«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες με σκοπό την αποφυγή εξαπάτησης τους κατά τις συναλλαγές τους στο διαδίκτυο
Παρακαλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς κυκλοφορούν απατηλά – παραπλανητικά διαφημιστικά μηνύματα και ιστοσελίδες
Οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στον 5ψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 111 88, μέσω e-mail στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr και μέσω της εφαρμογής (iOS-Αndroid) CYBERKID


Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης και ενόψει της επικείμενης εορταστικής περιόδου, εφιστά την προσοχή των πολιτών – χρηστών διαδικτύου κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές τους και συγκεκριμένα στις πληρωμές προϊόντων, μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) και πιστωτικών-χρεωστικών καρτών.
Ειδικότερα...
στο διαδίκτυο και ιδίως στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διαφημίζονται επώνυμα είδη, κυρίως ένδυσης-υπόδησης, σε υπερβολικά χαμηλές τιμές, από ιστοσελίδες αμφιβόλου αξιοπιστίας, οι οποίες μετά την τοποθέτηση παραγγελιών και την ολοκλήρωση της πληρωμής διακόπτουν τη λειτουργία τους και ουδέποτε αποστέλλουν τα προϊόντα στους αγοραστές.
Επίσης, παρατηρείται το φαινόμενο ύπαρξης ιστοσελίδων που προσομοιάζουν με τις επίσημες τραπεζικών ιδρυμάτων, οι οποίες προτρέπουν τους επισκέπτες να εισάγουν τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως στοιχεία χρεωστικών-πιστωτικών καρτών, όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking).  

Για την αποφυγή εξαπάτησης του κοινού με τους προαναφερθέντες τρόπους, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, τα ακόλουθα:
•    Σε περιπτώσεις άγνωστων ηλεκτρονικών καταστημάτων, πριν την καταχώρηση παραγγελίας και την ολοκλήρωση της συναλλαγής, να πραγματοποιείτε διαδικτυακές έρευνες των καταστημάτων, προκειμένου να βρείτε τυχόν αξιολογικά σχόλια πελατών (θετικά ή αρνητικά σχόλια) και κριτικές από έτερους χρήστες διαδικτύου.
•    Να προτιμάτε η πληρωμή μέσω πύλης ηλεκτρονικών πληρωμών, εφόσον υπάρχει διαθέσιμη, ώστε να μην εισάγετε απευθείας τα δεδομένα χρεωστικών - πιστωτικών καρτών.
•    Να διαβάζετε προσεκτικά τους όρους και προϋποθέσεις χρήσης των ιστοσελίδων καθώς και την πολιτική επιστροφής προϊόντων ή χρημάτων και να εξετάζετε εάν υφίσταται δικαίωμα  υπαναχώρησης.
•    Να μην εισάγετε ποτέ στοιχεία πιστωτικών καρτών ή ηλεκτρονικής τραπεζικής σε ιστοσελίδες, που δρομολογούνται μέσω υπερσυνδέσμων (hyperlinks) και περιέχονται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
•    Να επιδεικνύετε μεγάλη προσοχή σε προσφορές που εμφανίζονται στην ανεπιθύμητη αλληλογραφία.
•    Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ασφαλείς σελίδες στο διαδίκτυο όταν καταχωρείτε προσωπικές ή οικονομικής φύσεως πληροφορίες ή πραγματοποιείτε αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα. Ασφαλείς είναι οι σελίδες με  ηλεκτρονική διεύθυνση που ξεκινά με https αντί http.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•    Τηλεφωνικά: 11188
•    Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.
•    Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

***
Ακόμη 1.709 επιστροφές αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους διαχειρίστηκαν οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας τον μήνα Νοέμβριο
Οι επιστροφές πραγματοποιούνται μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από την Ελληνική Αστυνομία
Από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 17.663 άτομα

Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, άλλοι 1.709 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων επέστρεψαν συνολικά από όλη την επικράτεια, στις χώρες καταγωγής τους, το μήνα Νοέμβριο.
Σε βάρος των παραπάνω υπηκόων τρίτων χωρών είχαν εκδοθεί αποφάσεις επιστροφής και απέλασης για παράνομη είσοδο στη χώρα μας. Οι επιστροφές πραγματοποιήθηκαν μέσω των εθελούσιων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ενδεικτικά, ο μεγαλύτερος αριθμός επιστροφών πραγματοποιήθηκε με προορισμό την Αλβανία (836 άτομα), το Πακιστάν (192 άτομα), το Αφγανιστάν (143 άτομα), το Μαρόκο (139 άτομα), το Ιράν (95 άτομα), το Ιράκ (73 άτομα), την Αλγερία (61 άτομα) και τη Γεωργία (51 άτομα).
Σημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν επιστραφεί συνολικά στις χώρες καταγωγής τους 17.663 άτομα.

***
Τιμητικό σταυρό απένειμε στον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας - Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, κ.κ. Χρυσόστομος
Ο σταυρός απονεμήθηκε ως ένδειξη αναγνώρισης της προσπάθειας και της Ελληνικής Αστυνομίας για την  κατάσβεση φωτιάς, που απείλησε το καλοκαίρι την Ιερά Μονή Άγιου Νικολάου Γαλατάκη, στη Λίμνη Ευβοίας

Σήμερα (6 Δεκεμβρίου) το πρωί, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας - Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, κ.κ. Χρυσόστομος τίμησε στο πρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη, την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Ο Σεβασμιότατος απένειμε στον Γενικό Γραμματέα «τιμητικό σταυρό», ως ένδειξη αναγνώρισης των προσπαθειών και της Ελληνικής Αστυνομίας στην κατάσβεση πυρκαγιάς, που απείλησε το καλοκαίρι την Ιερά Μονή Άγιου Νικολάου Γαλατάκη στη Λίμνη Ευβοίας.
Στην τιμητική απονομή παρέστησαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, Ταξίαρχος Νικόλαος Γεωργακόπουλος.

***
Αγώνα καλαθοσφαίρισης φιλανθρωπικού χαρακτήρα διοργάνωσε η Ελληνική Αστυνομία για την ενίσχυση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων της χώρας

Φιλανθρωπικός αγώνας καλαθοσφαίρισης πραγματοποιήθηκε, χθες 04 Δεκεμβρίου 2016 με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στο Κλειστό Γυμναστήριο «Αντώνιος Τρίτσης», στο Χολαργό.

Στον αγώνα συμμετείχαν η ομάδα καλαθοσφαίρισης της Ελληνικής Αστυνομίας και η ομάδα παλαίμαχων καλαθοσφαιριστών του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος.

Στην ομάδα των παλαίμαχων καλαθοσφαιριστών συμμετείχαν Γιάννης Γιαννούλης, Χρήστος Κωνσταντινίδης (Πρόεδρος), Νίκος Κασουρίδης, Δημήτρης Καζιάνης, Γιώργος Σκροπολίθας, Μιχάλης Υφαντής, Γιάννης Μολφέτας, Σωτήρης Καραποστόλου, Νίκος Μπουντούρης, Βαγγέλης Λογοθέτης, Νάσος Χούμπαυλης και προπονητής ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Στην ομάδα καλαθοσφαίρισης της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετείχαν οι Θωμάς Νίκου, Θεμιστοκλής Κουπίδης, Νικόλαος Τσούτσος, Χρήστος Ντακούλιας, Βασίλειος Ντιφαντής, Δημήτριος Βαινάς, Αναστάσιος Κωνσταντώνης, Αθανάσιος Πρωτοπαπαδάκος, Παντελής Κανέλης, Δημήτριος Μαλούκος, Σεραφείμ Θέος, Ηλίας Καλαντωνέας, Γεώργιος Μπάκας, Σωτήριος Κόλιας και προπονητής ο Κωνσταντίνος Αρίδας.

Νικήτρια αναδείχτηκε η ομάδα των παλαίμαχων καλαθοσφαιριστών με σκορ 72-73.

Στον αγώνα οι θεατές αντί εισιτηρίου προσέφεραν είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα, ρούχα κ.λπ.) τα οποία θα προσφερθούν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα της χώρας.

Τη διοργάνωση παρακολούθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και διακεκριμένοι παλαίμαχοι καλαθοσφαιριστές όπως ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης.  

Παραβρέθηκαν επίσης, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Διαμαντόπουλος, η Προϊσταμένη του Επιτελείου Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο βοηθός της Προϊσταμένης του Επιτελείου Υποστράτηγος Εμμανουήλ Σφακιανάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης Υποστράτηγος Βασίλειος Τζίγκος, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Γρηγοράκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης, άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι  Αξιωματικοί, καθώς και αστυνομικό προσωπικό με τις οικογένειές του.
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του αγώνα, με πρωτοβουλία Συλλόγων Καλαθοσφαίρισης της Αττικής, μοιράστηκαν συμβολικά δώρα όπως αθλητικές εμφανίσεις, μπάλες κ.λπ αναμνηστικά των ομάδων, σε όλα τα παιδιά που παρακολούθησαν τον αγώνα.