«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Προβλήματα λειτουργίας των μονάδων υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ
Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα:  Προβλήματα λειτουργίας των μονάδων υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας.

Η πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που ακολουθεί¬ται χρόνια τώρα, απαξιώνει τη Δημόσια Υγεία, ενισχύοντας την κερδοφορία της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι και το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό που αντιμετωπίζουν τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, η λειτουργία των οποίων βρίσκεται σε οριακό σημείο.
Τεράστια προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν τα δύο Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου του Νομού και τα 10 κέντρα υγείας (Αιτωλικού, Αμφιλοχίας, Άνω Χώρας Αστακού, Βόνιτσας, Κατούνας, Μύτικα, Ναυπάκτου, Θέρμου, Χαλκιοπούλων) και το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας, εξαιτίας....
των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και αναλώσιμών υλικών φαρμάκων και τεχνολογικού εξοπλισμού. Οι κλινικές και στα 2 Νοσοκομεία είναι υποβαθμισμένες ή στα όρια να βάλουν λουκέτο, όπως η παιδιατρική του Αγρινίου και η παθολογική και η χειρουργική του Μεσολογγίου. Στα 10 Κέντρα Υγείας του Νομού στην πραγματικότητα όλα υπολειτουργούν, δε φτάνουν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, οι διοικήσεις των 2 Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου μεταφέρουν γιατρούς και άλλο προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία. Για παράδειγμα παίρνουν την παιδίατρο από το Κ.Υ. Βόνιτσας, τον ακτινολόγο από το Κ.Υ. Αμφιλοχίας και Θέρμου και τους μεταφέρουν στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Όπως και γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων από τα Κ.Υ. Αιτωλικού και Αστακού στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.
Τα προβλήματα της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αγρινίου όχι μόνο δεν έχουν επιλυθεί, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται και μάλιστα οξυμένα χωρίς να φαίνεται να υπάρχει λύση στον ορίζοντα. Σε απίστευτη και πρωτοφανή ταλαιπωρία υπόκεινται οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις δύο καρδιολογικές κλινικές Αγρινίου και Μεσολογγίου, οι οποίοι μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο με ασθενοφόρα όπου υπάρχει εφημερία. Αποτέλεσμα των προβλημάτων αυτών είναι η δυσλειτουργία όλων των τμημάτων των Νοσοκομείων. Στο μεταξύ, την οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας καταγγέλλουν με επιστολή - καταγγελία οι γιατροί του Κέντρου Υγείας, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης φαρμάκων πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και όχι μόνο. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Κέντρο Υγείας Αστακού όπως περιγράφεται στην επιστολή του Ειδικού Γενικής Ιατρικής Επιμελητή Β’ με την οποία ζητείται η στελέχωση του Κέντρου Υγείας, το οποίο υποφέρει από δραματική έλλειψη τόσο σε ιατρικό όσο σε νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η εύρυθμη 24ωρη λειτουργία του. Σχεδόν στο σύνολο των Κέντρων Υγείας τα ακτινολογικά και μικροβιολογικά εργαστήρια είναι κλειστά εδώ και χρόνια. Επίσης υπάρχει έλλειψη οδηγών με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες. Το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας παρότι υπάρχει πλήρης τεχνολογικός εξοπλισμός, από την παντελή έλλειψη προσωπικού, στην ουσία, δεν λειτουργεί.
Επίσης σε απίστευτη ταλαιπωρία και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση υποβάλλονται δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι σε απομακρυσμένα χωριά του Νομού αφού σε δεκάδες αγροτικά ιατρεία δεν υπάρχει εξοπλισμός για ηλεκτρονική συνταγογράφηση και σε πολλά χώρια δεν υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και οι συγγενείς τους αναγκάζονται να μετακινούνται μέχρι και 70 χιλιόμετρα για μια συνταγή μέσα σε αντίξοες καιρικές συνθήκες και με 40 βαθμούς κελσίου τώρα το καλοκαίρι.
Αυτό είναι το αποτέλεσμα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής που εκπορεύεται από την ΕΕ, όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που υλοποιούν τη συστηματική υποβάθμιση των δημόσιων υποδομών Υγείας, προκειμένου να κερδίζει έδαφος η επιχειρηματική δράση και η κερδοφορία των επενδυτών σε βάρος της υγείας και των πενιχρών πλέον εισοδημάτων των εργαζομένων, των ανθρώπων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να στηρίξουν τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων στον τομέα της Υγείας, του φάρμακου και της πρόνοιας με τραγικές συνέπειες για τα παιδιά, τις έγκυες και γενικότερα τους κατοίκους της περιοχής.

 ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια άμεσα μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για
•    Την πλήρη κάλυψη των κενών των νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας και του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να καλύπτονται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες των ασθενών.
•    Τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να προμηθευτoύν τον απαραίτητο σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα, για να μην ταλαιπωρούνται ασθενείς και εργαζόμενοι.
•    Να καταργηθεί κάθε συμμετοχή και πληρωμή για ιατρικές εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία για όσους προσέρχονται να εξεταστούν ή να κάνουν αναγκαίες θεραπείες ή επεμβάσεις ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, Έλληνες ή μετανάστες.

Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος
Γιώργος Λαμπρούλης