«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 29 Μάη 2015

 Πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την ανάδειξη του μεταναστευτικού – Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων στην Αχαΐα

Συνάντηση φορέων με στόχο την προσέγγιση του μείζονος ζητήματος του μεταναστευτικού και την από κοινού κατάθεση προτάσεων για την αντιμετώπισή του, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, έπειτα από την πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και...
σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα σε συνεργασία με Περιφέρειες της Μεσογείου για την ανάδειξη αυτού του σοβαρού θέματος.
Στη σύσκεψη, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αντώνη Χαροκόπο, παρέστησαν ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας Δήμου Πατρέων Δ. Πελεκούδας, ο Αντιδήμαρχος Αξιοποίησης Τοπικών Πόρων, Απασχόλησης και Εθελοντισμού Δήμου Δυτικής Αχαΐας Α. Διακάτος,  φορείς υποστήριξης και προστασίας δικαιωμάτων μεταναστών- προσφύγων (Ερυθρός Σταυρός, Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, Ιατροί του Κόσμου, Praxis, Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Μεταναστών και Προσφύγων, Κοινο-τοπία), ενώ στην συζήτηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Κεντρικής-Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου.

Στη συνάντηση επικράτησε η άποψη, την οποία έχει εκφράσει και επανειλημμένως ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ότι πρέπει να τροποποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της συνθήκης «Δουβλίνο 2» και να εξασφαλιστούν πόροι και χρηματοδότηση από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των τοπικών αυτοδιοικήσεων διεφάνη ότι ο Δήμος Πατρέων, Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, για διαφορετικούς ο κάθε δήμος λόγους.
Συζητήθηκε η πρόταση για δημιουργία δομών άμεσης βοήθειας και κέντρου ημέρας για τους μετανάστες-πρόσφυγες, ενώ σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο Δήμος Πατρέων όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος Πατρεών Κ. Πελετίδης, με την στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της.
Επίσης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας με αποτέλεσμα να επικρατούν ξενοφοβικές αντιλήψεις, και ρατσισμός απέναντι στους μετανάστες-πρόσφυγες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Χαροκόπος δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οργάνωση δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και άρσης των προκαταλήψεων.
Να υπενθυμίσουμε πως παρόμοιες συναντήσεις πρόκειται να οργανωθούν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
***

Αποτελέσματα μικροβιολογικών αναλύσεων νερών ακτών κολύμβησης από Αραχωβίτικα μέχρι Αιγείρα Αχαΐας
Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι έλεγχοι και οι μικροβιακές αναλύσεις των υδάτων στις ακτές κολύμβησης από τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Σύμφωνα με τις εκθέσεις αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων νερών ακτών κολύμβησης, του Τμήματος Μικροβιολογικών Ελέγχων Νερού Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας, εργαστηρίου που υπάγεται στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο.) του Υπουργείου Υγείας, σας ενημερώνουμε  ότι οι παραμετρικές τιμές σύμφωνα με την Η.Π. 8600/416/Ε103/09 Κοινή Υπουργική Απόφαση,  τα νερά χαρακτηρίζονται κατάλληλα για κολύμβηση από την θέση Ακτή Αραχωβίτικα Δήμου Πατρέων μέχρι την Ακτή Αιγείρας Δήμου Αιγιαλείας.
Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο εργαστήριο, στο οποίο απευθύνεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάγεται  στο Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο.) του Υπουργείου Υγείας.
Οι δειγματοληψίες έγιναν από Επόπτες Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας  και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αχαΐας, στις 20 Μάιου 2015.
Με την ανακοίνωση και αυτών των αποτελεσμάτων έχει ολοκληρωθεί ο Α΄ κύκλος δειγματοληψίας και άμεσα θα συνεχιστούν οι δειγματοληψίες του Β΄ κύκλου.  
Για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας εξαιρούνται με βάσει την σχετική νομοθεσία  οι παρακάτω θέσεις όπως αυτές αναφέρονται:
1.            Σε όλα τα λιμάνια και μόνιμα αγκυροβόλια.
2.            Στη θαλάσσια περιοχή του Αιγίου, (200μ) αριστερά - δεξιά του ποταμού Μεγανίτη.
Τέλος, το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Αχαΐας, ενημερώνει ότι σύμφωνα με τις εκθέσεις των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων νερών ακτών κολύμβησης του Τμήματος Μικροβιολογικών Ελέγχων Νερού του Κ.Ε.Δ.Υ. μετά την ολοκλήρωση του Α΄ κύκλου δειγματοληψιών νερού των ακτών της Π.Ε. Αχαΐας (από την θέση Ακτή Καλογριάς μέχρι τη θέση Ακτή Αιγείρας) τα νερά χαρακτηρίζονται κατάλληλα για κολύμβηση εκτός των εξαιρέσεων που έχουν τονιστεί σε προηγούμενο δελτίο τύπου.
Οι δειγματοληψίες θα συνεχισθούν καθ’ όλη την διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου.