«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 26 Μαΐου 2015

ΚΑΠ και ο τρόπος λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ καταστρέφουν τους μικρομεσαίους παραγωγούς

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ

Προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας



Θέμα: ΚΑΠ και ο τρόπος λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ καταστρέφουν τους μικρομεσαίους παραγωγούς. 
Παρά τις εξαγγελίες και από τη νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για στήριξη της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν καθημερινά την αδυναμία να συνεχίσουν την παραγωγή, βιώνοντας το φάσμα της εξαθλίωσης. Οι πολιτικές της νέας ΚΑΠ, τις οποίες η νέα κυβέρνηση δεν απορρίπτει, συνεχίζουν να συμπιέζουν το πενιχρό εισόδημά τους, με αποτέλεσμα να...
αδυνατούν να εξυπηρετήσουν όχι μόνο τις σύγχρονες ανάγκες τους αλλά και τις βασικές. Από τις 27 Φλεβάρη 2015 πρόσθεσε η Κυβέρνηση, σε αυτήν την τραγική πραγματικότητα, την απόφαση - διαταγή να δοθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων) στην Τράπεζα της Ελλάδας μετατρέποντας τα σε repos για την εξόφληση της δανειακής σύμβασης, στερώντας πάνω από 200 εκατ. ευρώ από χιλιάδες αγρότες που περιμένουν να εισπράξουν καθυστερούμενες και μη επιδοτήσεις και διάφορες άλλες πληρωμές . Παράλληλα πληθαίνουν πανελλαδικά οι καταγγελίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων για απίστευτα γραφειοκρατικά εμπόδια και υπηρεσιακά λάθη που τους αφαιρεί το δικαίωμα της έγκαιρης είσπραξης των χρημάτων που φτάνει ακόμα μέχρι και την υποβολή προστίμων .

 Η δυσλειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα μεγάλα εμπόδια στην πρόσβαση για ηλεκτρονική αίτηση του ΟΣΔΕ, είναι και αυτό συχνή δικαιολογία για την αδυναμία επίλυσης προβλημάτων και της δωρεάν εξυπηρέτησης των αιτούντων αγροτών και κτηνοτρόφων, σπρώχνοντας τους στον ιδιώτη. Μάλιστα στους κτηνοτρόφους η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο με την πρόσφατη αλλαγή που έγινε στον προσδιορισμό των βοσκήσιμων επιλέξιμων εκτάσεων σε βάρος δικαιωμάτων και επιδοτήσεων των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.



ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργό τι μέτρα θα πάρει και ποιες αποφάσεις θα υιοθετήσει προκειμένου: α) Να πληρωθούν άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες όλες οι επιδοτήσεις και πληρωμές που αν και δικαιούνται, όμως μέχρι σήμερα στερούνται οι γεωργοκτηνοτρόφοι, και πως ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα λειτουργεί προς όφελος και όχι ως εμπόδιο του σκληρά δοκιμαζόμενου αγροτικού και κτηνοτροφικού πληθυσμού και

 β)Το οικονομικό κόστος των δηλώσεων ΟΣΔΕ να επιβαρύνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι, ως νέο χαράτσι, τους αγρότες και να επιστραφούν ότι έχουν πληρώσει σε ιδιωτικές εταιρίες και συνεταιρισμούς μέχρι τώρα η αγροτιά για αιτήσει του ΟΣΔΕ.