«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ενημέρωση από τον δήμο Αγρινίου 26 Μάη 2015

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟΥ
Στην αίθουσα της πρώην Τράπεζας Ελλάδος   πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των ωφελούμενων του Δημοτικού Λαχανόκηπου.


Η  συνάντηση έγινε παρουσία του δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου Aντιδημάρχων, μελών της Επιτροπής του Δημοτικού Λαχανόκηπου , υπηρεσιακών παραγόντων  και φυσικά των δικαιούχων.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος είναι...
  ένα ειδικά διαμορφωμένο δημοτικό αγροτεμάχιο που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού του Δήμου Αγρινίου στην περιοχή Γιαννούζι, εύκολα προσβάσιμο με αυτοκίνητο, ποδήλατο, αστική συγκοινωνία, ακόμη και με τα πόδια.
«Ο δημοτικός- λαχανόκηπος δεν έτυχε της προσοχής και της στήριξης  τα προηγούμενα χρόνια. Παρά τις δυσκολίες πραγματοποιήσαμε την προγραμματική μας δέσμευση και καταφέραμε να μεταφέρουμε το Δημοτικό Λαχανόκηπο από την προηγούμενη θέση του που ήταν απομακρυσμένη και δύσκολα προσβάσιμη, σε μια θέση κοντά στην πόλη όπου μπορούν να μεταβούν εύκολα όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Έχουμε τη θέληση να κάνουμε το Δημοτικό Λαχανόκηπο τόπο συνάντησης ανθρώπων με αγάπη και μεράκι για τη γεωργία, την κηπουρική και την αειφορία. Σήμερα το ενδιαφέρον   είναι μεγάλο και είμαι  ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η λειτουργία του λαχανόκηπου θα  προσφέρει σε 100 οικογένειες συμπολιτών μας μια σημαντική πηγή κάλυψης των αναγκών σίτισής τους και μια δημιουργική διέξοδο κόντρα στην κρίση » ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.

Ο Δήμος Αγρινίου με την Επιτροπή του Δημοτικού Λαχανόκηπου, το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής και τις Κοινωνικές Δομές θα φροντίσει για την άρτια λειτουργία του και την όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση από όλους τους ωφελούμενους.
Υπενθυμίζεται ότι οι ωφελούμενοι είναι δημότες και κάτοικοι κυρίως άνεργοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, καθώς και ανασφάλιστα άτομα με πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα, μέλη οικογενειών που πλήττονται με πολλαπλή ανεργία, άνεργοι-μέλη οικογενειών πολυτέκνων , σχολεία και διάφοροι φορείς.

Οι δικαιούχοι μπορούν να καλλιεργήσουν όποια λαχανικά θέλουν χωρίς καμία επιβάρυνση, αφού ο δήμος προμηθεύει τους σπόρους, το χώμα και το νερό για το πότισμα, σε ειδικά διαμορφωμένους ατομικούς χώρους κηποτεμάχια (περίπου 70 τμ). Η μόνη τους υποχρέωση είναι να ακολουθούν αποκλειστικά βιολογικές μεθόδους και να προσφέρουν το 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Αγρινίου.

 «Στόχοι μας είναι η ενθάρρυνση και η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των καλλιεργητών με στόχο τη διάδοση καλών βιολογικών πρακτικών, η προώθηση της χρήσης παραδοσιακών ποικιλιών κηπευτικών, η εκπαίδευση των ωφελούμενων και άλλων ενδιαφερομένων στις ορθές γεωργικές πρακτικές, η συμμετοχή των σχολικών μονάδων σε προγράμματα εκπαίδευσης και δημιουργίας Σχολικών Λαχανόκηπων και τέλος η οργάνωση εκδηλώσεων ψυχαγωγικού χαρακτήρα στο χώρο του Λαχανόκηπου για την ενδυνάμωση του κοινωνικού χαρακτήρα του» τόνισε ο Αντιδήμαρχος Toπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και πρόεδρος της επιτροπής του Δημοτικού Λαχανόκηπου, Γιώργος Μελιάδης.

«Μέσω του λαχανόκηπου μπορούμε να προσφέρουμε σε ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε ανάγκη και να ενισχύουμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο » επισήμανε από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, Κώστας Καλαντζής.

Επίσης η κ. Καραπαπά Βασιλική, Γεωπόνος, Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Παραγωγής για την Οργάνωση και τη Λειτουργία του Δημοτικού Λαχανόκηπου, αναφέρθηκε  στη φιλοσοφία της καλλιέργειας που βασίζεται σε παραδοσιακές τεχνικές κηπευτικής, στις παραδοσιακές-τοπικές ποικιλίες λαχανικών, στην οικογενειακή εργασία και στη βιολογική καταπολέμηση των ζιζανίων, εντόμων και εχθρών .Eπίσης εκτενή αναφορά έκανε στις  πρώτες καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να γίνουν στο έδαφος για να δεχθούν τα σπορόφυτα.

Ο  κ. Κοντοδήμας Ηλίας, Τεχνολόγος -Γεωπόνος, ενημέρωσε για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών και η κ. Νότη Αλεξάνδρα, κοινωνική λειτουργός, αναφέρθηκε στον κοινωνικό ρόλο του Λαχανόκηπου .

Η λειτουργία του δημοτικού λαχανόκηπου, εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου «Κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας», το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στο πλαίσιο του Ε. Υ. Δ. Ε. Π. «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ», που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Δημοτικός Λαχανόκηπος θα ξεκινήσει την λειτουργία του τη Τετάρτη 27 Μαΐου 2015, (8 το πρωί.).  Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες από το Τμήμα Αγροτικής Παραγωγής (τηλ. επικοινωνίας 26413-63452, 454, 456).
***

ΚΑΛΕΣΜΑ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

στο Συμμετοχικό Εργαστήριο

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

17:00-21:00, 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου


Σας προσκαλούμε να ενώσουμε την φωνή μας για το Νερό
στο Συμμετοχικό Εργαστήριο που διοργανώνουμε την Τετάρτη 27 Μαΐου στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου (Μεγάλης Χώρας-τέρμα).

Στόχος του εργαστηρίου είναι να συζητήσουμε τα κύρια ζητήματα σχετικά με το αστικό νερό, την ύδρευση και αποχέτευση στο Δήμο Αγρινίου και να διερευνήσουμε πιθανές λύσεις και ιδέες για την καλύτερη διαχείρισή του. Η συμμετοχή σας ως φορείς και ενεργοί πολίτες θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του νερού στην πόλη σας.

Το εργαστήριο διοργανώνεται από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης-Αποχέτευσης Αγρινίου (Δ.Ε.Υ.Α.Α.) στο πλαίσιο του προγράμματος  «ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ: Ενώνουμε 
 ***

Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης


Η τελευταία Τετάρτη του Μαΐου θεσπίστηκε από την Διεθνή Ομοσπονδία Multiple Sclerosis International Federation (MSIF), ως Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας ΠΣ, είναι η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τη νόσο και τα προβλήματα που δημιουργεί στους πάσχοντες.

 Στόχος είναι η κατανόηση της κατάστασης των ΑμΣΚΠ που επηρεάζονται σημαντικά από τα πολλαπλά συμπτώματα που επιφέρει η νόσος, από όσους δε γνωρίζουν την ΠΣ. Η δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου οι άνθρωποι θα καταλάβουν τι είναι η ΠΣ και η δημόσια κοινωνική στήριξη, μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση των ευκαιριών στον τομέα της απασχόλησης και της εκπαίδευσης, καθώς και τον καθορισμό του εδάφους και της στρατηγικής για αλλαγή πολιτικής απέναντι στα ΑμΣΚΠ.

Επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την ΠΣ στις 27 Μαΐου 2015, η «Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της ΣΚΠ, Δυτικής Ελλάδας» (ΕΕΑΣΚΠ)
Στο πλαίσιο των δράσεων της σε συνεργασία με το Δήμο Αγρινίου διοργανώνει δράση στην Πλατεία Συντριβανίου ώρα 10.00 έως 14.00 με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών με την διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων.
***

Εξασφάλιση τακτικής αστικής συγκοινωνίας σε περιοχές του Δήμου Αγρινίου
Την εξασφάλιση τακτικής αστικής συγκοινωνίας σε περιοχές του Δήμου με λίγους σχετικά κατοίκους όπου δεν είναι δυνατό να καλυφθεί το κόστος των αστικών συγκοινωνιακών γραμμών χωρίς επιχορήγηση, και επιπλέον δρομολόγια  του Αστικού ΚΤΕΛ, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του (Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 ) μετά από πρόταση του Δημάρχου Αγρινίου, Γιώργου Παπαναστασίου.

Οι γραμμές οι οποίες έχουν μικρή πληρότητα και θα καλυφθούν με επιχορήγηση του Δήμου Αγρινίου είναι:

1.         Αγρίνιο - Σπολάϊτα - Ματσούκι - Καστράκι
2.         Αγρίνιο - Σπολάϊτα
3.         Αγρίνιο - Οχθια - Λεπενού
4.         Αγρίνιο - Αγγελόκαστρο
5.         Αγρίνιο - Παντάνασσα (από Αβώρανη)
6.         Αγρίνιο - Παραβόλα (από Αβώρανη)
7.         Αγρίνιο - Ποταμούλα
8.         Αγρίνιο - Παναιτώλιο
9.         Αγρίνιο - Παναιτώλιο - Καινούργιο
10.       Αγρίνιο - Παναιτώλιο - Παντάνασσα
11.       Αγρίνιο - Λυσιμαχεία
12.       Αγρίνιο - Πυργί - Σκουτεσιάδα

Εκτός όμως  από τη συνέχιση λειτουργίας των ανωτέρω αναφερόμενων γραμμών αστικής συγκοινωνίας με τη συμμετοχή του Δήμου Αγρινίου στο κόστος λειτουργίας, συμφωνήθηκαν επιπλέον και τα παρακάτω:

1.         Η συνέχιση της λειτουργίας των γραμμών Μ1 και Μ2 με τιμή εισιτηρίου: 0,80 € για κάθε γραμμή και μειωμένο εισιτήριο 0,60 € για πολύτεκνους ανέργους, φοιτητές και μαθητές. Οι ανάπηροι δε θα καταβάλλουν εισιτήριο.

2.         Την εκτέλεση επιπλέον δρομολογίων στην γραμμή Μ1 προς Νέο Νοσοκομείο Αγρινίου όπως παρακάτω: ΣΑΒΒΑΤΟ (16:00, 18:00 και 20:00) και ΚΥΡΙΑΚΗ (08:30, 10:00, 13:00, 17:00 και 20:00). Τα ανωτέρω νέα δρομολόγια της γραμμής Μ1 θα εκτελούνται τη Χειμερινή και την Θερινή περίοδο.

3.         Την εκτέλεση επιπλέον δρομολογίων σε προορισμούς εκτός της πόλης του Αγρινίου κατά την Χειμερινή περίοδο όπως παρακάτω:

Α) γραμμή Αγρίνιο – Μακρυνεία : ΣΑΒΒΑΤΟ 16:30 και 20:15 και ΚΥΡΙΑΚΗ 08:30,   13:15 και 17:15.
Β) γραμμή Αγρίνιο - Λεπενού : ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 και 14:00
Γ) γραμμή Αγρίνιο – Αγγελόκαστρο : ΚΥΡΙΑΚΗ 10:00 και 15:00
Δ) γραμμή Αγρίνιο – Παραβόλα : ΚΥΡΙΑΚΗ 09:00 και 13:00

«Είναι απαραίτητη η ανάπτυξη της αστικής συγκοινωνίας σε όλους τους οικισμούς καθώς και η βελτίωση της αστικής συγκοινωνίας που αδυνατεί σήμερα να εξυπηρετήσει επαρκώς όλο τον Δήμο. Η  δημοτική αρχή πιστή στις  δεσμεύσεις της πραγματοποίησε συναντήσεις και συζητήσεις με τον πρόεδρο και τη διοίκηση του Αστικού  ΚΤΕΛ για τη συνέχιση της δημοτικής συγκοινωνίας και  επιπλέον δρομολογίων με στόχο την εξυπηρέτηση των πολιτών . Η αστική συγκοινωνία είναι πολύ  σημαντική και γι’ αυτό θα πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στη διατήρησή της, ώστε να είναι βιώσιμες, λειτουργικές και χρηστικές. Αν χρειαστούν επιπλέον δρομολόγια σε κάποιες περιοχές θα προσπαθήσουμε με το Αστικό ΚΤΕΛ να ικανοποιηθούν τα αιτήματα » ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου.