«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 2 Μάρτη 2017

Πολιτικές για την άρση των ανισοτήτων μεταξύ των Περιφερειών των χωρών της ΕΕ. Άνοιξε η συζήτηση για τη συνοχή μετά το 2020 – Συμμετοχή του Περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα


Στην 12η συνεδρίαση της Επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ» (COTER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) και στη Διάσκεψη με θέμα «Το μέλλον της πολιτικής για τη συνοχή μετά το 2020», που πραγματοποιούνται παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου, στις 2 και 3 Μαρτίου 2017 στη Βαρσοβία (Πολωνία), βρίσκεται ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος και μέλος της ΕτΠ, Απόστολος Κατσιφάρας...

«Ήρθε η ώρα της πολιτικής αλλαγής. Στο επίκεντρο ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Η Πολιτική Συνοχής μετά το 2020, να σχεδιαστεί με κοινωνικά και όχι με οικονομικά μόνο κριτήρια», αυτή είναι η καθαρή θέση της Περιφέρειάς μας, όπως εκφράστηκε από τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.
«Σήμερα ξεκινά ο διάλογος για την Πολιτική Συνοχής μετά το 2020. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι παρούσα σε αυτόν το διάλογο. Η επιλογή της συμμετοχής μας στην Επιτροπή COTER της Επιτροπής των Περιφερειών μας επιτρέπει να παίρνουμε ενεργό μέρος στο διάλογο και να διεκδικούμε περισσότερα για τους πολίτες μας» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας έχουν πληγεί από την οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση. Υπάρχει διεύρυνση των περιφερειακών ανισοτήτων, τόσο μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών, όσο και μεταξύ των περιφερειών εντός των κρατών μελών.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή αναπτύχθηκαν οι προβληματισμοί των μελών για την μέχρι σήμερα πορεία της Πολιτικής Συνοχής, η αποκτηθείσα εμπειρία, καθώς και τα διδάγματα που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατάρτιση της στρατηγικής για την περίοδο μετά το 2020.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν τα τρία “σημεία κλειδιά” που πρέπει να ληφθούν υπόψη στην κατάρτιση των σχεδίου για την αντιμετώπιση των περιφερειακών ανισοτήτων και είναι η προαγωγή της οικονομικής, η προαγωγή της κοινωνικής και η προαγωγή της εδαφικής συνοχής εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μέχρι σήμερα πορεία μας, είχε κυρίως εστιάσει μόνο στην οικονομική παράμετρο.».

Η σημασία συμμετοχής των δήμων και των περιφερειών στο σχεδιασμό.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι και θα είναι παρούσα στις συζητήσεις που αφορούν το μέλλον των πολιτών της. Η παρουσία μας είναι σημαντική, για να εκφράζουμε τις ανησυχίες και τις απόψεις των περιφερειών και των δήμων στη θεσμική συζήτηση σχετικά με τη μελλοντική Πολιτική Συνοχής, αφού τα αποτελέσματά της έχουν άμεσο αντίκτυπο στις κοινωνίες μας και τους πολίτες μας», ανέφερε ο κ. Κατσιφάρας, συμπληρώνοντας ότι «ιδίως στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες, όπως είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που εκτός των άλλων αντιμετωπίζουμε αυξανόμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς, αλλά και νέες προκλήσεις όπως η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, η κλιματική αλλαγή, το δημογραφικό, κλπ., η φωνή μας, η φωνή των πολιτών μας έχει μεγάλη σημασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων.».
Εκτός της αυριανής Διάσκεψης για «Το μέλλον της πολιτικής για τη συνοχή μετά το 2020», σήμερα έγινε και  συζήτηση με υπουργούς της ομάδας Βίζεγκραντ (V4+4) και την Ευρωπαία Επίτροπο για την Περιφερειακή Πολιτική, Κορίνα Κρέτσου.
Στην ατζέντα της συνεδρίασης της Επιτροπής «Πολιτική εδαφικής συνοχής και προϋπολογισμός της ΕΕ» (COTER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), περιλαμβάνονται ακόμα: η «μεταρρύθμιση των ιδίων πόρων της ΕΕ στο πλαίσιο του επόμενου ΠΔΠ μετά το 2020», οι «δημοσιονομικοί κανόνες που εφαρμόζονται στον ετήσιο προϋπολογισμό της Ένωσης», το «μέλλον του Μηχανισμού ‘Συνδέοντας την Ευρώπη’ στις μεταφορές», η «Ευρωπαϊκή στρατηγική για την κινητικότητα χαμηλών εκπομπών», η «Νησιωτική επιχειρηματικότητα: συμβάλλοντας στην εδαφική συνοχή», και η πορεία «προς μια ολοκληρωμένη πολιτική της ΕΕ για τη στέγαση».

***


Δράσεις τις Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία για την εθελοντική αιμοδοσία

Συνεχίζονται οι ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας, με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης αυτή τη φορά σε δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία.
Συγκεκριμένα, έπειτα από την έγκριση που δόθηκε με το υπ’ αριθ. Φ15/1493/126750/Δ1/01-08-2016 έγγραφο της Γενικής Δ/νσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μέσω της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, ξεκινάει από την Π.Ε. Αχαΐας πρόγραμμα ενημέρωσης μαθητών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία.
Οι ενημερώσεις θα γίνουν σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και με τους Συλλόγους Εθελοντών Αιμοδοτών (ΣΕΑ): ΣΕΑ Νομού Αχαΐας «Ο Αιμοδότης», ΣΕΑ Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων «Ο Άγιος Στυλιανός», ΣΕΑ Κ.Υ. Χαλανδρίτσας «Ο Άγιος Χαράλαμπος» και ΣΕΑ Ακράτας «Ο Δεσμός», και το πρόγραμμα επισκέψεων στα σχολεία έχει ως εξής:
 * 01-03-2017 στο Δημοτικό Σχολείο Ρίου
 * 03-03-2017 στο 15ο Νηπιαγωγείο Πατρών
 * 08-03-2017 στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
 * 09-03-2017 στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Αλισσού και στο Νηπιαγωγείο Λουσικών
 * 13-03-2017 στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
 * 15-03-2017 στο 15ο κ΄ 21ο Δημοτικά Σχολεία Πατρών
 * 17-03-2017 στο 55ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
 * 20-03-2017 στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας
 * 22-03-2017στο  8ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών
 * 28-03-2017 στο 44ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών.