«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 21 Μάρτη 2017

Ο «πλούτος» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενθουσίασε στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση MITT 2017 στη Μόσχα


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει δυναμικά την παρουσίαση του σημαντικού τουριστικού, πολιτιστικού, ιστορικού, θρησκευτική, φυσικού και περιβαλλοντικού της πλούτου σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις, στο πλαίσιο του σχεδίου τουριστικής προβολής.
Μία ακόμη σημαντική παρουσία, ήταν...
αυτή στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση ΜΙΤΤ 2017 που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα (14 - 16 Μαρτίου), η οποία θεωρείται ως η πέμπτη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση παγκοσμίως και συμμετείχαν πάνω από 1.600 περίπτερα από όλο τον κόσμο, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών ξεπέρασε τους 300.000.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας φιλοξενήθηκε στο περίπτερο του ΕΟΤ, που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στη Διεθνή Έκθεση, ανάμεσα σε άλλες Περιφέρειες, τουριστικά πρακτορεία και επιχειρήσεις από τον τομέα του τουρισμού.
Εκπροσωπήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο Χρήστο Μπούνια, στελέχη της Περιφέρειας, καθώς και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της ΠΔΕ, οι οποίοι καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης συνομίλησαν με στελέχη τουρισμού, τουριστικούς πράκτορες, δημοσιογράφους, bloggers και παρουσίασαν τις δυνατότητες για τουρισμό στην Περιφέρεια καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Στα εγκαίνια του περιπτέρου την πρώτη μέρα της λειτουργίας της έκθεσης, παραβρέθηκε μεταξύ άλλων εκπροσώπων του ΕΟΤ, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Μόσχα Ανδρέας Φρυγανάς, όπου και παρέθεσε δεξίωση στην Πρεσβεία. Εκεί ο κ. Μπούνιας, διαβίβασε τους εγκάρδιους χαιρετισμούς και την στήριξη του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Αποστόλου Κατσιφάρα,  στο δύσκολο έργο  που πραγματοποιεί στην Ρωσία και του μετέφερε ανοιχτή πρόσκληση για επίσκεψη στην Περιφέρεια.
Παράλληλα, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί του για αρκετή ώρα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν στις άυλες αξίες που συνδέουν τους δύο λαούς, το μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον που υπάρχει τη φετινή χρονιά που ενδέχεται να ξεπεράσει κατά πολύ το 1 εκατομ. τουρίστες από την Ρωσία, και πως μπορεί αυτό να έχει αυξητικές τάσεις τα επόμενα χρόνια, ενώ εξέθεσε και τους προβληματισμούς του για το θέμα της βίζας, όπου ο Πρέσβης τον διαβεβαίωσε ότι φέτος υπάρχει η δυνατότητα να εκδίδεται η βίζα έως εντός δύο ημερών από την αίτησή της.
Να σημειωθεί πως το περίπτερο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχε μεγάλη επισκεψιμότητα και απήχηση στον κόσμο, όπου είχε την ευκαιρία να γευθεί τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και να ενημερωθεί από το πλούσιο έντυπο της Περιφέρειάς μας.


***

Στο «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας» η παρακολούθηση της ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων υδάτινων σωμάτων και συστημάτων


Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δίνει βάρος στην ορθή διαχείριση του νερού, καθώς πρόκειται για έναν πόρο, ο οποίος δεν θεωρείται δεδομένος, τόσο ως προς την ποσότητα, όσο και προς την ποιότητα.
Η μέχρι τώρα ανάπτυξη στη χώρα μας έγινε πολλές φορές ανισομερώς εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των πιέσεων στους υδατικούς πόρους με επιπτώσεις, ποιοτικά και ποσοτικά, στους υδατικούς πόρους.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η παράμετρος της διαχείρισης σήμερα λαμβάνει μια  σημαντική διάσταση και απαιτεί ορθολογικό σχεδιασμό και πιστή υλοποίηση, ώστε η υδατική πολιτική τοπικά, αλλά και σε εθνικό επίπεδο να χαρακτηρίζεται ως επιτυχημένη.
Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Μπαλαμπάνης «η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι μια ξεχωριστή ημέρα για αυτό τον τόσο σημαντικό πόρο του οικοσυστήματός μας. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στo πλαίσιο εφαρμογής των Συμπληρωματικών Μέτρων, όπως αυτά περιγράφονται στα επιμέρους διαχειριστικά σχέδια των Λεκανών Απορροής Ποταμών για την χωρική έκταση της Περιφέρειας, υλοποιεί δράσεις παρακολούθησης της ποιότητας συγκεκριμένων επιφανειακών υδάτινων σωμάτων και υπόγειων υδατικών συστημάτων».
Τα ετήσια αποτελέσματα των δράσεων, όπως και άλλες πληροφορίες, αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στο «Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας» που ήδη βρίσκεται σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας για την ενημέρωση των πολιτών:
Ιστοσελίδα ΠΔΕ (www.pde.gov.gr) à Γεωχωρικό Σχέδιο Περιβαλλοντικής Εποπτείας (http://www.pde.gov.gr/gr/component/k2/itemlist/category/122.html) à Δείτε τον πληροφοριακό χάρτη της ΠΔΕ (https://www.qgiscloud.com/stpapaz/PDEmap) à Πατήστε επάνω σε όποια πληροφορία χρειάζεστε.

***
 Pit-Stop στη Γέφυρα: Δεν χάνεις τον έλεγχο, αν κάνεις έλεγχο...


Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο της Πανελλαδικής  Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας (18-24/3) και της Περιφερειακής Ημέρας Οδικής Ασφάλειας Δυτικής Ελλάδας (22/3), πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης» διήμερη δράση με τίτλο «Pit-Stop στη Γέφυρα».
Εκεί δίνουν ραντεβού για ένα ΔΩΡΕΑΝ έλεγχο της κατάστασης των διερχομένων οχημάτων από ειδικούς, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς», ο Σύλλογος Μηχανικών Αυτοκινήτων Ν. Αχαΐας και το Σωματείο Συνεργείων Αυτοκινήτων Ναυπακτίας & Δωρίδος, από κοινού με τη ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε., η οποία φιλοξενεί την πρωτοβουλία, ενώ η δράση τελεί υπό την ευγενή αρωγή της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αιτωλίας και της Τροχαίας Ναυπάκτου.
Την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαρτίου (από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ.) οι μηχανικοί-μέλη των Σωματείων που θα βρίσκονται στο ανατολικό πάρκινγκ της Γέφυρας (ρεύμα από Ρίο προς Αντίρριο), αναγνωρίσιμοι από τις ειδικές «μπλούζες» τους, θα προβαίνουν στον έλεγχο των οχημάτων (μέσω ανυψωτήρα και μονάδας ελέγχου καυσαερίων) παραδίδοντας στους οδηγούς έντυπο με τις παρατηρήσεις τους.
Πρόκειται για την επίκαιρη δράση, που ευθυγραμμίζεται με το έμπρακτο ενδιαφέρον των φορέων, ο οποίοι παρατηρούν από κοινού τα τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα της οικονομικής ύφεσης στη συντήρηση των αυτοκινήτων, όπως και των συναφών κινδύνων για την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου.
Την Τετάρτη 22 Μαρτίου (Περιφερειακή Ημέρα Οδικής Ασφάλειας Δυτικής Ελλάδας / Ημέρα απώλειας Πάνου Μυλωνά) και ώρα 12 το μεσημέρι, προγραμματίζεται -επί τόπου- ενημέρωση των ΜΜΕ από τους εκπροσώπους των συνεργαζομένων φορέων, για τα ευρήματα έρευνας για την ελλιπή συντήρηση των οχημάτων, η οποία διεξήχθη στα συνεργεία Αχαΐας, Ναυπακτίας και Δωρίδος.



***

Περιπλανηθείτε με το ποδήλατο στις ομορφιές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας! – Συμμετέχουμε στο έργο «MEDCYCLETOUR»

Η Δυτική Ελλάδα διαθέτει ένα πλούσιο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό τρόπο, το οποίο μπορεί κανείς να εξερευνήσει με τον πιο ευχάριστο και οικολογικό τρόπο, το ποδήλατο!
Στο πλαίσιο του διακρατικού Προγράμματος Interreg Med 2014-2020, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως ένας από τους 11 εταίρους, στο ευρωπαϊκό Έργο «MEDCYCLETOUR: Μεσογειακές Ποδηλατικές Διαδρομές για βιώσιμο παραθαλάσσιο τουρισμό».
Στόχος είναι η βιώσιμη ενίσχυση αναπτυξιακών πολιτικών για αποδοτικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων και της πολιτισμικής κληρονομίας στις παράκτιες και παραθαλάσσιες περιοχές ενός βιώσιμου και αρμόδιου παράκτιου και παραθαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.
Τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει το έργο είναι:
              Βελτίωση πολιτικών στον τομέα του ποδηλατικού τουρισμού.
              Διερεύνηση – Αξιολόγηση των συνθηκών της Μεσογειακής ποδηλατικής διαδρομής σε περιοχή του κάθε εταίρου.
              Σχέδια δράσης για την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή της Μεσογείου.
              Ολοκλήρωση της σήμανσης και της εγκατάστασης πληροφοριακών πάνελ της Μεσογειακής ποδηλατικής διαδρομής «Eurovelo 8», σύμφωνα με τα εθνικά και ευρωπαϊκά πρότυπα.
              Σχεδιασμός – Συντονισμός, υλοποίηση και αξιολόγηση πιλοτικών δράσεων κατά μήκος της Μεσογειακής διαδρομής που σχετίζονται με συνδυαστικές μετακινήσεις με χρήση δημόσιων μεταφορών και ποδηλάτου, με σήμανση διαδρομών και με ανάπτυξη υπηρεσιών για τους χρήστες ποδηλάτου.
              Προώθηση και ανάδειξη των δράσεων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας και συνδέσμου, έντυπου υλικού (φυλλάδια, κλπ.) και εφαρμογών τηλεπικοινωνιών (smart phone applications).
Η πρώτη συνάντηση όλων των εταίρων για το έργο θα γίνει στην Ισπανία στις 20-21 Απριλίου.
Εταίροι του Προγράμματος είναι: Περιφερειακή Κυβέρνηση Ανδαλουσίας ως επικεφαλής, Ομοσπονδία Ευρωπαίων Ποδηλατιστών, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, Τμήμα Συμβουλίου Άλπεων, Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia, Αναπτυξιακό Κέντρο Koper, Εθνικός Οργανισμός Τουρισμού, Γενική Διεύθυνση Τουρισμού της Κυβέρνησης της Καταλονίας, Συνεργατικός Σχηματισμός για Οικο-κοινωνική Καινοτομία και Ανάπτυξη, Κοινοπραξία Επαρχίας Μάντοβα.

Διαδρομή EuroVelo 8 – Mediterranean Route
Το έργο EuroVelo 8 – Mediterranean Route – Ευρωπαϊκές Ποδηλατικές Διαδρομές στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατών (ECF) για την ανάπτυξη ενός δικτύου υψηλής ποιότητας ποδηλατικών διαδρομών που συνδέει όλη την Ευρώπη.
Οι διαδρομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τουρίστες καθώς και από τον τοπικό πληθυσμό κάνοντας τις καθημερινές μετακινήσεις του με ποδήλατο.
Όσον αφορά την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού δικτύου στην περιοχή μας η διαδρομή θα ξεκινά από την Ηγουμενίτσα και θα καταλήγει Αθήνα μέσω της Πάτρας.
Το έργο έχει διάρκεια 36 μήνες, αρχίζοντας άμεσα και ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είναι 252.400 ευρώ.