«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Δεκαήμερο κρίσιμων ευρωπαϊκών «ζυμώσεων» για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

 Μείζονος σημασίας για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή προοπτική, την εξωστρέφεια και την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας και των συνεργιών, ήταν οι τελευταίες δύο εβδομάδες με τις εργασίες στα ευρωπαϊκά όργανα που συμμετέχει η Περιφέρεια (CPMR και Επιτροπή των Περιφερειών), αλλά και τις επαφές και συναντήσεις που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και στελέχη, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ και το μεταναστευτικό ζήτημα τέθηκε υψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.
Ο πρώτος «σταθμός» στην προσπάθεια της Περιφέρειας ήταν...

 η διοργάνωση στις 8-9 Μαΐου σε Πάτρα και Μεσολόγγι του Διευρυμένου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Περιφερειακή Πολιτική σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής στην Ελλάδα και το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα.

Ακολούθησε συμμετοχή του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα στη συνεδρίαση της Επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ» (COTER) της Επιτροπής των Περιφερειών, που πραγματοποιήθηκε 12 και 13 Μαΐου 2015 στη Ρίγα της Λετονίας. Στην ατζέντα κυριάρχησαν τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων για τις Συμφωνίες Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) και τα Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΕΠ), καθώς και τα χρηματοδοτικά μέσα για τη στήριξη της εδαφικής ανάπτυξης. Επίσης εξετάστηκε το θέμα των ολοκληρωμένων λύσεων για την κινητικότητα και την αστική ανάπτυξη στις λειτουργικές αστικές περιοχές.
Λίγες ημέρες μετά, «σταθμός» ήταν η έναρξη της καμπάνιας της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR με τίτλο «Είμαστε όλοι Μεσόγειοι!» για το μεταναστευτικό στο Παλέρμο της Ιταλίας με επίσκεψη σε Κέντρο Μεταναστών, η οποία ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Στρασβούργο (18-20 Μαΐου).
Τέλος, αυτή η σημαντική προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο έκλεισε με την διήμερη παρουσία στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας της Ευρωπαίας Επιτρόπου, αρμόδιας για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, η οποία ήταν και η κεντρική ομιλήτρια στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια στο Περδικάκι Αιτωλοακαρνανίας για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Περιφερειακής Πολιτικής.

 Αναπτυξιακή ευρωπαϊκή προοπτική

«Οι δύο αυτές τελευταίες εβδομάδες ήταν ιδιαίτερες κρίσιμες για την Δυτική Ελλάδα, καθώς ως Περιφέρεια έχουμε εργαστεί σκληρά τα προηγούμενα χρόνια ώστε να καταφέρουμε η περιοχή μας να είναι υπολογίσιμη δύναμη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα θέματά μας να τίθενται ψηλά στην ατζέντα των συνεδριάσεων που γίνονται με τη συμμετοχή όλων των Περιφερειών της Ε.Ε. και των υπολοίπων αξιωματούχων της Ευρώπης» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα.
«Η συμμετοχή μας στα όργανα και φόρα των Ευρωπαϊκών Περιφερειών (Επιτροπή των Περιφερειών και CPMR) και η ενεργή μας εμπλοκή στις Επιτροπές και τις Ομάδες εργασίας αυτών, έχει καθιερώσει την Περιφέρειά μας σε αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο, και μας επιτρέπει να παρακολουθούμε έγκαιρα και εκ του σύνεγγυς το νομοθετικό πλαίσιο και τις πολιτικές που διαμορφώνονται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και να είμαστε προετοιμασμένοι για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών ευκαιριών που παρουσιάζονται (Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου, Πολιτική Συνοχής, Πακέτο Γιούνκερ)» επεσήμανε.
Παράλληλα, συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Δύο μέρες που είχαμε την Ευρωπαία Επίτροπο Κ. Κρέτσου στη Δυτική Ελλάδα, δόθηκε η δυνατότητα να συζητήσουμε διεξοδικά και να της θέσουμε μια σειρά από θέματα. Οι τέσσερις βασικοί άξονες ήταν η παράταση του ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ και να μην μπει στις καλένδες κανένα έργο, η ανάγκη προετοιμασίας των Περιφερειών για το πακέτο «Γιούνκερ», το νέο δηλαδή επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη, η ανάγκη άμεσης έναρξης του ΣΕΣ 2014-2020 για να συμβάλλει στη ρευστότητα και τέλος τη μεγαλύτερη εμπλοκή των Ελληνικών Περιφερειών στην υλοποίηση της Μακρο-Περιφέρειας Αδριατικής και Ιονίου (EUSAIR) με τη συμμετοχή μίας ελληνικής Περιφέρειας στη συντονιστική ομάδα υλοποίησης κάθε πυλώνα, κατά το ιταλικό μοντέλο».
Τέλος, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στη δοκιμασία που πέρασε τον χειμώνα η περιοχή μας με τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τονίζοντας πως η κυρία Επίτροπος δεσμεύτηκε ότι τίθεται αρωγός στην προσπάθεια που γίνεται για την οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης των περιοχών που επλήγησαν.
«Με κοινή προσπάθεια από τις Περιφέρειες και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλευρό μας, μπορούμε να διευρύνουμε τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μας δίνονται ώστε να μπορέσει η περιοχή μας, αλλά και η χώρα, να «ανασάνει» τόσο οικονομικά όσο και ως προς την ποιότητα ζωής των κατοίκων, ιδίως των ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών μας. Και αυτό θέλουμε να πράξουμε, διεκδικώντας επιπλέον πόρους για την υλοποίηση σημαντικών έργων στις Περιφέρειές μας».

Μεταναστευτικό ζήτημα

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στο θέμα του μεταναστευτικού τονίζοντας πως το σημαντικότερο είναι «να προχωρήσει άμεσα η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του Δουβλίνου ΙΙ, όσον αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, καθότι πλέον είναι ξεπερασμένο και πρέπει να γίνει μία δίκαιη κατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη την Ε.Ε. με κριτήρια πληθυσμιακά, οικονομικά (εθνικό εγχώριο ΑΕΠ), καθώς και βάσει των δεικτών ανεργίας. Επιπλέον, θα πρέπει να στηριχθούν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι που δέχονται τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές. Αυτό επισημάναμε και κατά την συνάντηση με τον κ. Σουλτς, αμέσως μετά την υπογραφή της Κοινής Θέσης των Περιφερειών της Μεσογείου στο Παλέρμο. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεσμεύτηκε να συνδράμει στην αναθεώρηση του προϋπολογισμού της Ε.Ε. ώστε πλέον να υπάρξει χρηματοδοτική βοήθεια προς τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από τα μεταναστευτικά κύματα, για να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους που υποφέρουν».
Και συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Στην Ευρώπη σε επίπεδο θεσμού θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε μια δίκαιη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής βασισμένη στις αξίες της αξιοπρέπειας και του ανθρωπισμού και πάντα σε σύμπνοια με το ελληνικό Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Επίσης θα συνεργαζόμαστε με τις άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες για την ανταλλαγή πρακτικών, εμπειριών και μοντέλων διαχείρισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Σε εθνικό επίπεδο θα ανοίξουμε το διάλογο, τόσο με τις άλλες Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν το αντίστοιχο πρόβλημα της εισροής και συσσώρευσης μεταναστών, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο (τοπική αυτοδιοίκηση) και την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς που την εκφράζουν, όπως Εκκλησία, ΜΚΟ, σύλλογοι κ.λπ.».
Ο Απόστολος Κατσιφάρας κλείνοντας, ευχαρίστησε τον βοηθό Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακό Σύμβουλο Κώστα Καρπέτα για τη συμβολή του, ο οποίος σημείωσε από την πλευρά του, μεταξύ άλλων: «Η καμπάνια ‘Είμαστε όλοι Μεσόγειοι’ ξεκίνησε από τις Μεσογειακές Περιφέρειες στο πλαίσιο της Διαμεσογειακής Επιτροπής και συζητήθηκε για πρώτη φορά στη συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) που έγινε στη Μασσαλία το Δεκέμβριο του 2014. Ακολούθησε παρέμβαση του Περιφερειάρχη για το μεταναστευτικό στην ομάδα PES της Επιτροπής των Περιφερειών στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Απριλίου και οι συνεννοήσεις συνεχίστηκαν με τηλεδιάσκεψη της Ομάδας Δράσης (Task Force) για το Μεταναστευτικό της CPMR, για να καταλήξουμε την προηγούμενη εβδομάδα στην έναρξη της εκστρατείας στο Παλέρμο».