«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Προς το Προεδρείο της Βουλής


ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κ. Υπουργούς Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού, παιδείας και Θρησκευμάτων

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Λαμπρούλης

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την επιστολή των κατοίκων Αυλακίου με την οποία διαμαρτύρονται για τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την κατασκευή και λειτουργία του υδροηλεκτρικού φράγματος στην τοποθεσία Δαφνοζωνάρα-Σανίδι, ζητώντας να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίλυσή τους.

Αθήνα 20/5/2015
Οι καταθέτοντες βουλευτές


ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΑΥΛΑΚΙΟΥ

ΠΡΟΣ: ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΤΗΣ Ε.Ε. κα ΚΟΡΙΝΑ ΚΡΕΤΣΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Εμείς οι κάτοικοι του χωριού Αυλακίου και δραστηροποιούμαστε στην παράκτια περιοχή του Αχελώου στα όρια των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Καρδίτσας και Ευρυτανίας διαμαρτυρόμαστε εντόνως προς κάθε αρμόδια αρχή για...

τις επιπτώσης κατασκευής και λειτουργίας του υδροηλεκτρικού φράγματος στην τοποθεσία Δαφνοζωνάρα-Σανίδι.
Πρώτον, με την έναρξη των εργασιών του φράγματος το 2007 καταστράφηκε ενα φαράγγι 7περίπου χλμ κατά μήκος του Αχελώου όπου περέμενε μέχρι τότε χωρίς ανθρώπινη επέμβαση.
Το φαράγγι αυτό όπου διέρχεται ο Αχελώος ποταμός σε φυσική ομορφιά ξεπερνά άλλα φαράγγια τα οποία αξιοποιήθηκαν με ανθρώπινη παρέμβαση και αποτελούν σήμερα σημείο αναφοράς και τουριστικού ενδιαφέροντος. Είναι το μοναδικό μέρος της επαρχίας Βάλτου αλλά ίσως και του νομού όπου ανακηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή (κωδικός αριθμός ΑΤ 2013040). Με την έναρξη των εργασιών έγινε βίαιη εκδίωξη της άγριας πανίδας, της τοπικής κτηνοτροφίας καθώς και παραμόρφωση του φυσικού τοπίου.
Δεύτερον, με την ολοκλήρωση των εργασιών και τη λειτουργία του Υ/Φ πολλαπλασιάστηκαν και τα προβλήματα της παράκτιας περιοχης και των τοπικών κοινωνιών. Ιδιοκτησίες υπερήλικων ανθρώπων που τις κληρονόμισαν από τους προγόνους τους και εχουν ιδιαίτερο συναισθηματικό δέσιμο μαζί τους,καθώτι τις καλλιεργούσαν χειρωνακτικά όλες οι γενιές κατά τη διαδοχή και είναι από τα μόνα περιουσιακά στοιχεία που έχουν να αφήσουν στα εγγόνια τους, με ψυχική οδύνη παρατηρούν να χάνονται κάθε χρόνο από τις πλημμύρες και τα φερτά υλικά του ποταμού(πράγμα που δεν είχε συμβει ποτέ πριν την κατασκευή του φράγματος) ανύποροι να τα υπερασπιστούν απένατι στα μεγάλα συμφέροντα των εταιρειών.
(άνισες οι δυνατότητες)
Τρίτον,οι πολιτιστικές κληρονομιές όπως η γέφυρα Αυλακίου-Καταφυλλίου που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα από την αρχαιολογική υπηρεσία, καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό ώστε να κριθέι ακατάλληλη. Οι παράκτιοι δρόμοι και οι οδικοί οδοί που ενώνουν τα χωριά της Αργιθέας, Ευρυτανίας και Βάλτου χάνονται απο προσώπου γης σε μεγάλη εκτασή τους μετά από κάθε πλημμύρα με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η επικοινωνία μεταξύ των τοπικών περιφερειών. Ακόμα το περιβάλλον της περιοχής έγινε από ποτάμιο σε λίμνιο και από ξερό σε υγρό.
Επίσης οι όποιες αθλητικές δραστηριότηες κανόε-καγιάκ και πεζοπορίας διακόπηκαν δια παντός.

Μετά από μελέτες μας η εταιρία κατασκευής του Υ/Φ ευθύνεται για όλα τα παραπάνω αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην τοπική περιοχή. Δε διαμόρφωσε σήραγγες, δεν προέβει στην πραγματοποίηση κανενός αντιπλημμυρικού έργου, δεν προστάτεψε τα μνημεία όπως την πέτρινη γέφυρα, καθώς και τις ιδιοκτησίες (καλλιέργιες, περιφράξεις, αντλιοστάσια κτλ) και την γύρω περιοχή.

Συμπεραίνοντας, πληρώσαμε όλοι ένα έργο που πραγματοποιήθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια και ειδικότερα ως τοπική κοινωνία το πληρώσαμε ποικιλοτρόπως χωρίς να οφεληθούμε το παραμικρό προκειμένου να αυξηθούν τα κέρδη και τα συμφέροντα μιας εταιρίας. Τέτοιου είδους ανάπτυξη είναι ζημιογόνα για την περιοχή και την τοπικη οικονομία και το περιβάλλον.

 ***


Προς το Προεδρείο της Βουλής
ΑΝΑΦΟΡΑ
Για τους κ. Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και Ενέργειας

Οι βουλευτές Νίκος Μωραΐτης και Νίκος Καραθανασόπουλος

Κατέθεσαν ΑΝΑΦΟΡΑ την επιστολή της Κίνησης Πολιτών Αγράφων με την οποία ζητούν την άμεση χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τρείς μήνες πριν.


Αθήνα 20/5/2015
Οι καταθέτοντες βουλευτέςΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ

Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΘέμα: Ανάγκη για άμεσα μέτρα και δωρεάν εμβόλιο για τον καταρροϊκό πυρετό.Αποδεκατίστηκαν χιλιάδες αιγοπρόβατα από την επιζωοτία του καταρροϊκού πυρετού και από την παντελή έλλειψη μέτρων αντιμετώπισης τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από τις περισσότερες Περιφέρειες και Δήμους. Οι τραγικές επιπτώσεις προσμετρώνται σε όλη τη χώρα από τον Έβρο, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία, την Αργολίδα, την Αρκαδία και Λακωνία μέχρι την Κρήτη και τη Μυτιλήνη, εκτός από βραχυπρόθεσμες είναι μέσο και μακροπρόθεσμες. Η μείωση του ζωικού πληθυσμού, της παραγωγικότητας και της αναπαραγωγής του ζωικού κεφαλαίου, η αύξηση του κόστους από τη χρήση ζωοτροφών λόγω περιορισμού μετακίνησης των κοπαδιών, σε συνδυασμό με την καταβολή καθόλου ή ελάχιστων αποζημιώσεων που δεν αποκαθιστούσαν τις μεγάλες απώλειες, η μη καταβολή ή δραστική μείωση της εξισωτικής αποζημίωσης, οι μεγάλες καθυστερήσεις στις υπόλοιπες ενισχύσεις που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι, έχουν οδηγήσει την πλειοψηφία των μικρομεσαίων στη χρεοκοπία.

Φέτος, οι φτωχοί κτηνοτρόφοι εκτός από τα απανωτά πλήγματα που έχουν δεχτεί από την πολιτική κυβερνήσεων – ΕΕ είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο επανεμφάνισης του καταρροϊκού πυρετού, καθώς δεν υπάρχει σχέδιο οργανωμένης αντιμετώπισης, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και χωρίς την επιβάρυνση των φτωχών κτηνοτρόφων. Παραδείγματα είναι τα εξής:

Πρώτον δεν υπάρχει επαρκής και οργανωμένη αντιμετώπιση των πληθυσμών του ξενιστή (κουνούπι) μέσω ψεκασμών.

Δεύτερον, στην υποστελέχωση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών με την παντελή έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού σε περιοχές με πολύ αναπτυγμένη κτηνοτροφία (πχ Σέρβια και Βόιο Κοζάνης). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απαντά με την ιδιωτικοποίηση της κτηνιατρικής υπηρεσίας (κτηνίατρος εκτροφής).

Ταυτόχρονα, διαιωνίζεται το ζήτημα με τις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις. Οι προτεινόμενες λύσεις διαχειριστικού χαρακτήρα, υπηρετούν τη βασική στόχευση της ΕΕ για τη συγκεντροποίηση της παραγωγής σε λίγα χέρια και την απελευθέρωση εκτάσεων, την αλλαγή χρήσης της ώστε να δοθεί στο κεφάλαιο φτηνή γη. Η νέα ΚΑΠ, που χειροτερεύει ακόμα πιο πολύ τη θέση της μικρομεσαίας αγροτιάς, αφού μειώνονται ενισχύσεις και δικαιώματα, σε συνδυασμό με την άγρια και άδικη φορολόγηση τους.

 Κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση. Ακόμα και η απόφαση του Υπουργείου για τα εμβόλια του καταρροϊκού πυρετού οδηγεί σε νέα οικονομική επιβάρυνση, με τουλάχιστον ένα ευρώ ανά ζώο προσθέτει ένα επιπλέον βαρύ κόστος στον μικρομεσαίο κτηνοτρόφο και τον σπρώχνει στο χείλος της καταστροφής.  ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός τι άμεσα μέτρα θα πάρει προκειμένου:

1.      Να οργανωθεί η πρόληψη και η αντιμετώπιση της ασθένειας (πχ ψεκασμοί, εμβολιασμοί κλπ) χωρίς καμιά επιβάρυνση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, παρέχοντας δωρεάν και το εμβόλιο για όσους το κάνουν χρήση.

2.      Να καλυφθούν οι απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και εισόδημα και να στελεχωθούν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με μόνιμο κτηνιατρικό, διοικητικό και άλλο προσωπικό.Ο βουλευτής
 Νίκος Μωραΐτης