«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Α. Κατσανιώτης: «Υπό διωγμόν η ψηφιακή ενημέρωση στην Ελλάδα»

«Η κυβέρνηση, φανερώνοντας την απόλυτη άγνοιά της για τον τρόπο λειτουργίας του διαδικτύου και την κατάσταση που επικρατεί στους ελληνικούς ενημερωτικούς ιστότοπους, οδηγεί σε αφανισμό εκατοντάδες επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες, προσφέροντας το σύνολο της ελληνικής διαφημιστικής πίτας μόνο σε υπερεθνικούς κολοσσούς. Αυτή η μεθόδευση, δεν ξέρω αν είναι ή δεν είναι… αριστερή, είναι όμως άδικη και ανθελληνική».
Αυτά σημειώνει ο Ανδρέας Κατσανιώτης, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για οριζόντια αύξηση του φόρου στο 20% για τις διαφημίσεις στα ψηφιακά μέσα, προσθέτοντας πως...
η επιλογή της κυβέρνησης δεν θα αποδώσει έσοδα, αντιθέτως θα οδηγήσει πολλές διαδικτυακές επιχειρήσεις ενημέρωσης σε λουκέτο και άλλες, σε «φυγή» από την Ελλάδα.
«Ο κυβερνητικός ερασιτεχνισμός, και σε αυτό το επίπεδο, ήδη οδηγεί αρκετές ελληνικές διαδικτυακές επιχειρήσεις στην απόφαση να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, αφού κοινή εκτίμηση είναι πως όσες απομείνουν και φορολογούνται κατά τον τρόπο που προωθεί η κυβέρνηση, σύντομα θα φτάσουν στην ασφυξία» υπογραμμίζει ο βουλευτής Αχαΐας.
Ο κ. Κατσανιώτης συνυπογράφει, μαζί με ομάδα βουλευτών της ΝΔ, ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Επικρατείας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται πως μόνο το 20% της διαφημιστικής δαπάνης στο διαδίκτυο καταλήγει σε ιστοσελίδες που έχουν ως έδρα τους την Ελλάδα, ενώ το 80% το καρπώνονται πολυεθνικές διαδικτυακές ιστοσελίδες και επιχειρήσεις που μέσα από ένα εύρος τριγωνικών συναλλαγών, έχουν τη δυνατότητα να μην φορολογούνται τα έσοδα τους από τις διαφημίσεις, έστω και αν προβάλλονται στην Ελλάδα.
Οι βουλευτές της ΝΔ ζητάνε να πληροφορηθούν το σκεπτικό της οριζόντιας φορολογικής αντιμετώπισης όλων των ψηφιακών μέσων (ενώ την ίδια στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο δημιουργίας ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την λειτουργία του διαδικτύου), ενώ χτυπάνε το «καμπανάκι» του κινδύνου για την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και τη δημιουργία μονοπωλίων.
Να σημειωθεί πως την ερώτηση, εκτός του κ. Κατσανιώτη, υπογράφουν επίσης οι βουλευτές, Κ. Κατσαφάδος, Γ. Γεωργαντάς, Κ. Σκρέκας, Μ. Κόνσολας, Κ. Βλάσης και Απ. Βεσυρόπουλος.