«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 28-5-2015

 Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στα τέλη Ιουνίου ο Υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη λειτουργία του με την υποστελέχωση και τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας», η εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του πολυώροφου κτιρίου μόλις αυτό παραδοθεί προς χρήση στα τέλη του 2015, καθώς και μια σειρά από σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Δυτικής Ελλάδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που έγινε στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή φορέων της Περιφέρειας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν...

εκτός από τον Υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, οι βουλευτές Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Κανελλοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου και Ιάσωνας Φωτήλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης και Δυτικής Αχαΐας Χρήστος Νικολάου, ο υποδιοικητής της 6ης Υ.Πε. Μίλτος Ζαμπάρας, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Κ. Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας» Κώστας Πετρόπουλος, εκπρόσωποι φορέων, εργαζομένων και στελεχών των νοσοκομείων και του Υπουργείου.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα της έλλειψης πόρων που οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικούς υπαλλήλους, η υπολειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων και των Κέντρων Υγείας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ηλεία), οι υποδομές, η περικοπή των εφημεριών κ.α.
«Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και δεσμεύτηκε να εξετάσει όλα τα ζητήματα που του θέσαμε και ακολούθως θα έρθει στην Περιφέρειά μας στα τέλη Ιουνίου ώστε να ενημερωθεί από κοντά για τα θέματα που απασχολούν την Υγεία. Τονίσαμε ιδίως πως η υποχρηματοδότηση έχει φέρει στα όρια κατάρρευσης τις Μονάδες Υγείας με τους συμπολίτες μας να μην μπορούν να έχουν τη στοιχειώδη περίθαλψη» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας αμέσως μετά τη σύσκεψη, προσθέτοντας πως άμεσα σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα γίνει η σωστή προετοιμασία ώστε κατά την κάθοδό του ο Υπουργός να ενημερωθεί αναλυτικά για όλα τα ζητήματα και να δώσει απαντήσεις ιδίως στα αιτήματα των φορέων για το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» που κυριάρχησε σήμερα στη συνάντηση.
Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας ζήτησε την εγρήγορση του Υπουργείου Υγείας, ώστε μόλις οι εργασίες στο πολυώροφο κτίριο του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», ολοκληρωθούν στα τέλη του 2015, άμεσα να στελεχωθεί και να γίνει λειτουργικό για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας.
Να σημειωθεί πως η σημερινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων «Ιπποκράτης», σε συνέχεια της σύσκεψης που είχε γίνει προσφάτως στην Πάτρα, κατά την οποία είχε ληφθεί ομόφωνη απόφαση των φορέων να απευθυνθούν στον αρμόδιο Υπουργό.
***

Σύσκεψη φορέων για το μεταναστευτικό ζήτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκινά το διάλογο με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τους συλλόγους και τις οργανώσεις για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού προκειμένου να υπάρξει ο καλύτερος συντονισμός όλων με προτάσεις και συνεργασία.
Για αυτό τον λόγο, πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή 29 Μαΐου και ώρα 10.30 το πρωί, συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεως του κτιρίου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Πανεπιστημίου 254, Κτίριο Β’ της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας) με σκοπό την συζήτηση για το μεταναστευτικό ζήτημα.
Στην πρόσκληση που απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, τονίζεται πως σκοπός της συνάντησης είναι να προσεγγιστεί και να συζητηθεί, το μείζονος σημασίας και πιο επίκαιρο παρά ποτέ, ζήτημα της μετανάστευσης.
Είναι απαραίτητο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες συντονισμού όλων των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προκειμένου, μέσω του διαλόγου, της κατάθεσης προτάσεων και της ευρύτερης συνεργασίας να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως έχει ήδη τονίσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Μέχρι στιγμής, κατά το τελευταίο δεκαήμερο, έχουν γίνει σημαντικές ενέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του μεταναστευτικού και προχωράμε τη συνεργασία και με τις άλλες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες για την ανταλλαγή πρακτικών, εμπειριών και μοντέλων διαχείρισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.
«Σε εθνικό επίπεδο θα ανοίξουμε το διάλογο, τόσο με τις άλλες Περιφέρειες που αντιμετωπίζουν το αντίστοιχο πρόβλημα της εισροής και συσσώρευσης μεταναστών, αλλά και σε θεσμικό επίπεδο (τοπική αυτοδιοίκηση) και την κοινωνία των πολιτών και τους φορείς που την εκφράζουν, όπως Εκκλησία, ΜΚΟ, σύλλογοι κ.λπ.» είχε σημειώσει ο Περιφερειάρχης κατά την πρόσφατη συνέντευξη τύπου.
Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί οι Δήμαρχοι Πατρέων, Δυτικής Αχαΐας, Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου, φορείς και οργανώσεις Υποστήριξης Μεταναστών και Προσφύγων, ενώ θα συμμετάσχουν η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΔΕ, η Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΔΕ και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αχαΐας.
Παρόμοιες συναντήσεις πρόκειται να οργανωθούν και στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία) της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
***

Σύσκεψη για τον καθορισμό των διαδικασιών κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων
Ευρεία σύσκεψη για τις διαδικασίες κατανομής των επιλέξιμων βοσκοτόπων πραγματοποιήθηκε στο Παπαστράτειο Μέγαρο στο Αγρίνιο, με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνας Σταρακά, του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Πλατανιά, του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Δ.Ε Σταύρου Βέρρα, της Προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Π.Δ.Ε Χαράς Οικονόμου, καθώς και εκπρόσωποι των Δήμων Αγρινίου, Αμφιλοχίας, Ακτίου –Βόνιτσας, Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και της Ε.Α.Σ Μεσολογγίου.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση του προέδρου της Ε.Α.Σ  Αγρινίου Θωμά Κουτσουπιά και σκοπός της ήταν η ενημέρωση για την υπογραφή από το ΥΠΑΠΕΝ νέας ΚΥΑ (Κοινής Υπουργικής Απόφασης) σχετικής με τον «καθορισμό των διαδικασιών κατανομής επιλέξιμων βοσκοτόπων και βοσκήσιμων γαιών», αλλά και η αναζήτηση τρόπων αποφυγής δυσμενών συνεπειών  με την εφαρμογή της.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ, παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν διεξοδικά τόσο από τον πρόεδρο της ΕΑΣ Αγρινίου και αρμόδιο υπάλληλο της Ένωσης, όσο και από την Αντιπεριφερειάρχη Χριστίνα Σταρακά, η οποία τόνισε την προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια, ασκώντας πιέσεις στο Υπουργείο προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Πλατανιάς, αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργεί η ΚΥΑ, επισημαίνοντας πως έχει ήδη τεθεί το θέμα προς τους αρμοδίους. Με μία αναδρομή στη διαδικασία κατανομής των βοσκοτόπων  ξεκίνησε την εισήγηση του ο Γενικός Διευθυντής Σταύρος Βέρρας, ενώ στη συνέχεια επισήμανε τα νέα δεδομένα, που προκύπτουν από την εφαρμογή της νέας ΚΥΑ.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι φορείς συμφώνησαν με την άποψη, ότι άμεσα πρέπει να εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο, την σύνταξη του οποίου είναι πρόθυμες να αναλάβουν οι Ενώσεις Αγρινίου και Μεσολογγίου – Ναυπακτίας με την συνδρομή της Περιφέρειας και των Δήμων μετά από σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου.