«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 20 Απρίλη 2017

Μέχρι 6 Ιουνίου η αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ μέχρι 10 KW

Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σας ενημερώνει ότι σύμφωνα με το άρθρο 52 του νόμου 4442/2016 (ΦΕΚ 230/Α΄/7-12-2016), επανεντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 3982/2011 όσες μεταποιητικές δραστηριότητες έχουν εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ μικρότερη των 10ΚW.
Σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, όσες μεταποιητικές και συναφείς προς αυτές δραστηριότητες με εγκατεστημένη κινητήρια ισχύ, μέχρι...
10 ΚW που ήδη λειτουργούν, αλλά λόγω των διατάξεων του άρθρου 44 παρ. 2 και 3 του Ν.4145/2013 είχαν τεθεί εκτός του πεδίου εφαρμογής του Ν. 3982/2011, υποχρεούνται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου 4442/2016, ήτοι έως 6 Ιουνίου 2017, να συμμορφωθούν με τις σχετικές διατυπώσεις λειτουργίας τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις αδειοδότησης μεταποιητικών και συναφών δραστηριοτήτων.
Για περισσότερες πληροφορίες να απευθυνθείτε στις αντίστοιχες Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και συγκεκριμένα:
Π.Ε. Αχαΐας: Πανεπιστημίου 254 (κτίριο Β), 26443, Πάτρα, τηλ. 2613-620110,
Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας: Κύπρου 30 (Διοικητήριο), 30200, Μεσολόγγι, 26313-61140,
Π.Ε. Ηλείας: Μανωλοπούλου 47 (Διοικητήριο), 27100, Πύργος, 26213-60510.

***
Στο επίσημο πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για το φυσικό αέριο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται στο επίσημο πρόγραμμα της Εταιρείας Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδας Α.Ε. (ΔΕΔΑ) για την πενταετία από το 2017 έως και το 2021.
Αυτό ανακοινώθηκε στον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΔΑ Θεόδωρο Τερζόπουλο, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, παρουσία διευθυντικών στελεχών της Εταιρίας, καθώς και εκπροσώπων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020».
Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη, ο Απ. Κατσιφάρας επεσήμανε πως «πρόκειται για μία σημαντική στιγμή για την Περιφέρειά μας. Οι επίμονες προσπάθειες, ο στοχευμένος σχεδιασμός και οι διεκδικήσεις μας ανταμείβονται με τον καλύτερο τρόπο και το φυσικό αέριο θα έλθει στην περιοχή μας» και ζήτησε από όλους διαρκή συνεργασία μέχρι να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.
Η έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ήδη έχει κάνει την κατάλληλη προετοιμασία για ανοίξει ο «δρόμος» και να γίνει πραγματικότητα αυτή η ανάγκη της περιοχής μας, που θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξή της.
Πρόκειται για τη συνέχεια της προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια με το ΤΕΕ (τμήματα Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας) και την ΔΕΠΑ Α.Ε., για τη δημιουργία δικτύων Φυσικού Αερίου.
«Η ανάπτυξη χρειάζεται και ενεργειακούς πόρους. Για αυτό και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με έναν κοινό αναπτυξιακό στόχο, μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την έλευση του φυσικού αερίου ώστε να θέσουμε την Περιφέρειά μας σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό περιβάλλον» κατέληξε ο κ. Κατσιφάρας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Θεόδωρος Τερζόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΔΑ, Μανώλης Σφυροέρας, Διευθυντής Λειτουργίας, Συντήρησης και Δικτύων, Κώστας Διονυσόπουλος, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Ανάπτυξης και Χρηματοδοτήσεων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ τμήμα Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου,η προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, ο προϊστάμενος της Μονάδα Α: Προγραμματισμού και Αξιολόγησης (ΕΥΔ/ΕΠ) Βαγγέλης Γεωργίου και ο συνεργάτης του Περιφερειάρχη Βαγγέλης Καραχάλιος.

***
Συνεργασίες και προγράμματα στη 2η Συνεδρίαση Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα»

Η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η συνεργασία με το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ, η εκδήλωση που προγραμματίζεται μαζί με τα Επιμελητήρια και η τελική διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του έτους, απασχόλησαν τη δεύτερη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα» (ΣΕΑΔΕ) που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Κατά τη συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων από όλους τους συμμετέχοντες για τις δράσεις που έχουν αναληφθεί και προγραμματιστεί για το προσεχές διάστημα.
Αναλυτικότερα, έγινε ενημέρωση:
-    για την εκδήλωση με θέμα τις βέλτιστες πρακτικές προώθησης εξαγωγών, η οποία θα υλοποιηθεί  με τη συνεργασία των Επιμελητηρίων
-    για τη συνεργασία με το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ για θέματα επιχειρηματικής εκπαίδευσης σχολείων
-    για τη διοργάνωση του Διεθνούς Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας  το  Δεκέμβριο του  2017, στο οποίο θα παρουσιαστούν ερευνητικές εργασίες  και θα διεξαχθούν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης
-    για την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων με άξονα την επιχειρηματικότητα.
Παράλληλα, συζητήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης υφιστάμενου χώρου υποστήριξης επιχειρηματικότητας (HUB / Open Coffee / Pro-InCubator), ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη διεύρυνσης του πεδίου υλοποίησης του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ»,  ώστε να περιλαμβάνονται επιπλέον τεχνικές ειδικότητες και επαγγελματίες και παρουσιάστηκαν τα τελευταία στοιχεία για την επερχόμενη 1η προκήρυξη ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η διερεύνηση συνεργασίας με το ΕΤΕΑΝ.
Ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου «ΣΕΑΔΕ» και Αντιπεριφερειάρχης  Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Καρπέτας δήλωσε πως «υλοποιείται βήμα-βήμα το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ως Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια και βρισκόμαστε σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με όλους τους φορείς του Δικτύου «ΣΕΑΔΕ» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας».
Στην συνεδρίαση της Επιτροπής παρευρέθηκαν ως εκπρόσωποι των Φορέων – Μελών, οι εξής: Τρύφων Φωτόπουλος (Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας), Πρόδρομος Προδρομίδης (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ), Θεόδωρος Τσούμπελης (Επιμελητήριο Αχαΐας), Νικόλαος Κοτσώνης (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος – ΣΕΒ ΠΔΕ), Πέτρος Μαντάς και Αντώνιος Βαβουλιώτης (Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών - ΣΕΒΙΠΑ), Βασίλειος Μπουργανός και Θεόφιλος Ιωαννίδης (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/ Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής - ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ), Παναγιώτης Σκέντζος (Ομοσπονδία Επαγγελματικών - Βιοτεχνικών - Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας  - Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.) και Γεώργιος Τελώνης (Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας).