοί, ιστορικοί, πολιτιστικοί. Μόνο κοινά σημεία υπάρχουν μεταξύ Ελλάδος και Σερβίας.  Οι δύο χώρες είναι πυλώνες σταθερότητας στην  περιοχή, σε ένα περιβάλλον το οποίο δεν είναι απόλυτα σταθερό και στο οποίο εμφανίζονται συνεχώς καινούργιες απειλές και κίνδυνοι. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να συμβάλουμε στη σταθερότητα του περιβάλλοντος και στη βελτίωση των συνθηκών των πολιτών μας. Συμφωνήσαμε, λοιπόν, όπως προανέφερε και ο συνάδελφός μου υπουργός, να εντείνουμε τις συνεργασίες μεταξύ των αστυνομιών για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών και του κοινού εγκλήματος, γιατί δυστυχώς το κοινό έγκλημα δεν γνωρίζει σύνορα, μπορεί να έρθει από πολύ μακριά και να προκαλέσει μεγάλο κακό στη ζωή των πολιτών μας. Συνεννοηθήκαμε και συμφωνήσαμε να υπάρχει συνεχής πληροφόρηση και συνεργασία στα θέματα που έχουν σχέση με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, να εντείνουμε τη συνεργασία στην αντιμετώπιση  των φυσικών καταστροφών, γιατί δυστυχώς στην περιοχή μας έχουμε και δασικές πυρκαγιές και σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, οι οποίες μάλιστα εντείνονται με τις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών. Αυτές οι προσπάθειες θα ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα και θα επιβεβαιωθούν στη συνάντηση μεταξύ των Π/Θ των δύο χωρών που θα γίνει σύντομα.
      Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους υπόλοιπους που ενεπλάκησαν στην επίσκεψη για τη φιλοξενία, πάντα υπάρχει καλή φιλοξενία εκ μέρους του σερβικού λαού, για την καλή συνεργασία που έχουμε και ακόμη καλύτερη συνεργασία που θα έχουμε στο μέλλον”.

***
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της Πολιούχου του Αιγίου «Παναγίας Τρυπητής»
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις, της Πολιούχου της πόλεως του Αιγίου, «Παναγίας Τρυπητής» την Παρασκευή, 21-04-2017  στο Αίγιο, θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προς διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων  και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων:
Την 21-04-2017 και κατά τις ώρες 07.00΄ – 12.30 διακόπτεται η κυκλοφορία οχημάτων και απαγορεύεται η στάθμευση στις παρακάτω οδούς:
•    Στην οδό Ζωοδόχου Πηγής και στο τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ της οδού Παυσανίου, έως και τη διασταύρωση προς τον οικισμό της Μυρτιάς, (η στάθμευση απαγορεύται μέχρι την οικία Παπαδόπουλου)
•     Στην οδό Μιχαλακοπούλου,
•     Στην οδό Αγ. Ανδρέου και στο τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Μιχαλακοπούλου και Εισοδίων,
•     Στην οδό Ερμού και στο τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Κλ. Οικονόμου - Μητροπόλεως και Αγ. Ανδρέου – Εισοδίων,
•     Στην οδό Ερμού και στο τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Μητροπόλεως - Κλ. Οικονόμου και Πολυχρονιάδου,
•    Στην οδό Πολυχρονιάδου,
•    Στην οδό Ζαΐμη,
•    Στην οδό Γερμανού,
•    Στην οδό Ασημάκη Φωτήλα και στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Ταξιαρχών & Πολυχρονιάδου (κάτω μέρος Πλατείας Αγ. Λαύρας),
•    Στην οδό Κλ. Οικονόμου και στο τμήμα αυτής μεταξύ των οδών Βάλφουρ και Μητροπόλεως,
•    Στην οδό Ευθυμίου Γάτου.
Την ίδια ημέρα 21-04-2017 και κατά τις ώρες 07.00΄ – 15.00 διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων και απαγορεύεται η στάθμευση στην οδό Μητροπόλεως και στο τμήμα αυτής που περιλαμβάνεται μεταξύ των οδών Κλεομένους Οικονόμου & Σολωμού.
Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ


Σύλληψη αλλοδαπού για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα
   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Πάτρα, από αστυνομικούς του Τμήματος Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 43χρονος αλλοδαπός διότι κατείχε και διέθετε προς πώληση, (38) πακέτα λαθραίων τσιγάρων και οκτώ (8) συσκευασίες λαθραίου καπνού των πενήντα (50) γραμμαρίων. Επίσης στην κατοχή του βρέθηκε το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, το οποίο κατασχέθηκε ως προερχόμενο από την πώληση λαθραίου καπνού.


Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος πέντε αγνώστων δραστών για απόπειρα ληστείας από κοινού
   
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης ασφαλείας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας σε βάρος πέντε ανδρών, οι οποίοι χθες τα ξημερώματα, στην Πάτρα, επιβαίνοντες σε ιδιωτικής χρήσης φορτηγό αυτοκίνητο, πλησίασαν ένα πεζό ημεδαπό και με μεταλλικό αντικείμενο που έφεραν, του προκάλεσαν σωματικές βλάβες, με σκοπό να του αφαιρέσουν χρήματα. Οι δράστες αναζητούνται.

Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών   
Συνελήφθη, χθες το απόγευμα στην Πάτρα, από  αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, ένας 37χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μία συσκευασία, η οποία περιείχε κάνναβη, συνολικού βάρους πέντε γραμμαρίων.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ


Σύλληψη δύο ατόμων για κατοχή ναρκωτικών και παράνομη διαμονή στη Χώρα
   
Συνελήφθησαν, χθες το απόγευμα στη Ναύπακτο, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, μια 23χρονη ημεδαπή και ένας 30χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία που διέμεναν βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης, ενώ από τον έλεγχο των στοιχείων του 30χρονου, προέκυψε ότι είχε εισέλθει και διέμενε παράνομα στη Χώρα.