«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 3 Απριλίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ


Επαναπατρισμός  αρχαιοτήτων που διακινήθηκαν παράνομα

Με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδίας Κονιόρδου, της Γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΑ Μαρίας Βλαζάκη, της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων Ελένης Κόρκα, και της Τακτικής Ανακρίτριας του Γ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πατρών Μαρίας Παπακώστα, παραδόθηκε σήμερα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ένα σύνολο με 33 σημαντικά αγγεία που χρονολογούνται τα περισσότερα από την ύστερη Μυκηναϊκή εποχή καθώς και  άλλες κινητές αρχαιότητες, που αποτελούν προϊόντα λαθρανασκαφής,  διακινήθηκαν παράνομα και κατασχέθηκαν στην Γερμανία.
Μετά από μεγάλη επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας και τις δικαστικές αρχές της Πάτρας σε συνεργασία...
με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, επαναπατρίστηκαν συνολικά 33 αγγεία της ύστερης εποχής του χαλκού (12ος αι. π.Χ) , διάφορα μικροαντικείμενα γεωμετρικών χρόνων, και 600 αρχαία νομίσματα. Θα ακολουθήσει το πόρισμα μιας Εκτιμητικής Επιτροπής που έχει συσταθεί και θα γνωμοδοτήσει για την αξία τους.
Όλα τα αντικείμενα κατασχέθηκαν τον Οκτώβριο του 2016 από τις αστυνομικές αρχές του Μονάχου, ύστερα από αίτημα δικαστικής συνδρομής, που κατατέθηκε από την Ανακρίτρια του Γ’ Τμήματος του Πρωτοδικείου Πατρών.  Τα επαναπατρισθέντα αντικείμενα αποτελούν πλέον πειστήρια της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί για μεγάλη υπόθεση παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων.
Ο εντοπισμός των κινητών αρχαιοτήτων που διακινήθηκαν παράνομα στη Γερμανία, η διεκδίκησή τους και η μεταφορά τους στην Ελλάδα υπήρξε αποτέλεσμα της συντονισμένης συνεργασίας μεταξύ όλων των αρμοδίων αρχών της χώρας και της αλλοδαπής. Στην επιτυχία αυτή, ιδιαίτερα καθοριστική ήταν  η συμβολή της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο.
Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στην πολιτική του ΥΠΠΟΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. «Η πάταξη της αρχαιοκαπηλίας είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή του Υπουργείου Πολιτισμού και της ελληνικής Πολιτείας» τόνισε η Υπουργός Λυδία Κονιόρδου, υπογραμμίζοντας ότι ο επαναπατρισμός αυτών των αρχαιοτήτων συνιστά μεγάλη επιτυχία που οφείλεται στην καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων αρχών.

*** 
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σύλληψη δυο ημεδαπών για  κλοπή
     
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε από αρμόδιο συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ  σε οικία που διαμένει, διαπιστώθηκε ότι τη ρευματοδοτούσε παράνομα.  


Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση
    
Συνελήφθη, σήμερα τα ξημερώματα, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαίας, 39χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο μηνών, για υπεξαίρεση. 


Σύλληψη ημεδαπού  για παράβαση του νόμου περί όπλων και προστασίας ζώων συντροφιάς
    
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, 65χρονος ημεδαπός, διότι σύμφωνα με καταγγελία, χθες το πρωί πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο δυο σκύλους, που είχαν εισέλθει στην αυλή της οικίας του, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τους. Στην συνέχεια φόρτωσε τις σορούς τους σε φορτηγό αυτοκίνητο (αγροτικό) και τις ενταφίασε σε άγνωστο τόπο. Οι αστυνομικοί κατέσχεσαν το κυνηγετικό όπλο του δράστη, το οποίο κατείχε νόμιμα, καθώς και τους  δύο  κάλυκες φυσιγγίων που βρήκαν κοντά στον τόπο του περιστατικού. 


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σύλληψη δύο  ατόμων για ναρκωτικά και απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία

    
Συνελήφθησαν, χθες τα ξημερώματα, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, δυο ημεδαποί άνδρες, ηλικίας 22 και 48 ετών, διότι ενεργώντας από κοινού αποπειράθηκαν να διαπράξουν κλοπή σε κατάστημα, πλην όμως δεν ολοκλήρωσαν την πράξη τους, καθώς έγιναν αντιληπτοί από υπάλληλο.
 Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, οι οποίοι τους συνέλαβαν, ενώ σε σωματική έρευνα που τους ενήργησαν, βρήκαν στην κατοχή του 22χρονου και κατέσχεσαν μικροποσότητα κάνναβης. 

***
Στοχευμένοι έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβάσεων της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο στοχευμένων δράσεων για την τήρηση της φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.
Ειδικότερα κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας διενήργησαν την 31 Μαρτίου 2017, ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε περιοχές της Αττικής.
Στο πλαίσιο των ελέγχων διαπιστώθηκε:
•    Σε καφετέρια-μπαρ, να απασχολούνται (6) εργαζόμενοι για τους οποίους δεν έγινε επίδειξη Πινάκων Προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας.
•    Σε καφετέρια-μπαρ, να απασχολείται εργαζόμενος ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους Πίνακες Προσωπικού και επιπλέον (4) εργαζόμενοι εκτός ωραρίου εργασίας, κατά παράβαση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας.
•    Σε εστιατόριο-μπαρ,  να απασχολείται εργαζόμενος ο οποίος δεν ήταν καταχωρημένος στους Πίνακες Προσωπικού και ακόμη (2) εργαζόμενοι εκτός ωραρίου εργασίας, κατά παράβαση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας.
•    Σε κατάστημα εστίασης, να απασχολούνται (9) εργαζόμενοι για τους οποίους δεν έγινε επίδειξη Πινάκων Προσωπικού, κατά παράβαση της ασφαλιστικής και εργατικής νομοθεσίας.
Επιπλέον, κατόπιν σχετικού ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος τον περασμένο Νοέμβρη, σε εταιρία με δραστηριότητα το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων και εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, προέκυψε  η μη έκδοση παραστατικών συνολικής αξίας (5.100) ευρώ σε 110 περιπτώσεις πώλησης μέσω διαδικτύου, καθώς επίσης και η πώληση μέρος αυτών από την οικία της ιδιοκτήτριας, χωρίς να έχει προβεί σε σχετική  δήλωση έναρξης εργασιών.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, στον τηλεφωνικό αριθμό 11012 ή στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις 11012@hellenicpolice.gr & financialpolice@hellenicpolice.gr της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, για να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες και επίμεμπτες ενέργειες ή δραστηριότητες κατά του τομέα της οικονομίας, της δημόσιας περιουσίας, καθώς και της κοινωνικής και ασφαλιστικής πρόνοιας και των δικαιωμάτων.

***
Συνελήφθη ημεδαπός για ληστεία σε κατάστημα στο Αίγιο

Ο δράστης αποπειράθηκε με μαχαίρι να αφαιρέσει χρήματα από καταστηματάρχη, ενώ συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω από αστυνομικούς που περιπολούσαν στην περιοχή


Συνελήφθη χθες (1-4-2017) το βράδυ, στο Λόγγο Αιγίου, από Αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας και του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου, ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 47 ετών σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα ληστείας και παράβαση του Νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα ο δράστης μετέβηκε σε κατάστημα ημεδαπής, στο Λόγγο Αίγιου και με την απειλή μαχαιριού, απαίτησε από  τον 60χρονο σύζυγο της, ο  οποίος εργαζόταν στο κατάστημα να του παραδώσει τις εισπράξεις της ημέρας.

Ο παθών δεν ενέδωσε στις απαιτήσεις του δράστη, ο οποίος επιχείρησε εκ νέου να αφαιρέσει τα χρήματα, ενώ το περιστατικό έγινε αντιληπτό από περιοίκους οι οποίοι ειδοποίησαν τηλεφωνικά το Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων (100).

Άμεσα αστυνομικοί που περιπολούσαν στην περιοχή μετέβηκαν συντονισμένα στο σημείο όπου εντόπισαν και συνέλαβαν το δράστη, ενώ μέσα στο κατάστημα βρέθηκε και κατασχέθηκε και το μαχαίρι που ο 47χρονος χρησιμοποίησε για τη διάπραξη της ληστείας.

Επισημαίνεται ότι ο δράστης κατά τη σύλληψη του, αντιστάθηκε σθεναρά στους  αστυνομικούς. 

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αιγίου.

Την Προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Αιγίου.

***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ

Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος άγνωστου δράστη για ληστεία και για παράβαση του Νόμου περί όπλων.   
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος αγνώστου δράστη ο οποίος χθες (01-04-2017), το βράδυ, έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, φορώντας κουκούλα,  μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων και με την απειλή μαχαιριού εξανάγκασε 45χρονη υπάλληλο να του παραδώσει το χρηματικό ποσό των 80 ευρώ ενώ στη συνέχεια διέφυγε πεζός.

Σύλληψη ενός ημεδαπού για παράβαση της Νομοθεσίας Περί Όπλων   
Συνελήφθη χθες το απόγευμα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Πατρών, ένας 26χρονος ημεδαπός καθότι διαπιστώθηκε να κατέχει μια μεταλλική πτυσσόμενη ράβδο, συνολικού μήκους τριάντα έξι (36) εκατοστών.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΗΛΕΙΑΣ

Σύλληψη ενός ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση   
Συνελήφθη χθες (1-4-2017) το βράδυ, στη Γαστούνη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Γαστούνης, ένας 27χρονος ημεδαπός  διότι σε βάρος του εκκρεμούσε  Απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αμαλιάδας σύμφωνα με την οποία του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και πέντε μηνών για αντίσταση.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ

Σύλληψη ημεδαπής για κλοπή   
Συνελήφθη χθες 01-04-2017, αργά το απόγευμα, στο Ξηροπήγαδο Ναυπάκτου, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ναυπάκτου, μια 25χρονη ημεδαπή η οποία με την μέθοδο της απασχόλησης αφαίρεσε από 45χρονο ημεδαπό το χρηματικό ποσό των 90 ευρώ.

***
Συνελήφθησαν δυο δράστες για την ανθρωποκτονία 30χρονου Πακιστανού στον Πύργο

Πρόκειται για έναν 27χρονο ομοεθνή του θύματος και μια 23χρονη ημεδαπή, ενώ αναζητείται ακόμη ένας 19χρονος Πακιστανός συνεργός τους, τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί

Ο δράστης τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι τον 30χρονο και τεμάχισε με τη  βοήθεια του 19χρονου συνεργού του τη σορό του

Στη συνέχεια οι τρεις δράστες μετέφεραν με όχημα και έθαψαν την σορό του θύματος σε αγροτική περιοχή, στη Βαρβάσαινα Ηλείας

Τα σύνεργα με τα οποία οι δράστες τεμάχισαν το πτώμα βρέθηκαν θαμμένα από τους αστυνομικούς στην αυλή της οικίας του δράστη


Συνελήφθησαν, χθες (01-04-2017) στον Πύργο, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, ένας 27χρονος άνδρας, υπήκοος Πακιστάν και μια 23χρονη ημεδαπή, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε, κακουργηματικού χαρακτήρα, δικογραφία για την ανθρωποκτονία  του 30χρονου  Πακιστανού.

Σημειώνεται ότι σε βάρος των δραστών είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της  παράβασης του νόμου περί όπλων.

Για την ίδια υπόθεση αναζητείται ακόμη ένας 19χρονος, ομοεθνής του δράστη,  τα πλήρη στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί, σε βάρος του οποίου εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης του Ανακριτή Ηλείας, για συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση και παράβαση του νόμου περί όπλων. 

Η σύλληψη των δραστών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, κατά τις οποίες αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία, δεδομένα και ευρήματα, που συγκεντρώθηκαν από τους αστυνομικούς.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, στις (21-3-2017) το βράδυ, δηλώθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πύργου, από τον ημεδαπό εργοδότη του 30χρονου Πακιστανού, η εξαφάνιση του.

Από την επισταμένη έρευνα, που διενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, προέκυψε ότι στις 20/03/2017 το απόγευμα στον Πύργο,  ο 27χρονος Πακιστανός κάλεσε στην οικία του, τον 30χρονο ομοεθνή του, τον οποίο έπληξε με μαχαίρι στον αυχένα και τον τραυμάτισε θανάσιμα.

Στη συνέχεια, ο 27χρονος Πακιστανός με τη βοήθεια του 19χρονου  συνεργού του, τεμάχισαν τη σορό του θύματος, με ένα μαχαίρι και ένα γεωργικό εργαλείο, σε τέσσερα κομμάτια και αφού την περιτύλιξαν με νάιλον, την τοποθέτησαν μέσα σε μια ταξιδιωτική βαλίτσα.

Ακολούθως, οι δυο δράστες από κοινού με την 23χρονη, μετέφεραν με ιδιωτικής χρήσης φορτηγό αυτοκίνητο την σορό του 30χρονου, σε αγροτική περιοχή στην Αγία Μαρίνα, Βαρβάσαινας Ηλείας, όπου την έθαψαν.

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, προέκυψε ότι οι δυο αλλοδαποί δράστες είχαν προσχεδιάσει την ανθρωποκτονία του ομοεθνή τους, διότι είχαν διανοίξει σε προγενέστερο χρόνο και συγκεκριμένα στις 19/03/2017 το όρυγμα, όπου τον είχαν θάψει.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία που διέμενε ο 27χρονος με την 23χρονη σύντροφό του, εντοπίστηκαν θαμμένα στην αυλή, το μαχαίρι και το γεωργικό εργαλείο (κασάρι), με τα οποία οι δράστες είχαν διαπράξει την ανθρωποκτονία και τον τεμαχισμό του θύματος.

Επιπλέον, σε σωματική έρευνα που διενεργήθηκε στον 27χρονο, οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή του και κατέσχεσαν ένα κινητό τηλέφωνο, που άνηκε στο θύμα, ενώ στην επιχείρηση όπου εργαζόταν ο δράστης εντοπίστηκαν τέσσερις τραπεζικές κάρτες και ένα κινητό τηλέφωνο, τα οποία άνηκαν επίσης στον 30χρονο.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας και κρατούνται προκειμένου να οδηγηθούν αύριο 3-4-3017 στον Ανακριτή Ηλείας.

Την προανάκριση και τις έρευνες ενήργησαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου.