«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 16 Μάη 2015

Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και σύσκεψη με Δημάρχους της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων

Οι προτάσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων ζητήθηκαν από τους Δημάρχους και τους εκπροσώπους των Δήμων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, χθες στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στο Μεσολόγγι, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην οποία συμμετείχαν...
η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Υφαντής, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και στελέχη των Υπηρεσιών.
«Βασική επιδίωξη της Περιφέρειας είναι να συντονίσει την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερών Αποβλήτων, το οποίο θα βασίζεται σε μία από τα κάτω – προς τα πάνω προσέγγιση, ως επιστέγασμα των αποφάσεων και των πολιτικών που πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Δήμων και ΦοΔΣΑ και όχι στην επιβολή του από την Περιφέρεια. Και αυτό ζητάμε από εσάς. Τη συνεργασία σας ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διαβούλευση σε όλες τις φάσεις του σχεδιασμού», υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Υφαντής.
Κατά την τοποθέτησή της η Αντιπεριφερειάρχης Χριστίνα Σταρακά σημείωσε: «Στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, δε θα συγχρηματοδοτηθεί κανένα έργο διαχείρισης στερεών αποβλήτων αν δεν έχει ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, αφού αποτελεί αιρεσιμότητα. Δεν ξεχνάμε ωστόσο ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι συνδεδεμένη με την πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση της οποίας αποτελεί βασικό τομέα ευθύνης» και πρόσθεσε συγκεκριμένα: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανέλαβε το δύσκολο έργο συντονισμού όλων των φορέων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, της σύνθεσης των δικών σας προτάσεων και λύσεων, αλλά και την τεχνική βοήθεια όπου και όποτε χρειαστεί, ώστε να επιλύσει διαφορές και να ολοκληρώσει έτσι την επικαιροποίηση του ΠΕΣΔΑ». 
Στη σημερινή σύσκεψη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Ακτίου – Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, Δήμαρχος Αστακού Ερωτόκριτος Γαλούνης, οι αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, Θέρμου Αντώνης Πριόνας, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ (Στράτου) Παναγιώτης Στούπας, γενικοί γραμματείς και διευθυντές των Δήμων, διευθυντικά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.α.
***

Άμεσα οι προτάσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από τους Δήμους της Π.Ε. Αχαΐας για τη διαχείριση των απορριμμάτων
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υποβληθούν οι προτάσεις των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα στην Πάτρα με την παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Αλεξόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκου Υφαντή, Δημάρχων, αντιδημάρχων και στελεχών της Περιφέρειας και των Δήμων.
Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Υφαντής, «στόχος μας είναι να υποβληθούν σύντομα αυτές οι προτάσεις από τις Δημοτικές Αρχές, οι οποίες και είναι αποκλειστικά αρμόδιες για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, καθώς έπειτα η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καλείται να βοηθήσει τους Δήμους και να κάνει τη σύνδεση όλων αυτών των προτάσεων προς όφελος των συμπολιτών μας. Γνωρίζεται πως η τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) αποτελεί αιρεσιμότητα για το νέο ΠΕΠ. Για αυτό και σας καλούμε άμεσα να καταθέσετε τις προτάσεις σας».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος υπογράμμισε: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την πρώτη αυτή συνάντηση, γιατί διεφάνη ότι το κάλεσμα που έγινε το προηγούμενο διάστημα στους Δήμους ώστε να επεξεργαστούν και να ετοιμάσουν προτάσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους, ώστε εμείς μετά ως Περιφέρεια να τις ενσωματώσουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο Περιφερειακού Σχεδιασμού, έπιασαν τόπο».
Και συνέχισε ο κ. Αλεξόπουλος: «Υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι και ανέφεραν συγκεκριμένα επεξεργασμένα σχέδια για την περιοχή τους, όμως όλοι πρέπει να ανταποκριθούν. Δέσμευση πάντως, όλων είναι το επόμενο 20ήμερο να έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο στη συγκεκριμενοποίηση των προτάσεών του, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί και ο χρόνος εκπόνησης του Περιφερειακού Σχεδίου. Κατάλαβαν όλοι πόσο αναγκαίο είναι να λύσουμε το πρόβλημα των απορριμμάτων και πόσο κρίσιμο είναι, αφού χωρίς τον ΠΕΣΔΑ, δεν μπορεί να ενταχθεί και κανένα άλλο έργο στο νέο ΕΣΠΑ».
Στη σημερινή σύσκεψη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Δήμαρχοι Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος, Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς, οι Αντιδήμαρχοι Πατρέων Χρήστος Κορδάς, Αιγιαλείας Δημήτρης Φιλιππάτος, ο πρόεδρος του 2ου ΦΟΔΣΑ Σπύρος Τραχάνης, διευθυντικά και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των Δήμων κ.α.