«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Τη Δευτέρα 13 Μαρτίου η συντονιστική συνάντηση για την Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία Let’s Do It Greece 2017 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Την ερχόμενη Δευτέρα 13 Μαρτίου, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με τη στήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Πάτρας», διοργανώνει την κεντρική συντονιστική συνάντηση για την Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία «Let’s Do It Greece», η οποία φέτος θα γίνει την Κυριακή 2 Απριλίου 2017.
Στη συνάντηση που θα γίνει...
στις 11.30 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας (ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών 32 και Αμερικής, ισόγειο, Πάτρα), θα παραβρεθεί ο Εθελοντής – Οραματιστής και Συντονιστής του «Let’s Do It Greece» Νίκος Κιούσης, καθώς και σημαντικοί εθελοντές της οργανωτικής ομάδας.
Το μεγάλο ραντεβού έχει δοθεί για τις 2 Απριλίου και όλοι βρισκόμαστε σε πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή οργάνωση, για να γίνει πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρο «να ενώσουμε ολόκληρη την Ελλάδα» σε έναν κοινό σκοπό: Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!
Φέτος για έκτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται η Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία Let’s Do It Greece, η οποία έχει υιοθετηθεί από χιλιάδες εθελοντές και φορείς σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι ένας: Μέσα σε μία ημέρα να συντονιστούμε ταυτόχρονα σε ολόκληρη την Ελλάδα πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας.
Ζητούμενο είναι να ενεργοποιηθούν 100.000 εθελοντές από 3.000 ομάδες σε πάνω από 1.500 σημεία σε όλη την Ελλάδα μέσα σε μία ημέρα.
Ήδη έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και υποστήριξη εκατοντάδες φορείς σε όλη την Ελλάδα και ανάμεσά τους εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, το σύνολο των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, Δήμοι, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, εταιρίες, ιδιώτες, μουσεία, σχολεία, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Παιδείας, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.
Επίσης, με έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, θα υλοποιηθεί και φέτος η «Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Lets Do It Greece 2017» σε όλα τα σχολεία της χώρας, με κορύφωση την ημέρα της πανελλήνιας δράσης. Πρόκειται για μία εβδομάδα δράσεων μέσα στη σχολική μονάδα και με την συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας, με σκοπό να υιοθετηθεί ο σχολικός χώρος ως πεδίο δράσης καθαρισμού και βελτίωσης του περιβάλλοντος.
Κάθε χρόνο η Δυτική Ελλάδα ξεχωρίζει ανάμεσα στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, για τη μεγάλη συμμετοχή της στην Πανελλήνια Εθελοντική Δράση «Let’s Do Ιt Greece».
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει ενεργά το «Let's do it Greece», διευκολύνοντας και προβάλλοντας τις δράσεις εθελοντών και φορέων στη Δυτική Ελλάδα, έχοντας ως στόχο τη διάδοση του υγιούς εθελοντισμού, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των εθελοντών και των φορέων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη, τις υψηλές απαιτήσεις του εγχειρήματος και με γνώμονα τη διάδοση του εθελοντισμού και την επιτυχή προετοιμασία και πραγματοποίηση δράσεων από εθελοντές και φορείς της περιοχής μας, έχει θέσει υπό την αιγίδα της το «Let's do it Greece».

Δηλώστε συμμετοχή για τη Δράση
Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στη Δράση, είτε είστε φορέας είτε ιδιώτης, στον παρακάτω σύνδεσμο: http://letsdoitgreece.org/δήλωστε-συμμετοχή/

***

Απ. Κατσιφάρας: Διαρκής και χωρίς αποκλεισμούς η συμμετοχή της γυναίκας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Η συμβολή της γυναίκας στην ανάπτυξη, στην εξέλιξη στην ίδια της ζωή, είναι μείζονος σημασίας, ενώ πρωταρχική είναι η συμβολή της στο πνευματικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο. Στη δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα μας, η θέση της γυναίκας στην ελληνική κοινωνία είναι σημαντική, πολύ περισσότερο μάλιστα στην ελληνική οικογένεια».
Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσε στον Πύργο, η Περιφέρεια με το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (ειδικότερα το τμήμα Πύργου), με θέμα «δεν γεννιόμαστε, γινόμαστε γυναίκες», το οποίο επιμελήθηκαν οι φοιτητές του τμήματος Διοίκησης, Επικοινωνίας, Πολιτιστικών και Τουριστικών Σπουδών.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναδείχθηκαν η αξία της γυναικείας παρουσίας προωθώντας το ατομικό, ομαδικό, κοινωνικό, μορφωτικό, οικονομικό επίπεδο  της ανθρώπινης δράσης, με αφορμή τους πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλείται να ανταπεξέλθει κάθε σύγχρονη γυναίκα.
«Οι γυναίκες εργάζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, μοχθούν για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, ενώ συμμετέχουν σε κοινωνικές δράσεις και φιλανθρωπίες, παλεύοντας παράλληλα για τα δικαιώματα. Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, τιμάμε την γυναίκα που πρόσφερε και προσφέρει στους κοινωνικούς αγώνες και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η συμμετοχή της γυναίκας είναι διαρκής και χωρίς αποκλεισμούς» σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας και πρόσθεσε: «Η Αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους είναι πρόταγμα για εμάς και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε ανάγκη και θέλουμε τις γυναίκες, δημιουργικές, συνεργατικές, με την οπτική τη δική τους, που θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».
Και κατέληξε: «Η σημερινή ημέρα είναι σημείο αναφοράς για περισυλλογή και σκέψη. Στόχος μας πρέπει να είναι η ισότητα των φύλων, καθώς ο τερματισμός κάθε μορφής διάκρισης εις βάρος των γυναικών δεν θα επιτευχθεί, εάν η σημερινή ημέρα δεν αποτελέσει σημείο εκκίνησης για την κάλυψη και υπερκέραση εκείνων των εμποδίων που αποτελούν τροχοπέδη της ενίσχυσης του ρόλου της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία, την ανάδειξη της πολύπλευρης προσωπικότητάς της και την αξιοποίηση της στο ανθρώπινο κεφάλαιο γενικότερα, τόσο στο πλαίσιο του ατομικού όσο και του συλλογικού κοινωνικού πεδίου, στοχεύοντας αποτελεσματικά στην ένταξη και ενίσχυση του ρόλου της στην εργασιακή αγορά και στην επιχειρηματικότητα, γενικότερα».



***

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ζητάμε ίση μεταχείριση στην αποπληρωμή των επιχορηγήσεων στους δικαιούχους

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει στις επιχειρήσεις, σχετικά με την αποπληρωμή της επιχορήγησης στους δικαιούχους των αναπτυξιακών νόμων 3299/04 και 3908/2011, αναδεικνύει με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Στην επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο κ. Κατσιφάρας τονίζει πως, στο πλαίσιο των αναπτυξιακών νόμων 3299/2004 και  3908/2011, των οποίων διατάξεις τροποποιήθηκαν με τους νόμους 4399/2016 και 4441/2016 και αφορά το καθεστώς καταβολής της επιχορήγησης στις δικαιούχους-επιχειρήσεις, προβλέπεται η αποπληρωμή αυτών σε ισόποσες ετήσιες δόσεις (πέντε ή επτά, αναλόγως την περίπτωση) σε αντίθεση με ότι αρχικά προβλέπονταν στους δύο ανωτέρω νόμους.
«Αυτή η διαδικασία είναι αντίθετη, επίσης, με ότι αναγράφονταν στις οικείες αποφάσεις υπαγωγής, που συνιστούσαν και ‘δέσμευση’ του κράτους απέναντι στους δικαιούχους επενδυτές και αντίστροφα» σημειώνει ο Περιφερειάρχης σημειώνοντας πως υπάρχει ‘άνιση’ μεταχείριση των  επενδυτών και ζητά την εξέταση της δυνατότητας επιστροφής στο προηγούμενο καθεστώς των δύο αναπτυξιακών νόμων (3299/2004 και 3908/2011), των επενδύσεων που υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Αναπτυξιακού Προγραμματισμού των Περιφερειών της χώρας, που προέβλεπε την καταβολή της επιχορήγησης σε δύο στάδια – 50 % και 100% - ανάλογα με το επίπεδο υλοποίησης των εγκεκριμένων δαπανών του εκάστοτε επενδυτικού σχεδίου.
Μάλιστα, προτείνεται και εναλλακτική πρόταση για έκδοση της προβλεπόμενης από τον νόμο ειδικής απόφασής σας για την άπαξ καταβολή της οφειλόμενης επιχορήγησης στο σύνολο των επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν ολοκληρωθεί και που το συνολικό οφειλόμενο ποσό δεν ξεπερνά τα 2 εκατ. ευρώ, αλλά και ειδική νομοθετική ρύθμιση με την πρόβλεψη αν το υπόλοιπο οφειλόμενο δεν ξεπερνά τις 500.000 ευρώ αυτό να καταβάλλεται άπαξ και χωρίς την έκδοση της ειδικής υπουργικής απόφασης.
«Προσβλέπουμε στην κατανόησή σας και ζητάμε την συνδρομή σας, προκειμένου να στηρίξουμε εμπράκτως τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν και την ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας, να πάρουν μία ‘ανάσα’ ρευστότητας και να συμβάλουν και αυτές στην προσπάθεια  για επαναφορά της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης» καταλήγει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας.

***

Με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το 2ο Συνέδριο «Λοιμώξεις και Διαβήτης» στις 10-12 Μαρτίου

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει το 2ο Συνέδριο με θέμα «Λοιμώξεις και Διαβήτης» που θα πραγματοποιηθεί από την Παρασκευή έως και την Κυριακή 10 – 12 Μαρτίου, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σκοπός του Συνεδρίου είναι η ενημέρωση των πολιτών για θέματα:
1) Σακχαρώδη Διαβήτη
2) Διαβητικής αγγειοπάθειας
3) Λοιμώξεων της κοινότητας
4) Πρόληψη - Αναγκαιότητα εμβολιασμών.
Την Παρασκευή η έναρξη θα γίνει στις 11 το πρωί, ενώ η εκδήλωση θα έχει διαδραστικό χαρακτήρα και μετά τις σύντομες εισηγήσεις θα απαντηθούν και ερωτήσεις από το κοινό.
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν οι ομιλητές:
Γώγος Χαράλαμπος, καθηγητής Παθολογίας,
Κυριαζοπούλου Βενετσάνα, καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας,
Τσολάκης Ιωάννης, καθηγητής Αγγειοχειρουργικής
και οι ιατροί Παθολόγοι μέλη της επιστημονικής επιτροπής,
Ακινόσογλου Καρολίνα,
Συροκώστα Ιουλία, Επιμελήτρια Α’ Παθολογικής Κλινικής ΠΓΝ Πατρών.
Ειδικότερα με τη διοργάνωση της εκδήλωσης στόχος είναι η πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών με σκοπό την ατομική και συλλογική πρόληψη για την αποφυγή λοιμώξεων και των συνεπειών αυτών και η βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών με χρόνια νοσήματα.
Την εκδήλωση στηρίζει ο Σύλλογος των Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη «Ζωή Γλυκιά» και εκ μέρους τους θα απευθύνει χαιρετισμό η πρόεδρος Βασιλική Γούλα, ενώ πραγματοποιείται με τη συνδρομή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Πατρέων.

***

Δωρεάν σπιρομετρικοί έλεγχοι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η Διεύθυνση Δημοσίας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο πλαίσιο προστασίας και προαγωγής της Υγείας του γενικού πληθυσμού της Περιφέρειας, πραγματοποιεί δωρεάν σπιρομετρικούς ελέγχους σε διάφορα σημεία.
Οι σπιρομετρήσεις γίνονται σε συνεργασία με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, το Δήμο Ερυμάνθου, τον Σύλλογο Εθελοντών Ομάδας Κάστρου Κυλλήνης και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παραλίας Πατρών – Αγ. Ιωάννης.
Συγκεκριμένα οι δράσεις δωρεάν προληπτικού σπιρομετρικού ελέγχου θα γίνουν στις περιοχές:
·         Δευτέρα 13 Μαρτίου, ώρα 9 π.μ. – 1 μ.μ.: Κοινότητα Κάστρου Ηλείας στο χώρο του Κοινοτικού κτιρίου
·         Τρίτη 14 Μαρτίου, ώρα 9 π.μ. – 1 μ.μ.: Μεσολόγγι, στο χώρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.
·         Πέμπτη 16 Μαρτίου, ώρα 9 π.μ. – 1 μ.μ.: Κοινότητα Φαραί Αχαΐας στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου.
·         Παρασκευή 17 Μαρτίου, ώρα 9 π.μ. – 1 μ.μ.: Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Πατρών – Αγ. Ιωάννης, στα γραφεία του Συλλόγου.