«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Όταν ο Φιντέλ... αγκάλιασε τον Μίκη!


Ήταν το 1981 … σε συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στην Αβάνα της Κούβας!

Ο Μίκης Θεοδωράκης έδωσε μια ιστορική συναυλία μπροστά στον καθεδρικό ναό της Αβάνας, στην Κούβα με το «Κάντο Χενεράλ», είχε προετοιμάσει μια κουβανέζικη ορχήστρα και χορωδία, με σολίστ τους  Μαρία Φαραντούρη, Πέτρο Πανδή και τον Λάκη Καρνέζη στο μπουζούκι.
Μετά απ’ αυτή τη συναυλία ο Φιντέλ Κάστρο δήλωσε:
«Πιστεύω ότι η μουσική είναι ακόμα πιο δύσκολη από την πολιτική. Η απόδειξη είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί στον κόσμο και λιγότεροι μουσικοί. Υπάρχουν, όμως, ακόμα λιγότεροι επαναστάτες καλλιτέχνες, αν και οι καλλιτέχνες γενικά εύχονται την επανάσταση. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που δεν είναι επαναστάτες. Έτσι, το ποσοστό των επαναστατών καλλιτεχνών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των πολιτικών»

Απόψε διάβασα μιαν ανοιχτή επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα…και δεν αισθάνθηκα και τόσο βολικά!
Για πολλούς και διάφορους λόγους…
Ο πρώτος και σοβαρότερος είναι ένας και βασικός: Γιατί μεγάλε μας Καλλιτέχνη και με διεθνή, αναγνωρισμένη εμβέλεια  Μίκη Θεοδωράκη, καταδέχεσαι να κρίνεις τώρα στα μεγάλα σου χρόνια, τις επιλογές… Ενός πολιτικού δήθεν επαναστάτη… τι κι αν είναι ο πρωθυπουργός της πατρίδας μας!
Κι άλλοι πολιτικοί διετέλεσαν πρωθυπουργοί «σε τούτην την τάλαινα χώρα»! Το έργο τους το κατέγραψε η Ιστορία μας.  Λίγοι όμως καλλιτέχνες, ειδικότερα μουσικοί είχαν κι έχουν το δικό σου διεθνίστικο εύρος κι αναγνωρισιμότητα!
Γιατί χαμηλώνεις το φτεροκόπημά σου Μίκη…γιατί;
Εμείς σε θέλουμε εκεί που ψηλά… πολύ ψηλά… σ’ έταξε η ζωή!
Φάρο μας στους Πολιτιστικούς Αγώνες, στους Αντιστασιακούς και τους Απελευτερωτικούς … τους Λαοκρατικούς!!!
Μας συγκίνησες, μας ενέπνευσες… να Παλεύουμε και να Τραγουδάμε!!!  
«Γιατί Εμείς δεν Τραγουδάμε για να ξεχωρίζουμε Αδερφέ μου Απ’ τον Κόσμο
Εμείς Τραγουδάμε για να Σμίξουμε τον Κόσμο»!!!
(Γιάννης Ρίτσος)
Εσένα σ’ αγκάλιασε ο Φιντέλ… ο Τσίπρας … βλέπει τις στάχτες του!
Δεν βλέπει όμως τον διεθνή διαχρονικό συμβολισμό της Κουβανικής Επανάστασης!!!
Η …κάνει πως δεν τον βλέπει.
Γιατί χαμηλώνεις το φτεροκόπημά σου Μίκη…γιατί;

«Ανοιχτή Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς τον κ. Τσίπρα
Σύντροφε Αλέξη, σε παραδέχομαι, γιατί είσαι μάγκας. Ο πιο μεγάλος μάγκας στην Ελλάδα από το 450 π.Χ. έως σήμερα. Γιατί κάνεις ό,τι θέλεις χωρίς να λογαριάσεις κανένα. Παίρνεις το προσωπικό σου αεροπλάνο, το γεμίζεις με φίλους και φίλες και πας στην Κούβα και αφήνεις τον λογαριασμό, 300.000 δολλάρια να τον πληρώσουν τα κορόιδα με τα 300 ευρώ το μήνα στην καλλίτερη περίπτωση. Κάνεις το κέφι σου. Μιλάς στην πλατεία της Επανάστασης όπου μιλούσε και ο Φιντέλ σαν ένας γνήσιος και σκληρός επαναστάτης. Υψώνεις το πελώριο ανάστημά σου ενάντια στον Καπιταλισμό-Ιμπεριαλισμό. Τρως τον αγλέορα (600 ευρώ για ένα γεύμα πληρωμένο από το Υπουργείο των Εξωτερικών, δηλαδή τα τσιράκια σου). Το διασκεδάζεις, το γλεντάς, την ώρα που τα κορόιδα οι Έλληνες κάθονται στις ουρές για σύνταξη, ΔΕΗ, τράπεζες, νοσοκομεία και προ παντός λιτότητα στη λιτότητα. Το παίζεις επαναστάτης κι όταν γυρίσεις, ξαναγίνεσαι αυτό που ήσουν, το παιδί που κάνει τα θελήματα της Μέρκελ, του Ομπάμα και του Γιούνγκερ που κατακεραύνωσες στην Αβάνα και πάλι σε βάρος του έξυπνου ελληνικού λαού, γιατί αυτός αποφάσισε να τον κυβερνούν άτομα χωρίς οπαδούς και φιλότιμο, που το παίζουν κυβέρνηση.

Καλή αντάμωση στα Γουναράδικα».

Σχετικά και με το περιεχόμενο της επιστολής σου … έχω τις ενστάσεις μου:
 Αγαπητέ Μίκη έγραψες: «Σύντροφε Αλέξη»… μ’ ότι κι αν υπονοεί ο χαρακτηρισμός σου «σύντροφος» προς τον Α. Τσίπρα.
Σύντροφος για μας είναι αυτός που Συναγωνίζεται Πραγματικά Μαζί μας, με Συντροφικότητα, Αλληλεγγύη, Αυταπάρνηση κι Αυτοθυσία…ενάντια στο βάρβαρο κι απάνθρωπο καπιταλισμό!
Αγαπητέ Μίκη έγραψες: «Ο πιο μεγάλος μάγκας στην Ελλάδα από το 450 π.Χ.»… Το ξέρεις εσύ που έχεις τα χρόνια του παππού μου… πολύ καλά … πως ΟΧΙ μόνο απ’ το 450 π.Χ αλλά κι απ’ το 1.000 και 2.000 και παραπίσω Π.Χ. κυβέρνησαν τον τόπο μας πολιτικοί … αχαρακτήριστοι … «διαπιστώσαμε» που μας πήγαν … «είδαμε» που μας έφεραν… και «βλέπουμε» που μας πάνε!!
Για να μην σχολιάζω λέξη προς λέξη… γιατί θα μου πάρει αυτή η απόπειρα καιρό… πολύ καιρό … μέχρι που θα σταθώ προσοχή, βουρκωμένος μπροστά σου… αν δε «φύγω απ’ τη ζωή νωρίτερα από σένα»… να σ’ αποχαιρετίσω!

 Έγραψες ακόμα κλείνοντας την επιστολή σου: «Καλή αντάμωση στα Γουναράδικα»!
Αυτή είναι … και το γνωρίζεις πολύ καλά …η φράση παρακαταθήκη του «Άρη Βελουχιώτη προς τους Ανυπόταχτους Αντάρτες του ΕΛΑΣ που ήξερε πως δε θα υποκύψουν ποτέ… όπως δεν υπέκυψαν»!
Κι είναι ιεροσυλία «Εσύ ο τόσο καλός γνώστης της Ιστορίας» την έζησες εξ’ άλλου… να παραλληλίζεις τους τότε Ήρωες Αγωνιστές της Ακατάβλητης Εθνικής μας Αντίστασης με τις … μαριονέτες, καρικατούρες και δήθεν επαναστατικές θλιβερές φιγούρες του σήμερα.
Σε σέβομαι και σ’ αγαπώ …που μελοποίησες Τεράστιους Έλληνες και όχι μόνο  Ποιητές!
Που μεταλαμπάδεψες μέσα απ’ το έργο σου, τη φλόγα της Αγωνιζόμενης Πατρίδας μας σ’ όλον τον κόσμο μέχρι και σήμερα!

Και κάτι ακόμα…
Για μας τους εναπομείναντες Λαϊκούς… Μάγκας είναι αυτός:
Που είναι συνεπής «Λόγω και έργω»!
Που Παλεύει Ενσυνείδητα και μ’ Αυτοθυσία για Λευτεριά και Λαοκρατία!!
Στα μετερίζια του παρόντος και του μέλλοντος… και Χορεύει Λεβέντικα κι Αληθινά… Ολόρθος!!!
Δημήτρης Ντόκας