«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 29 Απριλίου 2017

Την Πρωτομαγιά 2017, «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου, στην ΕΡΤ1

Εκπομπή του Σπύρου Κατσίμη αφιερωμένη στον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, παραγωγής του 1987. Πρόκεται για σπάνιο τηλεοπτικό ντοκουμέντο, όπου εμφανίζονται ο Γιάννης Ρίτσος και ο Μίκης Θεοδωράκης στο στούντιο της ΕΡΤ και μιλούν στον Σπύρο Κατσίμη για τη μεταξύ τους συνεργασία και τις συνθήκες στις οποίες γράφτηκε και μελοποιήθηκε η ποιητική σύνθεση «Επιτάφιος».
Γίνεται αναφορά στη σύνδεση του έργου με τα δραματικά γεγονότα του Μάη του ’36 στη Θεσσαλονίκη, όταν...
η διαδήλωση των απεργών καπνεργατών βάφτηκε στο αίμα, από τα οποία εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος. Ο «Επιτάφιος» πρωτοεκδόθηκε από τον «Ριζοσπάστη», ενώ η δεύτερη έκδοση ακολούθησε 20 χρόνια μετά το 1956.  Ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για τη μελοποίηση του «Επιταφίου» το 1958, τα στοιχεία της μουσικής σύνθεσης σύμφωνα με τα ιστορικά και αισθητικά του βιώματα. Τόσο ο Γ. Ρίτσος όσο και ο Μ. Θεοδωράκης τονίζουν τη διαχρονικότητα των στίχων του «Επιταφίου», ενός έργου- σύμβολο, αφού στα ποιήματά του συμπυκνώνονται τα γεγονότα της δεκαετίας ’40-’50, της Αντίστασης και του Εμφυλίου Πολέμου. Επισημαίνουν το πώς η ποίηση του Ρίτσου μέσω της μουσικής του Θεοδωράκη βρήκε τεράστια απήχηση στις πλατιές μάζες.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής ο Γιάννης Ρίτσος διαβάζει ποιήματά του από τον «Επιτάφιο». Παράλληλα, προβάλλονται αποσπάσματα από τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη που δόθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών, όπου ακούγονται μελοποιημένα τα ποιήματα από τον «Επιτάφιο» των Ρίτσου-Θεοδωράκη, με ερμηνεύτρια τη Μαρία Φαραντούρη:  «Πού πέταξε τ’ αγόρι μου», «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες», «Να χα τ’ αθάνατο νερό», «Ήσουν καλός κι ήσουν γλυκός», «Χείλι μου μοσκομύριστο», «Στο παραθύρι στεκόσουν». Περιέχεται επίσης οπτικοακουστικό υλικό από τις εκπομπές της ΕΡΤ «Πανόραμα του Αιώνα» και «Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα».