«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 24 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση ΕΟΑΣΝΛ για παγετό και ΕΛΓΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τον παγετό σε διάφορες περιοχές του Νομού μας με αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή σε καλλιέργειες. Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που πλήττεται από τον παγετό ο Νομός και πέρυσι δεν αποζημιώθηκε από τον ΕΛΓΑ ως ζημιογόνο αίτιο και έτσι οι παραγωγοί αντιμετώπισαν σοβαρή μείωση του εισοδήματος τους.
Φέτος συνεχίζονται ανάλογα προβλήματα με υπαιτιότητα του ΕΛΓΑ που κωλυσιεργεί και δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα που έχουν θέσει επανειλημμένα η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι των περιοχών που έχουν πληγεί από τον παγετό...
Στην Επαρχία Αγιάς λόγω των διακοπών του Πάσχα και της υπολειτουργίας των υπηρεσιών δεν κατέστη δυνατόν όλοι οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιά να υποβάλουν έγκαιρα την δήλωση ζημιάς στον ΕΛΓΑ. Σε επικοινωνία με τον ΕΛΓΑ μας ζητήθηκε και στάλθηκε αίτημα του Δήμου προς τον οργανισμό ώστε να δοθεί παράταση και να συνεχιστεί η υποβολή δηλώσεων ζημιάς. Καμιά απάντηση δεν έχουμε λάβει ακόμη από τον Οργανισμό ενώ δεν κατέστη δυνατόν ούτε να επικοινωνήσουμε μαζί τους παρά τις προσπάθειες μας.
Στην Επαρχία Τυρνάβου ενώ συμφωνήθηκε να ξεκινήσει η υποβολή δήλωσης ζημιάς από τους αγρότες, όταν πήγαν να δηλώσουν τους απαντήθηκε ότι δεν έχουν λάβει σχετική εντολή από τον ΕΛΓΑ και έτσι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία.
Όλα αυτά τα προβλήματα θα έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στην εκτίμηση της ζημιάς από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ αλλά και στην αποζημίωση των πληγέντων αγροτών, ενώ υπάρχει κίνδυνος να μείνουν παραγωγοί εκτός της αποζημίωσης.
Επιπλέον σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο καλύπτονται και αποζημιώνονται από την διαδικασία των ΠΣΕΑ και με την προϋπόθεση ότι η ζημιά στην κάθε καλλιέργεια καλύπτει το 30% του Νομού, με αυτό τον τρόπο είναι ορατός ο κίνδυνος να μην αποζημιωθούν οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιά στα δέντρα για μια σειρά προϊόντα.
Ο ΕΛΓΑ από το 2011 στηρίζεται αποκλειστικά στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών καθώς όλες οι κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ στον οργανισμό. ΟΙ ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών καλύπτουν τα λειτουργικά έξοδα του ΕΛΓΑ, τους μισθούς και κάθε είδους δαπάνη. Ο ΕΛΓΑ αντί να είναι στο πλευρό των αγροτών, με τέτοιες τακτικές δείχνει ότι είναι απέναντι τους.
Απαιτούμε άμεση απάντηση από το κατάστημα ΕΛΓΑ στην Θεσσαλία:
Ø      Ο παγετός καταγράφηκε και πρέπει να αποζημιωθεί.  Ποια θα είναι η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της εκτίμησης της ζημιάς και των αποζημιώσεων.
Ø      Θα δοθεί παράταση στην Αγιά για να συνεχιστεί η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων από τους παραγωγούς;
Ø      Πότε θα ανοίξει η διαδικασία υποβολής δήλωσης ζημιάς στον Τύρναβο;
Διεκδικούμε αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να γίνει κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και να μην στηρίζεται μόνο στις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές-χαράτσια που πληρώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Απαιτούμε να ασφαλίζεται η παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους και να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς.
Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Α.Σ των περιοχών που είναι παγετόπληκτες καλούν τους αγρότες να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε να διεκδικήσουμε και να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας.

ΕΟΑΣΝΛ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΟΓΟΙ ΕΠΑΡΧΙΩΝ ΑΓΙΑΣ και ΤΥΡΝΑΒΟΥ