«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 22-5-2015

 Απ. Κατσιφάρας: Με κοινή προσπάθεια θα δώσουμε την αναπτυξιακή πνοή που χρειάζεται ο τόπος μας

«Με κοινή προσπάθεια από τις Περιφέρειες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλευρό μας μπορούμε να διευρύνουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μας δίνονται ώστε να μπορέσει η περιοχή μας, αλλά και...
η χώρα να «ανασάνει» τόσο οικονομικά όσο και ως προς την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδίως των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών μας».
Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της ημερίδας που
 συνδιοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τις αντίστοιχες Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας με κεντρική ομιλήτρια την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.

«Πρέπει να μπούμε σκληρά στη διεκδίκηση και άλλων πόρων για την υλοποίηση σημαντικών έργων στις Περιφέρειές μας. Παράλληλα, σε συνεργασία όλοι οι Περιφερειάρχες μπορούμε από το Περιφερειακό μας πρόγραμμα να κατευθύνουμε πόρους από το περιβάλλον και την αγροτική οικονομία σε συγκεκριμένες συνέργιες σε χωρικά πεδία που μας ενδιαφέρουν και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

 Επιπλέον, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως από τις συζητήσεις με την Επίτροπο κυρία Κρέτσου, προέκυψε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει έναν συμπαραστάτη όσον αφορά στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης σχετικά με την αποκατάσταση των ζημιών που σημειώθηκαν τον περασμένο χειμώνα, ιδίως στην Αιτωλοακαρνανία με τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
«Εκτός από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε και υπέρ των αναπτυξιακών περιφερειακών και τοπικών πεδίων. Αντιλαμβάνεστε πως είναι δυο πολύ καλές προϋποθέσεις ώστε να θέσουμε ισχυρές βάσεις για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία των Περιφερειών μας. Θέλουμε να έχουμε οικονομικό και παραγωγικό αποτέλεσμα. Οι τέσσερις Περιφέρειες και η κυρία Επίτροπος στείλαμε σήμερα από το Περδικάκι το μήνυμα για το πώς αντιλαμβανόμαστε την περιφερειακή ανάπτυξη για την επόμενη περίοδο» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας
 
 και κατέληξε: «Πρέπει να αγωνιστούμε μεθοδικά και αποτελεσματικά. Να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή για να δώσουμε οικονομική και παραγωγική αξία. Κάτι που σημαίνει σεβασμό και καλύτερη ποιότητα ζωής στους συμπολίτες μας των απομακρυσμένων περιοχών.  Έχουμε οικονομικά εργαλεία στα χέρια μας, είναι πολύ δύσκολη η οικονομική περίοδος που διανύουμε, το κεντρικό κράτος είναι πολλές φορές απών και συνήθως με τη γραφειοκρατία δημιουργεί προβλήματα, εμείς όμως θα επιμείνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε νόημα και όραμα στους κατοίκους των ορεινών περιοχών μας».

 Θέμα της ημερίδας στην οποία παραβρέθησαν μεταξύ άλλων οι Περιφερειάρχες Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, καθώς και ο Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., ήταν «Αναπτυξιακές Δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Χαιρετισμό απηύθηναν οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, και Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής, ενώ πλήθος εκπροσώπων φορέων και πολίτες, βρέθηκαν στην αίθουσα στο Περδικάκι προκειμένου να παρακολουθήσει τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις.

Να υπενθυμίσουμε πως χθες η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου μαζί με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα, αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακούς Συμβούλους, την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής επισκέφθηκαν το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) στο Πλατάνι Πατρών, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και το Μεσολόγγι, ενώ κλιμάκιο Διευθυντών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκε στο εργοτάξιο της Ιονίας Οδού.
***
 Οδικοί άξονες, κονδύλια, Μακροπεριφέρεια και νέο ΕΣΠΑ στην ατζέντα της συνάντησης Κατσιφάρα – Περιφερειαρχών και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Κορίνας Κρέτσου

Το ΕΣΠΑ, η νέα Προγραμματική Περίοδος 2014-2020, η Μακροπεριφέρεια, η χρηματοδότηση των οδικών αξόνων και άλλα σημαντικά αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν τη Δυτική Ελλάδα, έθεσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι 13 Περιφερειάρχες της χώρας, παρουσία του Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη, με την Ευρωπαία Επίτροπο αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου.
Αρχικά ο Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα της διασφάλισης των πόρων και αν χρειαστεί την παράταση του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε ένα ευρώ από τα έργα που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ενώ ζήτησε και την άμεση έναρξη του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020, καθώς θα πρέπει να διατεθούν άμεσα τα εγκεκριμένα κονδύλια, αφού με την έναρξη υλοποίησης νέων έργων θα ενισχυθεί και η περιφερειακή οικονομία και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

 Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε την ανάγκη προετοιμασίας των Περιφερειών για το πακέτο «Γιούνκερ», το νέο δηλαδή επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, και επιπλέον ζήτησε από τον Υπουργό κ. Σταθάκη την υποστήριξη του Υπουργείου έτσι ώστε άμεσα να διοχετευθούν οι πόροι στις τοπικές κοινωνίες.

Ο Απ. Κατσιφάρας υπογράμμισε και τη σημασία της υποστήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να προχωρήσει η υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την νέα Μακρο-Περιφέρεια Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR), ενώ ζήτησε από την Επίτροπο να τεθεί -κατά το ιταλικό μοντέλο- μία ελληνική Περιφέρεια στη συντονιστική ομάδα υλοποίησης κάθε πυλώνα.
Δε θα μπορούσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας να μην αναφερθεί και στους μεγάλους οδικούς άξονες της Περιφέρειάς μας που η υλοποίησή τους αποτελεί μείζονα στρατηγικό στόχο για την περιοχή και τους συμπολίτες μας.
«Θα πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδοτική ροή για την ολοκλήρωση κατασκευής των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων μας, της Ολύμπιας και της Ιόνιας Οδού, στο σύνολο του φυσικού και τεχνικού αντικειμένου τους. Είναι κομβικής σημασίας για εμάς και για ολόκληρη τη χώρα» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.


 Από την πλευρά της η Επίτροπος κυρία Κρέτσου αναγνώρισε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζουν οι Περιφέρειες στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη διαχείριση των πόρων, τονίζοντας πως από τη στιγμή που άρχισαν να εμπλέκονται οι Περιφέρειες υπάρχεουν καλύτεροι δείκτες απορρόφησης.
Τέλος, τόνισε πως οι Περιφέρειες είναι οι πρώτες που προετοιμάστηκαν για τη νέα Προγραμματική Περίοδο καταδεικνύοντας έτσι τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται, ενώ κάλεσε κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά να θέσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει τόσο στην ίδια όσο και στα τεχνικά κλιμάκια, ώστε άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Κεντρική ομιλήτρια η κυρία Κρέτσου αύριο στην Ημερίδα της Περιφέρειας στο Περδικάκι

Η Ευρωπαία Επίτροπος Κορίνα Κρέτσου αμέσως μετά τη συνάντηση με τους 13 Περιφερειάρχες και τον Υπουργό, ανεχώρησε από την Αθήνα, καθώς (σήμερα) το απόγευμα, ώρα 6.30 μ.μ., θα επισκεφτεί το Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ) στο Πλατάνι Πατρών και αμέσως μετά, τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου το εργοτάξιο της Ιονίας Οδού και το Μεσολόγγι.
Αύριο Παρασκευή και ώρα 11 π.μ., η κυρία Κρέτσου θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία στην ημερίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα «Αναπτυξιακές Δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας.
Να σημειωθεί πως θα παρέμβουν με ομιλίες τους οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και ο Τάσος Χανιώτης, Διευθυντής Οικονομικής Ανάλυσης, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε. Επιπλέον, χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Δήμαρχοι Αμφιλοχίας Απόστολος Κοιμήσης, Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, Αργιθέας Λάμπρος Τσιβόλας, και Αγράφων Θεόδωρος Μπαμπαλής.
Αμέσως μετά η Ευρωπαία Επίτροπος θα επισκεφτεί το Υδροηλεκτρικό έργο Δαφνοζωναρά-Σανίδι στο Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας που συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα», το Μοναστήρι Σέλτσου και πριν την αναχώρησή της από την Κοιλάδα του Αχελώου, φορείς και κάτοικοι της περιοχής, δίπλα από τα απομεινάρια της ιστορικής και θρυλικής γέφυρας Κοράκου, θα της προσφέρουν τοπικά προϊόντα και τοπικές γεύσεις.

***
Ανακοίνωση για σχόλιο Περιφερειακού Συμβούλου
Θέμα: Το πρόγραμμα του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα διαψεύδει τον Περιφερειακό Σύμβουλο
Το πρόγραμμα του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα διαψεύδει κατηγορηματικά τον Περιφερειακό Σύμβουλο όσον αφορά το θέμα της «απουσίας» του από την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα από το πρωί ο Περιφερειάρχης βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με την Ευρωπαία Επίτροπο, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, η οποία θα είναι και η κεντρική ομιλήτρια στην αυριανή ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας.
Επιπλέον, σήμερα το απόγευμα ο Περιφερειάρχης εκτός από το ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ στο Πλατάνι Πατρών, θα επισκεφθεί τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, το εργοτάξιο της Ιονίας Οδού και το Μεσολόγγι, ενώ αύριο μετά την ημερίδα θα βρεθεί σε έργα που υλοποιούνται στην Αιτωλοακαρνανία παρουσία της Επιτρόπου.
Εκτός και εάν η Παλιοβούνα, το Μεσολόγγι και το Περδικάκι που θα βρεθεί σήμερα και αύριο ο Περιφερειάρχης και είναι στο πρόγραμμα της επίσκεψης της Ευρωπαίας Επιτρόπου στη Δυτική Ελλάδα, δεν είναι γνωστά στον Περιφερειακό Σύμβουλο.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της νέας Επιτρόπου στην Ελλάδα και τέθηκε ως επίκεντρο η Αιτωλοακαρνανία και μάλιστα με ημερίδα που διοργανώνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Αυτή η Περιφερειακή Αρχή, από το Περδικάκι μέχρι το Γιαννιτσοχώρι και από το Άκτιο μέχρι τα Καλάβρυτα, λειτουργεί με περιφερειακή συνείδηση και όχι με τοπικιστικές αντιλήψεις.
Εκ μέρους
του Γραφείου Τύπου
της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
***