«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Ανακοίνωση ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τους 120 Εκτελεσμένους Έλληνες Πατριώτες απ’ τους Γερμανούς τη Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου του 1944 στο Αγρίνιο

ANAKOINΩΣΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (Π.Ε.Α.Ε.Α.)
ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (Δ.Σ.Ε.)
14 Απριλίου 1944 – 14 Απριλίου 2017    

73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ
73 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
παραμένει χαραγμένη ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη των Αγρινιωτών
η Μεγάλη Παρασκευή, 14 Απριλίου του 1944.

73 χρόνια πέρασαν από τη δραματική εκείνη Μεγάλη Παρασκευή του 1944, θυσία στο βωμό της λευτεριάς της Πατρίδας. Το Αγρίνιο πρόσφερε στην ιστορία της αγωνιζόμενης Ελλάδας το ολοκαύτωμα των 120 δολοφονημένων – εκτελεσμένων παιδιών του. Τους 117 στην Αγία Τριάδα και τους 3 κρεμασμένους στην Κεντρική Πλατεία Αγρινίου :  Πάνο Σούλο –  Χρήστο Σαλάκο – Αβραάμ Αναστασιάδη.


Σύντομο ιστορικό
 
Οι Γερμανοί κατακτητές, απαντώντας με αντίποινα για το σαμποτάζ ανταρτών του ΕΛΑΣ  αποφάσισαν και εκτέλεσαν 117 κρατούμενους αγωνιστές. Τούς τρείς, τον Πάνο Σούλο, τον Χρήστο Σαλάκο και τον Αβραάμ Αναστασιάδη τους κρέμασαν στην πλατεία Μπέλλου, τη σημερινή πλατεία Δημοκρατίας. Οι δύο πρώτοι ήσαν μέλη της ΕΠΟΝ, ο τρίτος συνταξιούχος της Αγροτικής Τραπέζης.   Είχε προηγηθεί...
όπως αναφέρθηκε, την 9-4-1944 ενέδρα των ανταρτών του ΕΛΑΣ σε σημείο μεταξύ των χωριών Σταμνάς και Αγγελοκάστρου όπου έγινε ανατίναξη της αμαξοστοιχίας που κινούνταν από Κρυονέρι προς Αγρίνιο και μετέφερε πολεμικό υλικό και καύσιμα, συνοδευμένη από Γερμανούς στρατιώτες, με μεγάλες απώλειες για τους Γερμανούς.
           
Για το λόγο αυτό οι Γερμανοί κατακτητές αποφάσισαν και εκτέλεσαν μαζί με τους ταγματασφαλίτες-τσολιάδες και τους ντόπιους δοσίλογους συνεργάτες τους, τα 117 παλικάρια στην Αγία Τριάδα, μεταξύ των οποίων και η μοναδική γυναίκα Κατίνα Χαντζάρα.
Αποδίδουμε σήμερα τιμή και δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας για τον ηρωικό αγώνα τους για την απελευθέρωση της πατρίδας από τους κατακτητές ναζί και τους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές. Αλλά και στο ηρωικό ΚΚΕ, αιμοδότη και ψυχή της αντίστασης, για τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στην δημιουργία, καθοδήγηση και την οργάνωση του αγώνα που έδωσαν το ΕΑΜ, ο ΕΛΑΣ, η ΕΠΟΝ. Η δεκαετία, από το 1941 κι έπειτα, σηματοδοτεί και σηματοδοτείται από την πάλη του λαού για λαοκρατία, μέσα από δύο ένοπλες εξεγέρσεις του ενάντια στην αστική καταπίεση.
Ειδικότερα σήμερα οι αγώνες της γενιάς της Εθνικής Αντίστασης είναι επίκαιροι και εμπνέουν τους λαϊκούς αγώνες της εργατικής τάξης ενάντια στον πόλεμο που έχει κηρύξει η αστική τάξη της χώρας μας, ενάντια σε παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, ΕΕ-κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (Παράρτημα Αγρινίου), οι αγωνιστές και οι φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, σ' αυτές τις συνθήκες, καλούμε τους αγωνιστές, φίλους και απογόνους της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, τιμώντας πραγματικά αγωνιστικά να συμμετέχουν σε κάθε εκδήλωση και στους καθημερινούς αγώνες με το ταξικό κίνημα και το ΚΚΕ για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής.
Η καλύτερη τιμή για τους αγωνιστές σήμερα είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή μας στους ταξικούς αγώνες για την ανατροπή του καπιταλισμού που σπρώχνει τους εργαζόμενους και της χώρας μας στην οικονομική χρεοκοπία και καταδικάζει το λαό στην πείνα και την εξαθλίωση.                                                            
                                              
Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Αγρινίου καθώς και η Τ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ θα καταθέσουν στεφάνι στο χώρο του Μνημείου των 120 στην Αγία Τριάδα, την Μ. Παρασκευή στις 10:30 π.μ.
Αγρίνιο 13/4/2017
«Οι ηρωικές παραδόσεις της ΕΑΜικής Αντίστασης οδηγός στην αντιμονοπωλιακή-αντικαπιταλιστική πάλη για ευημερία, ειρήνη, λαϊκή εξουσία»