«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 20 Μάρτη 2017

Στις Βρυξέλλες ο Απ. Κατσιφάρας για την 122η Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπή των Περιφερειών


Στις εργασίες της 122ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) που πραγματοποιούνται 21-23 Μαρτίου 2017, στις Βρυξέλλες, συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Οι εργασίες της ΕτΠ γίνονται παραμονές της Συνόδου Κορυφής για τα 60 χρόνια από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης, που θα γίνει στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα και όπου θα εξετασθεί το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.
Στην Ατζέντα του τριημέρου κυριαρχούν...
οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, το κράτος δικαίου στην Ε.Ε. και τις επιπτώσεις από την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε., από τοπική και περιφερειακή σκοπιά.
Μάλιστα, στις συζητήσεις θα συμμετέχουν υψηλοί προσκεκλημένοι, στους οποίους, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται: ο Ευρωπαίος επικεφαλής διαπραγματευτής της Ομάδας Εργασίας για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, δυνάμει του Άρθρου 50 της Συνθήκη της Ε.Ε. (ΣΕΕ) Μισέλ Μπαρνιέ, ο ευρωβουλευτής και πρώην Πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ, ο ευρωβουλευτής και πρώην Πρόεδρος της ΕτΠ, Ραμόν Λουίς Βαλκαρέλ Σισό, ευρωβουλευτές, κ.α.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας της ΕτΠ θα υπάρξουν συζητήσεις με τους Ευρωπαίους Επιτρόπους: Βιτένις Αντριουκαΐτις (Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων) και Χρήστο Στυλιανίδη (Ανθρωπιστική βοήθεια και διαχείριση κρίσεων).
Άλλα θέματα που ξεχωρίζουν στην Ημερήσια Διάταξη είναι: «Προς μια αειφόρο πολιτική της ΕΕ για τα τρόφιμα που δημιουργεί θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στις περιφέρειες και τις πόλεις της Ευρώπης», «Ολοκλήρωση, συνεργασία και επιδόσεις των συστημάτων υγείας», «Στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3): αντίκτυπος στις περιφέρειες και στη διαπεριφερειακή συνεργασία», «Σχέδιο δράσης με θέμα το Πλαίσιο Σεντάι για τη μείωση του κινδύνου φυσικών καταστροφών το διάστημα 2015-2030» και «Νομοθετικές προτάσεις για Κανονισμό επιμερισμού των προσπαθειών και Κανονισμό για τις δραστηριότητες χρήσης γης, αλλαγής χρήσης γης και δασοπονίας».

***
 Ισχυρή παρουσία της Δυτικής Ελλάδας στην Food Expo 2017 – Στην κορυφαία έκθεση τροφίμων και ποτών ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας


Δίπλα στους επαγγελματίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που συμμετέχουν στην έκθεση Food Expo 2017, βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, επισκεπτόμενος τόσο το περίπτερο της Περιφέρειας όσο και των επιχειρήσεων που εκθέτουν από την περιοχή μας.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει ένα μεγάλο πλούτο εξαίρετων και ξεχωριστών προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας, με ισχυρή ταυτότητα και ακολουθούμενα από τη φήμη κάθε περιοχής από την οποία προέρχονται.
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας ξενάγησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου στο περίπτερο της Δυτικής Ελλάδας, αλλά και στις επιχειρήσεις από την περιοχή μας που συμμετέχουν στην Food Expo 2017 και μαζί ενημερώθηκαν για τα προϊόντα που παράγονται, ενώ γεύτηκαν και εκλεκτά εδέσματα και ποτά.
«Είμαστε εδώ για να προβάλλουμε τα προϊόντα μας στην κορυφαία ελληνική έκθεση τροφίμων και ποτών, και μαζί με τα Επιμελητήρια Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας συνεργαζόμαστε στενά ώστε να ενισχύουμε ακόμη περισσότερο την προσπάθεια προβολής και προώθησης της Περιφέρειάς μας», σημείωσε ο Απ. Κατσιφάρας, δεσμευόμενος για ακόμα καλύτερη και πιο εκτεταμένη παρουσία στην επόμενη έκθεση.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση στα ελληνικά χρονικά, αλλά και μία από τις κορυφαίες διεθνείς περιφερειακές εκθέσεις του είδους της, σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει επισκεψιμότητα πάνω από 60.000 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

***
 Χτίζεται βήμα – βήμα η Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως έχουσα τον συντονισμό των δράσεων της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας 2017, ενεργοποίησε το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας με τη συγκρότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου «Συμμαχία για την Επιχειρηματικότητα και Ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα (ΣΕΑΔΕ)».
«Ξεκίνησε, λοιπόν, μια εξωστρεφής, δυναμική και πολυεπίπεδη συνεργασία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κάνοντας πράξη ένα μεγαλεπήβολο εγχείρημα της Περιφέρειάς μας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου ΣΕΑΔΕ Κωνσταντίνος Καρπέτας.
Στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής αποφασίστηκε ο προγραμματισμός δράσεων και ενεργειών που θα αναληφθούν από τα μέλη, καθώς και η συγκρότηση τεσσάρων Ομάδων Εργασίας.
Σε αυτό το πλαίσιο καθορίστηκαν οι εξής ομάδες:
1.            Ομάδα για διατύπωση προτάσεων ενίσχυσης και στήριξης των επιχειρήσεων, με συντονιστή το Επιμελητήριο Αχαΐας.
2.            Ομάδα για τη διερεύνηση, οργάνωση  και  υποστήριξη συστάδας συλλογικής μορφής επιχειρηματικότητας (hub/open coffee/pro-incubator) με συντονιστή τον ΣΕΒΙΠΑ.
3.            Ομάδα για το επιχειρηματικό περιβάλλον - εκπαίδευση & ανάπτυξη δεξιοτήτων στο "επιχειρείν" με συντονιστή το ΣΕΒ ΠΕ&ΔΕ. Στην  θεματική ενότητα θα αναπτυχθούν και υποστηρικτικά  προγράμματα για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις επιχειρηματικές μεταφορές.
4.            Ομάδα για τη θεματική ενότητα τουρισμού, με συντονιστή το Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας.
Στη συνέχεια αναπτύχθηκαν προτάσεις από όλους τους συμμετέχοντες και ορίσθηκε η ημερομηνία για τη 2η Συνεδρίαση της Επιτροπής, την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.
Στην  συνεδρίαση της Επιτροπής συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δικτύου ΣΕΑΔΕ, Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, Κωνσταντίνος Καρπέτας και τα μέλη αυτής  εκπρόσωποι των φορέων, οι Θεόδωρος Τσούμπελης (Επιμελητήριο Αχαΐας), Νικόλαος Κοτσώνης (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου & Δυτικής Ελλάδος – ΣΕΒ ΠΔΕ), Πέτρος Μαντάς (Σύνδεσμος Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στην Βιομηχανική Περιοχή Πατρών - ΣΕΒΙΠΑ), Χρήστος Μπούρας (Πανεπιστήμιο Πατρών), Σπυρίδων Συρμακέσης (Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα – ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), Βασίλειος Μπουργανός (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας/ Ινστιτούτο Επιστημών Χημικής Μηχανικής - ΙΤΕ/ΙΕΧΜΗ ), Πρόδρομος Προδρομίδης (Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών – ΚΕΠΕ), Ηλίας Παυλίδης (Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & ΝΔ Ελλάδας), Παναγιώτης Σκέντζος (Ομοσπονδία Επαγγελματικών - Βιοτεχνικών - Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας  - Ο.Ε.Β.Ε.Σ.Ν.Α.) και Γεώργιος Τελώνης (Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Ελλάδας).

 ***
 AGROINNOECO – Ένα διαπεριφερειακό Οικοσύστημα Καινοτομίας για καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες στον αγροδιατροφικό τομέα


Ένα νέο σημαντικό έργο που συνδυάζει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τον αγροδιατροφικό τομέα, που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας και στην ανάπτυξη της περιοχής μας, θα υλοποιήσει το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για το AGROINNOECOΔιαπεριφερειακό Οικοσύστημα Καινοτομίας για την ωρίμανση και ενσωμάτωση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον αγροδιατροφικό τομέα, το οποίο εντάσσεται στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Balkan Med» (INTERREG Balkan-Mediterranean 2014-2020).
Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη και την απασχόληση, καθώς και η αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής για τους καινοτόμους επιχειρηματίες.
Συντονιστής έχει οριστεί το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ενώ συμμετέχουν: Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας, Επιμελητήριο Αχαΐας, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Βουλγαρίας, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Τιράνων, Πανεπιστήμιο Τιράνων. Συνολικός προϋπολογισμός του έργου για όλους τους εταίρους είναι 999.964 ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της ΠΔΕ Απόστολος Κατσιφάρας, δήλωσε σχετικά:
«Επενδύουμε σε δράσεις που υπηρετούν τη στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τόσο για τον πρωτογενή τομέα, όσο για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα λειτουργεί συμπληρωματικά και με άλλες δράσεις που κάνουμε. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με συνέπεια για τους πολίτες της Δυτικής Ελλάδας».

Σκοπός του έργου
Το έργο AGROINNOECO έχει ως στόχο να προσδιορίσει μια μεθοδολογία που θα διευκολύνει τη μεταφορά καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα, μέσω της δημιουργίας μιας διαδικασίας και μιας δομής στήριξης για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα.
Η συγκεκριμένη δομή βασίζεται σε ένα δίκτυο περιφερειακών μηχανισμών καινοτομίας. Αυτοί στηρίζονται στην «τριπλή έλικα» και στους πυλώνες της (επιχειρηματικός τομέας, δημόσιος τομέας και ερευνητικά / ακαδημαϊκά κέντρα). Στη Δυτική Ελλάδα η τριπλή έλικα αποτελείται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (δημόσιος τομέας), το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας (έρευνα/ακαδημαϊκό κέντρο) και το Επιμελητήριο Αχαΐας (επιχειρηματικός τομέας).
Από κοινού, όλοι μαζί θα υλοποιήσουν την ωρίμανση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών στον συγκεκριμένο τομέα και κάθε περιφερειακός μηχανισμός καινοτομίας θα προσφέρει υπηρεσίες, όπως:
1. Προσδιορισμός των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών από νέους και υφιστάμενους επιχειρηματίες.
2. Αξιολόγηση των καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών
3. Ωρίμανση επιχειρηματικών ιδεών
4. Προετοιμασία επιχειρηματικών σχεδίων για την εφαρμογή τους

Αξιοποίηση του Patras IQ
Ειδικότερα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε να αξιοποιηθεί και ο νεοσύστατος θεσμός του Patras IQ.
Μέσω αυτού θα γίνει προβολή και διάδοση των επιχειρηματικών ιδεών που θα αναδειχθούν από το έργο.