«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές διαλέξεις της Αστυνομίας στα ΚΑΠΗ της Πάτρας

Περισσότεροι από 300 ηλικιωμένοι πληροφορήθηκαν για τις μορφές απάτης και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι δράστες

Κατά τις διαλέξεις προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό, στο οποίο άτομα που είχαν εξαπατηθεί κατέθεταν τη βιωματική τους εμπειρία

Οι ενημερωτικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στη Δυτική Ελλάδα θα συνεχιστούν αμείωτα...



Ολοκληρώθηκαν, οι ενημερωτικές ομιλίες αστυνομικών στα τρία Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων της Πάτρας, που αποσκοπούσαν στην πληροφόρηση των ηλικιωμένων για την αποφυγή εξαπατήσεων σε βάρος τους. 

Οι ενημερωτικές διαλέξεις πραγματοποιήθηκαν μετά από πρόσκληση του Τμήματος Τρίτης Ηλικίας του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και εντάσσονται στις προληπτικές δράσεις που ενεργεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. 

Πιο συγκεκριμένα, περισσότεροι από 300 ηλικιωμένοι, μέσω μιας διαδραστικής λειτουργίας, είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τους αστυνομικούς για τις μορφές απάτης και τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι δράστες.

Ομιλητές στις διαλέξεις ήταν ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημόσιας Ασφάλειας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, Αστυνόμος Α΄ Ιωάννης ΣΤΑΘΟΥΛΙΑΣ και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, Αστυνόμος Α΄ Χαράλαμπος ΣΦΕΤΣΟΣ

Κατά τις διαλέξεις οι ηλικιωμένοι εκδήλωσαν έντονο ενδιαφέρον,  υποβάλλοντας ερωτήματα και καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες, ενώ  διαμόρφωσαν άποψη, σχετικά με το επίκαιρο ζήτημα της εξαπάτησης πολιτών. 

Όσον αφορά το περιεχόμενο των ομιλιών, αναπτύχτηκαν μεταξύ άλλων, η μεθοδολογία που χρησιμοποιούν οι δράστες, αναλύθηκαν πραγματικά περιστατικά εξαπάτησης ατόμων, ενώ δόθηκαν και χρηστικές συμβουλές.

Παράλληλα, στους ηλικιωμένους διανεμήθηκε φυλλάδιο από τους αστυνομικούς, σχετικά με τις τηλεφωνικές απάτες, ενώ προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό, με πραγματικά περιστατικά, όπου άτομα που είχαν εξαπατηθεί, κατέθεταν την βιωματική τους εμπειρία.  

Υπογραμμίζεται ότι η Αστυνομία στη Δυτική Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι αρωγός και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, συνεργαζόμενη με όλους τους Φορείς της περιοχής, για την ενημέρωση των πολιτών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και της αλληλεγγύης. 

 ***
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΝΤΩΝ


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΧΑΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπού για καταδικαστική απόφαση

   
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, 39χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μικτού Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών, σύμφωνα με την οποία του είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης δέκα ετών και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ  για ναρκωτικά.


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή  ναρκωτικών και Νομοθεσία περί όπλων
    
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Πατρών, 19χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μια σιδερογροθιά και μικροποσότητα κάνναβης.


Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή

    
Συνελήφθη, χθες το βράδυ, στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, 33χρονος ημεδαπός, διότι αφαίρεσε με την μέθοδο της απασχόλησης από κοσμηματοπωλείο που βρισκόταν σε λειτουργία  μια χρυσή βέρα αξίας 250 ευρώ. Από τη αστυνομική έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι λίγη ώρα νωρίτερα ο δράστης με την ίδια μεθοδολογία είχε αφαιρέσει από ιδιοκτήτη άλλου καταστήματος το κινητό του τηλέφωνο. 


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών

    
Συνελήφθη, χθες το βράδυ στην Πάτρα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης Πατρών, 31χρονος ημεδαπός, διότι σε αστυνομικό έλεγχο που του διενεργήθηκε, βρέθηκε στην κατοχή του και κατασχέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.


ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ


Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών
    
Συνελήφθη, χθες το μεσημέρι, στο Αγρίνιο, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου, 41χρονος ημεδαπός, διότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκε και κατασχέθηκε μια χάρτινη συσκευασία, που περιείχε οκτώ γραμμάρια κάνναβης.


Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος δυο δραστών για απάτη
   
Από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αγρινίου σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη σε βάρος δυο ημεδαπών, οι οποίοι με το πρόσχημα της αγοραπωλησίας τροχόσπιτου μέσω ανάρτησης αγγελίας σε ιστοσελίδα,  έπεισαν 62χρονο ημεδαπό να τους καταβάλλει τμηματικά το χρηματικό ποσό των (2.960) ευρώ.


***
Συνελήφθη 30χρονος για σωρεία κλοπών στην Αιτωλία

Από την έως τώρα έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν εξιχνιαστεί δέκα περιπτώσεις

Ο δράστης είχε αφαιρέσει μεταξύ άλλων, όπλα, οχήματα, ηλεκτρικές συσκευές και  γεωργικά μηχανήματα


Συνελήφθη, χθες (15-03-2017) το βράδυ, στο Μεσολόγγι, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, ένας ημεδαπός άνδρας, ηλικίας 30 ετών, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη διακεκριμένων κλοπών.

Ειδικότερα, χθες τα ξημερώματα, ο δράστης αφαίρεσε από οικία 69χρονου ημεδαπού στο Ευηνοχώρι, τρία κυνηγετικά όπλα, ένα πορτοφόλι με σαράντα ευρώ, την ταυτότητά του, μια κάρτα ανάληψης μετρητών και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του παθόντα με το οποίο διέφυγε.  

Για την διερεύνηση του περιστατικού, διενεργήθηκαν άμεσα αναζητήσεις από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό του δράστη στο Μεσολόγγι και τη σύλληψη του.

Σε σωματική έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί στον 30χρονο, βρήκαν και κατέσχεσαν, μεταξύ άλλων, διαρρηκτικά εργαλεία, επτά φυσίγγια κυνηγετικού όπλου, δυο κινητά τηλέφωνα και δεκατρείς κάρτες SIM.

Στο πλαίσιο των ερευνών από τους αστυνομικούς βρέθηκε το αυτοκίνητο του 68χρονου ακινητοποιημένο, καθώς και τα τρία κυνηγετικά του όπλα, η ταυτότητά του και η κάρτα ανάληψης μετρητών, που του είχε αφαιρέσει ο δράστης, τα οποία και του παραδόθηκαν.

Από την έρευνα που ενήργησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας Μεσολογγίου, σε συνεργασία με αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αιτωλικού, προέκυψε ότι, τους τελευταίους εννέα μήνες, ο δράστης είχε διαπράξει ακόμα εννέα κλοπές σε οικίες, καταστήματα, αλλά και αγροκτήματα στο Αιτωλικό, το Ευηνοχώρι, τη Κατοχή, το Νεοχώρι και το Μεσολόγγι.

Επισημαίνεται, ότι ο 30χρονος κατά τη τέλεση των κλοπών, είχε αφαιρέσει όπλα, οχήματα, γεωργικά μηχανήματα, ηλεκτρικές συσκευές, χρήματα, πετρέλαιο, ακόμα και τρόφιμα.

Μεγάλο μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκε από τους αστυνομικούς και αποδόθηκε στους παθόντες, ενώ η συνολική αξία των αντικειμένων που ο δράστης αφαίρεσε ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Μεσολογγίου, ενώ οι έρευνες για εμπλοκή του δράστη και σε άλλα παρόμοια αδικήματα συνεχίζονται.

 ***
Συνελήφθησαν δυο ημεδαποί για ληστεία

Συνελήφθησαν, χθες το πρωί στη Βαρβάσαινα Ηλείας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, δυο ημεδαποί άνδρες, πατέρας και γιος, ηλικίας 62 και 37 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για ληστεία.

Ειδικότερα, οι δυο δράστες ενεργώντας από κοινού, μετά από φραστικό επεισόδιο για αστικής φύσεως διαφορά, επιτέθηκαν σε 40χρονη ημεδαπή και με την άσκηση σωματικής βίας, της αφαίρεσαν την τσάντα της, που περιείχε το χρηματικό ποσό των 750 ευρώ και διάφορα προσωπικά της αντικείμενα.

Για την διερεύνηση του περιστατικού διενεργήθηκαν αναζητήσεις από αστυνομικούς της  Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πύργου, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό των δυο δραστών μετά από λίγη ώρα και τη σύλληψη τους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηλείας.  


***
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι, στο πλαίσιο εκτέλεσης αναγκαίων εργασιών ασφαλτόστρωσης, στην Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Πατρών, θα πραγματοποιηθούν σήμερα οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
•    Σήμερα (16-3-2017) στις 23:00 έως αύριο το πρωί στις 06:00, θα διακοπεί η κίνηση όλων των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πάτρα, από το κόμβο Σελιανιτίκων μέχρι το κόμβο του Ρίου με ταυτόχρονη εκτροπή της κυκλοφορίας στην Παλαιά Εθνική Οδό.
•    Στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα η κυκλοφορία θα διεξάγεται καθόλο το χρονικό διάστημα χωρίς καμία μεταβολή.
Παρακαλούνται οι οδηγοί να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων και να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
***
Μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών καταστράφηκαν χθες σε υψικάμινο
Καταστράφηκαν, μεταξύ άλλων, περίπου 2,5 τόνοι κάνναβης και 58 κιλά κοκαΐνης καθώς και 731 δενδρύλλια κάνναβης
Η καταστροφή πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
Οι ποσότητες προέρχονται από παλαιότερες υποθέσεις που χειρίσθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας
Το 2016 και το πρώτο δίμηνο του 2017 κατασχέθηκαν περίπου 13 τόνοι κάνναβης, 55.470 δενδρύλλια, πάνω από 300 κιλά ηρωίνης και περισσότερα από 125 κιλά κοκαΐνης 

Μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών από υποθέσεις που χειρίσθηκαν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας καταστράφηκαν χθες (15 Μαρτίου 2017), με μέριμνα της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.
Η καταστροφή πραγματοποιήθηκε με καύση σε υψικάμινο, ενώπιον Επιτροπής, στην οποία προεδρεύει Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και μετέχουν οι Προϊστάμενοι της διωκτικής Αρχής που ενήργησε την προανάκριση και της αρμόδιας Υπηρεσίας της οικείας Περιφέρειας
Ειδικότερα καταστράφηκαν πάνω από:
•    2,4 τόνοι κάνναβης
•    57,7 κιλά κοκαΐνης,
•      4,6 κιλά ηρωίνης,
•      1,9 κιλά οπίου και
•    731 δενδρύλλια κάνναβης.

Σημειώνεται ότι, το 2016 και το πρώτο δίμηνο του 2017, οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν συνολικά 12.333 υποθέσεις ναρκωτικών σε ολόκληρη τη χώρα, στο πλαίσιο των οποίων συνελήφθησαν συνολικά 16.042 άτομα για αδικήματα που αφορούν τα ναρκωτικά.
Στο παραπάνω χρονικό διάστημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από :
•    12,8 τόνοι κάνναβης,
•    55.470 δενδρύλλια κάνναβης
•    76.357 ναρκωτικά δισκία,
•         300,2 κιλά ηρωίνης και
•         125,4 κιλά κοκαΐνης.
Μάλιστα, μόνο το πρώτο δίμηνο του 2017 έχουν ήδη κατασχεθεί πάνω από 3 τόνοι κάνναβης και περισσότερα από 106 κιλά ηρωίνης.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν άμεσα και σε 24ωρη βάση με τις Υποδιευθύνσεις Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής και Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Αστυνομίας, στην υπόλοιπη Ελλάδα στους τριψήφιους αριθμούς «109» και «100»

***
Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ΑΝΤ1
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε συνέντευξη στη διάρκεια του βραδυνού δελτίου ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
 Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Πάμε να καλησπερίσουμε τον κύριο Νίκο Τόσκα, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Κύριε Υπουργέ, καλησπέρα σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλησπέρα κύριε Χατζηνικολάου.
Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω αν σας έχουν ενημερώσει οι αρχές για τον τρόπο με τον οποίο το δέμα αυτό έφτασε μέχρι τον προθάλαμο του γραφείου του κυρίου Σόιμπλε, στο γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών. Πώς πέρασε αυτό από τις ελληνικές Υπηρεσίες και από το αεροδρόμιο χωρίς κανείς να το εντοπίσει; Και λέω ειδικά από το αεροδρόμιο, γιατί εκεί μου κάνει μεγάλη εντύπωση, καθώς υπάρχουν σύγχρονα μηχανήματα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, χθες, ζητήσαμε άμεσα ενημέρωση από τις γερμανικές Αρχές, μέσω του Γερμανού συνδέσμου που υπάρχει εδώ στην Ελλάδα και άρχισαν να μας δίνουν ό,τι πληροφορίες είχαν στη διάθεσή τους. Στη συνέχεια αρχίσαμε να ερευνούμε τί δεν πήγε καλά από τη στιγμή που μάθαμε ότι το πακέτο αυτό είχε σταλεί από την Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αξιωματικοί της αστυνομίας οι οποίοι συνεργάζονται με τα ΕΛΤΑ και συνεργάζονται και με τους ελέγχους του αεροδρομίου και προσπαθούμε να δούμε αυτά τα υπερσύγχρονα μηχανήματα που αγοράστηκαν προ τριών μηνών από τα ΕΛΤΑ και χρησιμοποιούνται στο αεροδρόμιο, γιατί δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν αυτό το δέμα, αυτή τη μικρή έστω ποσότητα πυρίτιδας, για να βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, έτσι όπως και οι Γερμανοί μας ανέφεραν. Η ποσότητα της ύλης αυτής ήταν μικρή, γύρω στα 31 γραμμάρια και ήταν πυρίτιδα, δεν ήταν καμιά εκρηκτική ύλη στρατιωτική ή οτιδήποτε άλλο, αλλά προσπαθούμε να δούμε τί δεν πήγε καλά.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, όμως, φανταστείτε αυτό το δέμα-βόμβα να είχε σκάσει στο αεροπλάνο. Αυτό είναι ένα σενάριο τρόμου στο οποίο αναφέρονται σήμερα πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, λέγοντας ότι μπορεί να είχε προκληθεί κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι τρομοκράτες στέλνοντας το δέμα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μπορεί να ήταν εξαιρετική περίπτωση, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και πράγματι θα είχε δυσάρεστες συνέπειες. Και γι’ αυτό ακριβώς προσπαθούμε να δούμε τί δεν πήγε καλά, έτσι ώστε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ελέγχου οι οποίες δεν γίνονται μεν από την Ελληνική Αστυνομία, αλλά η Ελληνική Αστυνομία έχει την γενικότερη ευθύνη της ασφάλειας σε όλα τα θέματα στη χώρα. Το ίδιο προσπαθούμε να δούμε, τί δεν πήγε καλά και σε όλη την πορεία του δέματος, έτσι όπως ταχυδρομήθηκε και πήγε εκεί που πήγε.
Δημοσιογράφος: Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ότι αυτό το δέμα και θα πάω μετά και στο άλλο στο Παρίσι….
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχω να σας πω και κάτι καινούργιο γι αυτό.
Δημοσιογράφος: Αυτό το δέμα πέρασε και από το κέντρο διαλογής στη Φρανκφούρτη, όπου μαθαίνω ότι τα μηχανήματα που υπάρχουν είναι εξαιρετικά. Μου κάνει εντύπωση πως ούτε εκεί κατάφεραν να σκανάρουν την εκρηκτική ύλη, την πυρίτιδα που υπήρχε.
 Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα ήταν πρόωρο να βγάλουμε συμπεράσματα αυτή τη στιγμή, αλλά και τα πιο τέλεια μηχανήματα ξέρετε ότι τα χειρίζονται άνθρωποι και εδώ και στη Γερμανία και μπορεί κάτι να μην πήγε καλά και με το χειρισμό των υπαλλήλων. Όταν βγάλουμε άκρη, όταν βγάλουμε συμπεράσματα θα ανακοινωθούν. Φυσικά και θα προσπαθήσουμε σε συνεργασία και με τις γερμανικές Αρχές να βελτιώσουμε τις συνθήκες ελέγχου.
Δημοσιογράφος: Την ευθύνη για αυτό το πακέτο-βόμβα την ανέλαβαν οι «Πυρήνες». Θέλω να σας ρωτήσω, αν έχετε ενημέρωση από τις γαλλικές αρχές, από τη γαλλική κυβέρνηση, για την προέλευση του δέματος το οποίο πήγε εκεί, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ήταν και αυτό από την Ελλάδα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ είχαμε μια διαφορετική εξέλιξη γιατί εδώ εξερράγη το δέμα αυτό και ευτυχώς ελαφριά τραυματίστηκε η συγκεκριμένη υπάλληλος του ΔΝΤ στο Παρίσι. Το δέμα αυτό έγινε μικρά κομμάτια και είχε πολλή μικρή ποσότητα πυρίτιδας και μόλις πριν από λίγα λεπτά μας ενημέρωσαν οι γαλλικές Αρχές, ότι είχε ταχυδρομηθεί από την Ελλάδα.
Δημοσιογράφος: Και αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Υποτιθέμενος αποστολέας είναι πολιτικό πρόσωπο και σε αυτή τη περίπτωση.
Δημοσιογράφος: Είναι πάλι ο κύριος  Άδωνις Γεωργιάδης;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, είναι το όνομα του κυρίου Κικίλια, τον ενημέρωσα πριν από λίγα λεπτά, με μια διεύθυνση γραφείου που δεν χρησιμοποιείται πλέον.
Δημοσιογράφος: Στο δέμα που έστειλαν στη Γερμανία έβαλαν το όνομα του Άδωνι Γεωργιάδη, στο δέμα που έστειλαν στο Παρίσι έβαλαν το όνομα του Βασίλη Κικίλια. Αυτός ίσως είναι και ένας τρόπος να περνούν απαρατήρητα τα δέματα αυτά; Δηλαδή να βλέπουν οι υπάλληλοι στα ΕΛ.ΤΑ. ένα πολιτικό όνομα, πολύ γνωστό και επομένως να χαλαρώνουν;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν νομίζω ότι έχει σχέση το όνομα γιατί δεν έχουν, οι υπάλληλοι δουλεύουν μηχανικά, δεν νομίζω ότι ελέγχουν ονόματα και δεν προφταίνουν να ελέγχουν και ονόματα. Επομένως αν υπήρξε κάποιο λάθος θα πρέπει να αναζητηθεί σε άλλους παράγοντες και όχι στην παραπλάνηση λόγω των ονομάτων.
Δημοσιογράφος: Πάντως μυρίζει προβοκάτσια αυτό το γεγονός, ότι βάζουν ονόματα πολιτικών στα πακέτα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι μια ενέργεια προσβολής, κατ’ αυτούς, του πολιτικού συστήματος. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι φυσικά να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις καταστάσεις και κάνουμε ότι μπορούμε, χθες μίλησα άμεσα με τον κύριο Γεωργιάδη και συζητήσαμε και τα θέματα ασφαλείας του και το ίδιο ενημέρωσα και τον κύριο Κικίλια, όπως σας είπα πριν από λίγα λεπτά.
Δημοσιογράφος: Τώρα, μου κάνει εντύπωση, με τον κύριο Κικίλια όταν μιλήσατε πως αντέδρασε;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Φυσικά οι άνθρωποι εξεπλάγησαν, γιατί ποιά σχέση μπορεί να έχουν με αυτά τα πράγματα; Αυτοί που έκαναν αυτήν την απαράδεκτη, την εγκληματική ενέργεια, έβαλαν τα ονόματα πολιτικών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή. Θεωρούν τους εαυτούς τους ότι είναι απέναντι στο πολιτικό σύστημα, πλην όμως και οι ίδιοι ας αναλογιστούν ότι πολιτικές αλλαγές σε συνθήκες δημοκρατίας δεν γίνονται με εγκληματικές πράξεις, δεν γίνονται με τέτοιες επιπολαιότητες. Γίνονται μέσα από τη νομιμότητα και γίνονται μέσα από τους μαζικούς αγώνες. Αυτές οι ενέργειες προσβάλλουν και το εργατικό κίνημα και τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και την κοινωνία και την πατρίδα μας προς το καλύτερο και μόνο κακό κάνουν.
Δημοσιογράφος: Κύριε Τόσκα, ένα ζήτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι ποιά ζημιά μπορεί να γίνεται για τη χώρα μας; Δηλαδή το γεγονός ότι αυτές οι αυτοσχέδιες βόμβες στα πακέτα ξεκινούν από την Αθήνα, είναι αυτή τη στιγμή μία είδηση που παίζει και στη Γερμανία και στη Γαλλία και φαντάζομαι ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργεί ρήγματα στη διεθνή εικόνα της χώρας σε ότι αφορά την ασφάλεια.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτης: Υπάρχουν ζητήματα σοβαρά σε όλη την Ευρώπη που αφορούν την τρομοκρατία. Υπάρχουν μεγάλα ζητήματα ακόμα και σε αυτές τις μεγάλες χώρες στις οποίες αναφερόμαστε, δεν είναι καθόλου ευχάριστο το ότι αυτά τα δέματα προήλθαν από τη χώρα μας, αλλά το ζήτημα της τρομοκρατίας με όποια μορφή παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια απασχολεί όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και είναι αντικείμενο συζήτησης των Υπουργών Εσωτερικών στις συσκέψεις στις οποίες συμμετέχουμε. Είναι γενικότερο ζήτημα το θέμα της τρομοκρατίας με τις διάφορες εκφάνσεις του.
Δημοσιογράφος: Πάντως, παρά τις συλλήψεις που έχουν γίνει κατά καιρούς και το τελευταίο διάστημα, βλέπουμε ότι παραμένει όρθια, εντός εισαγωγικών η λέξη, η τρομοκρατία στην Ελλάδα, ότι εξακολουθούν και υπάρχουν οργανώσεις  οι οποίες μάλιστα καταφέρνουν όπως τώρα να κάνουν θόρυβο και εκτός ελληνικών συνόρων;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Είναι ουρές της παλιάς τρομοκρατίας  έτσι όπως την ξέρουμε. Δεν πρόκειται για νεοτρομοκρατία όπως κάποιοι θέλουν να θεωρούν, αλλά φυσικά είναι απαράδεκτη και εγκληματική με όποιο όρο και αν τις βάλει κάποιος. Από κει και πέρα πρέπει να δούμε τις πραγματικές διαστάσεις  του προβλήματος και σε κάθε περίπτωση να αντιμετωπίσουμε με συλλογικό τρόπο και με συνεργασίες  και με σύμπνοιες  των διαφόρων πολιτικών κομμάτων τα φαινόμενα αυτά.
Δημοσιογράφος: Η αντιπολίτευση και με αυτό κλείνω και ιδίως η αξιωματική αντιπολίτευση η Ν.Δ.  σας κατηγορεί ότι είστε χαλαροί-να το πω έτσι- απέναντι στον χώρο των αναρχοαυτόνομων, απέναντι στο χώρο των Εξαρχείων ότι έχει μετατραπεί εκεί η ιστορική αυτή γειτονιά της Αθήνας σε γκέτο και ότι εντός αυτού του πλαισίου αναπτύσσονται και φαινόμενα συγγενικά με την τρομοκρατία ή φαινόμενα που τροφοδοτούν την τρομοκρατία.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πέρα από τις φιλολογικές  αντεγκλήσεις σε κομματικό επίπεδο θα πρέπει να αναλογιστεί η αντιπολίτευση το ποιος είχε επιτυχίες και ποιος πραγματικά χτύπησε την τρομοκρατία, ποιος συνέλαβε τη Ρούπα, ποια κυβέρνηση έκανε ενέργειες για την αντιμετώπιση των σκληρών κυκλωμάτων ναρκωτικών μέσα στα Εξάρχεια και ποιοι έχουν κάνει επιτυχίες και στη Δυτική Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το αποτέλεσμα δείχνει ποιος έχει τις κατάλληλες μεθόδους , ποιος χρησιμοποιεί τις κατάλληλες μεθόδους και ποιος πραγματικά μπορεί και με πολιτικούς και με νομικούς τρόπους να αντιμετωπίσει το φαινόμενο και όχι…
Δημοσιογράφος: Πάντως κύριε Τόσκα να σας πω κάτι ακόμα και στην τελευταία αυτή περίπτωση που κάνατε πολύ σωστά κατά τη γνώμη μου και το υπογραμμίζω, αυτή την προσπάθεια στα κτήρια που τελούσαν υπό κατάληψη είδατε ότι αντί να σας πουν μπράβο ακούσατε και κριτική μέσα από το κυβερνών κόμμα. Βγήκαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. οι οποίοι κατ’ ουσίαν σας έκαναν κριτική.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς ξέρουμε όλοι ότι είναι διαφορετικό πράγμα η κυβέρνηση κι οι Υπουργοί κατευθύνονται  και  παίρνουν εντολές από τον πρωθυπουργό και διαφορετικό ζήτημα οι διάφορες απόψεις που υπάρχουν μέσα σε ένα κόμμα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρχει συνεργασία και υπάρχει συνεργασία. Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις πλην όμως η κυρίαρχη άποψη είναι αυτή που οδήγησε σε αυτές τις ενέργειες γιατί, ξέρετε κάτι, ας θυμηθούμε λίγο και το θεωρητικό της αυτονομίας στον Καστοριάδη το «αυτός», δηλαδή τα πλατωνικά δικαιώματα πηγαίνουν μαζί με το νόμο και δεν είναι διαχωρισμένα από το νόμο. Λοιπόν εμείς εφαρμόσαμε το νόμο. Εφαρμόσαμε τους κανόνες προστασίας των κοινωνικών δικαιωμάτων του δήμου του Ζωγράφου που ήθελε αυτό το κτήριο για πολιτιστικές εκδηλώσεις και του Ερυθρού Σταυρού που ήθελε να χρησιμοποιήσει το κτήριο για ασυνόδευτα παιδιά.  Άρα το λογικό καλό υπερασπιστήκαμε.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ θερμά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κι εγώ σας ευχαριστώ κύριε Χατζηνικολάου.
***
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη 23χρονος ημεδαπός, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη 23χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε ηλεκτρονικό ίχνος χρήστη, που κατείχε ή/και διαμοίραζε, μέσω διαδικτύου, υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που επακολούθησε, προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν στην οικία του 23χρονου.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε προχθές (14 Μαρτίου 2017), στην οικία του 23χρονου, σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, εσωτερικός σκληρός δίσκος και κινητό τηλέφωνο, στα οποία εντοπίστηκε πλήθος αρχείων υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.
Ο 23χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•    Τηλεφωνικά: 11188
•    Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
•    Μέσω twitter: @CyberAlertGR


***

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, σε μαθητές σχολείων σε όλη τη χώρα
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν ενημέρωση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής
Προχθές το πρωί, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών επισκέφθηκαν το 16ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, όπου ενημέρωσαν τους μαθητές για την οδική ασφάλεια

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τις Υπηρεσίες Τροχαίας του Σώματος  και περιλαμβάνουν ενημέρωση των μαθητών για την οδική ασφάλεια και τους  κανόνες οδικής συμπεριφοράς, παρουσίαση της λειτουργίας εξοπλισμού των Υπηρεσιών Τροχαίας και χρηστικές συμβουλές σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.
Σκοπός των ενημερωτικών αυτών προγραμμάτων είναι να καλλιεργηθεί στα παιδιά, από μικρή ακόμα ηλικία, σωστή οδική παιδεία και αγωγή για την αποφυγή και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων (38.298) μαθητές ενημερώθηκαν το σχολικό έτος 2015-2016, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών κατά περίπου 30.000, σε σύγκριση με το 2014.


Επιπλέον, τα έτη 2015 και 2016 πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός εκθέσεων και ημερίδων οδικής ασφάλειας από την Ελληνική Αστυνομία, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 μαθητές.
Οι ενημερωτικές αυτές επισκέψεις πραγματοποιούνται μετά από προηγούμενη συνεννόηση των Σχολείων με τις τοπικές Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Προχθές (13-03-2017), αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών  επισκέφθηκαν το 16ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, όπου είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους μαθητές και να τους εκπαιδεύσουν σε ειδικό επικαθόδιο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2017, ξεκινά στο εμπορικό κέντρο «Golden Hall», στο Μαρούσι Αττικής, η πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής με θέμα «η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών», την οποία διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

Επιστροφή τριών Τούρκων παράτυπων μεταναστών στην Τουρκία
Με δύο διαδοχικές επιχειρήσεις υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ενωσης -Τουρκίας, επιστράφηκαν στην Τουρκία στις 13 Μαρτίου 2017 δύο Τούρκοι παράτυποι μετανάστες και στις 15 Μαρτίου 2017 ένας ακόμα Τούρκος παράτυπος μετανάστης, όλοι άνδρες.
Οι δύο επιχειρήσεις επιστροφής πραγματοποιήθηκαν οδικώς, μέσω του Συνοριακού Σταθμού Κήπων του Εβρου. Και στις τρεις περιπτώσεις δεν είχε εκφραστεί βούληση για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας.
Σε ό,τι αφορά τις επανεισδοχές που πραγματοποιούνται στην Τουρκία, ισχύει το παρακάτω νομικό πλαίσιο:
α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής το οποίο υπεγράφη στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου 2001 και κυρώθηκε με το Ν.3030/2002 (ΦΕΚ Α΄-163/15-07-2002).
β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας η οποία υπεγράφη στις 16 Δεκεμβρίου 2013 στην Άγκυρα και τέθηκε σε ισχύ την 1η Οκτωβρίου 2014 για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας. Από την 1η Ιουνίου 2016 τέθηκε σε ισχύ και για τους υπηκόους τρίτων χωρών, αντικαθιστώντας και το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής. Ωστόσο, κατά το τρέχον διάστημα η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις τουρκικές αρχές και εκκρεμεί η υπογραφή Εφαρμοστικού Πρωτοκόλλου.
γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.
Σημειώνεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2016 έχουν επιστραφεί στη Τουρκία:
•    Με βάση το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, 1.196 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών,
•    Με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, 60 αλλοδαποί υπήκοοι Τουρκίας και
•    Με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας, 916 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων.
δ) Επιπροσθέτως, από την έναρξη εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας έχουν επιστραφεί στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω Δ.Ο.Μ., 792 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών που είχαν εισέλθει στη χώρα μας δια θαλάσσης από την Τουρκία.

***
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη 23χρονος ημεδαπός, για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθη 23χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children), που εδρεύει στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τα οποία εντοπίστηκε ηλεκτρονικό ίχνος χρήστη, που κατείχε ή/και διαμοίραζε, μέσω διαδικτύου, υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα στοιχεία αυτά τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία εξέδωσε βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
Από την άμεση ψηφιακή – διαδικτυακή αστυνομική έρευνα που επακολούθησε, προέκυψε ότι τα επίμαχα ηλεκτρονικά ίχνη αντιστοιχούν στην οικία του 23χρονου.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε προχθές (14 Μαρτίου 2017), στην οικία του 23χρονου, σε περιοχή της Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής, εσωτερικός σκληρός δίσκος και κινητό τηλέφωνο, στα οποία εντοπίστηκε πλήθος αρχείων υλικού πορνογραφίας ανηλίκων.
Ο 23χρονος, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, όπου παραπέμφθηκε σε τακτικό ανακριτή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
•    Τηλεφωνικά: 11188
•    Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
•    Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
•    Μέσω twitter: @CyberAlertGR

***
Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία, σε μαθητές σχολείων σε όλη τη χώρα
Τα μαθήματα περιλαμβάνουν ενημέρωση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής
Προχθές το πρωί, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών επισκέφθηκαν το 16ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, όπου ενημέρωσαν τους μαθητές για την οδική ασφάλεια

Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα.
Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τις Υπηρεσίες Τροχαίας του Σώματος  και περιλαμβάνουν ενημέρωση των μαθητών για την οδική ασφάλεια και τους  κανόνες οδικής συμπεριφοράς, παρουσίαση της λειτουργίας εξοπλισμού των Υπηρεσιών Τροχαίας και χρηστικές συμβουλές σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.
Σκοπός των ενημερωτικών αυτών προγραμμάτων είναι να καλλιεργηθεί στα παιδιά, από μικρή ακόμα ηλικία, σωστή οδική παιδεία και αγωγή για την αποφυγή και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων (38.298) μαθητές ενημερώθηκαν το σχολικό έτος 2015-2016, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών κατά περίπου 30.000, σε σύγκριση με το 2014.


Επιπλέον, τα έτη 2015 και 2016 πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός εκθέσεων και ημερίδων οδικής ασφάλειας από την Ελληνική Αστυνομία, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 μαθητές.
Οι ενημερωτικές αυτές επισκέψεις πραγματοποιούνται μετά από προηγούμενη συνεννόηση των Σχολείων με τις τοπικές Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Προχθές (13-03-2017), αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών  επισκέφθηκαν το 16ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, όπου είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους μαθητές και να τους εκπαιδεύσουν σε ειδικό επικαθόδιο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2017, ξεκινά στο εμπορικό κέντρο «Golden Hall», στο Μαρούσι Αττικής, η πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής με θέμα «η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών», την οποία διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

***
Ημερίδες με θέμα «Πλαστότητα ταξιδιωτικών εγγράφων» πραγματοποιήθηκαν στους αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την 14 και 15-03-2017, στους αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ημερίδες με θέμα «Πλαστότητα ταξιδιωτικών εγγράφων».
Στην Αθήνα, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών και την παρακολούθησαν είκοσι τέσσερις αστυνομικοί της Διεύθυνσης, έντεκα υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, δεκαέξι υπάλληλοι αεροπορικών εταιρειών και εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης, δώδεκα υπάλληλοι της εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.» καθώς και εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας
Ως ομιλητές συμμετείχαν, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, Ταξίαρχος Μιχαήλ Σδούκος και Αστυνομικοί Σύνδεσμοι της Γαλλικής, της Γερμανικής και της Ιταλικής Πρεσβείας.
Στη Θεσσαλονίκη, η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Κρατικού Αερολιμένα Θεσσαλονίκης και την παρακολούθησαν δώδεκα αστυνομικοί της Διεύθυνσης.
Ομιλητές της ημερίδας ήταν, Αστυνομικός Σύνδεσμος της Πρεσβείας της Ολλανδίας καθώς και αστυνομικός της Ολλανδικής Αστυνομίας ειδικευμένη σε θέματα ελέγχων πύλης.
Κατά τη διεξαγωγή των ημερίδων, οι ομιλητές παρουσίασαν ταξιδιωτικά έγγραφα των χωρών τους, τονίζοντας τα  χαρακτηριστικά ασφαλείας τους, ενώ επίσης παρουσίασαν δείγματα περιπτώσεων πλαστογράφησης.
Στόχος των ημερίδων ήταν η ενημέρωση και επιμόρφωση του προσωπικού που δραστηριοποιείται στους αερολιμένες Αθηνών και Θεσσαλονίκης σε αντικείμενα που αφορούν την πλαστότητα ταξιδιωτικών εγγράφων.