«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η φροντίδα και η προστασία των παιδιών, προτεραιότητα στη στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας – Σύμφωνο Συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού»


Η υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον Σύλλογο «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση ενός υποστηρικτικού δικτύου για την φροντίδα των παιδιών της Δυτικής Ελλάδας που βρίσκονται σε κίνδυνο, είτε για λόγους υγείας, είτε εξαιτίας της φτώχειας και της έλλειψης επαρκούς οικογενειακού περιβάλλοντος, αποφασίστηκε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όπως προβλέπεται από το Σύμφωνο, οι δύο φορείς θα υλοποιήσουν, μεταξύ άλλων, προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής, διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες, για θέματα σχετικά..
με την εξαφάνιση και την ενδοσχολική βία, ημερίδες για την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση επαγγελματιών και φοιτητών για την παιδική προστασία και την αποκατάσταση παιδιών σε κίνδυνο, οργάνωση εκδηλώσεων, δράσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των παιδιών.
«Η ραγδαία μείωση του εισοδήματος, το υψηλό ποσοστό ανεργίας, η αποσύνθεση των εργασιακών σχέσεων, ο θρυμματισμός των ανθρωπίνων σχέσεων, η αποδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου, η ανεπάρκεια του οικογενειακού περιβάλλοντος, η έλλειψη κοινωνικών δομών, η ανισότητα του εισοδήματος, έχουν οδηγήσει σε μία τεράστια κρίση που έχει φτωχοποιήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει προχωρήσει στην χάραξη μιας στοχευμένης κοινωνικής πολιτικής ειδικότερα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά με φτώχεια και με χρόνια νοσήματα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, σημειώνοντας πως η Περιφέρειά μας συνεργάζεται με δεκάδες φορείς που προσφέρουν εθελοντικά προς το κοινό καλό, και ιδίως έχοντας στο επίκεντρο το παιδί.
«Κάποιες πολιτικές απαιτούν εθελοντική προσφορά, κοινή συμμετοχή χωρίς κόστος, καθώς και τοπική κοινωνική συμφωνία. Κάποιες άλλες κινητοποιούν τη συλλογική ευαισθησία και δεν απαιτούν ιδιαίτερη χρηματοδότηση από την κρατική μηχανή. Στόχος μας μέσα από αυτή τη συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι να αξιοποιήσουμε τις δράσεις και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος για την υποστήριξη παιδιών και οικογενειών, να συνεργαστούν και να στηρίξουν το έργο και τις δράσεις σε περιφερειακή κλίμακα και να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια παροχής βοήθειας στα παιδιά και τις οικογένειες τους που χρήζουν στήριξης», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.
Όπως τόνισε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την Υγεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Βοηθός Περιφερειάρχη Αντώνης Χαροκόπος κατά την εισήγησή του, στόχος είναι η συνεργασία για την από κοινού προώθηση και υποστήριξη της κοινωνικής φροντίδας, αλληλεγγύης, προαγωγής υγειάς παιδιών, τόσο στο πεδίο παρεμβάσεις όσο και της προστασίας των παιδιών, η ανάληψη της κοινής δέσμευσης ότι θα προβούμε σε μια σειρά από συντονισμένες ενέργειες κατά αρμοδιότητα για την καλύτερη και πιο άμεση υποστήριξη των παιδιών και η συνεργασία για ανεύρεση ή διάθεση χώρων για δημιουργία δομών με στόχο την ενδυνάμωση των παιδιών  στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα για την λειτουργία Σπιτιού Ημερήσιας Φροντίδας Παιδιών στην περιοχή της Αχαΐας.


***

Απ. Κατσιφάρας: Οι εκκρεμότητες πλέον τελειώνουν! – Με τους δύο νέους κόμβους στην Ευρεία Παράκαμψη Πατρών ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός 25 χρόνων

Δύο νέα έργα, σημαντικά για την οδική κυκλοφορία, την αποσυμφόρηση περιοχών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα, αλλά και ενταγμένα στη μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, προχωρούν πλέον προς υλοποίηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Σήμερα κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, εγκρίθηκε η ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα» - Άξονας Προτεραιότητας 3 «Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση μεταφορικών υποδομών», των νέων συνδετήριων κόμβων Κ3 και Κ7 της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 21 εκατομμύρια ευρώ.
Αφορά τους δύο κόμβους, τον «Κ3» που θα συνδέει στα Συχαινά την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών με την Μικρή Περιμετρική Πατρών μέσω των οδών Πανεπιστημίου, Μειλίχου και Αλεξανδρουπόλεως και τον κόμβο «Κ7» της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών έως την Ε.Ο. Πατρών –Τριπόλεως στην περιοχή Λαμπραίικα.
«Με τη σημερινή έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ανάβει το πράσινο φως για ένταξη στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, δύο έργων τα οποία ολοκληρώνουν ένα σχεδιασμό για την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών, πάνω από 25 χρόνια. Πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε πως όλο αυτό, είναι δουλειά κόπων και μεγάλων προσπαθειών» υπογράμμισε κατά την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Αναφερόμενος στον κόμβο Κ7, ο κ. Κατσιφάρας τόνισε πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι δεν είχαμε σύνδεση με την πρώην Ε.Ο. «111». Αρα με αυτή την παρέμβαση ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ερχόμαστε και απαντάμε στις εκκρεμότητες που έχουμε. Ανήκουν πλέον στο παρελθόν και ανοίγουμε νέους ορίζοντες. Και αυτή είναι παρέμβαση, στοχευμένη», ενώ μίλησε και για τον κόμβο Κ3 τονίζοντας πως είναι ένας εμβληματικός κόμβος, στο κρίσιμο σημείο πάνω από την Ανθούπολη και τα Συχαινά.
«Αν δούμε μελλοντικά το πώς δίνει εύκολη πρόσβαση στον Αρχαιολογικό Κόμβο της Βούντενης, είναι κάτι το σπουδαίο για την περιοχή μας. Η Περιφέρεια κάνει το χρέος της αναλαμβάνοντας την ευθύνη, τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ και την τεχνική, διοικητική και κατασκευαστική ολοκλήρωση. Για να τελειώνουμε μία και καλή με τις εκκρεμότητες» και κατέληξε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας:
«Η κοινωνία έχει ανάγκη από κάπου να πιαστεί και αν εμείς δεν είμαστε φορείς αυτής της ελπίδας, δεν υπάρχει μέλλον. Έχουμε μόνο δύο ακόμα εκκρεμότητες, τη σύνδεση του νέου λιμένα Αιγίου με την Εθνική Οδό και στο Δήμο Ήλιδας, το δρόμο προς Σιμόπουλο. Θα τα προχωρήσουμε και τα δύο. Με αίσθημα ευθύνης θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους πόρους που έχουμε».
Από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, που έκανε την εισήγηση, συμπλήρωσε: «Ο κόμβος Κ3 θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της πρώτης εξόδου από το Ρίο προς την Πάτρα, ενώ χάρη στον κόμβο Κ7, όλοι θα έχουν πρόσβαση στην Ε.Ο. Πατρών - Τριπόλεως χωρίς να κινούνται σε Μιντιλόγλι, Φιλοθέη ή Οβρυά».

Κόμβος Κ3
Το έργο αφορά τη συνδετήρια οδό, Κόμβο Κ3 της Μικρής Περιμετρικής Πατρών (Μ.Π.Π.) με την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών (Ε.Π.Π.), μέσω της διάνοιξης και κατασκευής νέου ανισόπεδου κόμβου Κ3 Συχαινών, συνολικού προϋπολογισμού 12.950.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη σύνδεση της ΜΠΠ με την ΕΠΠ, δια μέσω της οδού Πανεπιστημίου (Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου) και την αναδιαμόρφωση και επανασχεδιασμό των δύο υφιστάμενων ισόπεδων κόμβων της οδού Πανεπιστημίου με τις οδούς Μειλίχου και Αλεξανδρουπόλεως.
Παράλληλα, προβλέπει τη βελτίωση και ανακατασκευή της υφιστάμενης δημοτικής οδού Μειλίχου, από την συμβολή της με την οδό Πανεπιστημίου έως την κοιλαδογέφυρα Γ9 της Ε.Π.Π., και τελικά την διάνοιξη και κατασκευή του νέου ανισόπεδου κόμβου Κ3 Συχαινών στην Ε.Π.Π. μεταξύ των σηράγγων Αρχαιολογικού Χώρου και Γηροκομείου.
Περιλαμβάνει την κατασκευή δύο κλάδων-ράμπες πρόσβασης προς Αθήνα και προς Πύργο, με τους οποίους γίνεται η σύνδεση με την Ευρεία Παράκαμψη.
Με το έργο αυτό, επιτυγχάνεται η πρόσβαση από/προς τους δύο οδικούς άξονες και στη συνέχεια από/προς το κέντρο της πόλης, το λιμάνι κ.λπ. χωρίς τη χρήση ήδη κορεσμένων οδών από τις δύο εισόδους της πόλης και χωρίς περαιτέρω κυκλοφοριακή επιβάρυνση περιοχών με σημαντική σήμερα περιβαλλοντική φόρτιση.

Κόμβος Κ7
Το έργο αφορά τη διάνοιξη και κατασκευή νέας συνδετήριας οδού από τον Κόμβο Κ7 της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών (Ε.Π.Π.) έως την Ε.Ο. Πατρών –Τριπόλεως (Ε.Ο. 33) στην περιοχή Λαμπραίικα, συνολικού προϋπολογισμού 8.025.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει την κατασκευή της νέας συνδετήριας οδού, τη διαμόρφωση δύο ισόπεδων κυκλικών κόμβων σπειροειδούς δακτυλίου κυκλοφορίας, στην αρχή και το τέλος της νέας οδού, τα κατάλληλα έργα αποχέτευσης των ομβρίων των κυκλοφοριακών έργων και τη διευθέτηση του ρέματος «Μανωλιά», όπου είναι απαραίτητη λόγω των νέων οδικών έργων. Επίσης προβλέπεται και η αποκατάσταση των οδικών συνδέσεων που διακόπτονται από την αρτηρία.
Το έργο αποτελεί συνέχεια του κάθετου άξονα της Ευρείας Παράκαμψης Πατρών, που στις σχετικές προϋπάρχουσες μελέτες για το σχεδιασμό του έργου, αναφέρεται ως «Αρτηρία Νερομάνας». Η «Αρτηρία Νερομάνας», ξεκινά από την Παραλία Πατρών, οδεύει παράλληλα με τη διευθετημένη κοίτη του ρέματος και καταλήγει στον κόμβο Κ7 (κλάδοι  Πύργος – Παραλία και  Παραλία – Κόρινθος).
Με το έργο επιτυγχάνεται μέσω της νέας χάραξης, η παράκαμψη του οικισμού της Οβρυάς μετατρέποντας όλες τις διαμπερείς κινήσεις σε περιφερειακές μέσω ενός αξιόπιστου οδικού διαδρόμου με σύγχρονα γεωμετρικά χαρακτηριστικά, ο οποίος και θα αποτελέσει τη συνέχεια του αυτοκινητόδρομου της Ε.Π.Π.  έως την Ε.Ο. Πατρών-Τριπόλεως (Ε.Ο. 33).
Χάρη σε αυτό το έργο, όλοι θα έχουν πρόσβαση στην Ε.Ο. Πατρών - Τριπόλεως χωρίς να κινούνται σε Μιντιλόγλι, Φιλοθέη ή Οβρυά. Παράλληλα θα διευκολύνονται όσοι από την Ε.Ο. 33 θέλουν να μεταβούν στο νέο λιμάνι ή την λαχαναγορά.