«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή η πολιτική συγκέντρωση της Κ.Ο. Ξηρομέρου του ΚΚΕ στον Αστακό

 ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο.ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ
 Μαζική ήταν η πολιτική συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ξηρομέρου του ΚΚΕ την Κυριακή 17 Μάη, στον Αστακό, με ομιλητή τον Νίκο Μωραΐτη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας και βουλευτή του Κόμματος.
Ο Νίκος Μωραΐτης τόνισε ότι η κυβερνητική προπαγάνδα κινείται σταθερά στη ρότα του εκβιασμού των λαϊκών συνειδήσεων, ώστε να δεχτούν την αντιλαϊκή πολιτική ως αναγκαστική - σχεδόν μοιραία. Επικαλούνται τα «άδεια ταμεία», προβάλλουν - σαν εξέλιξη ανεξάρτητη από την καπιταλιστική κρίση - την εκτίμηση για νέα ύφεση, ώστε να πέφτει σαν ώριμο φρούτο η διαπίστωση ότι όλοι πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια της συγκυβέρνησης για «έντιμο συμβιβασμό». Αυτός ο «έντιμος συμβιβασμός» θα είναι εναντίον των λαϊκών συμφερόντων γιατί…

θα συνεχίζουν να είναι εδώ τα μνημόνια διαρκείας, οι εφαρμοστικοί νόμοι, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα ματωμένα πλεονάσματα, παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που ζητάει το κεφάλαιο για να γίνει πιο ανταγωνιστικό. Θα είναι εδώ το δυσβάσταχτο χρέος που αναγνωρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ και δίνει όρκους πίστης ότι θα το πληρώσει στο διηνεκές και μέχρι το τελευταίο ευρώ, χρέος που ζητάνε να το πληρώσει ο λαός, που δεν το δημιούργησε, που δεν το χρωστάει (...)Η σταθερή επιδίωξη του κεφαλαίου και της ΕΕ είναι να συνεχιστεί η επίθεση στα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων. Να κυριαρχήσουν παντού και να μονιμοποιηθούν, οι ατομικές συμβάσεις, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η μισό-ανεργία, ο μισθός και οι συντάξεις να φτάσουν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Για αυτό το λόγο αξιοποιούνται από την κυβέρνηση παλιές δοκιμασμένες συνταγές καθυπόταξης των εργαζόμενων, όπως πχ ο «κοινωνικός διάλογος».  Είναι αυτή η πολιτική που σκόρπισε και στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας τη φτώχεια, το ξεκλήρισμα, την εξαθλίωση», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Νίκος Μωραΐτης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στην ομιλία του τόνισε επίσης  ότι τις μέρες αυτές, πέφτουν και οι τελευταίες μάσκες, με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να βάζει την αντιλαϊκή πολιτική στις ράγες των μνημονίων, να ετοιμάζει την επόμενη δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που θα τη συνοδεύσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσαρμόστηκε γρήγορα στην διαχείριση των αναγκών του κεφαλαίου.
Από το θα καταργήσουμε τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους με ένα άρθρο, δεσμεύτηκε στους εταίρους, στους θεσμούς, να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες και να συνεχίσει με τους εφαρμοστικούς νόμους και τα μνημόνια που υπόγραψαν οι προηγούμενοι. Το τέλος της τρόικα, Βαπτίστηκαν «τρεις θεσμούς» και Brussels Group. Η άμεση επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τη 13ης σύνταξης, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και άλλα ήταν μόνο προεκλογικές υποσχέσεις.
Ο Νίκος Μωραΐτης στην ομιλία του στάθηκε και στα οξυμένα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες στην περιοχή, προβλήματα τα οποία προκύπτουν, όπως ανέφερε, από την πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης και πλήττουν τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους. Η συγκυβέρνηση, οι περιφέρειες και οι δήμοι έχουν πολύ σημαντικές ευθύνες, επισήμανε, γιατί προσπαθούσαν με μπαλώματα να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα του καταρροϊκού πυρετού που θέρισε τα κοπάδια και εδώ στη περιοχή. Τόνισε, επίσης, ότι πρέπει να δοθεί αποζημίωση 100% των απωλειών και σε ζωικό κεφάλαιο και στην παραγωγή και πρέπει παρθούν μέτρα ανακούφισης των μικρών κτηνοτρόφων.
Αναφέρθηκε στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ με τη νέα ΚΑΠ 2015 - 2020, που έρχεται να φέρει νέα δεινά στους αγρότες, μειώνει τις επιδοτήσεις, βάζει φραγμούς στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, αποδεσμεύει την παραγωγή από τις επιδοτήσεις, αποχαρακτηρίζει τα βοσκοτόπια, αποτελεί το εργαλείο συγκέντρωσης γης και παραγωγής στα χέρια επιχειρηματιών και μεγαλοαγροτών, και θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό χιλιάδες αγροτικά και κτηνοτροφικά νοικοκυριά. Όπως είπε, «αυτό χρειάζεται να γίνει ξεκάθαρο πλέον και στον πιο δύσπιστο μικρομεσαίο αγρότη, χωρίς καμιά αυταπάτη για τα δεινά της πρόσδεσης στο "άρμα της ΕΕ" των μεγάλων συμφερόντων και των ανταγωνισμών των επιχειρηματικών ομίλων, και σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων».

Αναφέρθηκε επίσης και στη υποβάθμιση που έχει περιέλθει το Κ.Υ. Αστακού και κάλεσε τους εργαζόμενους του Κ.Υ. και τους κατοίκους της περιοχής  να μην δείξουν καμία ανοχή στη νέα συγκυβέρνηση και στο ζήτημα της Δημόσιας Υγείας. Δεν έχουν κανένα συμφέρον να στοιχίσουν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις τους για δημόσια δωρεάν Υγεία πίσω από τη διαπραγματευτική τακτική της συγκυβέρνησης υπέρ του ενός ή του άλλου τμήματος του κεφαλαίου, αλλά να οργανώσουν την πάλη τους για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Κατάργηση όλων των πληρωμών των ασθενών και της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία - Πρόνοια.
Κλείνοντας τόνισε ότι χρειάζεται πάλη για την εξουσία που θα είναι κοινωνική ιδιοκτησία τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής , εξουσία που θα σχεδιάζει κεντρικά με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.