«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Περιοδεία του Νίκου Μωραΐτη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων

Περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο της Τομεακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Νίκο Μωραΐτη.

Κατά τη περιοδεία στο χώρο του νοσοκομείου ήρθαν σε επαφή με δεκάδες γιατρούς και νοσηλευτές καθώς και...
με ειδικό και τεχνικό προσωπικό του νοσοκομείου όσο και με ασθενείς.

Στη συζήτηση αναδείχθηκαν τα ιδιαίτερα και οξυμένα προβλήματα του χώρου της υγείας όπως της υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, τις ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, το κλείσιμο και συγχωνεύσεις κλινικών, τα αυξημένα ποσά που δίνουν οι ασθενείς για φαρμακευτική δαπάνη, τις απλήρωτες υπερωρίες-εφημερίες αλλά και ειδικά θέματα που αφορούν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Τεράστια προβλήματα

Συγκεκριμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων την τελευταία 3ετία έχουν συνταξιοδοτηθεί πάνω από 300 άτομα μόνιμου προσωπικού και οι θέσεις αυτές δεν έχουν προκηρυχθεί, την ίδια ώρα που για πάγιες ανάγκες γίνονται προσλήψεις συμβασιούχων, 5μηνιτών, προγραμμάτων voucher κλπ, δηλαδή εργαζόμενοι με απλήρωτη και χωρίς δικαιώματα δουλειά.

Ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά 14εκ ευρώ την τελευταία 2ετία ενώ η προσέλευση ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία έχει αυξηθεί πάνω από 5%. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν το κλείσιμο και η υπολειτουργία κλινικών των νοσοκομείων της περιφέρειας (Λευκάδα, Πρέβεζα, Φιλιάτες, Άρτα) και η ουσιαστική έλλειψη Α’ βαθμιας φροντίδας υγείας μετά το κλείσιμο των ιατρείων του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ με αποτέλεσμα πάνω από το 50% των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο να κατοικούν εκτός νομού.

Συνέπεια όλων αυτών είναι να επιβαρύνονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας τόσο των εργαζομένων όσο και συνολικά των ασθενών. Οι υπερωρίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού είναι απλήρωτες από το Νοέμβρη του 2014 και των γιατρών όλο το 2015, γεγονός που λόγω του αυξημένου κόστους ζωής (χαράτσια, πληθωρισμός, αντιλαϊκοί νόμοι) θέτουν σε δυσμενή θέση ακόμα και την επιβίωση των οικογενειών τους. Αναδείχθηκε επίσης το θέμα του προσωπικού στην καθαριότητα που είναι απλήρωτες από τον εργολάβο που έχει το έργο τον τελευταίο μήνα, την ίδια ώρα που έχει μηνιαίες συμβάσεις που ανέρχονται σε πάνω από 200.000€.

Συμπαράσταση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ εξέφρασε την έμπρακτη συμπαράσταση του Κόμματος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς. Διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα μπει μπροστά στον αγώνα για την οργάνωση της εργατικής τάξης απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που εκφράζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τόσο στο χώρο της υγείας όσο και στην καθημερινή ζωή των λαϊκών οικογενειών.