«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση απ΄ την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σε ρυθμούς «Let’s do it Greece» η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Στις 2 Απριλίου, γίνε η αλλαγή που περιμένεις!


Σε ρυθμούς «Let’s do it Greece» κινείται και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, καθώς πλησιάζει το αποκορύφωμα της μεγαλύτερης εθελοντικής περιβαλλοντικής δράσης της χώρας την επόμενη Κυριακή 2 Απριλίου 2017.
Με κεντρικό σύνθημα «Γίνε η Αλλαγή που Περιμένεις», εκατοντάδες εθελοντές από τη Δυτική Ελλάδα ενώνονται με εθελοντές από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας, καθώς, μέχρι σήμερα, πάνω από 150 δράσεις έχουν δηλωθεί στην επικράτεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες (Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Ηλεία)...

Ήδη από τη Δευτέρα έχει ξεκινήσει η «Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s Do It Greece 2017», η οποία με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, υλοποιείται σε περισσότερα από 1.400 σχολεία της χώρας.
Την Κυριακή 2 Απριλίου, μπορεί ο καθένας μας να γίνει κομμάτι του οράματος για μια καθαρή Ελλάδα!
Αν είστε ομάδα, σύλλογος, γειτονιά, παρέα, συλλογικότητα, δηλώστε τη δική σας δράση στο σύνδεσμο http://letsdoitgreece.org /δήλωστε-συμμετοχή/
Εναλλακτικά, πάρτε μέρος σε κάποια δράση δίπλα σας. Εντοπίστε τη δράση που σας ενδιαφέρει μέσα από το διαδραστικό Χάρτη Δράσεων (http://letsdoitgreece.org/map/)
Όλοι, λοιπόν, ραντεβού αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου 2017, ώστε και φέτος η Δυτική Ελλάδα θα φωνάξει δυνατά Let’s do it Greece.
Δίνοντας και πάλι το σύνθημα του εθελοντισμού, της συνεργασίας, της ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης όλων μας για ένα καλύτερο, καθαρότερο και πιο πράσινο αύριο, ιδίως για τα παιδιά μας.
Στις 2 Απριλίου, κάνε κι εσύ το πρώτο βήμα. Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!


***

Ξεκινά το Σάββατο 1η Απριλίου ο εναέριος δολωματικός εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης κατά της Λύσσας, ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, ότι το Σάββατο 1η Απριλίου, αναμένεται να ξεκινήσει η διενέργεια εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων με εναέρια διανομή των εμβολίων – δολωμάτων.
Η επιχείρηση αυτή, θα λάβει χώρα από το αεροδρόμιο του Αγρινίου και θα καλύψει ένα μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα το Δήμο Αμφιλοχίας και ένα τμήμα του Δήμου Αγρινίου (πρώην Δήμος Παρακαμπυλίων), καθώς και την Περιφέρεια Ηπείρου.
Η χρονική διάρκεια εκτέλεσης της επιχείρησης υπολογίζεται να είναι πέντε (5) ημέρες.
Για το λόγο αυτό, συνιστούμε προς όλους τα κάτωθι:
              Αποφυγή επαφής του εμβολίου – δολώματος με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση επαφής θα πρέπει να υπάρχει άμεση μετάβαση σε μονάδα Υγείας.
              Σε περίπτωση που κάποιος  βρει ένα τέτοιο εμβόλιο – δόλωμα δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει για να το απομακρύνει σε ένα πιο δύσβατο μέρος αυτό θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια
              Σε ζώο που πιθανώς έχει προσλάβει το δόλωμα αποφεύγεται για τουλάχιστον μία (1) ημέρα η επαφή με γυμνά χέρια τόσο για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ζώου όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.
Θα ακολουθήσει ενημέρωση από την Υπηρεσία για λήξη της επιχείρηση της ρίψης των εμβολίων –δολωμάτων.

***

«Προτεραιότητα η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μας» - Ενημερωτική ημερίδα στους εργαζόμενους πολιτικούς μηχανικούς των Υπηρεσιών της Περιφέρειας

Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σύγχρονες μεθόδους και υλικά, για τη μείωση της ενεργειακής σπατάλης, αποτελεί προτεραιότητα για την Περιφέρειά μας, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια ημερίδας, που έγινε σήμερα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάτρα.
Καλωσορίζοντας ο κ. Κατσιφάρας όλους τους συμμετέχοντες, εργαζόμενους, πολιτικούς μηχανικούς των Υπηρεσιών και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας), σημείωσε πως «για να αλλάξει αυτή η νοοτροπία σε όλους τους συμπολίτες μας, θα πρέπει η ενεργειακή αναβάθμιση να ξεκινήσει από το “σπίτι” μας. Πρέπει σα διοίκηση να βλέπουμε τις καλές πρακτικές και να ενημερώνουμε τους εργαζόμενους μας. Γιατί η γνώση είναι η κινητήρια δύναμη για όλα. Η δύναμη για να κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Και πρέπει και εμείς να προσαρμοζόμαστε και να εφαρμόζουμε τις πρακτικές αυτές. Να μειώσουμε τις καταναλώσεις και να αποκτήσουμε κουλτούρα».
Και συνέχισε ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας πως «η μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας στα δημόσια κτίρια, μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης, μπορεί να απελευθερώσει δημόσιους πόρους για άλλα έργα. Επιπλέον, συμβάλλει στην αλλαγή συμπεριφοράς όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας από τους πολίτες».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Μπαλαμπάνης, τόνισε πως «στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων της Περιφέρειας μας, είναι να είμαστε έτοιμοι για ένταξη χρηματοδότησης. Πρωτοπορούμε με τη διοργάνωση της συγκεκριμένης ημερίδας, σε μία προσπάθεια να ετοιμαστούμε με τις μελέτες».
Κατά την ημερίδα που είχε ως θέμα «Πρότυπο Παθητικό Κτίριο» (Passive House Basics), η παρουσίαση έγινε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.ΠΑ.Κ.) και συγκεκριμένα από τα βασικά στελέχη του ΕΙΠΑΚ, Στέφανος Παλλαντζάς, Πολιτικός Μηχανικός και Δρ. Ιωάννης Παππάς, Μηχανολόγος Μηχανικός, ενώ το «παρών» έδωσε και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας.
Το Πρότυπο Παθητικού Κτιρίου είναι ένα καθαρά υπολογιστικό εργαλείο που βασιζόμενο αποκλειστικά στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της φυσικής των κτιρίων, βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα τους, δεν απαιτεί συγκεκριμένες μεθόδους κατασκευής και συμβάλλει στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των κτιρίων.