«Η κοινωνία σε θέλει να είσαι απλώς ένα φωτοαντίγραφο, ποτέ ένα πρωτότυπο» Όσσο

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 9 Νοέμβρη 2016

Ένα βήμα πιο κοντά η έλευση φυσικού αερίου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας


Μία τεράστια ευκαιρία για να μπορέσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση που έχει θέσει ως στρατηγική της, είναι πλέον ακόμη πιο κοντά, με τον γοργό ρυθμό που «τρέχουν» οι διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή μας.
Σήμερα στο πλαίσιο της 2ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης «Δημιουργία Αποκεντρωμένων Συστημάτων Τροφοδοσίας Φυσικού Αερίου στην ΠΔΕ», παρουσιάστηκε το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας των τμημάτων ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας που έχει αναλάβει να διερευνήσει τις καταναλώσεις, το κόστος και...
ιδίως το όφελος που θα έχει ολόκληρη η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις και οι βιομηχανίες.
«Από την πρώτη στιγμή αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με τα ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας και Αιτωλοακαρνανίας και την ΔΕΠΑ Α.Ε. έχοντας έναν κοινό αναπτυξιακό στόχο, μείζονος σημασίας για την περιοχή μας, υπογράφοντας σχετική Προγραμματική Σύμβαση, για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την έλευση του φυσικού αερίου. Θέλουμε να θέσουμε την Περιφέρειά μας σε ένα διαφορετικό αναπτυξιακό περιβάλλον και αποτελεί προτεραιότητα για εμάς» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απ. Κατσιφάρας.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας σημείωσε «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αποκλεισμένη από το φυσικό αέριο, από τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό για το φυσικό αέριο και αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Σήμερα συζητήθηκαν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τη σύνδεση του δικτύου σε σπίτια, επιχειρήσεις και βιομηχανίες για το μεγαλύτερο έργο σε όφελος για την κοινωνία μετά τις βασικές υποδομές αυτοκινητοδρόμους και σιδηρόδρομο».
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκτός του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα και του Αντιπεριφερειάρχη Κ. Καρπέτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκος Μπαλαμπάνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Υφαντής, ο πρόεδρος της Διοικούσας ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ Τμήμα Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Γιανναδάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ Τμήμα Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Ρόκος, ο εκπρόσωπος της ΔΕΠΑ Α.Ε. Θανάσης Κωνσταντόπουλος, το στέλεχος της ΠΔΕ Βαγγέλης Καραχάλιος κ.α.

***

Επιχειρηματικότητα, πρωτογενής τομέας και Orange Grove στη συνάντηση του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα με τον Πρέσβη της Ολλανδίας

Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες, ο τουρισμός και ο πολιτισμός και ιδιαίτερα η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και των νεοφυών επιχειρήσεων νέων αποτέλεσαν την ατζέντα της συνάντησης που είχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας με τον Πρέσβη της Ολλανδίας Kάσπαρ Βελντκάμπ, σήμερα στα γραφεία της Περιφέρειας στην Πάτρα.
Ο Περιφερειάρχης περιέγραψε στον κ. Πρέσβη τα βασικά πλεονεκτήματα της Δυτικής Ελλάδας, δίνοντας κυρίως έμφαση στον πρωτογενή τομέα, μείζονος σημασίας για την περιοχή και στη στρατηγική ενίσχυσης που έχει γίνει με την Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη με ιδιαίτερη αναφορά στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Παράλληλα, στο επίκεντρο τέθηκε και το υψηλό επίπεδο που υπάρχει στην περιοχή αναφορικά με την έρευνα και την καινοτομία, με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση της καινοτομίας στην επιχειρηματικότητα μέσω από τη Στρατηγική Έρευνας και Τεχνολογίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (RIS3) στο ΕΣΠΑ, αλλά και ενέργειες, όπως το IQ Πάτρας.
Ο Πρέσβης κ. Βελντκάμπ τόνισε πως η Δυτική Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την χώρα του, αφού στην περιοχή μας υπάρχουν ολλανδικές επιχειρηματικές επενδύσεις.
Στάθηκε ιδιαίτερα στο έργο Orange Grove που έχει δημιουργήσει η Ολλανδική Πρεσβεία στην Ελλάδα για την υποβοήθηση νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς η χώρα μας διαθέτει πολυτάλαντους νέους, σημειώνοντας μάλιστα πως ήδη ετοιμάζεται παράρτημα στην Πάτρα που θα στεγαστεί στο Επιστημονικό Πάρκο.
Επιπλέον, μίλησε για σεμινάρια αγροτοδιατροφής για νέους αγρότες που διοργανώνει ανά την Ελλάδα η Πρεσβεία της Ολλανδίας, για να τους βοηθήσει να εισάγουν καινοτόμους τρόπους για την παραγωγή και προώθηση των προϊόντων τους, με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα να προτείνει την ένταξή τους στο πλαίσιο της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης.
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κώστας Καρπέτας επεσήμανε πως θα πρέπει το παράρτημα του έργου Orange Grove να ενταχθεί στο Δίκτυο για την Επιχειρηματικότητα στη Δυτική Ελλάδα που ετοιμάζεται, στο πλαίσιο της βράβευσης της Περιφέρειας ως Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Περιφέρειας για το 2017.
Επιπλέον, συμφωνήθηκε περαιτέρω συνεργασία στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, τομείς που αφορούν και τις δύο πλευρές.
Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο Πρόξενος της Ολλανδίας στην Πάτρα και Διευθυντής του εργοστασίου της ΝΟΥΝΟΥ στη ΒΙΠΕ, Βασίλης Κυριακόπουλος.
***

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Έργου Landslide

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ιεραρχώντας την πολιτική προστασία ως πολύ σημαντική λειτουργία για την κοινωνία, συνδιοργανώνει με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Έργου LANDSLIDE, αύριο Πέμπτη 10 Νοεμβρίου και ώρα 9 το πρωί στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Ν.Ε.Ο. Πατρών Αθηνών 32 και Αμερικής).
Το τελικό συνέδριο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας και έχει τίτλο «Εκτίμηση Επικινδυνότητας των Κατολισθήσεων: Συμμετοχή της Κοινωνίας» (“Landslides’ Risk Assessment: Engagement of Society”).
Το έργο εστιάζει στην πρόληψη και έγκαιρη προειδοποίηση των κατολισθήσεων μέσα από μια σειρά δράσεων οι πιο σημαντικές των οποίων είναι:
-              Ανάπτυξη ενός μαθηματικού μοντέλου και του λογισμικού χρήσης του, το οποίο με την εισαγωγή δεδομένων από τις περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης θα μας δίνει τις πιθανότητες εκδήλωσης του φαινομένου σε εύλογο χρονικό διάστημα.
-              Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την διενέργεια εκπαιδευτικών δράσεων ώστε τα στελέχη της πολιτικής προστασίας και τα μέλη εθελοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων με ενδιαφέρον για τις κατολισθήσεις, να ενημερώνονται και να εκπαιδεύονται πάνω στις κατολισθήσεις.
-              Καλλιέργεια κουλτούρας πολιτικής προστασίας μέσα από ενημερωτικές συναντήσεις με φορείς και ενεργούς πολίτες.
Εταίροι του έργου είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, το Πανεπιστήμιο του Καμερίνο, καθώς και η Περιφέρειες του Smolyan στην Βουλγαρία και της Μάρκε στη Ιταλία, μαζί με την Πολωνική Νομαρχία του Μπιέλσκο-Μπιάλα.
Στο πλαίσιο της σε βάθος κατανόησης του φαινομένου των κατολισθήσεων και των προληπτικών δράσεων που μπορούν να αναληφθούν από την Πολιτεία με την συμβολή φορέων και πολιτών, προσκλήθηκε στο συνέδριο και το Ευρωπαϊκό έργο RECALL, το οποίο ασχολείται επίσης με τις κατολισθήσεις από διαφορετική σκοπιά:
-              Εκπαίδευση εθελοντών στην αναγνώριση πρόδρομων φαινομένων των κατολισθήσεων.
-              Υλοποίηση έργων μικρής κλίμακας σε ενεργές κατολισθήσεις μετά από ενδελεχή μελέτη.
-              Ανάπτυξη ηλεκτρονικών εργαλείων εκπαίδευσης των εθελοντών και κοστολόγησης των πιθανών αντιμέτρων για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου από κατολισθήσεις.