«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 7 Απριλίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 7 Απρίλη 2017

Συνεδριάζει τη Μεγάλη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας


Η συγκρότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας είναι το πρώτο θέμα που θα απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η 7η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου και ώρα 3 το μεσημέρι στην Πάτρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβούλιου στο...
ισόγειο του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Ν.Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής).
Κατά τη διαδικασία θα εκλεγούν 13 μέλη, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, ο οποίος είναι ο αρμόδιος με το αντικείμενο Αντιπεριφερειάρχης. Από τα 12 μέλη της Επιτροπής, τα 7 προέρχονται από την πλειοψηφία και τα 5 από το σύνολο της μειοψηφίας. Ανάλογα ορίζονται και ισάριθμα αναπληρωματικά μέλη, με αύξουσα σειρά αναπλήρωσης.
Αρμοδιότητες της Επιτροπής είναι η παροχή γνώμης επί των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) για όποια έργα και δραστηριότητες απαιτείται αυτή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, καθώς και κάθε άλλη αρμοδιότητα που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ανήκει στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 282, παρ. 1α του Ν. 3852/2010.
Μεταξύ των υπολοίπων θεμάτων που θα συζητηθούν, είναι και ο προγραμματισμός των προσλήψεων έκτακτου προσωπικού ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου για το τρέχον έτος.

***

Τηλεφωνική γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ» για την αντιμετώπιση της αυτοκτονικότητας

Μίλησε μαζί μας στο 26340-20091

Μια νέα τηλεφωνική γραμμή για την αντιμετώπιση της αυτοκτονικότητας θα αρχίσει να λειτουργεί από την Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου 2017, μέσα από την συνεργασία πολλών φορέων που έχουν ως στόχο να βρίσκονται δίπλα στους συμπολίτες μας, προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους και συμβάλλοντας αποφασιστικά μέσα από την εμπειρία τους στην αποτροπή της οποιαδήποτε αυτοκτονικής τάσης.
Η συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ», όπως ονομάζεται, με αριθμό 26340-20091, απευθύνεται σε όποιον νιώθει την ανάγκη να μιλήσει με επαγγελματία ψυχικής υγείας, ο οποίος θα του αφιερώσει επαρκή χρόνο και θα του υποδείξει ένα βασικό κύκλο με 3 δωρεάν συνεδρίες με ειδικό.
Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ», η οποία ως γνωστόν έχει ιδρυθεί το 2010 από τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Χρηματοδοτήθηκε από τον Σύνδεσμο VINCI, ως προς την προμήθεια του κατάλληλου ως προς τις προδιαγραφές τηλεφωνικού κέντρου και υποστηρίζεται από τον Δήμο Ναυπακτίας που παρέχει τον χώρο εγκατάστασής του και τα λειτουργικά έξοδα της γραμμής, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Οι φορείς – μέλη της Ε.Κ.Φ. «Πυλώνες Αλληλεγγύης – ΚΩΣΤΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ» που συμμετέχουν είναι:
Το Κέντρο Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ), το οποίο έχει την καθοδήγηση του προγράμματος, ο Κοινωνικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης «Φάρος» Αχαΐας, ο Σύλλογος για τη Ψυχική υγεία - ΣΟΨΥ Πάτρας, το σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα «ΙΚΕΛΟΣ», η Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος ΑΜΕΑ Ναυπακτίας και Δωρίδας «Αλκυόνη», το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αγρινίου, ενώ και άλλοι φορείς της περιφέρειας έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για συνεισφορά.

Καινοτόμος πρωτοβουλία μέσα από τη συνεργασία
Η έναρξη λειτουργίας αυτής της τηλεφωνικής γραμμής θα γίνει από την ερχόμενη (Μεγάλη) Δευτέρα 10 Απριλίου και θα είναι στη διάθεση όλων εκείνων των συμπολιτών μας που υφίστανται τις συνέπειες της απομόνωσης.
«Είναι μία ακόμη καινοτόμος πρωτοβουλία που εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινωνικού χαρακτήρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Είναι δύσκολο στις μέρες μας σε μία «ταλαιπωρημένη» κοινωνία, να μπορείς πάντα να στέλνεις αισιοδοξία. Και αυτή η πρωτοβουλία φέρνει αισιοδοξία, ότι κανείς δεν πρέπει να μείνει μόνος του. Στην Περιφέρεια μπαίνουμε μπροστά, συνδιαμορφώνουμε προγράμματα, συνεργαζόμαστε από κοινού με επιστήμονες, εθελοντές, φορείς, θεσμούς πάνω σε ένα στόχο, αυτόν της κατοχύρωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην κοινωνία» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχωρήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας.
Και συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Το σημαντικό είναι ότι δε μένουμε παρατηρητές και ουδέτεροι. Αντίθετα στέλνουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε εδώ, συνεργαζόμαστε και παίρνουμε πρωτοβουλίες από κοινού για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των αυτοκτονιών. Από τη Δευτέρα θα υπάρχει ένας άνθρωπος, ένας εθελοντής που θα μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο, να ακούσει, να συμβουλεύσει, να προλάβει έναν άνθρωπο που έχει μια τέτοια τάση. Γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει αξία», ενώ ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή την πρωτοβουλία.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Φρέρης, Γενικός Συντονιστής Ε.Κ.Φ. «Πυλώνες Αλληλεγγύης – Κωστής Στεφανόπουλος», Συντονιστής του Συνδέσμου VINCI και Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας, η οποία ξεκίνησε πριν δυόμισι χρόνια, ως ομάδα εργασίας των «Πυλώνων Αλληλεγγύης» με την ονομασία «ΜΟΝΟ Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ». Χάρη στην επιστημονική και συντονιστική συνεισφορά του Ψυχιάτρου Γιώργου Μανωλέσου, η σύνθεση των αποτελεσμάτων των εργασιών της ομάδας απέδωσε την ιδέα της δημιουργίας της τηλεφωνικής γραμμής η οποία θα λειτουργήσει χάρη στην εθελοντική συμμετοχή επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι καρποί αυτής της συνολικής προσπάθειας θα φανούν όταν η παρούσα τάση αυτοκτονικότητας θα δείξει σημάδια υποχώρησης.
Και κατέληξε ο κ. Φρέρης: «Μιλάμε για τη γραμμή αντιμετώπισης της αυτοκτονικότητας που για λόγους συντομίας και ουσίας που από σήμερα θα μπορούμε να αποκαλούμε γραμμή «ΑΝΤΙ-ΑΥΤΟ». Προέρχεται από τις λέξεις αντιμετώπιση και αυτοκτονία και αποτελεί παρότρυνση σε όποιον νιώθει απελπισμένος να κάνει κάτι άλλο αντί…  αυτό».
Ο Γιώργος Μανωλέσος, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΚΕΚΟΙΨΥ) και πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ΣΟΨΥ Πάτρας, επεσήμανε πως «δε θα γινόταν τίποτα, αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλη προθυμία από επαγγελματίες της ψυχικής υγείας της Περιφέρειάς μας που ζουν το πρόβλημα της αυξημένης αυτοκτονικότητας, είτε εμπειρικά είτε με δεδομένα από διάφορες έρευνες, από την αρχή της οικονομικής κρίσης. Υπήρχε ένας καημός να κάνουμε κάτι για αυτό. Σε χρόνια οικονομικής κρίσης σε διάφορες χώρες και όχι μόνο σε εμάς που την βιώνουμε 7 χρόνια βλέποντας την αυτοκτονικότητα να αυξάνεται. Το μόνο μέτρο που βοηθά και μειώνει την αυτοκτονικότητα είναι η τηλεφωνική γραμμή και για αυτό αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία».
Συνοψίζοντας τα αισθήματα των παρόντων στη συνέντευξη φορέων – μελών των «Πυλώνων Αλληλεγγύης» η Χριστίνα Μπίκου, πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας, τόνισε πως «η γραμμή αυτή είναι ένα όνειρο χρόνων και το θέμα είναι να καταφέρουμε μέσω αυτής να δείξουμε στους συνανθρώπους μας πως δεν είναι διέξοδος ο θάνατος, αλλά πρέπει να μείνουμε στη ζωή να το παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο».

Πώς λειτουργεί το 26340-20091
Στις κλήσεις προς την τηλεφωνική γραμμή 26340-20091 απαντούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ως εθελοντές. Η γραμμή καλύπτει τις περιοχές Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Ζακύνθου, Ιθάκης, Κεφαλληνίας και Λευκάδας.
·         Κλήσεις γίνονται δεκτές από 10 π.μ. έως 10 μ.μ. σε καθημερινή βάση.
·         Ο μέγιστος χρόνος συνομιλίας είναι 30 λεπτά.
·         Το απόρρητο της συνομιλίας είναι εξασφαλισμένο.
·         Μετά την συνομιλία κανονίζεται ραντεβού με ειδικό ψυχικής υγείας.
·         Μέσα από 3 δωρεάν συνεδρίες προσφέρονται κατευθυντήριες γραμμές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ανθρώπινου αδιεξόδου.

Από την συνέργεια των πολλών στη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής
Σε χώρες που υποφέρουν από οικονομική κρίση, παρατηρείται έξαρση των ψυχικών διαταραχών και ειδικότερα της αυτοκτονικότητας.
Έρευνα και επιστήμη συμφωνούν: Το αποτελεσματικότερο μέτρο είναι η λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής.
Στη χώρα μας και την ευρύτερη περιφέρειά μας, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση της αυτοκτονικότητας, η οποία είναι ευθέως συνδεδεμένη με την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Κοινωνικών Φορέων «Πυλώνες Αλληλεγγύης – Κωστής Στεφανόπουλος» ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια την πρωτοβουλία «ΜΟΝΟ Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΝΕΤΑΙ» που λειτούργησε σαν ομάδα εργασίας φορέων – μελών, με ειδίκευση στην ψυχική υγεία.
Με προεξάρχοντα τον ρόλο Κέντρου Κοινοτικής Ψυχιατρικής Νοτιοδυτικής Ελλάδας (ΚΕ.ΚΟΙ.ΨΥ), οι φορείς επεξεργάστηκαν πλάνο δράσης ώστε να δημιουργηθεί συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή για την αυτοκτονικότητα.
Στο κάλεσμα για περαιτέρω συσπείρωση δυνάμεων, ανταποκρίθηκαν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο Δήμος Ναυπακτίας.
Τη λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξε ο Σύνδεσμος VINCI, χρηματοδοτώντας την προμήθεια τηλεφωνικού κέντρου.


Περισσότερες φωτογραφίες από τη συνέντευξη θα βρείτε στον σύνδεσμο:

*** 

Ημερίδα για την Ψυχική Υγεία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον  ΣΟΨΥ Πάτρας

Ο Σύλλογος για τη Ψυχική υγεία - ΣΟΨΥ Πάτρας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Ψυχική Υγεία: Πρόληψη, Παρέμβαση και Αποκατάσταση σε καιρό κρίσης. Το παράδειγμα του ΣΟΨΥ Πάτρας».
Η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί στην «Αγορά Αργύρη» (Αγίου Ανδρέου 12, Πάτρα) το Σάββατο 8 Απριλίου και ώρα 9:00 - 17:00, εντάσσεται στο «Ετήσιο Σχέδιο Δράσης Πρόληψης, Ενημέρωσης και Υγείας για το 2017» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, το οποίο έχει εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της Ημερίδας
9.00: Προσέλευση
9.00 - 9.30: Εγγραφές
9.30 - 10.00: Χαιρετισμοί
10.00 - 11.00: 1ο Τραπέζι. Πρόληψη στην εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, ο ρόλος του ΣΟΨΥ Πάτρας
Αραπάκος Λάμπρος, κοινωνικός λειτουργός MSc: «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για ζητήματα ψυχικής υγείας στο σχολικό περιβάλλον»
Ρηγάλου Χριστίνα, ψυχολόγος MSc - εκπαιδευμένη στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία: «Πρόληψη και παρέμβαση στην κοινότητα στο πλαίσιο του Κοινωνικού και Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ του ΣΟΨΥ Πάτρας»
Τσούμα Ματούλα, παιδοψυχίατρος: «Πρόληψη στην παιδική ηλικία. Ο ρόλος της σχολής γονέων»
11.00 - 11.15: Διάλειμμα
11.15 - 13.00: 2ο Τραπέζι. Πλαίσιο παρέμβασης και θεραπείας των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας
Ανδριόπουλος Ιωάννης, ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής, Διδάκτορας Πανεπιστημίου Πατρών: «Ο ρόλος του ιατρού στην αναγνώριση των ψυχικών διαταραχών στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας»
Χονδρός Παναγιώτης, ψυχολόγος MSc, πρόεδρος ΕΠΑΨΥ, Γραμματέας Ομοσπονδίας ΑΡΓΩ: «Παράγοντες που διευκολύνουν και εμποδίζουν την υποστήριξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας από την οικογένεια»
Μενεγή Αγγελική, ψυχολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ του ΣΟΨΥ Πάτρας και Καλύβα Μαίρη, κοινωνική λειτουργός: «Φροντίδα οικογενειών των ανθρώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας»
Χρονοπούλου Μίνα, μέλος ΣΟΨΥ Πάτρας, εργαζόμενη της ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ και Βέργος Ανδρέας, μέλος ΣΟΨΥ Πάτρας: «Ο ΣΟΨΥ Πάτρας υπό το πρίσμα των μελών του»
13.00 - 13.30: Διάλειμμα
13.30 - 15.30: 3ο Τραπέζι. Αποκατάσταση των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας και η επανένταξή τους στην κοινότητα και την εργασία
Τομαράς Βλάσσης, καθηγητής Ψυχιατρικής, τ. πρόεδρος Ειδικής Επιτροπής Ελέγχου και Προστασίας των Δικαιωμάτων των ατόμων με Ψυχική Διαταραχή: «Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση - Καλές πρακτικές στον καιρό της κρίσης»
Πογιατζή Αρχόντω, ψυχολόγος και Μάρκου Ελένη, κοινωνική λειτουργός: «Το πλαίσιο ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας του ΣΟΨΥ Πάτρας»
Θεοδωρόπουλος Δημήτριος, κοινωνικός λειτουργός MSc, μέλος της Κοιν.Σ.Επ.Ένταξηςκαφέ ΓΕΦΥΡΕΣ: «Η κοινωνική οικονομία ως ευκαιρία για την εργασιακή επανένταξη ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Παρουσίαση της Κοιν.Σ.Επ.Ένταξηςκαφέ ΓΕΦΥΡΕΣ»
Κουπίδης Σωτήριος, ιατρός εργασίας, πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης: «Οι Κοι.Σ.Π.Ε. ως καλές πρακτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στην Ελλάδα»
Στέφανος Κούλης, ψυχίατρος, Δ/ντής Ε.Κε.Ψ.Υ.Ε. Πάτρας, πρόεδρος Δ.Σ. Κοι.Σ.Π.Ε. ΦΑΡΟΣ: «Ο Κοι.Σ.Π.Ε. Ν. Αχαΐας ΦΑΡΟΣ ως εφαρμοσμένο παράδειγμα επαγγελματικής αποκατάστασης προσώπων με προβλήματα ψυχικής υγείας στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδος»
15.30 - 17.00: 4ο Τραπέζι. Ο εθελοντισμός και η δικτύωση του ΣΟΨΥ Πάτρας με την κοινότητα
Μανωλέσος Γεώργιος, ψυχίατρος, τ. Δ/ντης ΕΣΥ, πρόεδρος ΚΕΚΟΙΨΥ, πρόεδρος επιστημονικής επιτροπής ΣΟΨΥ Πάτρας: «Η αξία του εθελοντισμού διαχρονικά και στις μέρες μας»
Τσούλου Θεοδώρα, ενδυματολόγος - σκηνογράφος και Κελεγκουρίδης Γεώργιος, κοινωνικός λειτουργός: «Η εμπειρία του εθελοντισμού στον ΣΟΨΥ Πάτρας»
Όλγα Αποστολοπούλου, κοινωνική λειτουργός, αναπληρώτρια προϊσταμένη γραφείου εργασίας ειδικών κοινωνικών ομάδων Πάτρας: «Προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες»
Παπανδρέου Χρυσούλα, νοσηλεύτρια ψυχικής υγείας Msc, αναπληρώτρια προϊσταμένη μονάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΨΥΧΑΡΓΩΣ ΠΓΝΠ: «Μονάδες Ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ΨΥΧΑΡΓΩΣ Πάτρας, 17 χρονιά μετά»
Ελευθερία Παππά, κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ: «Οικονομική κρίση και εξαρτήσεις»
Θεόδωρος Παξινός, ψυχολόγος MSc, Κέντρο Φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και ευάλωτων πληθυσμών ΣΤΕΓΗ PLUS (+), PRAKSIS: «Προσφυγική κρίση και ασυνόδευτοι ανήλικοι»
17.00: Τέλος της ημερίδας.
Την ημερίδα συντονίζει η δημοσιογράφος Ριζογιάννη Μαρίνα.