«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

«Με μαγνητικές πύλες και ακτίνες Χ θωρακίζουμε τη δυτική πύλη της χώρας μας» - Εντάχθηκαν στο Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» δύο νέα έργα για το λιμάνι της Πάτρας

Το λιμάνι της Πάτρας, η δυτική πύλη της χώρας μας, είναι απαραίτητο να διαθέτει βελτιωμένες και σύγχρονες υποδομές που θα προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους χρήστες.
Κάτι που πλέον γίνεται πράξη, μετά την υπογραφή από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, της ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», δύο νέων έργων της «Αναβάθμισης Ασφάλειας λιμένα Πατρών» και «Βελτίωση Υποδομών βορείου λιμένα Πατρών», συνολικού προϋπολογισμού 3.076.688 ευρώ και συγκεκριμένα:

«Συνεργαστήκαμε πολύ στενά όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τον ΟΛΠΑ και τον πρόεδρο του Νίκο Κοντοέ, ώστε να κάνουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο λιμάνι της Πάτρας. Και αυτό ήταν η βελτίωση των υποδομών και κυρίως η αναβάθμιση της ασφάλειας. Με αυτά τα δύο έργα, θα δώσουμε νέα πνοή, θα εξασφαλίσουμε τα στοιχεία που θα συμβάλλουν στη θωράκιση του λιμανιού. Μαζί με τον ΟΛΠΑ, αλλά και το Λιμεναρχείο θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε σε κάθε βαθμίδα, προκειμένου να διασφαλίσουμε πως το λιμάνι της Πάτρας θα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα ευρωπαϊκά λιμάνια, με τις καλύτερες υποδομές και τα πιο σύγχρονα μηχανήματα ελέγχου και επιτήρησης» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ευχαριστώντας τον κ. Κοντοέ, ενώ συμπλήρωσε πως «κλείνουμε με τις υπάρχουσες εκκρεμότητες και δε σταματάμε να σχεδιάζουμε νέα έργα προς όφελος του πολίτη».
«Η ασφαλής προσέγγιση των πλοίων, η διάθεση υποδομών αποθήκευσης που θα εξυπηρετούν τις εμπορευματικές μεταφορές, η κυκλοφορία εντός του λιμένα, η ασφάλεια που απαιτείται και επιβάλλεται από τους διεθνείς κανονισμούς για τις δραστηριότητες, για τους διακινούμενους και τις εγκαταστάσεις, αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία στη λειτουργία του λιμανιού. Και αυτά θα βελτιωθούν με την υλοποίηση αυτών των σημαντικών έργων» κατέληξε ο Απ. Κατσιφάρας.
Για την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας που το λιμάνι είναι υποχρεωμένο να εφαρμόζει, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, σχεδιάζεται η λήψη επιπλέον μέτρων ασφαλείας, των χώρων του και η εγκατάσταση εξοπλισμού ελέγχου όσων θα επιβιβαστούν σε πλοία, υδροπλάνα ή κρουαζιερόπλοια.
Όσον αφορά τη βόρεια λιμενολεκάνη, θα συμπληρωθούν οι υποδομές ασφαλείας προσέγγισης των πλοίων στο κρηπίδωμα με την εγκατάσταση περισσότερων προσκρουστήρων, στο υπάρχον υπόστεγο, το οποίο είναι κατασκευή από το 1970, θα επιδιορθωθούν διαρροές, θα αντικατασταθεί η στέγη και θα γίνουν εργασίες συντήρησης.
Αναβάθμιση ασφάλειας
Η «Αναβάθμιση ασφάλειας λιμένα Πατρών» εντάσσεται με Κωδικό ΟΠΣ 5005296 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» με συνολικό κόστος πράξης 1.839.788 ευρώ. Δικαιούχος είναι ο ΟΛΠΑ Α.Ε. Ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 31/3/2017 και λήξη η 31/3/2020.
Η πράξη περιλαμβάνει την υλοποίηση δύο υποέργων:
Το πρώτο υποέργο θα έχει ως παραδοτέο τη δημιουργία περιβόλου περιπολίας μήκους 1.450 μέτρων και ηλεκτρονική επιτήρηση (κάμερες και σύστημα καταγραφής), ο οποίος θα οριοθετείται από τους υπόλοιπους χώρους του λιμένα με προκατασκευασμένα στοιχεία.
Η ολοκλήρωση του δεύτερου υποέργου θα έχει ως παραδοτέο την προμήθεια και την εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού ελέγχου επιβατών και αποσκευών (3 μαγνητικές πύλες, 3 x-ray, 3 φορητές συσκευές χεριού ελέγχου), προκατασκευασμένο οικίσκο εγκατάστασης συσκευών ελέγχου, σύστημα σάρωσης – ελέγχου της βάσης οχημάτων εγκατεστημένο σε δύο πύλες διέλευσης και ελέγχου και σύστημα εποπτείας και καταγραφής χερσαίου χώρου.
Επίσης, σύστημα εντοπισμού και ελέγχου πλωτών στόχων στο θαλάσσιο χώρο του, αποτελούμενο από δύο ραντάρ με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την πλήρη λειτουργία τους.
 Βελτίωση υποδομών
Η «Βελτίωση υποδομών βορείου λιμένα Πατρών» εντάσσεται με Κωδικό ΟΠΣ 5006309 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτική Ελλάδα 2014-2020», με συνολικό κόστος πράξης 1.236.900 ευρώ. Δικαιούχος είναι ο ΟΛΠΑ Α.Ε. Ημερομηνία έναρξης της Πράξης ορίζεται η 1/3/2017 και λήξη η 30/4/2019.
Η ολοκλήρωση του έργου θα έχει ως παραδοτέα:
Συνολικά 22 προσκρουστήρες.
Υπόστεγο – αποθήκη με βελτιωμένες κτιριακές και λοιπές εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας 3.100 μέτρων με στέγη από φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.
Κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση και την ασφάλεια του χώρου (φυλάκιο ελέγχου).
Ηλεκτρικό δίκτυο συνδεδεμένο με τον υποσταθμό μέσης τάσης και ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος 275 KVA, συνδεδεμένο στο δίκτυο.

***


Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τον Αυτισμό – Ενημερωτικές δράσεις σε πλατεία Γεωργίου και Ρήγα Φεραίου το Σάββατο 1η Απριλίου

Με τα μηνύματα «Δεν είσαι μόνος… Αποδοχή - Κατανόηση - Αγάπη - Επικοινωνία!» και «Ο Αυτισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά η αρχή ενός άλλου…», η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των Ατόμων με Αυτισμό Αχαΐας (ΕΨΥΕΠΕΑ) διοργανώνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις και δράσεις στην πλατεία Γεωργίου και στους πεζόδρομους Ρήγα Φεραίου και Αγίου Νικολάου, στην Πάτρα, το ερχόμενο Σάββατο στις 1 Απριλίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Αυτισμού. 
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις και τα δρώμενα θα γίνουν από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα και από τα μέλη του συλλόγου και από εθελοντές, θα επιχειρηθεί ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στο σοβαρό αυτό πρόβλημα, που αφορά πολλά παιδιά και τις οικογένειές τους, αλλά και όλους μας.
Παγκοσμίως η 2α Απριλίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα του Αυτισμού, ολόκληρος δε ο Απρίλιος ως μήνας που επιχειρείται μεγιστοποίηση της ενημέρωσης, της δράσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών, των αρχών και των φορέων για τον Αυτισμό.
Γιατί ο Αυτισμός μας αφορά όλους; Γιατί αναδεικνύεται στη σύγχρονη Παγκόσμια μάστιγα. Ασφαλή επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν ότι 1 κάθε 100 άτομα  παρουσιάζει κάποια διαταραχή του φάσματος του Αυτισμού. Νεώτερες έρευνες δείχνουν αυξητικές τάσεις και ανεβάζουν το ποσοστό στο 1 κάθε 80 γεννήσεις, ή και 1 στις 60 γεννήσεις και παρ’ όλα αυτά δεν έχει τύχει της αρμόζουσας προσοχής από την πολιτεία και από την  κοινωνία μας. Το 2015 έχουν διαγνωσθεί σε όλο τον κόσμο πολύ περισσότερα παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του Αυτισμού, παρά με AIDS, διαβήτη, καρκίνο και σύνδρομο Down αθροιστικά.
Όπως σημειώνει ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για την Υγεία και την Κοινωνική Αλληλεγγύη και Βοηθός Περιφερειάρχη Αντώνης Χαροκόπος, ο αυτισμός χαρακτηρίζεται  από διαφορετικής σοβαρότητας δυσκολίες κοινωνικότητας, επικοινωνίας και σκέψης-συμπεριφοράς.  Επηρεάζει την ανάπτυξη (διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή), τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, την αντίληψη σχετικά με τον εαυτό του και τους άλλους, τον τρόπο με τον οποίο μαθαίνει, τη λειτουργικότητα και την προσαρμογή του σε όλες τις καταστάσεις της καθημερινής ζωής.    
Η έλλειψη δομών και κατάλληλων υπηρεσιών μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα άτομα με Αυτισμό και γι αυτό οι ελλείψεις υποδομών τρομάζουν τους γονείς περισσότερο και από τη διάγνωση.  Για τον λόγο αυτό η  ενημέρωση και η κινητοποίηση έχει και σαν στόχο την ανάπτυξη δομών πρώιμης διάγνωσης και θεραπευτικής φροντίδας για τα παιδιά αυτά και τις οικογένειες τους, καθώς και υποστηρικτικές δομές για την ενήλικη ζωή, για όσους τις χρειάζονται και όταν η οικογένεια αδυνατεί.
Οι δράσεις θα περιλαμβάνουν εκτός των άλλων τοποθέτηση τραπεζιών και σταντ από μέλη και εθελοντές του συλλόγου για τη διανομή ενημερωτικών εντύπων και άλλου σχετικού υλικού, διαδραστικά δρώμενα  ευαισθητοποίησης και κατανόησης του Αυτισμού, εμπλέκοντας  ενεργά και το κοινό, καθώς και   μουσικό – θεατρικό  δρώμενο.

***


Η προσωπική σχέση στην εκπαιδευτική μας πραγματικότητα: αναζητήσεις και προοπτικές

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Σχεσιοδυναμικής Παιδαγωγικής και Συμβουλευτικής του Προσώπου και το Εργαστήριο Συμβουλευτικής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Πατρών, με τη στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, διοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η προσωπική σχέση στην εκπαιδευτική μας πραγματικότητα: αναζητήσεις και προοπτικές».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 1 Απριλίου και ώρα 10 το πρωί, στην αίθουσα «Ερμής» στον Εμπορικό Σύλλογο Πατρών (πλατεία Γεωργίου Α’).
Την ημερίδα έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν: εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, παιδαγωγοί, σύμβουλοι, ψυχολόγοι, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, γιατροί και άτομα κάθε άλλης επαγγελματικής ή/και επιστημονικής ομάδας.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας
10 π.μ. Εγγραφές
10.30 π.μ. Χαιρετισμοί
11.30 π.μ. «Χαμηλά εκπαιδευτικά αποτελέσματα και έλλειμμα στο παιδαγωγικό πλαίσιο αναφοράς», Νίκος Παΐζης
12 μ. «Η σχέση δασκάλου – μαθητή και η σύνδεσή της με το ψυχολογικό κλίμα της τάξης και την σχολική επίδοση: Υπάρχει διαμεσολάβηση του κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρου του μαθητή;», Μαρία Χασιώτη – Στέφανος Βασιλόπουλος
12.30 μ. «Από το προσωπείο του άσχετου… στο Πρόσωπο του εν σχέσει. Προσπάθεια ποιοτικής θεώρησης μιας… μετρήσιμης εκπαίδευσης», Δρ. Φώτης Πετρόπουλος
1.30 μ.μ. «Ομάδες Σχεσιοδυναμικής – Προσωποκεντρικής Συμβουλευτικής για γονείς παιδιών με ΔΑΦ», Στεφανία Φούσκα
2 μ.μ. «Θεατρικό εργαστήρι στο κατάστημα κράτησης Πάτρας: η εμπειρία πέντε χρόνων εφαρμογής», Ελένη Αθανασοπούλου (ΜΑ, Ψυχολόγος) – Πηνελόπη Κολοκοτσά (Θεατρολόγος, Σκηνοθέτης)
3 μ.μ. Στρογγυλή τράπεζα – συζήτηση