«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 16 Νοέμρη 2016

Πνοή στην Πάτρα από τη Διάνοιξη της Κανακάρη και την Μικρή Περιμετρική – Συντονισμό για να παραδοθούν ταυτόχρονα τα έργα ζήτησε ο Απ. Κατσιφάρας


Η υλοποίηση των εργασιών στις εργολαβίες της Μικρής Περιμετρικής και της Διάνοιξης της Κανακάρη, συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα και την συμμετοχή του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη.
Η Περιφέρεια και ο Δήμος συζήτησαν διεξοδικά την πορεία υλοποίησης, τα τεχνικά προβλήματα στην παρούσα φάση, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα των δύο έργων με τον Απ. Κατσιφάρα να υπενθυμίζει πως ...
το ένα έργο συμπαρασύρει και το άλλο, κυρίως στους κόμβους Κουρτέση και Αγίας Σοφίας, όπου και συναντώνται οι βασικές οδικές αρτηρίες.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης ζήτησε να επιταχυνθούν οι εργασίες στις τρεις εργολαβίες που γίνονται από τον Δήμο και στη μία από την Περιφέρεια για να μην υπάρχουν και άλλες καθυστερήσεις.
Ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όπως τονίστηκε είναι ενδεχόμενα ευρήματα από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, τα οποία πρέπει να αξιολογούνται και να υποβάλλονται προς έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ).
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκε από υπηρεσιακούς παράγοντες και η μελέτη που έχει γίνει για την κατασκευή του σύγχρονου, λειτουργικού και ασφαλούς κόμβου στο σημείο συνάντησης των δύο υπό κατασκευή δρόμων (Μικρή Περιμετρική και Κανακάρη) με την Αγίας Σοφίας και την Εθνική Οδό.
«Τα δύο έργα ολοκληρωμένα θα αλλάξουν ριζικά την λειτουργία της πόλης. Τα οφείλουμε στους πολίτες της Πάτρας που τόσο έχουν υποφέρει από το κυκλοφοριακό τα τελευταία χρόνια. Έχουμε καθυστερήσει. Όμως θα παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη. Οι πόροι είναι διασφαλισμένοι. Στόχος για την ολοκλήρωση του συνόλου των δύο έργων με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι το 2017. Σταδιακά όμως από τις αρχές του χρόνου θα αποδίδονται τμήματα. Δεν είναι εύκολο τεχνικά, αλλά θα βρούμε τη βέλτιστη λύση» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Το πρώτο έργο «Κατασκευή Οδού Κανακάρη» είναι συνολικού προϋπολογισμού 12.300.838,99 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδας 2007-2013 και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Πατρέων.
Το δεύτερο έργο «Κατασκευή Μικρής Περιμετρικής Πατρών», ύψους 33.897.549,74 ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2007-2013 και όταν ολοκληρωθεί θα δοθεί μια οδική αρτηρία μήκους 3,2 χιλιομέτρων με σύγχρονες προδιαγραφές.
Στη συνάντηση εκτός του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και του Δημάρχου Κ. Πελετίδη, συμμετείχε η Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Ελλάδα 2014-2020» Άλκηστις Σταθοπούλου, ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομικού Σχεδιασμού – Πρασίνου και Ποιότητας Ζωής Παύλος Στάμος, η Εκτελεστική Γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Διονυσία Μαράτου, στελέχη της ΠΔΕ, της ΕΥΔ/ΕΠ, των αναδόχων καθώς και μελετητές.

***

Απ. Κατσιφάρας: Τιμή στους ήρωες του Πολυτεχνείου, τιμή και στους πολίτες που σήμερα μάχονται καθημερινά

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας έκανε την ακόλουθη δήλωση με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973:
«Πριν από 43 χρόνια οι ήρωες του Πολυτεχνείου μας έδειξαν το δρόμο για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία, πάλεψαν σε πολύ δύσκολους καιρούς, για ιδεώδη και αξίες, όπως η Ελευθερία Έκφρασης, η Ισονομία, η Παιδεία και η Αξιοπρεπής Διαβίωση.
Μηνύματα που στη σημερινή εποχή είναι τόσο διαχρονικά όσο τότε.
Σήμερα που οι πολίτες μας υποφέρουν από την κρίση, την ανεργία, τη φτώχεια και μάχονται για την καθημερινότητά τους, για ένα καλύτερο αύριο, για να μπορούν τα παιδιά τους ελεύθερα να ζήσουν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Η εξέγερση τότε των φοιτητών του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοέμβρη 1973 γκρέμισε ένα τυραννικό καθεστώς και έθεσε τις βάσεις για να χτιστεί η Δημοκρατία. Το δίδαγμα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» που μας άφησαν από τότε παρακαταθήκη, παραμένει και σήμερα ζωντανό.
Όλοι μας πρέπει να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς τους ίδιους, για την κοινωνία μας, μα κυρίως για τα παιδιά μας. Τους το οφείλουμε!».

***

ARLEM: «Μία Μεσόγειος βιώσιμη και με προοπτική για τις σημερινές και μελλοντικές γενιές»

Στη 2η συνεδρίαση της Επιτροπής «Βιώσιμη Εδαφική Ανάπτυξη» της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών συμμετείχε ο βοηθός Περιφερειάρχη για Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Υποθέσεις Γιώργος Αγγελόπουλος. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στην ARLEM με την ιδιότητα της Προεδρίας της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.
Η θεσμική συνεδρίαση της ARLEM πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές στο Μαρόκο, στο πλαίσιο της 22ης Διάσκεψης των Συμβαλλόμενων Μερών ( COP22) της Σύμβασης - Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή ( UNFCCC) και πέραν των σημαντικών εκθέσεων που εξετάστηκαν, για το κλίμα, την ενέργεια και τη διασυνοριακή συνεργασία στη Μεσόγειο, ήταν μία εξαιρετική ευκαιρία για τα μέλη της, να συναντήσουν διεθνείς εμπειρογνώμονες και οργανισμούς, και να συμμετέχουν σε συζητήσεις για το μέλλον της Μεσογείου σε σχέση με την Κλιματική Αλλαγή.
«Η COP22 στο Μαρακές δεν είναι απλά μια ακόμα παγκόσμια διάσκεψη κορυφής για το κλίμα. Αξιοποιεί την υφιστάμενη δυναμική και θέτει σε εφαρμογή τη Συμφωνία του Παρισιού, την πλέον φιλόδοξη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που εγκρίθηκε ποτέ στην ιστορία» ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος και πρόσθεσε πως «η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Μεσογείου, αλλά και η αξιοποίηση του αναπτυξιακού, του ανθρώπινου και του περιβαλλοντικού δυναμικού της, είναι οι βασικοί παράγοντες για την μακροπρόθεσμη ειρήνη και ευημερία της περιοχής. Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί ευθέως τη σταθερότητα και την ευημερία της Μεσογείου, ή οποία είναι από τις πιο ευάλωτες περιοχές παγκοσμίως από τις αλλαγές στο κλίμα. Οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές της Μεσογείου, ως θεσμοί κοντά στον πολίτη και την περιοχή, έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην αλλαγή νοοτροπίας και στην κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών και επιχειρήσεων για το κλίμα και τις καθαρές μορφές ενέργειας».
Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν δύο θεματικές αναφορές, μία για την «Ενέργεια και το Κλίμα στη Μεσόγειο» και μία για τη «Διασυνοριακή συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου» ενώ υπήρξε και συνέδρια - συζήτηση για την «Εταιρική Σχέση για τη βιώσιμη πολιτική για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή στην Ευρωμεσογειακή περιοχή» με διακεκριμένους ομιλητές.
«Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια και να επισπευθεί η δράση για το κλίμα. Και η Ενέργεια βρίσκεται στην καρδιά της μάχης για το κλίμα. Η επίτευξη μιας οικονομίας μειωμένων εκπομπών CO2 αποτελεί ευκαιρία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της πραγματοποίησης επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια και οικολογική καινοτομία, πράγμα το οποίο θα δώσει ισχυρή ώθηση στις οικονομίες μας» ανέφερε ο κ. Αγγελόπουλος και υπογράμμισε: «Στο Παρίσι (COP21) ο κρίσιμος ρόλος των Πόλεων και των Περιφερειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναγνωρίστηκε επισήμως, πράγμα το οποίο είναι μία καλή αρχή, αλλά χρειάζεται να προχωρήσουμε περισσότερο. Απαιτείται η εξασφάλιση άμεσα των κατάλληλων χρηματοδοτικών μέσων για τη μετουσίωση των δεσμεύσεων σε απτά αποτελέσματα».

Τι είναι η ARLEM
Η Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM) συγκεντρώνει 80 μέλη από την Ε.Ε. και 15 Μεσογειακούς εταίρους οι οποίοι είναι εκπρόσωποι Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών και είναι πλατφόρμα για την προώθηση της τοπικής δημοκρατίας, του διαλόγου, της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της αποκεντρωμένης συνεργασίας μεταξύ των τριών ακτών της Μεσογείου.
Η Επιτροπή για τη Βιώσιμη Εδαφική Ανάπτυξη δημιουργήθηκε με απόφαση της 6ης συνόδου Ολομέλειας της ARLEM στις 15 Δεκεμβρίου 2014. Εκδίδει εκθέσεις που υποβάλλονται στην ετήσια Ολομέλεια της ARLEM για υιοθέτηση. Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής πραγματοποιήθηκε το 2015 και σήμερα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη στο πλαίσιο της COP22. Πριν από το 2014 ή ARLEM είχε δύο επιτροπές την Επιτροπή Οικονομικών, Κοινωνικών και Εδαφικών Υποθέσεων (ECOTER) και την Επιτροπή για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, οι οποίες συνενώθηκαν και σχημάτισαν την Επιτροπή Βιώσιμης Εδαφικής Ανάπτυξης.

Επιστημονική ημερίδα για την κοινωνική ένταξη των ΑμεΑ – Σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνδιοργανώνει με την Πανεπιστημιακή Κλινική Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού του Π.Γ.Ν.Π., το Σύλλογο Φίλων της Κλινικής Αποκατάστασης και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ) Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, επιστημονική ημερίδα με θέμα «Αναζητώντας το όραμα της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με κινητική αναπηρία στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης».
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενη Σάββατο 19 Νοεμβρίου και ώρα 8.30 το πρωί στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Σκοπός της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση φορέων και προσώπων, που εμπλέκονται στη πολυδιάστατη διαδικασία της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με κινητική αναπηρία προκειμένου, με επίκεντρο την παρουσίαση του έργου της Κλινικής Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού, να αναδειχτούν όλα εκείνα τα προβλήματα που εμποδίζουν τα άτομα με κινητική αναπηρία να έχουν ένα καλύτερο επίπεδο Ποιότητας Ζωής.
Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Βοηθός Περιφερειάρχη και Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος για Θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, «αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους να ενημερωθούν για καλές πρακτικές ένταξης στην εκπαίδευση, την εργασία και σε άλλους τομείς και κατ’ επέκταση στην κοινωνία ενώ και για τους πολίτες να έρθουν σε επαφή με τα ζητήματα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικές αναπηρίες».
Στη συνέντευξη εκτός του κ. Χαροκόπου συμμετείχαν οι Ανδρέας Λίβανος, Πρόεδρος Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, Ιουλία Συροκώστα, Πρόεδρος Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού, Χρήστος Κάραλης, μέλος Δ.Σ. (ταμίας) Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού και Ελευθερία Αντωνιάδου, ακαδημαϊκός υπότροφος, φυσίατρος, εκπρόσωπος διεπιστημονικής ομάδας Κλινικής Αποκατάστασης Κακώσεων Νωτιαίου Μυελού Π.Γ.Ν.Π., οι οποίοι και τόνισαν πως είναι επιβεβλημένη η παρουσία όλων των εμπλεκομένων που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της κινητικής αναπηρίας, καθώς ζητούμενο αποτελεί η διάδραση μέσα από διάλογο και την ανταλλαγή απόψεων.
«Είναι μείζονος σημασίας καθώς με άξονα τα πραγματικά προβλήματα θα δημιουργηθούν συνέργειες, θα αποφευχθούν επικαλύψεις και θα προκύψουν νέες συνεργασίες που θα στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών κοινωνικής ένταξης των ατόμων με κινητική αναπηρία, αλλά και άμεσα μέσα από τη δημιουργία εθελοντικών δικτύων στη βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων με κινητική αναπηρία».
Στην ημερίδα συμμετέχουν αναγνωρισμένοι επιστήμονες από την Ιταλία, όπως ο Germano Pestelli, ο οποίος θα μιλήσει για τα κοινοτικά υποστηρικτικά δίκτυα, η Irma Missaglia, η οποία θα αναπτύξει τη σημασία της αυτονομίας ως προϋπόθεση για την κοινωνική ένταξη και ο Nicola Liboni, ο οποίος θα αναφερθεί στις τεχνολογικές λύσεις για την υποστήριξη ατόμων με αναπηρία.  Μαζί με τους προσκεκλημένους ομιλητές κεντρική θέση έχουν και Έλληνες ειδικοί, όπως ο Δημήτρης Νικόλσκυ από τη Διεύθυνση Προστασίας Α.μεΑ. του υπουργείου Εργασίας, η Χρισταλλένα Κατάμη, υπεύθυνη ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών ΕΛΕΠΑΠ – ΚΕΚ ΕΛΕΠΑΠ, ο Αθανάσιος Κυριακίδης, Φυσίατρος, ακαδημαϊκός υπότροφος του Πανεπιστημίου Πατρών και η Θεανώ Χατζούδη, μέλος του Δ.Σ. της Μ.Κ.Ο. «Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ». Τέλος, στην εκδήλωση συμμετέχουν ο καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής της Κλινικής Αποκατάστασης του Π.Γ.Ν.Π. Ηλίας Παναγιωτόπουλος και ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Θεόδωρος Πισιμίσης.
Ιδιαίτερη πρόσκληση απευθύνουν οι διοργανωτές στα άτομα με κινητική αναπηρία, σε νέους επιστήμονες που ασχολούνται με την καινοτομία και στη σπουδάζουσα νεολαία μας από όλα τα γνωστικά αντικείμενα προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά, να διατυπώσουν απόψεις  και σε κάθε περίπτωση να εμπλακούν ενεργά στο σχεδιασμό προτάσεων και τη δημιουργία υποστηρικτικών δικτύων για εκείνους τους συμπολίτες μας, που εξαιτίας της κινητικής αναπηρίας στερούνται ίσων ευκαιριών στην κοινωνία μας.
Κλείνοντας ο Βοηθός Περιφερειάρχη Αντ. Χαροκόπος τόνισε πως «η συγκεκριμένη ημερίδα έχει ενταχθεί στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, για την προαγωγή της υγείας και ευαισθητοποίησης του πολίτη, σε συνεργασία με τους πλέον δραστήριους και σημαντικούς φορείς της Περιφέρειας όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών, την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων και το Σύλλογο Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού Π.Γ.Ν.Π».

***

Η προστασία της ελαιοπαραγωγής στο επίκεντρο συνάντησης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σύσκεψη των γεωπόνων των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με θέμα την ομαδική δακοκτονία για την καλύτερη προστασία της ελαιοπαραγωγής, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Μητρόπουλου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε συζήτηση και αναφορά στα προβλήματα που υπήρξαν από την εφαρμογή του προγράμματος συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς του έτους 2016,που πρόσφατα ολοκληρώθηκε.
Τέθηκαν διάφοροι προβληματισμοί και υπήρξαν προτάσεις που θα γίνουν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό την βελτίωση του προγράμματος σε διάφορα στάδια εφαρμογής του, ενόψει και της έναρξης των εργασιών της Δακοκτονίας για το 2017.
«Στόχος είναι η καλύτερη προστασία της ελαιοπαραγωγής που αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα της πρωτογενής παραγωγής της Περιφέρειας μας» όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μητρόπουλος.
Στη συνάντηση, εκτός από τον Αντιπεριφερειάρχη, παραβρέθηκαν ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, οι Διευθυντές και οι επόπτες Δακοκτονίας των Δ.Α.Ο.Κ των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

***

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: Ξεκινά αύριο δολωματικός ψεκασμός για λύσσα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος ενεργητικής επιτήρησης κατά της Λύσσας, ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τους πολίτες, ότι αύριο Πέμπτη 17η Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η διενέργεια εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων με εναέρια διανομή των εμβολίων – δολωμάτων.
Η επιχείρηση αυτή, θα λάβει χώρα από το αεροδρόμιο του Αγρινίου και θα καλύψει όλη την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και ένα μέρος της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα το Δήμο Αμφιλοχίας και ένα τμήμα του Δήμου Αγρινίου (πρώην Δήμος Παρακαμπυλίων).
Η χρονική διάρκεια εκτέλεσης της επιχείρησης  υπολογίζεται να είναι πέντε (5) ημέρες.
Για το λόγο αυτό, συνιστούμε προς όλους τα κάτωθι:
• Αποφυγή επαφής του εμβολίου – δολώματος με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση επαφής θα πρέπει να υπάρχει άμεση μετάβαση σε μονάδα Υγείας.
• Σε περίπτωση που κάποιος  βρει ένα τέτοιο εμβόλιο – δόλωμα δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει για να το απομακρύνει σε ένα πιο δύσβατο μέρος αυτό θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια
• Σε ζώο που πιθανώς έχει προσλάβει το δόλωμα αποφεύγεται για τουλάχιστον μία (1) ημέρα η επαφή με γυμνά χέρια τόσο για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ζώου όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.
Θα ακολουθήσει ενημέρωση από την Υπηρεσία για λήξη της επιχείρηση της ρίψης των εμβολίων –δολωμάτων.