«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Πάνω από 160 εξετάσεις σακχάρου και φυματίωσης από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σε φοιτητές του ΤΕΙ

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συναισθανόμενη τις σύγχρονες ανάγκες των νέων ανθρώπων σε συνδυασμό με τις οικονομικές δυσχέρειες που μπορεί να αντιμετωπίζουν, πραγματοποίησε στον υπαίθριο χώρο της Εστίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, δράση για προληπτικό έλεγχο φυματίωσης και μετρήσεις σακχάρου σε σπουδαστές...

Η δράση έγινε σε συνεργασία με το ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας και τον Σύλλογο Ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη «Ζωή Γλυκιά» Πάτρας και συνολικά διενεργήθηκαν 60 φυματινοαντιδράσεις mantoux και 101 μετρήσεις σακχάρου.
Σύσσωμο το επιστημονικό προσωπικό της Διεύθυνσης Υγείας, με επικεφαλής την Διευθύντρια Σοφία Συμεωνίδου υποστήριξε την δράση, ενώ σημαντική ήταν και η συμβολή της νοσηλευτικής υπηρεσίας του ΑΤΕΙ Πατρών.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ευχαριστεί όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, καθώς και το προσωπικό που ανέλαβε την διοργάνωση και πραγματοποίηση της δράσης.
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για Θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Βοηθός Περιφερειάρχη Αντώνης Χαροκόπος δήλωσε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να πραγματοποιεί δράσεις σε συνεργασία με το ΑΤΕΙ Πατρών με σκοπό την ενημέρωση και προαγωγή της υγείας των φοιτητών».
Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Κ. Κουτσογιάννης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την συνεργασία με την Περιφέρεια και την πραγματοποίηση κοινών δράσεων και στο μέλλον (π.χ. με το Τμήμα Φυσικοθεραπείας), ενώ ενημέρωσε ότι εξετάσεις για προληπτικό έλεγχο φυματίωσης και μετρήσεις σακχάρου σε σπουδαστές πρόκειται να πραγματοποιηθούν στα Παραρτήματα Μεσολογγίου, Αμαλιάδας και Αιγίου.


***

Κ. Καρπέτας: Εγκαινιάζοντας τη συμμαχία για το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τον ΣΕΒΙΠΑ

Η συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι μείζονος σημασίας για την υλοποίηση του πλαισίου δράσεων σε διοικητικό, επιχειρησιακό εκπαιδευτικό, επιστημονικό, ερευνητικό επίπεδο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της πρόσφατης βράβευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας από την Επιτροπή των Περιφερειών της ΕΕ, ως «Ευρωπαϊκή Επιχειρηματική Περιφέρεια 2017».
Σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Πατρών (ΣΕΒΙΠΑ) Πέτρο Μαντά, το Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τη δημιουργία του Δικτύου για την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα.
Το Δίκτυο που διαμορφώνεται αυτές τις ημέρες με συμμετοχή πολλών φορέων έχει ως αντικείμενο την ενίσχυση της  επιχειρηματικότητας και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Δυτική Ελλάδα και στόχοι μεταξύ άλλων είναι να αναπτυχθεί ένα συμβουλευτικό και υποστηρικτικό πρόγραμμα για επιχειρηματικές μεταφορές, η παρακίνηση καινοτόμων και επιχειρηματικών νοοτροπιών, η ενθάρρυνση του επιχειρηματικού διαλόγου και η αλληλοκατανόηση και γενικότερα ό,τι άλλο κριθεί σκόπιμο.
«Στόχος όλων μας είναι να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ευκαιρίες που μας δίνονται από αυτό το Βραβείο. Οι δράσεις είναι εφικτό να επιτευχθούν με συνεργασία ανάμεσα στους φορείς και με την εδραίωση ενός φιλικού κλίματος για την επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπέγραψε το πρώτο Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον ΣΕΒΙΠΑ, βάζοντας τα θεμέλια για την προώθηση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Καρπέτας.
Παράλληλα, έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και ενημέρωση για θέματα που απασχολούν το ΣΕΒΙΠΑ και τα μέλη του, καθώς και την δημιουργία του πανελλήνιου δικτύου Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών της χώρας, με έδρα την Πάτρα που υποστηρίζεται από τoν ΣΕΒΙΠΑ. 
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Δημήτρης Καραβίδας και ο προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Περιφερειακής Πολιτικής Σπύρος Παπασπύρου.
Να υπενθυμίσουμε πως στο Δίκτυο συμμετέχουν: Γ.Γ. Βιομηχανίας του Υπουργείου Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, Πανεπιστήμιο Πατρών, Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, Επιμελητήριο Αχαΐας, Επιμελητήριο Ηλείας, ΣΕΒ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών-ΚΕΠΕ, Οργανισμός Enterprise Greece, ΟΑΕΔ, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, ΕΑΠ, Ομοσπονδία Επαγγελματικών – Βιοτεχνικών – Εμπορικών Σωματείων στη Δυτική Ελλάδα, ΣΕΒΙΠΑ, Σύνδεσμος Τεχνολογικών Επιχειρήσεων Δυτικής Ελλάδας ΣΤΕΔΕ, Ελληνικός Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Δυτικής Ελλάδας ΕΣΥΝΕ, ΠΤΑ, Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας.

***

Μέχρι 26 Νοεμβρίου ο έλεγχος των ψεκαστικών για την προάσπιση υγείας παραγωγών και καταναλωτών

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει πως η επιθεώρηση των ψεκαστικών μηχανημάτων είναι υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Ε.Ε. (Οδηγία 2009/128/ΕΚ η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο με το Ν.4036/2012).
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016 πρέπει να έχουν ελεγχθεί για τη σωστή λειτουργία τους όλα τα ψεκαστικά της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η επιθεώρηση να γίνει από ιδιωτικούς σταθμούς, οι οποίοι θα πληρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις. Ο έλεγχος πραγματοποιείται από πτυχιούχο και πιστοποιημένο μηχανικό ή γεωπόνο με βάση συγκεκριμένο πρωτόκολλο που έχει συνταχθεί για το σκοπό αυτό από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Μέχρι στιγμής έχουν ήδη δημιουργηθεί και πιστοποιηθεί 68 σταθμοί σε όλη τη χώρα και εκκρεμούν 30 επιπλέον αιτήσεις για πιστοποίηση νέων σταθμών.
Με την επιθεώρηση βελτιώνεται η κατάσταση του ψεκαστικού. Γίνεται καλύτερη κατανομή ψεκαστικού υγρού, καλύτερη ανάδευση, δηλαδή σωστή συγκέντρωση φυτοφαρμάκου, δεν υπάρχουν διαρροές.
Στόχος είναι:
              η προστασία της υγείας των παραγωγών που εφαρμόζουν μέσω των ψεκαστικών τα γεωργικά φάρμακα στις καλλιέργειές τους, τα λιγότερα υπολείμματα στα προϊόντα και η προστασία του περιβάλλοντος
              η προστασία της υγείας των καταναλωτών οι οποίοι μπορεί να υποστούν τις αρνητικές συνέπειες από την πέρα των ορίων παρουσία φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα εξαιτίας της χρήσης αρρύθμιστων ψεκαστικών
              η μείωση του κόστους παραγωγής σε ορθολογικά επίπεδα και η καλύτερη ποιότητα ψεκασμού, με τη μείωση της σπατάλης σε φυτοφάρμακα που προκύπτει από ένα ψεκαστικό μηχάνημα το οποίο είτε ψεκάζει υπερβολικά, είτε ανομοιόμορφα σε όλη την έκταση της καλλιέργειας με αρνητικές συνέπειες επί της παραγωγής.
Οι παραγωγοί μπορούν να επισκέπτονται τον δικτυακό τόπο http://psekastika.minagric.gr όπου μπορούν να πληροφορηθούν για όλες τις διαδικασίες επιθεώρησης όπως και τις νέες εξελίξεις.
Επίσης, στο ίδιο δικτυακό τόπο μπορούν να ενημερωθούν για όλες τις επιλογές σταθμών επιθεώρησης που εξυπηρετούν την περιοχή τους.

***
 Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Μέχρι τέλος του χρόνου η  αντικατάσταση αδειών επαγγελματιών – Ποιες ειδικότητες αφορά


Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους επαγγελματίες πως μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2016 υποχρεούνται να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των αδειών ή αναγγελιών τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν.4403/16 (ΦΕΚ 125 Α΄) με το οποίο και προσδιορίζεται η προθεσμία, αφορά τις ειδικότητες:
-          Τεχνικών Υδραυλικών Εγκαταστάσεων (κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 του Π.Δ. 112/2012)
-          Τεχνιτών Καύσης Υγρών και Αέριων Καυσίμων (κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 του Π.Δ. 114/2012)
-          Τεχνικών Μηχανικών Εγκαταστάσεων, Οξυγονοκολλητών και Ηλεκτροσυγκολλητών (κατά τα προβλεπόμενα στα άρθρο 13 και 21 του Π.Δ. 115/2012)
-          Ψυκτικών (κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 του Π.Δ. 1/2013)
-          Χειριστών Μηχανημάτων Έργου (κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 10 του Π.Δ. 113/2012).
Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι, όπως προσέλθουν στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να προβούν στην αντιστοίχιση- αντικατάσταση των επαγγελματικών άδειών τους έγκαιρα και οπωσδήποτε πριν την παραπάνω καταληκτική ημερομηνία.
Συγκεκριμένα:
ΠΕ. ΑχαΐαςΠάτρα: Πανεπιστημίου 254 (κτίριο Β), τηλ. 2613-620110 
Π.Ε. ΑιτωλοακαρνανίαςΜεσολόγγι: Κύπρου 30 (Διοικητήριο),τηλ. 26313-61140, Αγρίνιο: Ε.Ο. Αγρινίου – Αντιρρίου και Τσιτσιμελη, τηλ. 2641364354
Π.Ε ΗλείαςΠύργος: Μανωλοπούλου 47 (Διοικητήριο), τηλ. 26213-60510.
Να σημειωθεί πως ήδη έχει αποσταλεί το σχετικό έγγραφο από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς όλους τους Συλλόγους, Σωματεία, Ενώσεις και Συνδέσμους με την παράκληση να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

***
 Γενική Συνέλευση CPMR: «Μεταναστευτικό», «Μακροπεριφέρειες», «Θαλάσσιες Υποθέσεις» και «Συνοχή» - Συνάντηση Απ. Κατσιφάρα με Περιφερειάρχη Αζορών


Στις εργασίες της 44ης Γενικής Συνέλευσης της CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης) που πραγματοποιείται από χθες στις Αζόρες, συμμετέχει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και Πρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής, Απόστολος Κατσιφάρας.
Μεταναστευτικό, Μακροπεριφέρειες, Θαλάσσιες Υποθέσεις και Συνοχή βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης ημέρας της Γενικής Συνέλευσης, ημέρας συνεδριάσεων των Ομάδων Εργασίας με στόχο να επεξεργαστούν οι τελικές πολιτικές θέσεις της Γ.Σ. που θα τεθούν την κρίση του Σώματος σήμερα και αύριο.
Παράλληλα, η Ελληνική Αντιπροσωπεία συνεδρίασε  για τον καθορισμό της ελληνικής εκπροσώπησης στο Πολιτικό Γραφείο της CPMR (εκλογή ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους).
Υπενθυμίζεται ότι η 44η Γενική Συνέλευση περιλαμβάνει την εκλογή νέου Προέδρου της CPMR και τον ορισμό του νέου Πολιτικού Γραφείου, στο οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ούτως ή άλλως, αφού μετέχουν οι Πρόεδροι των Γεωγραφικών Επιτροπών και η Περιφέρειά μας κατέχει την προεδρία της Διαμεσογειακής.
Να υπενθυμίσουμε πως σήμερα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της CPMR πραγματοποιείται και η Ολομέλεια της Διαμεσογειακής Επιτροπής, στην οποία θα προεδρεύσει ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, με βασικό αντικείμενο τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις και την ενίσχυση της συνεργασίας στη λεκάνη της Μεσογείου.

Συνάντηση Κατσιφάρα με Περιφερειάρχη Αζορών
Στο περιθώριο των συνεδριάσεων ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας είχε συνάντηση με τον Βάσκο Κορντέιρο, Περιφερειάρχη Αζορών και νυν Πρόεδρο CPMR, τον οποίο και συνεχάρη εγκάρδια, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο επανεκλέγη για δεύτερη φορά στις Περιφερειακές Εκλογές της Πορτογαλίας, ενώ του ευχήθηκε καλή επιτυχία, αφού έχει θέσει εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία της CPMR.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν θέματα λιμενικών υποδομών και τουρισμού κρουαζιέρας, καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διαθέτει τις αναβαθμισμένες πλέον υποδομές υποδοχής κρουαζιερόπλοιων μέσω του ΕΣΠΑ στο Κατάκολο και δέχεται χιλιάδες τουρίστες, ενώ και οι Αζόρες είναι στάση για τα κρουαζιερόπλοια της Μεσογείου και για αυτά της Καραϊβικής.
Από την πλευρά του ο κ. Κορντέιρο ευχαρίστησε τον Απόστολο Κατσιφάρα για την μέχρι σήμερα συνεργασία εντός της CPMR.